Wiosna w pełni , słonecznych dni coraz więcej, jest zielono i pięknie, także na targach z warzywami i owocami. Świeże, pachnące i kolorowe zachęcają do kulinarnych eksperymentów
Moja smaczna kuchniaŚwięta, święta i po świętach... Bigosy, pierogi, makowce są przepyszne, ale w ilościach świątecznych mogą powodować problemy trawienne, dyskomfort oraz efekt za ciasnych spodni. Dlatego dzisiaj prezentujemy naszą sprawdzoną metodę na powrót do przedświątecznej równowagi. Pyszne koktajle, które są istną bombą witamin i mikroelementów mogą stanowić nie tylko doskonały sposób na pokonanie efektów świątecznego przejedzenia, ale także uzupełnić braki(...)witaminy C, spośród wszystkich cytrusów, obniża ciśnienie krwi dzięki potasowi, hamuje wchłanianie się węglowodanów, ponadto bogaty m.in. w wapń, magnez, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B, szpinak - 16 kcal / 100 g - obniża ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą, ma właściwości antynowotworowe zawiera m.in. potas, magnez, żelazo, luteinę, witaminy z grupy B, E, C, A, zawiera szczawiany - nie jest
Kuchnia od dwojgażeby były na następny dzień. Zobacz przepis We wtorek słodkie ziemniaki przydały się do: Pierogów leniwych z batatem z pesto jarmużowym Danie trochę krejzi, bo po co mieszać leniwe z batatami. Ano po to, żeby zrobić pyszne, mięciutkie kluseczki, delikatne, pomarańczowe i zdrowe. Pierogi wymieszaliśmy z wyrazistym pesto z jarmużu. Raz go spróbujesz i zapomnisz o pesto(...)Jarmuż jest twardy i hardy, jak sumienie grzesznika i po zmiksowananiu nadal jest charakterny, ale właśnie dzięki nieco ziarnistej teksturze, sos jest wyczuwalny, smaczny, mocno kwaskowy, kontrastujący ze słodkimi pierogami. Zobacz przepis W środę był Stir fry z kurczakiem i brokułem Tu nie było żadnej bazy, przygotowanych wcześniej składników. To była sytuacja emergency, potrzeba szybkiego zrobienia obiadu, pod dużą
Niedzielny kucharzsosem pomidorowym - Małgorzata Ćwiklińska z bloga Apetyczna kuchnia.pl Tagliatelle z cukinią i szynką parmeńską (con prosciutto e zucchine) - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiem Tagliatelle z fetą i szpinakiem - Monika Piotrowska z bloga Malowane smakiem Tagliatelle z kurczakiem i mascarpone w sosie pomidorowym - Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Tagliatelle verdi ai tre formaggi - zielone tagliatelle(...)pomidorach - koxmarta z bloga Marciocha Kucharzy Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą - Kasia J z bloga Pełny talerz Parmigiana z bakłażanów - Ola z bloga Poznaj smaki świata Pierogi włoskie - Młoda Mężatka z bloga Przepisy młodej mężatki Placek z cukinii prawie jak pizza - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pomidori ripieni - pomidory faszerowane - Maria T. z bloga SycyliaSi! Zapiekanka
Chilli Czosnek i OliwaJakie plany na Sylwestra? Organizujecie domówkę lub wybieracie się do znajomych? Podpowiem Wam co przygotować dobrego, aby zachwycić gości! Przepisów jest wiele, każdy znajdzie coś dla
Moja smaczna kuchniaDorsz zapiekany w porach to zdrowy posiłek idealny na upalne dni. Ryby dostarczają nam sporo składników odżywczych. Do tego dania najlepiej jest wybrać rybę mięsistą, aby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!myśli sobie: jak tak można? Więc mówię: niestety, można... choć nie powiem, bywały też lepsze dni :) 2. DROŻDŻE, BIAŁE PIECZYWO I CZEKOLADA Nigdy nie ukrywałam: kocham drożdże, knedle, chleb, pierogi i kluski śląskie. Kocham czekoladę, żeby nie napisać ogólnie "słodycze", bo ta czekolada to jednak jest taka NAJ. Silnej woli najczęściej starczało mi na dwa dni... I choć zawsze(...)umiem się zmuszać do jedzenia posiłków, na które nie mam najmniejszej ochoty i nie umiem trzymać się sztywnych diet. Nie chciałam przez dwa tygodnie jeść tylko jajek i szpinaku, żeby po tym czasie pochłonąć tabliczkę czekolady w ciągu trzech minut. Byłam gotowa na duże zmiany nawyków żywieniowych. Byłam gotowa na długą i wyboistą drogę po własne zdrowie i lepsze samopoczucie
bistro mamaOdliczanie do rozpoczęcia Euro 2016 trwa. Przygotowałam menu, które z powodzeniem sprawdzi się podczas kibicowania ulubionej drużynie. Nieskomplikowane, każdy znajdzie coś dla siebie, nawet Ci najmłodsi
Moja smaczna kuchniaTarta z łososiem według Michela Moran skradnie Wasze podniebienia! Jestem tego pewna, bo przecież uwielbiacie wytrawne tarty Świadczy o tym chociażby fakt, że Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami jest od lat najpopularniejszym przepisem na blogu. Tajników przygotowywania pysznej tarty z łososiem mogłam doświadczyć osobiście na wspólnych warsztatach z Michelem Moran oraz marką Kenwood. Michel zdradził, że to właśnie(...)pięknie prezentowały się na półmisku. Smak nadzienia dziewczyny wzbogaciły ogórkiem konserwowym – uwierzcie, doskonałe połączenie. Jola z bloga Przepisy Joli wraz z Margit z Gazety Wyborczej, ulepiły niecodzienne pierogi. Dziewczyny nadziały je białą kiełbasą, doprawioną podsmażoną cebulką oraz majerankiem – to było przepyszne! Szczególnie podane z sosem chrzanowym. Jeżeli nigdy nie próbowaliście pierogów z takim nadzieniem, zdecydowanie polecam
Kuchnia Bazyliioczekiwania (celebryci pokazujący idealne życia mają często sztab ludzi do pomocy, pamiętaj) Proś o pomoc i rozdziel zadania – może Twoja mama z miłą chęcią przygotuje Ci w weekend pierogi? Jeśli przyjaciółka pyta jak pomóc, powiedz jej szczerze co jest ci potrzebne (oprócz spokoju rzecz jasna) – boimy się prosić o pomoc, a są może wokół nas osoby, które(...)mieszamy, do czasu, aż się zetną (ok. 2-3 minuty). Nakładamy na talerz. Możemy posypać sezamem lub skropić olejem sezamowym. CO SZYBKIEGO? MAKARONY! Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem to danie, które często spotkamy w małych, przytulnych knajpkach. My możemy je zrobić w 15 minut po pracy czy w trakcie drzemki malucha. Szybki makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Poezja smakusałatka z pieczonych jarzyn autorka: ania7roz z bloga fabryka czasu ulotna Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupy Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku z serem pleśniowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Zupa pomidorowa z pęczakiem autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Jesienny krem z pieczonej dyni i warzyw(...)bloga mojakulinarnaarkadia.blogspot.com Placki ziemniaczane z cukinią autorka: stokrotka123 z bloga To i owo stokrotki "Buraki po burgundzku" autorka: chilliczosnekioliwa z bloga Chilli, czosnek i oliwa - blog o kuchni śródziemnomorskiej Pierogi z kaszą gryczaną, dynią i boczniakami autorka: Mątewka z bloga Kuchenne algorytmy Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami autorka: izzy z bloga Take it Izzy Pieczarki z Niemiec
Weekendy w domu i ogrodziepośrodku z wyspą, wyposażona we wszystkie, potrzebne, najnowocześniejsze sprzęty. 6. Coś czego nie lubiłaś jeść w dzieciństwie, a teraz się tym zajadasz? *Szpinak i jajka sadzone. Jajka sadzone – lubię. Szpinak – uwielbiam. 7. Co najczęściej gotujesz, kiedy nie masz pomysłu/czasu/natchnienia? *Rosół. 8. Jeśli przez miesiąc miałabyś jeść tylko jedną potrawę, co by to było? *Smażone ryby. 9. Gdybyś mogła przenieść(...)danie, deser). - Racuszki. 6. Jaki jest Twój ulubiony fast food? - Hamburger… domowy. 7. Jaka jest Twoja ulubiona przekąska? - Nie mam ulubionej. 8. Jakie danie mączne jest Twoim ulubionym? - Pierogi z jagodami. 9. Jakie jest Twoje ulubione danie Wielkanocne? - Jasne, że barszcz biały z jajkiem i chrzanem. 10 Jakie jest Twoje ulubione danie na Boże Narodzenie? - Ryba po grecku
mojewypiekiinietylko16.00 16.00 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso
W garach u Gosigorącymi, reszta bez zmian. Co podać w tych 5 rodzajach ,np. kotlet schabowy Rajców, kotlet de volaille, filet z kurczaka z pesto pod mozzarellą, filet z łososia na młodym szpinaku, staropolski zraz zawijany. Czyli mamy - wieprzowinę, 2 x drób, wołowinę i rybę. Teraz ilość dań które zamówimy. Przecież na 100 osób nie zamówimy 500 drugich dań(...)osobę, do tego pozostałe ryby, tymbaliki , marynaty i śledzie. Co powinno się znaleźć na stole wiejskim - kiełbasy swojskie, balerony, salcesony, kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina 23:00 - czas na gorące danie. Tutaj możemy na bogato, podać np. dzika z jałowcem, prosiaka
Kulinarny karnet Christophera