miejsca, które serwują domowy, własnym sumptem przygotowywany, kompot owocowy . Szklanica pysznego trunku tylko 5 PLN . Na pierwszy ogień poszły tzw. pierogi z wody Zamówiłam gotowane pierogi z boczniakiem, cebulą, czosnkiem, serem feta i okrasą. Odpłatnośc 21 PLN , choć w ramach Weekendu za pół ceny wyjątkowo kosztowały połowę tego Nie zawiodłam się ich smakiem! Grubo nadziane
Grunt to przepis!czerwoną kapustą, schabowy w maślance, mini kotlety mielone z sosem czosnkowo - ogórkowym, puree z groszku, obsmażana marchewka i wiele innych przepisów oraz desery: mnie urzekły pierogi czekoladowe z jabłkiem i serem, ajerkoniak z jezynami, tarta makowa z bezą, ciasto buraczkowe i cała reszta Podsumowując jest to książka z której chce się zrobić wszystko, naprawdę wszystko. Ja zaczęłam od zupy
kruche babeczkiKolejne danie z cyklu jesienne nowalijki...coś na co czeka się cały rok :D Pierogi z dynią SKŁADNIKI: 1 nieduża dynia typu hokkaido 250g białego sera chudego 1 cebula 1-2 ząbki czosnku mąka pszenna olej, sól, pieprz boczek, masło papryka chilli, lubczyk Tym razem farsz do pierogów zrobiłam dzień wcześniej. Umytą dynię należy przekroić na pół(...)miękkości przez ok 20-30 minut, doprawić solą i pieprzem. Po przestudzeniu, dynię wraz z cebulą i czosnkiem zblenderować. Dodać pokruszony ser biały, i delikatnie wymieszać. Spróbować i w razie czego doprawić do smaku. Ciasto na pierogi standardowo robimy ze sprawdzonego przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Dobrze wyrobione ciasto należy rozwałkować na cieknie ciasto. Wciąć krążki szklanką, nałożyć farsz
MarciochaKucharzyUwielbiam niebanalne pomysły, miała powstać klasyczna pizza ale puściłam wodze fantazji, ten pieróg to alternatywa dla tradycyjnej pizzy, jest wyjątkowo smaczny i sycący. Idealny na towarzyskie spotkania. Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej+do podsypania 150 ml ciepłego mleka 150 ml ciepłej wody 1 jajko 7 g suszonych drożdży ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy 3 łyżki(...)rozwałkować na trzy okrągłe placki, podsypując lekko mąką aby się nie kleiło, posmarować przecierem pomidorowym zostawiając po 2 cm od krawędzi brzegów, nałożyć nadzienie, posypać startym serem, zwinąć na pół formując pieroga, radełkiem odciąć równo brzegi, docisnąć je widelcem, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości, odstawić na 20 minut aby podrosło, piec 25 minut
Wanilia i Kardamonszklanka kaszy jaglanej ,ugotować na sypko 300 g białego sera mała cebulka brokuł 100 g sól ,pieprz Brokuł dzielimy na różyczki i obgotowujemy we wrzątku 5 minut. Kroimy na drobno . Cebulkę zeszklić na patelni na rumiano ,połączyć z kaszą , serem i brokułem ,doprawić do smaku .Nakładać na pierogi po łyżce i sklejać dokładnie brzegi .Pierogi wrzucamy na wrzątek
Ladylaura.Kluski ziemniaczano-serowe obok Kopytek domowych , ruskich pierogów i klusek śląskich to ulubione kluski domowników. Dzisiaj podam Wam mój przepis na łatwe, pyszne, domowe kluski z ziemniaków i sera , które się nie rozpadną podczas gotowania, będą sprężyste, jednocześnie miękkie i delikatne, a które podaję do sosów mięsnych. Najlepsze kluski domowe – domowe kluski ziemniaczano-serowe składniki na kluski
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępierogi z naszym ulubionym kozim serem <3 Składniki 500 g ziemniaków 300 g roladki sera koziego 300 g mąki pszennej 200 g mąki z grochu 350 ml wrzątku 1 łyżka masła 4 szalotki 100 ml oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy. Ser i ziemniaki mielimy, mieszamy i doprawiamy solą(...)zlepiamy krawędzie. Gotujemy w osolonym wrzątku, 3-4 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Szalotki siekamy, dusimy na podgrzewanej oliwie. Z podanych proporcji wychodzi około 50 pierogów
R'n'G KitchenSkładniki: Farsz : 500 gram świeżego szpinaku 1 opakowanie sera feta 1 czubata łyżka ugotowanych zmielonych ziemniaków sól ,pieprz, masło, 2 ząbki czosnku Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 jajko łyżeczka oleju ciepła woda Sposób wykonania: Ciasto: Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszałam. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne(...)dodałam ziemniaki,ponownie wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części, każdą z nich rozwałkowałam, wycięłam kółeczka szklanką. Nałożyłam farsz i dobrze skleiłam ( wzorek robiony widelcem ). Pierogi ugotowałam w osolonej wodzie.Przed podaniem posypałam serem żółtym, polałam masełkiem
Darcia w kuchniplanowaliśmy robienia pierogów, ale jak tylko spróbowaliśmy sera korycińskiego z czarnuszką od Zarzeckich, to musieliśmy :P Dzięki Eko Bomba - ulubiony sklep ze zdrową żywnością, mogliśmy posmakować tego, niesamowitego sera. Na pewno jeszcze nie raz go użyjemy <3 Składniki Farsz: 200 g ugotowanych ziemniaków 250 g sera korycińskiego z czarnuszką Ciasto: 250 g mąki 1 łyżeczka masła(...)awokado gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ugotowane ziemniaki dokładnie łączymy z serem, najlepiej zrobić to przez maszynkę do mielenia mięsa, średnie oczka. Nie doprawiamy, ponieważ ser ma taki smak, że szkoda czymkolwiek go zaburzać. Przygotowujemy ciasto. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko
R'n'G KitchenNajlepsze są ugotowane, choć po odsmażeniu następnego dnia też były dobre. Bardzo nam posmakowały takie pierogi z boćwiną i szpinakiem:) Pierogi z boćwiną i szpinakiem Składniki (na ok 30sztuk): 200g szpinaku pęczek boćwiny (ok 200g) 100g sera feta 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz ciasto: 1,5 szklanki mąki (+ do podsypywania) 150ml gorącej wody(...)cebulą i czosnkiem. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, na każde nakładać nadzienie, zlepiać i układać na oprószonej mąką stolnicy. Pierogi wrzucać do gotującej się osolonej wody, gotować ok minuty po wypłynięciu. Podawać ze zrumienioną na maśle bułką tartą, posypane wiórkami sera. Smacznego
Obiad gotowymało wyczuwalną nutą dyni, ale to bardziej za sprawą gałki muszkatołowej. Pampuchy mają piękny, żółty kolor dzięki puree z pieczonej dyni Hokkaido. Nadzienie to ziemniaki z serem, czyli typowy farsz do pierogów ruskich :) Bardzo polecam! CIASTO: 25g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 200g puree z dyni Hokkaido 1 szklanka ciepłego mleka 3 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oliwy
https:KKuchniaMniamgroszek odsączyć z zalewy, a żółty ser zetrzeć na tarce. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy. Następnie dodać szpinak, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dokładnie wymieszać i smażyć około 5-7 minut. Po tym czasie dodać kiełbasę, kukurydzę, groszek, paprykę, połowę ilości żółtego sera i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać, doprawić(...)pieprzem. 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części i każdy kawałek uformować na kształt okrągłego placka. Na każdym placku na połowie jego części ułożyć farsz, posypać żółtym serem, zgiąć w połowie, uformować pieroga i dokładnie zlepić końce ciasta. 4. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi posmarować rozkłóconym białkiem wymieszanym
Szalona Kuchnia Ewelinywykorzystuję część do zrobienia sałatek. Oczywiście wykorzystać można ugotowaną kaszę na różne sposoby… Na blogu możecie znaleźć przepisy na Kotlety z kaszy gryczanej z grzybami , Pierogi z kaszą gryczaną i serem , Sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną , Dynia faszerowana czy Sałatka z kaszą gryczaną i dynią pieczoną . Dzisiaj moja propozycja dla Was to rewelacyjna sałatka z kaszą gryczaną
UgotujmyTo.plskładniki możesz mieć zawsze w lodówce, to przygotowanie będzie banalnie proste. To co zapraszam po przepis. Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego 0,5 kg mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz opakowanie sera feta ciasto francuskie 1 jajko Rozgrzewamy piekarnik do 180 C ( góra i dół ) Na początek wyciągamy z lodówki ciasto francuskie, niech(...)Ponieważ szpinak bez czosnku to nie jest dobry szpinak. Po chwili dorzucamy pokruszony ser i wszystko mieszamy, doprawiamy pieprzem. Nie solimy – bo sól mamy już z sera. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy nożem w kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy łyżkę nadzienia i sklejamy tak jak pierogi, tylko boki możesz przygnieść jeszcze widelcem, będzie fajniej wyglądać. Na formie
Kuchnia na wzgórzuPrzeraża mnie czas jego wykonania (ok. 12 godzin !). Zawsze kupuję ciasto świeże, nie mrożone. Dziś przedstawię szybki pomysł na pyszną kolację- ślimaczki z ciasta francuskiego z farszem z szynki, sera i pomidorów suszonych. Idealnie pasują do sałatki np. greckiej zamiast pieczywa. Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Czytaj więcej >> 2) SAŁATKA PIECZARKOWA A'LA CIASTO Przeglądając(...)pietruszką oraz serem feta. Przekąska idealna na różnego rodzaju imprezy lub dodatek do zup typu krem czy czerwonego barszczu... Czytaj więcej >> 7) ZAPIEKANKA W WERSJI SŁODKO-SŁONEJ Dziś u nas na kolację zapiekanka na cieście francuskim w wersji słodko-słonej z serem pleśniowym, gruszkami oraz kurczakiem w wiórkach kokosowych. Dla mnie gruszki z serem pleśniowym to połączenie
Kuchnia MagdaLeny