pierogi - 9067 przepisów (strona:448/605)

Jak ugotować najlepszą ciecierzycę? Co zdrowego znajdziesz w ciecierzycy? 150

kulinarną,dlatego znajduje wielorakie zastosownie w wielu kuchniach świata .Można z niej przyrzadzić : puree,dodawać do zup,potrawek,sosów oraz sałatek.Zmielone ugotowane ziarno ciecierzycy może stanowić farsz do pierogów i naleśników. Oprócz tego służy ona do wyrobu specjalnej mąki o nazwie besan oraz tzw.hummusu-smarowidła do chleba i placków w tradycyjnej kuchni kultur bliskowschodnich i obszaru Morza Śródziemnego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Owsiane kulki z jagodami :) 121

Miały wyjść owsiane pierogi, a wyszły śniadaniowe kulki z owocami, a dokładnie z jagodami :) Są na prawdę smaczne :) Składniki: - 100 g mąki owsianej - 80 g gorącej wody - 2 g stewii w proszku - jagody Ciasto zagniatamy i wałkujemy na cienki placek. UWAGA! Ciasto jest bardzo delikatne za sprawą mąki owsianej. Wycinamy za pomocą szklanki koła, wkładamy do każdego łyżeczkę jagód

Zdrowie na języku :P
Bułeczki czosnkowe 258

kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Nasze ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po upływie 1,5 godziny ciasto spłaszczamy, składamy na pół (jak pierogi) i kroimy nożem podłużne bułeczki.  Każdą bułeczkę nacinamy wzdłuż i nadziewamy. Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem, żeby bułeczki były pięknie złociste. Przekładamy je na mocno natłuszczoną blachę i pozostawiamy

Lawendowe Niebo
Zupa krem ze szparagów 117

mogłam się oprzeć i już dziś trochę podjadłam :) Ciekawe czy jutro mąż będzie jadł, znowu nie jego smaki, powącha, popatrzy, zje może dwie łyżki i sięgnie po zamrożone pierogi. Które tak BTW trzymam na takie właśnie chwile - ja mam ucztę kulinarną, której mąż nie podziela :))) Zupa najprostsza z prostych :) Czytaj więcej

bistro mama
Ciasto ze śliwką kalifornijską i nutellą 134

Idealne na chłodny jesienny wieczór, akurat taki jak dzisiaj, czyli początek lipca... :( Miałam już dawno na nie ochotę, bardzo lubię suszone śliwki - w sosie do pieczeni, w pierogach z sosem karmelowym (to przysmak zapożyczony z jednej restauracji z Brzegu), w kompocie wigilijnym. Wydaje mi się, że ciasto absolutnie nie do zjedzenia w upalny dzień, jest co prawda mokre

bistro mama
Rożki z serem i rodzynkami 139

pomyślał, że w pierwszej wersji to miały być pierogi z kaszą gryczaną i serem? ;) ale w domu zabrakło mi mąki. Na szczęście było ciasto francuskie. Bardzo proste w wykonaniu. I przepyszne :) Znikają jeszcze ciepłe w niewyjaśnionych okolicznościach... Nadzienie może być dowolne - jabłko, gruszka, mak, powidła. Zrobiłam z białym serem i rodzynkami. Czytaj więcej

bistro mama
Kulebiak z komosą ryżową 128

Bardzo lubię ciasto drożdżowe z wytrawnym nadzieniem. Drożdżowe pierogi, kulebiaki, kulebiaczki. Z grzybami, kapustą, z kaszą. Tym razem z dodatkiem QUINOA, czyli komosy ryżowej. Warto próbować z nowymi składnikami. Kulebiak był pyszny! Czytaj więcej

bistro mama
Strucla krucho-drożdżowa z truskawkami 97

Miały być pierogi z truskawkami. Nie na obiad, na deser. W dniu przeznaczonym na sprzątanie i wszystkie zaległe zakupy. A te zaległe zakupy to najczęściej buty dla dzieci, których nie można kupić w pierwszym lepszym sklepie, tylko trzeba zjeździć pół miasta, bo takie wymagające stopy życiowe mają moje pociechy. Czytaj więcej

bistro mama
Knedle z morelami 157

Zamęczam najbliższych obiadami z owocami. Były pierogi z wiśniami, jagodami i śliwkami. Przyszła pora na knedle, które uwielbiam. Nie doszłam w ich formowaniu do perfekcji, zawsze wyjdą mi trochę koślawe, ale na tym chyba polega ich urok :) Podaję je z masłem i bułką tartą. Jeśli ktoś nie przepada za takim połączeniem, będą pysznie smakować polane śmietaną lub jogurtem naturalnym

bistro mama
Jagodzianki 108

smak i kocham reakcję dorosłych i dzieci na widok ciemnofioletowych języków, sinych ust i czarnych zębów :) Wypatruję jagodowych lodów w lodziarniach, bardzo lubię, kiedy jagody przysypane cukrem puszczają sok. Pierogi z jagodami mogłabym jeść trzy razy w tygodniu, podobnie drożdżówki. Konfiturą jagodową smaruję ciepłe tosty, mieszam ją również z kremem balsamicznym i dodaję do kanapek. Ale jest jeden jagodowy

bistro mama
Omlet biszkoptowy z cukinią, oliwkami i pomidorkami 139

Omlet był zawsze dla mnie wyzwaniem. Nie boję się sufletów, ciast drożdżowych, klejenia pierogów, ale do omletu ręki nie miałam nigdy. Tak jak i do biszkoptu. Przynajmniej tak uważałam. Dzisiaj już wiem, że warto pamiętać o kilku ważnych zasadach, a jeśli mamy do wykorzystania w domu porządny sprzęt, przygotowanie omletu pozostaje czystą przyjemnością. Czytaj więcej

bistro mama
Zwykły twarożek i niezwykła Dżenneta 175

którą raczy wszystkich przybyłych gości. Od dziś jednym z moich kulinarnych marzeń jest zjedzenie robionych przez nią kołdunów. Dżenneta Bogdanowicz twierdzi, że to Tatarzy przywieźli do Europy z Chin pierogi, a ja nie śmiem polemizować. Jednak myli się ten, kto uważa, że w Kruszynianach jest po prostu jakaś restauracja. Rodzina Bogdanowiczów otworzyła swój dom dla gości. Na początku turyści

W kuchni wieczorem
Chata Wędrowca - Wetlina (Bieszczady) 183

których mniej więcej wiemy czego możemy się spodziewać, ale za każdym razem jesteśmy zaskoczeni jak pyszne może być coś tak prostego. Jagody jednak, czy to na naleśniku czy w pierogach były dopiero na drugim miejscu mojej listy must eat w Bieszczadach. Na pierwszym miejscu był pstrąg. W Chacie wypatrzyłam go na Talerzu Wasyla. Smażony na maśle z ziemniakami

W kuchni wieczorem
Nowy rok oraz tarta z gruszkami i serem camembert 129

zeszło na dalszy plan. Dalszy, ale jednak niezbyt daleki. Ciągle mam gdzieś w kalendarzu poupychane kartki z przepisami lub potrawami, które koniecznie muszę zrobić: francuską zupę cebulową, ciasteczka maślane, pierogi z dynią i jabłkiem (o ile moja spakowana w słoiki dynia jeszcze do czegoś się nadaje). Ciągle głaszczę czule moje książki kucharskie i ubolewam, że nie mogę dzień

W kuchni wieczorem
Kurczak w sosie pieczarkowym 279

Moja córka ma swoje jedzeniowe fanaberie.  Najchętniej jadłaby pierogi, naleśniki albo kluski z serem .  Nienawidzi za to pieczarek.  Kiedy jednak kilka dni temu z ochotą zajadała krokiety z pieczarkami postanowiłam, że dodam pieczarki do kurczaka.  Jak się okazało pieczarki w takim połączeniu są dla niej nadal "niejadalne".  Za to kurczak "wyprzedził" na jedzeniowej liście

Sto kolorów kuchni

Proponowane wyszukiwania