Czas przygotowania : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 8 średnich wrapów lub 6 dużych Jak zrobić tortille Zrobienie domowych torttilli jest prostsze i łatwiejsze jak zagniecenie i ugotowanie pierogów Robienie domowych tortilli to czysta przyjemność i ogromna satysfakcja. To naprawdę nie jest trudne!! Z naszym przepisem dowiecie się krok po kroku jak zrobić tortille, żeby elastyczne, miękki(...)Polecamy Wam nasze sprawdzone przepisy na tortille z pastą batatowo-awokadową oraz patent jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka . Składniki: Nadzienie 3 papryki: żółta, czerwona, zielona 2 duże garście umytego szpinaku (typu baby spinach, czyli małych liści) 1 awokado 100 g serka koziego Ciasto 2 szklanki mąki (2 miarki albo 480 ml) 3/4 szklanki ciepłego mleka (3/4 miarki
Niedzielny kucharzsposób: - w momencie kiedy woda nam się zagotuje zmniejszamy gaz, aby się tylko "pyrkoliła" - t określenie mojej babci Isi (od Henryki), która to uczyła mnie gotowania klusek i pierogów, musiałam je tutaj dodać ;-), kluseczki wkładamy na wodę, nigdy nie wrzucamy, ja gotuje po około 12 -15 klusek na raz. - kiedy już umieścimy porcje klusek do gotowania w garnku(...)dodać pieczone śliwki to już jest petarda, oczywiście śmietana, miód czy cukier puder również się sprawdzi - w opcji na wytrawnie : a. z sosem grzybowym, pieczarkowym; b. z sadzonym jajkiem, szpinakiem czy jarmużem podsmażonym na maśle z czosnkiem c. z sosem mięsnym- niemalże każdym dobrze się komponują d. z gulaszem warzywnym typu leczo i podobne c. najprościej z sosem czosnkowym
SMYKWKUCHNItikka masala, butter chicken czy korma, ale chcę Was także zainspirować do łączenia smaków Indii z innymi potrawami. Ja już wiem, że sosy i pasty ułatwią przygotowanie na przykład pysznych pierogów z soczewicą i pastą tikka masala, czy pizzy z sosem butter chicken, która podbiła serca wszystkich uczestników przygotowywanych przeze mnie warsztatów kulinarnych. Polecam Wa też inne przepisy z wykorzystaniem(...)najlepiej niepasteryzowane) – pół łyżeczki soli – 80 ml soku z cytryny lub 50 ml octu – sito i gaza Składniki sałatka: – 2 garści świeżych listków szpinaku lub sałaty – 70-100 g sera paneer – 1 łyżka pasty Patak’s Mild Curry – 1/3 szklanki ugotowanej kaszy quinoa (komosy ryżowej) – 1/3 szklanki pestek granatu
nietylkopasta.plPomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi to pożywne i bardzo smaczne danie, które możemy być świetnym pomysłem na weekendowe, późne śniadanie. Najlepiej jest je przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tego, zdradzę Wam, że kilka pierożków które mi zostały odgrzałam nazajutrz na maśle, a później także skropiłam sokiem i były fantastyczne! Jeśli więc lubisz ryby, a boisz się spróbować pierogów z właśnie takim nadzieniem, to ja Ci mówię z ręką na sercu, że warto! Co jeszcze warto? Oczywiście wziąć udział w konkursie na stronie www.konkurstunczyk.eu i grać o fantastyczne(...)Składniki na 10 sztuk Ravioli ciasto: 2 żółtka 100g mąki pszennej Szczypta soli ⅓ łyżeczki oliwy 4 łyżki ciepłej wody Ravioli farsz: 2 łyżki masła 5 szt. mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes 2 łyżki tartego parmezanu Sól, pieprz do smaku Sos cytrynowy z nutą szałwii: 2 łyżki masła 1 płaska łyżka mąki pszennej
Kuchnia w czekoladzieKuchnia polska kojarzy się z kotletem schabowym, bigosem, pierogami i kiełbasą. Jakże mylne skojarzenia. Kuchnia polska to bogactwo smaków, produktów, między innymi powracających dziś do łask: jarmużu, skorzonery, karczochów, dziczyzny, gęsi, kaczek... Różnorodność technik kulinarnych, których nie powstydziliby się dzisiejsi Szefowie kuchni. Mam kilka starych książek kucharskich z przełomu XIX i XX wieku ( oryginałów i reprintów). Lubię je czasem(...)minuty. Wyjąć, ułożyć na ręczniku papierowym. Następnie jajka obtaczać w mące, rozmąconym jajku, parmezanie i bułce tartej. Smażyć na maśle na rumiano. Jajka można podawać z fasolką, szpinakiem... z różnymi sosami lub jako samodzielne danie. Jajka te gotowałam w Bobowej, miejscowości położonej na trasie Tarnów – Krynica. W sezonie zimowym, przez Bobową przejeżdżają sznury samochodów z turystami podążającymi na narty
królestwo garówlanych klusek i french dumplings. Na Zachodzie, głównie w kuchni brytyjskiej, amerykańskiej i kanadyjskiej, nasze kładzione kluski to właśnie french dumplings (głównie w Kanadzie), albo po prostu dumplings, czyli pierogi. Wyglądają trochę inaczej od naszych lanych, są zrobione z gęstszego ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia, są większe, ale bardzo miękkie. Nas odrzucił dodatek proszku, ale spodobała nam się(...)łyżki siekanej natki pietruszki Sól Pieprz Bulion warzywny 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Pęczek łodyżek natki pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 garści szpinaku Kładzione kluski 8 łyżek mąki chlebowej 3 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka oleju 1 jajko 100 ml mleka Przygotowanie: Krok 1 Obierz warzywa na bulion, umyj, włóż do garnka (oprócz szpinaku
Niedzielny kucharzPrzepisów na bruschetty jest tak wiele jak wielu jest kucharzy. Oczywiście podstawowym składnikiem każdej z nich jest pomidor. Bruschetta z mozzarellą to bardzo prosty przepis, który
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Majówkowe, ciepłe dni były dla mnie nie tylko okazją do odpoczynku, ale i do pichcenia w kuchni, na które ostatnio miałam niezwykle mało czasu. Zainspirowana świetnym
Ostra na SłodkoWłaśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoską – pizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów
BullioWłaśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoską – pizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów
Bulliolanych klusek i french dumplings. Na Zachodzie, głównie w kuchni brytyjskiej, amerykańskiej i kanadyjskiej, nasze kładzione kluski to właśnie french dumplings (głównie w Kanadzie), albo po prostu dumplings, czyi pierogi. Wyglądają trochę inaczej od naszych lanych, są zrobione z gęstszego ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia, są większe, ale bardzo miękkie. Nas odrzucił dodatek proszku, ale spodobała nam się(...)łyżki siekanej natki pietruszki Sól Pieprz Bulion warzywny 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Pęczek łodyżek natki pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 garści szpinaku Kładzione kluski 8 łyżek mąki chlebowej 3 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka oleju 1 jajko 100 ml mleka Przygotowanie: Krok 1 Obierz warzywa na bulion, umyj, włóż do garnka (oprócz szpinaku
Niedzielny kucharzJak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!całych Słopnicach. A może też w Waszych domach? Niedziela – Pieczone pstrągi na talarkach z ziemniaków Poniedziałek – Stir fry z polędwiczką i świeżym ananasem Wtorek – Pieczone pierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek – Wegetariańska tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami Piątek – Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym(...)duże ziemniaki Czerwona cebula Mała biała cebula 7 ząbków czosnku 2 pomidory Mały batat Cytryna 2 małe czerwone buraczki 250 g pomidorków koktajlowych Duży (podwójny) pęczek pietruszki Garść szpinaku Makaron spaghetti 4 szklanki mąki Szklanka ryżu 2 jajka Masło Drożdże paczka Garść orzechów włoskich Przyprawy: Musztarda ziarnista Miód Oregano Pieprz kajeński Sos sojowy Olej oliwa Olej sezamowy Ze spiżarki
Niedzielny kucharzPierożki drożdżowe lepimy tak samo jak zwykłe pierogi. Trzeba tylko dobrze zlepić brzegi bo w trakcie pieczenia pierożki mogą się otworzyć, najlepiej brzegi ciasta docisnąć widelcem. Pierożki smakują idealnie z czerwonym barszczykiem ale można też zajadać same. składniki: ciasto 500 g mąki 25 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 3 jajka 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżki(...)funkcja termoobieg, aż się zarumienią. Z podanych składników wyszło mi ok 30 pierożków. Do czerwonego barszczu polecam też: Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami
Monia miesza i gotuje