Pierogi ruskie, z serem, kapustą i grzybami, z zasmażką, a może polane śmietaną ? ... Tyle rodzajów farszów i sposobu ich podania, że można nabawić się o zawrót głowy. Chyba wszyscy lubimy to proste i smaczne danie. Chodź przygotowanie ich jest czasochłonne. No nie ma nic bardziej przyjemnego jak przygotowanie ich w zaciszu swojego domu. A później zajadać się i napawać(...)się dumą, że nie są to kolejne mrożone pierogi z marketu. Dziś zamieszczam pierogi mojego autorstwa. Nafaszerowałem je mięsem z kurczaka, warzywami i świeżym tymiankiem. Podsmażyłem i podałem je z dipem czosnkowym. Na dzisiejszy szary, ponury jesienny dzień pasują idealnie. Jesienna chandro miej się na baczności :)Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 5 osób ( ok. 30 pierogów)Koszt
kulinarnyJaDziś mam dla Was włoskie panzerotti. Te spore pierogi wywodzą się od pizzy. Przypominają calzone, aczkolwiek smażone są w głębokim tłuszczu. Ja jednak, mając na uwadze zbliżające się lato, postanowiłam jednak upiec je w piekarniku. Wyszły pyszne! Puszyste, mięciutkie, drożdżowe ciasto wypełnione soczystym nadzieniem. Dla nas rewelacja! Idealne na obiad, kolację, a nawet jako drugie śniadanie do pracy. Smakują(...)chwilę wyrabiamy. Teraz dzielimy ciasto na około 8 porcji, każdą z nich formujemy w kulkę, a następnie wałkujemy na owalny placek. Na nim układamy porcję farszu, posypujemy żółtym serem i zlepiamy pieroga. Gotową bułeczkę układamy na blasze i odstawiamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175-180°C. DODATKOWO: 1 roztrzepane
Rozpustne gotowanieOrkiszowe pierogi z białym serem i malinami (Danie jednoosobowe- 10 pierożków) Składniki: 50g mąki orkiszowej 50g mąki pszennej razowej 1/4 łyżeczki soli 50 ml gorącej wody 100g twarożku domowego grani cukier bądź słodzik garść mrożonych lub świeżych malin Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko(...)blacie i wykrawamy szklanką koła. Przekładamy do małej miseczki twarożek grani i dodajemy cukier bądź słodzik. Na każdym kole kładziemy po łyżeczce słodkiego twarożku i zlepiamy ranty na kształt pierogów. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy pierogi do gotującej się wody. Czekamy około 3 minut, aż wypłyną na powierzchnię, Wtedy są gotowe. Nie martwcie się
Moja MichaOrkiszowe pierogi z białym serem i musem truskawkowym (Danie jednoosobowe- 10 pierożków) Składniki: 50g mąki orkiszowej 50g mąki pszennej razowej 1/4 łyżeczki soli 50 ml gorącej wody 150g twarożku domowego grani cukier bądź słodzik garść mrożonych lub świeżych truskawek Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko(...)blacie i wykrawamy szklanką koła. Przekładamy do małej miseczki twarożek grani i dodajemy cukier bądź słodzik. Na każdym kole kładziemy po łyżeczce słodkiego twarożku i zlepiamy ranty na kształt pierogów. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy pierogi do gotującej się wody. Czekamy około 3 minut, aż wypłyną na powierzchnię, Wtedy są gotowe. Nie martwcie się
Moja Michamiłymi ludźmi (a ludzie którzy lubią jedzenie musza być mili!) naładuje mi akumulatory na dalsze przygody :) Co dziś przygotowałam dla Was? Mmm, coś idealnego na weekendowe leniuchowanie. Pierogi z białym serem i wanilią. Do tego słodka waniliowa śmietana i błogie lenistwo gwarantowane. Skusicie się na taką słodką chwilę przyjemności?" Składniki : 2 szklanki mąki 1 jajko 1/2 szklanki ciepłej wody(...)cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka - ja to robiłam kubkiem do herbaty :) Na każde kółko nakładamy około 1 łyżeczki masy serowej i zlepiamy ręcznie, albo za pomocą przyrządu do lepienia pierogów. Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej wodzie około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnie. Podajemy z kleksem śmietany z dodatkiem cukru waniliowego. Smacznego
Słodkie Przyjemnościszynki 1 papryka czerwona 1 pomidor 250 g sera żółtego 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano trochę oleju do smażenia Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki, szynkę, paprykę i pomidora.Chwilę smażyć. Pod koniec smażenia, dodać pokrojony drobno czosnek i przyprawy. Ser zetrzeć na tarce. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, uformować wałek(...)podzielić na części. Mnie wyszło 12 kawałków, ale to zależy jakiej wielkości chcecie pierożki. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i posmarować delikatnie olejem. Posypać serem, na to wyłożyć trochę farszu i znów ser. Skleić jak pierogi. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni 10-15 minut
Agusiowe smakołykiWandzi twarożek z rzodkiewką pasta z wędzonego pstrąga twarożek zwany bryndzą pasta z bobu z białym serem serowe ciasteczka z pastą łososiową serowe słone paluszki z kminkiem pierogi z bobem i serem ruskie krokiety i na słodko: kluski leniwe pączki serowe pascha wielkanocna oponki serowe krucha tarta ze śliwkami i kremem cytrynowy sernik z truskawkami sernik na zimno
Kulinarne przygody Gatitywykwintniejszych zup. Tradycyjna francuska zupa serowa przed podaniem jest zapiekana z grzanką i żółtym serem. U mnie jednak stanowiła idealny dodatek do dania głównego, którym były pierogi drożdżowe ze szpinakiem i serem feta. A ponieważ za oknem coraz zimniej, przyda nam się coś, co nas ogrzeje i nasyci. I uważam, że ta propozycja świetnie spełnia te wymagania. A więc(...)jogurt naturalny. Dla smaku można dodać również kilka kropli oliwy czosnkowej, odrobinę świeżego rozmarynu. Pierogi drożdżowe ze szpinakiem i fetą Ciasto drożdżowe 500g mąki 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Pół szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz 400g świeżego szpinaku 100g sera feta 1 ząbek czosnku szczypta soli Drożdże pokruszyć, dodać cukier oraz połowę ciepłego mleka
Jacob TastesPierogi z jagodami jak zresztą wszystkie pierogi uwielbiam i robię stosunkowo często. Gdy mija sezon na owoce, zawsze mam w zamrażarce truskawki i jagody, by gdy najdzie mnie ochota nawet w środku zimy stworzyć takie pyszności :) Teraz mamy czas świezych owoców, więc tym bardziej polecam. Składniki : 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru pudru 2 zółtka(...)mniejwięcej 1 szklanka. Ciasto wyjąć z miski podzielić na 2 części. Na blacie lub stolnicy wysypać makę i rozwałkować ciasto. Wyciąć szklanką krążki, napełnić jagodami z cukrem i serem i formować pierogi. W garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę masła. Kiedy woda zacznie się gotować, wrzucić partię pierogów i gotować aż do momentu ich wypłynięcia na wierzch. Wyłożyć
Gosia gotujePierogi i uszka w pojemnikach, bigos zawekowany, inne produkty zapakowane, stos prezentów piętrzy się tuż przy drzwiach. Za chwilę zacznę je pakować do samochodu i ruszam do Lublina. Jeszcze zostawię Wam obiecany przepis na pyszny sernik kokosowy na spodzie brownie z kwestii smaku, który cudownie może osłodzić święta. Jesli nie wiecie, który przepis na sernik wybrać, polecam(...)minut (lub dłużej jeśli masa nie jest jeszcze ścięta, również w środku sernika, można dotknąć palcem. Czas pieczenia może się różnić i zależy od rodzaju użytego sera. Sernik dodatkowo zastyga i sztywnieje podczas studzenia i schładzania). Studzić stopniowo wyjmując z piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz i schować sernik do lodówki na całą noc bez przykrycia. Dopiero po tym czasie
W mojej kuchnijajko ¾ szklanki wrzącej wody ¼ szklanki zimnej wody Składniki na farsz: 500 g szpinaku 250 g sera feta 1 jajko 1 cebula 4 ząbki czosnku olej natka pietruszki sól, pieprz gałka muszkatołowa Dodatkowo: 2 cebule olej odrobina pieprzu i soli Przygotowanie ciasta na pierogi: Mąkę przesiać, wlać do niej ¾ szklanki wrzątku, wymieszać wszystko łyżką, wlać jeszcze ¼ szklanki zimnej wody(...)usmażona należy dodać drobno pokrojony szpinak i wszystko jeszcze trochę podsmażyć. Podsmażony szpinak zdjąć z ognia i wystudzić. Dodać do niego pokruszony ser feta i jajko. Całość dokładnie wymieszać, doprawić na ostro. ( nie obawiajcie się, że poprzez ser feta będzie farsz słony... mi też się tak wydawało, przekonałam się , że powinnam była nieco więcej dać soli i innych przypraw ). Gotowe
Na słodko lub wytrawnieukrywajmy ale nad zrobieniem pierogów trzeba się trochę napracować. Do zrobienia moich pierogów użyłam mąki orkiszowej ale równie dobrze sprawdzi się pszenna pełnoziarnista czy żytnia. Do farszu dodałam moje ulubione dodatki do pizzy czyli mięso, pieczarki, sos pomidorowy i oczywiście ser. Dokładny przepis znajdziecie poniżej:) Zapraszam:) Składniki Ciasto - 3 szklanki (350 g ) mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej - jajko(...)zagotowujemy ją. Następnie do wody wrzucamy pierogi i gotujemy do momentu aż wypłyną. na powierzchnię wody. Ugotowane pierogi układamy na blasze i posypujemy startym serem. Zapiekamy przez około 10-15 minut. Pierogi o smaku pizzy dobrze komponują się z keczupem lub domowym sosem czosnkowym. Smacznego! Weronika
Health-Fit-LifeSzpinak często nie jest kojarzony z idealnym smakiem i wręcz odstrasza. Jednak odpowiednio doprawiony, z dodatkiem sera białego s ma kuje wyśmienicie, a stanowiąc farsz na pierogi tworzy ciekawą i pożywną potrawę. Pierogi ze Szpinakiem - Składniki: 450 g mąki pszennej szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli duża cebula 3 ząbki czosnku(...)mrożonego szpinaku 300 g białego sera sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 40 g masła mała cebula + masło (do okraszenia) Pierogi ze Szpinakiem - Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody
Słodka StronaWyjąłem ciasto, rozwałkowałem i podzieliłem jak na pierogi. Pasztetową obrałem ze skórki, rozrzuciłem po wyciętych plackach i polepiłem... Gdy pasztet się skończył, a ciasta zostało:) ulepiłem pierogi z różnymi serami i szpinakiem. Wyłożone na blachę specjały posmarowałem mlekiem i niektóre obrzuciłem kminkiem. Tak przygotowane piekły się w 200 st. C przez 30 min :) Smacznego
chleba naszegodelikatne więc należy dobrze przesmażyć je z jednej strony przed przewróceniem. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie należy dodać trochę mąki. Polecam Wam również mój przepis na pierogi leniwe z serem
Pani domowa