misce (czas przygotowania farszu i nagrzania wody). Farsz: Do miski wkładamy kostkę sera półtłustego 200 g. W małym rondelku roztapiamy 3 kostki czekolady Mister Ron Goplana 90g z 2 łyżeczkami śmietanki 30%, cały czas kręcimy. Roztopioną czekoladę łączymy widelcem z serem. Etap końcowy: Czekoladowe ciasto na pierogi wałkujemy cienko na podsypanym mąką blacie, wykrawamy kółka. W każde umieszczamy(...)łyżeczki - zależne od wielkości pieroga). Brzegi smarujemy białkiem i zlepiamy pierogi. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody i wyciągamy po 2-3 s od czasu wypłynięcia na wierzch. Podajemy same lub z ulubionymi dodatkami. * przepis własny, uwielbiam łączyć czekoladę z tradycyjnymi daniami i serem Smacznego
Słodkie okruszkiPierogi z kaszą jaglaną. Jak zrobić pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem? Przepis na idealnie cienkie ciasto i pyszny farsz na pierogi. Pierogi w niecodziennej odsłonie z kaszą jaglaną, ziemniakami i twarogiem z dodatkiem podsmażonej cebulki i koperku - smaczny i prosty przepis. Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem świetnie smakują podane z sosem(...)pierogowe przykryć czystą ściereczką (lub miską) - zostawić na chwilę, aby 'odpoczęło'. Pierogi. Ciasto na pierogi. Przepis na farsz do pierogów z kaszą jaglaną: Krok 1. Ugotować kaszę jaglaną - wystudzić posiekać i podsmażyć na maśle cebulę Krok 2. Ugotowaną i ostudzoną kaszę wsypać do miski, dodać ser biały, ziemniaki, podsmażoną cebulę i koperek, doprawić do smaku solą
Moja Książka KucharskaPostanowiłem zrobić pierogi z piekarnika, które nadziałem farszem ze szpinaku z kurczakiem i serem gorgonzolą. Bardzo lubię te połączenie składników, bo przede wszystkim jest zdrowe. Składniki na ciasto na pierogi: 2,5 szklanki Maki pszennej, 30 g drożdży, 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 2 jajka, Szczypta soli, 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na farsz(...)szpinaku, najlepiej świeży, 1 filet z kurczaka , 150 g sera gorgonzola (ja użyłem piccante) 2 ząbki czosnku, Sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia Przygotowanie ciasta na pierogi: W letnim mleku rozkruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka i dodajemy olej z oliwek, mieszamy dokładnie. Dodajemy również nasz zaczyn
cookplkaszą, z serem, z grzybami. Czasem z piękną misterną falbanką, a czasem z odciśniętym widelcem. Bożonarodzeniowe pierogi w każdym domu wyglądają inaczej, różnią się formą, farszem i dodatkami, jednak w większości polskich domów wigilijny prym wiodą pierogi z kapustą i grzybami. W ostatni weekend podczas warsztatów zorganizowanych w strefie Piotrkowska 217 w Łodzi poznałam kilka sekretów perfekcyjnych
Wylizany Rondelkaszą, z serem, z grzybami. Czasem z piękną misterną falbanką, a czasem z odciśniętym widelcem. Bożonarodzeniowe pierogi w każdym domu wyglądają inaczej, różnią się formą, farszem i dodatkami, jednak w większości polskich domów wigilijny prym wiodą pierogi z kapustą i grzybami. W ostatni weekend podczas warsztatów zorganizowanych w strefie Piotrkowska 217 w Łodzi poznałam kilka sekretów perfekcyjnych
Wylizany Rondelserce, które rodzice wkładają w ich zrobienie, daje genialne i pyszne połączenie. 1 h ok. 36 pierogów Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 1 jajko sól Składniki na farsz: 80 dag ziemniaków 40 dag białego sera 2 małe cebule sól, pieprz Wykonanie: Na początku gotujemy ziemniaki i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc(...)kostkę i podsmażamy na patelni. Przez praskę przepuszczamy ziemniaki oraz biały ser. Dodajemy cebulkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy ( cienko, lub grubo, w zależności od tego, jakie ciasto wolicie) i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Nakładamy farsz, formujemy pierogi i odstawiamy na tacy. Gotujemy je w osolonej wodzie. Pyszności
Ania i Marcin gotująPierogi ze szpinakiem i białym serem - można przygotować ze świeżego lub mrożonego szpinaku. Ciasto : 400 g mąki, gorąca woda, sól, farsz : 400 g szpinaku mrożonego lub 800 g świeżego, 300 g sera białego półtłustego, 3 ząbki czosnku, sól, 3 łyżki masła, gałka muszkatołowa, Ś wieży szpinak : porządnie umyć i wyłożyć na sito, aby chwilę obciekł. Na głębokiej patelni (może(...)ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Farsz : ostudzony szpinak wymieszać z rozdrobnionym serem. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto wałkować, w miarę cienko, ale bez przesady. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody
królestwo garówSzukałam ekspresowej alternatywy dla pierogów ruskich, które uwielbiam ale na których zrobienie nie zawsze mam czas. Miały być gołąbki kresowe ale… nie wyszły. Kapusta w zimie jest za twarda a jak już zmięknie to farsz z ziemniaków i sera białego jest do niczego. Ale nie byłabym sobą gdybym tak odpuściła. Dlatego zrobiłam farsz jeszcze raz i postanowiłam usmażyć
Mama z miastaAromatyczne pierogi z suszonymi pomidorami, oliwkami i serem feta. Farsz zamknięty w delikatnym cieście drożdżowym. Polecam np. z sosem koperkowo-czosnkowym na bazie jogurtu. Z podanych poniżej składników powstanie około 4o średniej wielkości pierogów. Ciasto: ok. 0,7 kg mąki pszennej 20 g drożdży pół szklanki mleka 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli szklanka letniej wody 2 łyżki(...)opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem. Pierogi posmarować
BullioAromatyczne pierogi z suszonymi pomidorami, oliwkami i serem feta. Farsz zamknięty w delikatnym cieście drożdżowym. Polecam np. z sosem koperkowo-czosnkowym na bazie jogurtu. Z podanych poniżej składników powstanie około 4o średniej wielkości pierogów. Ciasto: ok. 0,7 kg mąki pszennej 20 g drożdży pół szklanki mleka 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli szklanka letniej wody 2 łyżki(...)opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem. Pierogi posmarować
BullioAromatyczne pierogi z suszonymi pomidorami, oliwkami i serem feta. Farsz zamknięty w delikatnym cieście drożdżowym. Polecam np. z sosem koperkowo-czosnkowym na bazie jogurtu. Z podanych poniżej składników powstanie około 4o średniej wielkości pierogów. Ciasto: ok. 0,7 kg mąki pszennej 20 g drożdży pół szklanki mleka 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli szklanka letniej wody 2 łyżki(...)opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem. Pierogi posmarować
Bulliojednych konkretnych proporcji. Zależą one od upodobań. Ja przygotowuję farsz w proporcjach 3:2, czyli ziemniaków jest odrobinę więcej, niż białego sera. Na wschodzie Podkarpacia, w okolicach Przemyśla, do farszu na pierogi ruskie dodaje się tradycyjnie miętę. Zastanawiałam się nad tym, czy jest w ogóle sens umieszczać na blogu przepis na tak popularne danie. Jednak pomyślałam o mojej kuzynce(...)jest z niemal równych proporcji ziemniaków i białego sera (z niewielką przewagą ziemniaków). Do farszu dodaję podsmażoną na maśle cebulkę razem z masłem, na którym się podsmażała. Ponieważ biały ser dodaję do ziemniaków, które są jeszcze ciepłe, farsz jest jednolity i gładki. W rankingu mojej córki zajmuje on pierwsze miejsce przed pierogami obu babć. Dla mnie to jak medal
Trzeci talerznaleśnikami z twarogiem, to jeden z moich ulubionych obiadów z czasów dzieciństwa. Takie naleśniki z serem często przygotowywała mi moja Babcia, na zmianę z leniwymi pierogami, które wręcz uwielbia The post Naleśniki z serem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeOstatnio totalnie rozkochałam się w przeróżnego rodzaju pierożkach – tortellini, pierogi czy też pielmieni goszczą u mnie w domu coraz częściej. Dziś mam dla Was jedną ze swoich ulubionych wersji – małe pierożki tortellini wypełnione po brzegi aromatycznym szpinakiem z dodatkiem czosnku, serem ricotta i prażonymi orzechami – połączenie, które wprawia w zachwyt! Są idealnym pomysłem na obiad, kolację(...)Gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO NA PIEROGI: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 1/3 szt FARSZ: * szpinak- ok. 250 g * ser ricotta – 100 g * orzechy włoskie – 50 g * czosnek – 2 ząbki * sól , pieprz, gałka
Ostra na SłodkoDzisiaj proponuję pomysł na pyszne, sycące i proste w przygotowaniu calzone z salami, cukinią, papryką, oliwkami, cebulą, serem mozzarella i sosem pomidorowym. Wszystko to zapieczone w drożdżowej "pizzy - pierogu". Oczywiście składniki farszu można zmieniać według własnych upodobań. Do przygotowania dania użyłem: 300 ram mąki pszennej tortowej, 25 gram świeżych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 50 gram salami, 30 gram zielonych(...)obwodzie. Następnie na każdym placku ułożyłem farsz w ten sposób, aby znajdował się tylko na jego połowie. Dodałem również kilka zielonych oliwek i plasterki sera mozzarella. Placki ciasta złożyłem na pół, tworząc duże pierogi. Dokładnie zlepiłem ich brzegi. Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzałem do maksymalnej temperatury i umieściłem w nim calzone. Piekłem przez 15 minut. Podałem z wcześniej przygotowanym
Wyprawy kulinarne