pierogi - 9327 przepisów (strona:455/622)

Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną 255

również  znakomite  przysmażone na maśle i podane ze  smażoną  cebulką. Jak się nad tym zastanowić, to połączenie wcale nie takie nam obce - kto nie zna pierogów z kapustą ? Składniki właściwie takie same, tylko wykonanie inne. Polecam, bo kluchy są bardzo dobre i robi się je bez problemu. składniki (4 porcje) 400 g kiszonej kapusty

Stare Gary
Naleśniki z farszem z kurczaka 140600

Mój odwieczny problem - co zrobić z kurzyną z rosołu. Zawsze można ją oczywiście przerobić na pierogi  albo  kotleciki z kurczaka . To bardzo smaczne rozwiązania, jednak wymagają nieco więcej czasu. Pomysł na naleśniki z farszem znają pewnie wszyscy. Ale cała rzecz polega na tym aby farsz był odpowiednio wilgotny i dobrze doprawiony. Myślę, że udało mi się

Stare Gary
Wigilijne uszka z grzybami 400

parę dni zacznie zjeżdżać się rodzina. Rozpoczną się świąteczne wypieki no i najważniejsze wspólne ubieranie choinki. A jak u Was? Pachnie świętami?  Pamiętajcie, jak przygotowujecie masowo uszka albo pierogi, możecie od razu je zamrozić, jednak najpierw ok 15-20 minut musicie je przymrozić pojedynczo, dopiero potem przerzucić do szczelnego woreczka albo pojemniczka. Chodzi

Niezły Młynek
R... Ryba po grecku! 436

menu kilka dań, które spożywa się u nas tylko w Wigilię. W naszym TOP5 znajduje się barszcz z uszkami (wszystko home made!), karp pieczony z pieczarkami, tatar z łososia, pierogi z kapustą i grzybami oraz... ryba po grecku! Zazwyczaj jemy ją rano na śniadanie, jednak dziś postanowiłam przyrządzić ją na obiad. Trochę pracochłonna, ale czasem fajne pokrzątać się

Kitchens Alphabet
Uszka z grzybami 990

nich cienko rozwałkowujemy (pozostałe muszą być nakryte) i wycinamy szklanką, kieliszkiem lub literatką kółka o średnicy 5 cm. Nakładamy na każde kółko ok. pół łyżeczki farszu i zlepiamy jak pierogi. Następnie zlepiamy oba końce pierożka (najwygodniej robi się to oplatając pierożek na palcu wskazującym). Gotowe uszka układamy na desce lub blacie podsypanym mąką (warto także nakryć ściereczką). Gotujemy

Poezja smaku
Pyszny rosół na giczy wołowej-Rindfleischsuppe 247

rosół na ogrzane talerze Podawać z makaronem lub lanymi kluseczkami,można dołożyć pokrojone w kawałki mięso.Obficie posypać zieloną pietruszką.Mięso z rosołu możemy zużyć zmielone jako farsz do pierogów lub podać z sosem musztardowym jako sztukę miesa.Rosół jest tak esencjonalny,że po wystudzeniu zsiada sie na galaretę.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Spätzle z zielonymi szparagami i boczkiem 198

zastapic np.parmezanem lub innym ulubionym serem.Danie bedzie wtedy calkowicie jarskie.Boczek ,ktory dodalam prawie w calosci wyladowal na talerzu meza,bo kazde danie zawierajace ten skladnik go zachwyca .Nawet pierogi ruskie, byle suto okraszone boczusiem. Skladniki na 2-3 poprcje: spätzle wykonane z 250 g maki pszennej pelnoziarnistej(przepis tutaj: http://frosch.blogspot.de/search/label/Sp%C3%A4tzle ) 1 peczek zielonych szparagow 1 cebula

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jagodzianki orkiszowe pełnoziarniste 197

kawalkow (waze, kazdy ma okolo 78 g).Z kazdego kawalka zrobic placuszek.Na srodek nalozyc kopiasta lyzke jagod i wsypac1 lyzeczke cukru trzcinowego.Zlozyc na pol i zlepic bardzo dokladnie jak pieroga. Ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia zlaczeniem do dolu.Czynnosc powtorzyc 11 razy. Przykryc ulozone buleczki i pozostawic 15- 20 minut do napuszenia. Piekarnik nastawiam na 190 ° C. Przed

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smalec do smarowania pieczywa i rehabilitacja smalcu 194

zresztą w Polsce.Sa bardzo popularne w Niemczech,Austrii i Czechach. Ten używany do smarowania pieczywa robię z dodatkiem cebuli i ewentualnie jabłka.Ten ,który ma służyć za okrasę np.do pierogów i dodatek do innych potraw robię z samymi skwarkami,choć właśnie ten jest przysmakiem męża. Składniki na smalczyk do chleba: 70 dkg słoniny 1 duża cebula 1 kwaskowate jabłko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wigilijne uszka z grzybami-pyszne 255

tracą na smaku,wręcz zyskują głębię smaku.Może i Wam spodoba sie mój przepis? Ciasto jest oczywiście równiez musi być odpowiednio cieńsze i delikatniejsze niż to na pierogi,choć z tego samego pierogowego przepisu. Składniki na farsz do okolo 120 uszek: 5 dkg suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki) 1 malutka cebula ugotowane warzywa z wywaru na barszcz:1 marchewka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi "ruskie" z cukinia 161

Pierogom ruskim nie odpuszczam nawet w lecie,choc niektorzy twierdza,iz mlode ziemniaki nie nadaja sie na pierogowy farsz.Nadaja sie,nadaja,tylko musisz uzyc "maczystej odmiany"ziemniaka.Twarozki przyjechaly ze mna z Polski i czekaly cierpliwie na swoja kolej,takze nie mialam wyboru.I tak wlasnie przy okazji robienia ruskich pierogow,zrobilam maly eksperyment i do czesci ziemniakow zamiast sera dodalam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z kurkami 183

będzie grzybków. Jak tylko solidnie popada to planujemy kolejny wyjazd, bo u nas kurek w ogóle nie ma. No a jak są kurki to i muszą być pierogi z kurkami. Farsz : 1 l blanszowanych kurek 1 duża cebula 3 łyżki masła sól morska z magnezem do smaku pieprz czarny do smaku Ciasto : 3 szk mąki pszennej

Ewa w kuchni
Kapusta z marchewką i selerem naciowym 192

naciowy i musiał on wylądować w surówce. Wiem, wiem selera naciowego też nie każdy lubi. A ja lubię i nawet czasami chrupię go bez niczego. A surówkę podałam do pierogów, na które przepis zaraz dodam. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Ravioli z kurczakiem, cukinią, szpinakiem i papryką 191

zrobieniu ciasta a reszta to już idzie ekspresowo. Potrzebny nam będzie dodatkowo wałek do ciasta. Przyrząd ma karbowaną krateczkę i otworki. Na przyrząd kładziemy płat ciasta czy to na pierogi czy francuskie, w miejsce otworków kładziemy farsz łyżeczką, która jest dołączona do urządzenia, brzegi przecięć smarujemy jajkiem i kładziemy drugi płat ciasta. I teraz wałek i mamy piękne ravioli

Ewa w kuchni
Knedle z truskawkami 303

Wiem, że to dziwnie, ale jak moje Dziecię (dorosłe już…) przyjeżdża w odwiedziny, to z tej okazji przygotowuję bardzo wykwintne dania, takie jak na przykład: knedle z truskawkami, pierogi czy kluski ziemniaczane ;)! U większości ludzi to może zwykłe, codzienne dania ale dla nas to takie odświętne potrawy, których często nie przygotowuję. Po pierwsze: na co dzień staramy się

UgotujmyTo.pl