pierogi - 9067 przepisów (strona:451/605)

Bezglutenowe Warsztaty Kulinarne - Relacja 177

później przygotowywaliśmy bezglutenowe potrawy wigilijne. Bezglutenowe dania, które były przygotowywane przez uczestników to: Chleb owsiany   Masło   Barszcz czerwony   Uszka do barszczu   Ryba po grecku   Pierogi z kapustą i grzybami  Pierniczki Po losowaniu potraw, wypadło mi robienie barszczu czerwonego i uszek.Wspomagaliśmy się trochę Thermomixem :) Świetne urządzenie i kiedyś sobie go na pewno sprawie

Parowar Faceta
Kibiny z suszonymi śliwkami 226

kibin 2 kopiate łyżki kwaśnej gęstej śmietany  szczypta soli  1. Ciasto zagnieść, odłożyć na min. 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy cienko jak na pierogi, szklanką wycinamy krążki. Nadziewamy masą śliwkową , zlepiamy i układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia.  2.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia 15-20 minut

Apetyczna babeczka
Kapusta z grzybami wigilijna 7285

kapustę wiligijną z grzybami. U nas obowiązkowo na liście dań na wigilijny stół. Poniższa wersja należy do tych najprostszych, bez wymysłów. Można ją podawać samą lub jako nadzienie do pierogów, czy krokietów. Jeśli szukacie jednak czegoś bardziej wyszukanego, to polecam przepis na kapustę z grzybami i żurawiną duszoną na winie . Więcej przepisów na Wigilię znajdziecie we wpisie: Przepisy

Kulinarne Przeboje
Calzone 464

Piątkowe, długie wieczory najlepiej spędzać w miłym towarzystwie czegoś pysznego do zjedzenia! Co myślicie o calzone czyli pizzowym pierogu?  Składniki : Ciasto : * 15dag świeżych drożdży * szklanka letniej wody * łyżeczka cukru * szczypta soli - takiej od serca * 3 łyżki oliwy * pół kilograma mąki pszennej u mnie typ 650 Dodatki : * sos pomidorowy   * cebula * pieczarki * szynka * czerwona papryka * pomidorki koktajlowe * ser żółty

Magiczne Życie Marty
Makowe święta, czyli... 215

Boże Narodzenie ma swoje, właściwe tylko dla tego czasu smaki i zapachy. Mnie kojarzy się przede wszystkim z pysznymi pierogami, barszczem z uszkami i makiełkami. Ta ostatnia potrawa to zdecydowanie mój ulubiony świąteczny deser. Mak z mnóstwem bakalii i miodem oraz pokrojoną w kostkę, namoczoną w mleku słodką bułką (np. chałką) stanowi dla mnie kwintesencję tych świąt. Zresztą

Ratunku obiad
Barszcz wigilijny 447

grzyby w niedużej ilości wody (ok 2 - 3 cm ponad poziom suchych grzybów). Odcedzamy wywar z jarzyn i grzybów (grzybów nie wyrzucamy! - wykorzystacie je jako farsz do uszek, pierogów lub do kapusty z grochem). Łączymy oba wywary w jednym garnku - doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia, dolewamy zakwasu buraczanego. Doprawiamy barszcz do smaku solą, pieprzem, majerankiem

W kuchni Katie
Świąteczny Mix potraw 233

Żydowsku Ryba po grecku Sałatka wielowarstwowa filet z indyka Szynka drobiowa Nalewka świąteczna Pieczona karkówka Roladki z łososia Roladki wieprzowe Pasztet domowy Sernik z malinami Rafaello ciasto bez pieczenia Pierogi z kapustą i grzybami Ciasto makowe Szynka z szynkowara Ciasto z masą jabłkową makowiec makowo-owocowy SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój

W kuchennym oknie Ewy
Farsz z kapusty i grzybów - do pierogów , krokietów , pasztecików ... 269

Wigilię na naszym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami . Czasami dla odmiany bywają paszteciki czy krokiety a do nich obowiązkowo barszczyk czerwony . Farsz z kapusty robię z dużą ilością własnoręcznie zbieranych i suszonych grzybów oraz śliwkami - musi być intensywny w smaku i pachnący. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Tarta bez formy z serem bekonem i cebulą 246

śmietaną. Nadzienie układamy tak aby zostawić ok 2 cm pasek pustego ciasta dookoła tarty. Wszystko przykrywamy drugim , większym kawałkiem ciasta, dociskamy brzegi aby się skleiły (można zawinąć jak w pierogach) . Na środku tarty  nacinamy  krzyż . Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Po 10 min zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze

Stare Gary
Fougasse z oliwkami Hamelman'a - Marcowa Piekarnia 169

slow life Gosia Co do jedzenia Kamila Ogrody Babilonu Łucja Fabryka Kulinarnych Inspiracji Małgosia Akacjowy blog Magda Konwalie w kuchni Marzena Zacisze kuchenne MarcinH Grahamka,weka i kajzerka… Mimbla Pierogi ruskie raz! Renata Forks’n'Canvas Wisła Zapach chleba Żabka Healthy Craving

Stare Gary
Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną 204

również  znakomite  przysmażone na maśle i podane ze  smażoną  cebulką. Jak się nad tym zastanowić, to połączenie wcale nie takie nam obce - kto nie zna pierogów z kapustą ? Składniki właściwie takie same, tylko wykonanie inne. Polecam, bo kluchy są bardzo dobre i robi się je bez problemu. składniki (4 porcje) 400 g kiszonej kapusty

Stare Gary
Naleśniki z farszem z kurczaka 140523

Mój odwieczny problem - co zrobić z kurzyną z rosołu. Zawsze można ją oczywiście przerobić na pierogi  albo  kotleciki z kurczaka . To bardzo smaczne rozwiązania, jednak wymagają nieco więcej czasu. Pomysł na naleśniki z farszem znają pewnie wszyscy. Ale cała rzecz polega na tym aby farsz był odpowiednio wilgotny i dobrze doprawiony. Myślę, że udało mi się

Stare Gary
Wigilijne uszka z grzybami 341

parę dni zacznie zjeżdżać się rodzina. Rozpoczną się świąteczne wypieki no i najważniejsze wspólne ubieranie choinki. A jak u Was? Pachnie świętami?  Pamiętajcie, jak przygotowujecie masowo uszka albo pierogi, możecie od razu je zamrozić, jednak najpierw ok 15-20 minut musicie je przymrozić pojedynczo, dopiero potem przerzucić do szczelnego woreczka albo pojemniczka. Chodzi

Niezły Młynek
R... Ryba po grecku! 396

menu kilka dań, które spożywa się u nas tylko w Wigilię. W naszym TOP5 znajduje się barszcz z uszkami (wszystko home made!), karp pieczony z pieczarkami, tatar z łososia, pierogi z kapustą i grzybami oraz... ryba po grecku! Zazwyczaj jemy ją rano na śniadanie, jednak dziś postanowiłam przyrządzić ją na obiad. Trochę pracochłonna, ale czasem fajne pokrzątać się

Kitchens Alphabet
Uszka z grzybami 915

nich cienko rozwałkowujemy (pozostałe muszą być nakryte) i wycinamy szklanką, kieliszkiem lub literatką kółka o średnicy 5 cm. Nakładamy na każde kółko ok. pół łyżeczki farszu i zlepiamy jak pierogi. Następnie zlepiamy oba końce pierożka (najwygodniej robi się to oplatając pierożek na palcu wskazującym). Gotowe uszka układamy na desce lub blacie podsypanym mąką (warto także nakryć ściereczką). Gotujemy

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania