Pyzy z mięsem 251dajemy porcję mięsa i zalepiamy dokładnie ciastem - w ten sposób tworzymy ładne kulki. W dużym garnku gotujemy posoloną wodę. Do gotującej się wody wkładamy partiami pyzy (tak jak np. pierogi - nie może ich być zbyt dużo w garnku). Gotujemy ok. 7 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane wykładamy na talerz i serwujemy polane tłuszczem i skwarkami
psgotujemy
Małe co nieco o rosyjskiej kuchni 230mnie smakowała lepiej niż ta z kefirem, i muszę przyznać, że smak jest zaskakujący. A teraz tam bardziej w polskim stylu - kotlet de volaille z ziemniaczkami i surówką. Drożdżowe pierogi pieczone - czyli malutkie bułeczki z nadzieniem tj. ryż z mięsem czy jajko ze szczypiorkiem. W Rosji mają naprawdę dużo rodzajów, zarówno wytrawnych, jak i tych na słodko. Przykładowe dodatki
psgotujemy
.1037. wiśniowy klimat 191wiśniowy gotowany sernik z wiśniami (na zimno)~ Wczoraj na chili&sugar dodałam przepis na wcześniej zapowiedziane bezglutenowe pierogi z jagodami :) Zapraszam! KLIK
breakfast of dreams
Kopytka z serem i ziemniakami 312obiadu, zawsze następnego dnia na moim stole goszczą jakieś kluchy. Tak było i tym razem. ziemniaki nie zmarnowały się, a obiad był błyskawiczny i bardzo pyszny. Kopytka, czy też pierogi leniwe, a nawet leniwe kluski, jak zwał, tak zwał, smakują wybornie, zwłaszcza polane masłem z bułką tartą, albo jak woli mój mąż, obsmażone na masełku z bułką. Kopytka wychodzą
na moim stole...
Mini calzone wegetariańskie z soczewicą i czarnuszką 192posyp czarnuszką. 8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piec ok 20 minut. Mnie wyszło 10 sztuk z podanych składników. Zostało sporo farszu wiec zrobiłam nazajutrz pierogi. Jedliśmy calzone z młodą kapusta. Pasowało i smakowało
AZgotuj!
Jurta Tatarska w Kruszynianach 219wielką sympatią opowiadały co można smacznego zjeść ciężko było nam się zdecydować. Po namyśle wybraliśmy: chłodnik ( bo upał był niemiłosierny 36,5), pierogi gotowane na parze z jajkiem, ziemniakami i serem, a ja wzięłam sobie pyzę z serem na ostro. No i ... marzę o jej smaku do dziś. Oprócz tego
AZgotuj!
PĄCZKI NA OSTRO ( Z KASZĄ GRYCZANĄ, WĄTRÓBKĄ I PARMEZANEM ) 227odrobiną papryki. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy, szklanką wycinamy placki. Każdy placek jeszcze delikatnie rozwałkowujemy, na każdy nakładamy porcję farszu, zamykamy, sklejamy jak pierogi lub pączki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut, a potem smażymy na złoto na rozgrzanym oleju ( temp.170C). Zajadamy
Ostra na Słodko
Kotlety twarogowo-gryczane 263Dzisiaj coś bardzo sytego :) Jestem fanką wszelkiego rodzaju kotlecików, ze wszystkich składników poza mięsem ;). Tym razem wykorzystałam do nich często pojawiające się w farszach do pierogów: kaszę i twaróg. Dodałam tylko oliwki, ale można też dodać suszone pomidory, świeże zioła, jakieś ziarenka (sezam, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni). Coś pozytywnego do posłuchania w trakcie gotowania :) --> Olivia Anna
Corner With Recipes
PĄCZKI Z WĄTRÓBKĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I PARMEZANEM 323odrobiną papryki. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy, szklanką wycinamy placki. Każdy placek jeszcze delikatnie rozwałkowujemy, na każdy nakładamy porcję farszu, zamykamy, sklejamy jak pierogi lub pączki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut, a potem smażymy na złoto na rozgrzanym oleju ( temp.170C). Zajadamy
Ostra na Słodko
Kołduny wołowe 236Nie wiem czy lato to dobra pora na Kołduny wołowe i rosół, ale jak ktoś ma ochotę to i upały na stole mu nie straszne. Tym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jagodzianki 340jednolitą barwę. Odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie dzielę ciasto na 8 części i każdą delikatnie rozpłaszczam w dłoniach i nakładam 2-3 łyżki jagód. Następnie sklejam jak pieroga i formuję kulę. Układam na blaszce. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni, smaruję bułeczki białkiem. Wkładam do piekarnika i piekę
Mango Papaja
Krokiety z kapustą i pieczarkami 204może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Trzy tygodnie przed Świętami to dobry czas na przygotowanie farszów z kapusty kiszonej. Przemrożona jest po prostu smaczniejsza! Można już zrobić gotowe pierogi i krokiety lub naszykować tylko farsz. Dziś zapraszam na krokiety mojej teściowej - chrupiąca skórka i smakowity farsz! 10 naleśników ( można wykorzystać naleśniki wcześniej usmażone ) 0,5 kg poszatkowanej kapusty
Atlas Smaków
Pizza i mini-calzone z kabanosami 222papierze do pieczenia na placek grubości ok 5-7 cm. Szklanką o średnicy ok 9 cm wycinać kółka. Na każde nakładać dużą łyżkę farszu. Złożyć na pół jak pierogi, brzegi DOKŁADNIE zlepić. Posmarować rozbełtanym jajkiem ( lub zwilżyć wodą ) i posypać mieszanką sezamu, maku i soli himalajskiej. Do piekarnika wstawiamy pustą blachę na najniższy poziom piekarnika, nagrzewamy
Atlas Smaków
Jagodzianki z czekoladą 153małych bułeczek). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Każdą bułkę rozpłaszczyć na dłoni i na środku umieścić łyżkę farszu. Zlepić brzegi jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut
Atlas Smaków
Pierogi z suszonymi pomidorami 166jednego z kółek nakładać łyżeczkę farszu. Przykryć drugim kółkiem ciasta i zlepić brzegi. Gotowe pierożki układać luźno aby się nie skleiły. Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić. Pierogi władać partiami na wrzątek, gotować ok 3 min do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Podawać polane oliwą, posypane płatkami sera i podsmażoną kiełbaską. Oprószyć pieprzem Dekorujemy listkami bazylii
Atlas Smaków