pierogi - 9067 przepisów (strona:461/605)

Uszka wigilijne 174

zeszklona cebulke- doprawiamy sola I pieprzem.Mieszamy. Ciasto: 2 szklanki maki 0.5 szkl cieplej wody 2 lyzki oleju, szczypta soli. Skladniki na ciasto na uszka- jest takie same jak na pierogi. Laczymy skladniki. Urabiamy ciasto- az stanie sie elastyczne I latwo odchodzace od reki. Babcia mowila, by wyzywac(...)ciescie :) to bedzie bardziej sie poddawalo lepieniu. I musze powiedziec ze cos w tym jest. :) Rozwalkowujemy , wycinamy kolka o srednicy 4-5 cm. Im mniejsze tym lepsze :) Sklejamy jak pierogi I laczymy koncowki - ja nazywam to pracami plastycznymi- przy ktorych relaksuje sie I uspokajam :) Podajemy z barszczem. Polecam I pozdrawiam

Smaki Edyty
Rosół z mega pierogiem 184

Pomysł podpatrzyłam przeglądając przepisy kuchni niemieckiej .W oryginale nazywało się to Maultaschen i pochodzi chyba z kuchni Szwabii .Ponieważ opieram się tylko na zdjęciu ( opis był

Buniabaje w kuchni
Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną 188

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. I wygrał dla

Buniabaje w kuchni
Ruskie pierogi z miętą 214

Za ładnie na dworze żeby gotować . Ale od czego jest zamrażarka i przepisy w archiwum. Okazuje się, że tej wersji ,, ruskich" jeszcze na blogu nie

Buniabaje w kuchni
Pierożki z sosem grzybowym 161

mięso na którym gotowałam ( i warzywa z wywaru ). Warzywa albo pozostają w zupie , albo zostają użyte do sałatki. Mięso mielę i robię krokiety, naleśniki , knedle czy pyzy . Ale najczęściej pierogi. I w zależności od tego ile tego mięsa mi zostanie i jakie(...)jest mięso - pierożki są różne . Z samym mięsem, z mięsem i warzywami , z mięsem i kaszami , z mięsem i otrębami , cebulką czy kiszoną kapustą . Różne jest też ciasto na pierogi- parzone , z jajkami , z przyprawami, szpinakiem , buraczkowe itp. Podaję pierożki gotowane , smażone , odsmażane. Robię też pierożki z różnego rodzaju sosami. Tym razem będą to pierożki z mięsem gotowanego kurczaka

Buniabaje w kuchni
Pierogi z podłogi 4860

Dzisiaj będzie wpis bez przepisu. Pokażę wczorajszy obiad, ale pisać mi się nie chce więc receptura, jeśli kogoś interesuje, innym razem. Wybaczcie, ale rzeczywistość mnie dopadła

Smaczna Pyza
Pierożki z gęsiną 163

pierogi z mięsem. Bardzo je lubią i wiedzą, że takie gotowane mięso świetnie nadaje się na farsz. Kiedy w garnku wylądował korpus i skrzydła gęsi też pomyślałam o pierogach, ale bałam się, że tych kawałeczków będzie zbyt mało. Gdy rosół był gotowy obrałam kości z mięsa. Okazało się, że nazbierała się ich pełna a nawet czubata miseczka pojemności

Smaczna Pyza
Jarskie muszle czyli makaronowe muszle nadziewane tuńczykiem, duszonym porem i cukinią 245

Makaronowe muszle niebanalnie prezentują się na stole, zarówno w roli przekąski jak i dania głównego. Nadziewane farszem maści wszelakiej, mogą stanowić konkurencję nawet dla tradycyjnych pierogów (zwłaszcza, jeśli napełnione nadzieniem zapieczemy je jeszcze w piekarniku). Moja dzisiejsza propozycja z makaronowymi muszlami w roli głównej uwzględnia trwający jeszcze sezon na cukinię i pomidory. Makaronowe muszle nadziewane tuńczykiem, duszonym porem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Risotto z buraczkami 206

jego małżonki, dzień po dniu skrywa w sobie niebanalne propozycje często intrygujące dla nas - zwykłych zjadaczy chleba (zagryzających go czasami mozzarellą z pomidorem, płatkami owsianymi, jogurtem z bananem, nieśmiertelnymi pierogami z biurka na przeciwko, dietetyczną bułką z nutellą czy chlebkiem waza z majonezem;) Co ciekawe Asia (znaczy się autorka zawartości wspomnianego pojemnika) twierdzi, iż zasadniczo to gotować nie lubi

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa-krem z brokuła 206

Ulubiona zupka (zaraz po maminym czerwonym barszczu z pierogami na Wigilię). Odżywcza, zawiera dużo witamin dzięki gotowaniu brokuła na parze. Składniki: brokuł (500g) 2 duże ząbki czosnku/ 3 średnie 1 średnia cebula 2 kostki rosołowe  2-3 łyżki śmietany 18% kilka kropli oliwy z oliwek Extra virgin sól, pieprz Brokuł dzielimy na różyczki, odcinamy nadmiar łodygi i liście

Pudełko rozmaitości
Pierekaczewnik 253

To słynne tatarskie danie zdecydowanie łatwiej zjeść niż przyrządzić. Przepis zdobyłam od cioci męża, która mieszka w Bohonikach i dość często piecze pierekaczewnik. Porównałam przepis z

CoolinarniePL
Pieróg z kurczakiem i grzybami 133

Składniki:   200 g + 1 łyżka mąki, masło 125g + 50 g masła, 125 g białego sera,(kanapkowego), 150 g sera żółtego, 1 łyżka wody, 400 g

kulinarnajamka.blogspot.com
Zimowa zupa z tortellini i pieczarkami 35

Wychodzę na zewnątrz i pachnie zimą. Może mogłoby być więcej śniegu ale jest zimno, mroźne poranki skrzypią pod butami i na szybach aut. Chłodne policzki, drobinki

Kuchnia w Słońcu Skąpana