Witajcie :) Lubicie kluski ? Dla nas to podstawa żywienia, makarony wszelkiego rodzaju, kluski czy pierogi hihi. Uwielbiamy mączne produkty plus całe mnóstwo warzyw :) Dziś w naszym menu: zielone kluski śląskie z warzywnym gulaszem. Proste, smaczne, a to tego efektownie wyglądające zdrowe jedzenie :) Co Wy na to ? Jak wam się podoba ? Zielone kluski śląskie z warzywami : (4 osoby) Składniki do klusek(...)ziemniaków 2 żółtka 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki maki pszennej pieprz 5-6 brykietów szpinaku mrożonego Ziemniaki obieramy i gotujemy, możecie również gotować w mundurkach i obrać po ugotowaniu. Następnie należy wystudzić i przepuścić przez praskę lub zemleć. Kiedy ziemniaki studzą się przesmażamy szpinak na suchej patelni, aby odparować z niego wodę i również studzimy. Teraz przypomnimy sobie
vegetanieTego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bakłażan działa jak gąbka i bardzo szybko wchłonie cały tłuszcz, jaki był na patelni. Zmniejszamy gaz i smażymy bakłażana do czasu jak stanie się szklisty i lekko przyrumieniony. Dodajemy szpinak, mieszamy, czekamy jak zmniejszy swoją objętość – nie trzeba go smażyć długo, wystarczy dosłownie półtorej minuty. Dodajemy tuńczyka odcedzonego z oliwy, solimy, pieprzymy, doprawiamy całość startą gałką muszkatołową i suszoną bazylią(...)obiad dla dwójki na dwa dni. Możecie poskładać calzone w takie porcje, jak tylko Wam się podoba i jak Wam wygodnie, albo wykorzystać nadzienie do zrobienia dwóch dużych pizzowych pierogów – wywałkujcie wtedy ciasto w okrąg i złóżcie z nadzieniem na pół, pamiętając o porządnym zamknięciu brzegów ciasta. SKŁADNIKI - DO WSZYSTKICH CALZONE 2 opakowania gotowego ciasta drożdżowego po 400g („spód
Karo in the KitchenChciałabym zaproponować Wam kolejny przepis z serii: dania z makaronem. Tym razem będzie to makaron z bobem . Bób jest jednym z warzyw, które można wykorzystać jako
Kuchnia Pełna Pasjistraci puszystość. Farsz: Szpinak rozmrażamy (jeżeli używamy mrożonego). Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Studzimy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1-1,5 cm i za pomocą(...)łkowujemy i na środek każdego z nich wykładamy ok. łyżeczkę farszu i ok. pół łyżeczki startego sera (oraz niewielką ilość pokrojonego brie - opcjonalnie). Krążki składamy i starannie zlepiamy jak pierogi. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok. 15 minut do napuszenia. Następnie każdego "pierożka" smarujemy rozbełtanym jajkiem z ok. 2 łyżkami mleka. Calzone możemy posypać
Słodka Stronasól do wody, mąka do podsypania ciasta. Przygotowanie: Szpinak miksujemy blenderem z olejem rzepakowym. Mąkę, sól, 100 ml letniej wody łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy szpinak, zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolite gładkie ciasto w kolorze zielonym. W razie potrzeby dodajemy mąki. Z ciasta formułujemy kulę przekładamy do miski, przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw(...)Pasztet dworski wyjmujemy z opakowań i rozgniatamy widelcem, żeby był miękki. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą literatki kółka, nakładamy pasztet dodajemy po jednym ziarenku kapary i sklejamy. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli. Gotujemy kilka min. Gorące pierogi polewamy roztopionym masłem, doprawiamy zielonym pieprzem, posypujemy posiekanym Tymiankiem. Podajemy z kaparami i kiełkami
Moniki SmakołykiSmaku domowego smalcu podawanego z ogórkiem na świeżej pajdzie chleba chyba nie da się zapomnieć. Ta chrupkość chleba, przenikające się smaki to jest wspomnienia z dzieciństwa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zjadamy z odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników(...)groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry Salaka z bobem
Kulinarne przygody Gatityprzyrządzanych na wiele sposobów szaszłykach, kebabach (zupełnie innych niż te, jakie znamy z Polski), plackach i pierożkach z mięsem, zawiesistych zupach. Ci drudzy spróbują pomysłowych sałatek, pysznych zup, rozmaitych pierogów i placków, ciekawych przystawek. Na gruzińskim stole królują pomidory, papryka (bardzo liczne odmiany słodkie i ostre), bakłażany, cebula, rośliny strączkowe, czosnek, ogórki, orzechy, melony, śliwki, figi, pigwy, granaty. Chociaż(...)zalewie octowej; ser „sulguni” zapiekany z masłem; „dolma” – bakłażany, zielone pomidory, papryka nadziewane pastą orzechową przyprawioną nasionami granatu oraz aromatycznymi ziołami; wegetariański talerz „pchali” z liśćmi buraków lub szpinaku wymieszanymi z pastą orzechową, nasionami granatu i różnymi przyprawami. W Gruzji popularny jest pszeniczny chleb „puri” (w zależności od kształtu chlebek określa się nazwami: „szoti” – kształt wrzeciona, lub „lawasz
ProstePesto.plOdkąd zobaczyłam ten przepis w Junior Master Chef chciałam to sama przygotować... mam nadzieje, że mi też tak pięknie wypłynie żółtko... SKŁADNIKI 300 g
MarciochaKucharzyjednak jest dobre. I właśnie o to chodzi! Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron ze szpinakiem – makaron z boczkiem – makaron z kurkami – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką Zajrzyjcie też do tych kilku(...)ciasta z dynią Chilli con carne z dynią i kalafiorem Sałatka z pieczoną dynią i serem feta Pasta z dyni i koziego sera Bruschetta z dynią i kozim serem Pierogi z dynią Krem z dyni z jabłkiem Ciasto dyniowe z czekoladą Sernik dyniowy Dyniowe gnocchi Dyniowe latte Dynia marynowana w occie Szakszuka z dynią Placuszki z dyni Zupa krem
nietylkopasta.plwarzywa i owoce (ogórki, jabłka) w plastry lub w kostkę przygotowywać płatki na mleku pomagać nakrywać do stołu sadzić do don i czki cebulę i pielęgnować szczypiorek myć sałaty, szpinak, zioła przeciskać przez praskę ziemniaki smarować, faszerować naleśniki przygotowywać z ciasta kopytka szypułkować truskawki nalewać wody, kompotu do szklanki 7-8 lat obierać owoce i warzywa obieraczką(...)warzywa, owoce kroić plastry chleba, ciasta, sera itd robić kanapki tworzyć sałatki np owocowe podgrzewać dania w mikrofalówce przygotowywać lemoniadę samodzielnie hodować kiełki wycinać i przekręcać (wywijać) faworki lepić pierogi rozbijać jajka 9-10 lat szykowa ć sobie drugie śniadanie do szkoły parzyć herbatę , robić kawę, kakao wynosić śmieci piec babeczki , ciasto gotować makaron przygotowywać galaretkę przygotowywać pudding chia
Dorota Smakujelodem. Odcedzamy. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy kilkadziesiąt sekund na rozgrzanej oliwie. Dolewamy wino i odparowujemy na większym ogniu przez kilka minut. Doprawiamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Liście szpinaku przekrawamy na mniejsze i umieszczamy w miseczce. Dodajemy starty parmezan oraz czosnek z oliwą i winem. Mieszamy. Z ciasta formujemy* pierożki, napełniamy farszem, zalepiamy i układamy na wyłożonej papierem formie(...)pierożki roztrzepanym żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200-220 °C. * Ja rozwałkowałam ciasto i wykrawałam koła o średnicy nieco większej, niż na tradycyjne pierogi. Smacznego! :) Dziś dotarła do mnie nagroda, wygrana w konkursie "Dobrze Wypieczone Święta". Wyróżnienie zdobył przepis na "Lawendowe pierniczki" . Teraz czas na wypróbowanie rozdrabniacza Amica
DominikaDolcismażymy jeszcze przez kilka minut na średniej mocy palnika do lekkiego zarumienienia i podsuszenia. Mielone tofu z patelni świetnie nadaje się do sosu pomidorowego , lasagne, jako nadzienie do pierogów lub krokietów. Wartości odżywcze w całości w 1 porcji Wartość energetyczna 619 kcal 155 kcal Białko 40 g 10 g Tłuszcze 45 g 11 g Węglowodany netto(...)więcej wegańskich przepisów Kotlety z buraka Boczniaki ala strogonow Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki w mięsnej marynacie Chaczapuri ze szpinakiem Sałatka z buraków A może coś na słodko? Wegańskie ciasteczka orzechowe Michałki bez cukru Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Chałwa domowa bez cukru Wegańskie ciasteczka cynamonowe Kulki mocy daktylowo-orzechowe Krem
WegePrzepis