Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!orkiszowej 1/2 kostki schłodzonego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/4 łyżeczki soli 1 jajko roztrzepane (1/2 dodałam do ciasta, resztę zostawiłam do posmarowania pierogów) Nadzienie: 130 g sera feta 350 g ugotowanych ziemniaków 1 cebula przyprawy: pieprz, rozmaryn, lubczyk, czosnek niedźwiedzi dodałam też kilka suszonych pomidorów i 2 ząbki czosnku do posmarowania pierogów: druga połowa roztrzepanego
Zdrowa Kuchnia Sowyodwagi – spróbujcie Składniki: Ciasto na pierogi: 2 szkl. mąki ok 1,5 szkl ciepłej wody szczypta soli 2 łyżki oleju Z powyższych składników zagniatam ciasto. Powinno być miękkie. Należy je cienko rozwałkować i szklanką wykroić okręgi. Składniki na masę: około 6 średnich ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie 250 g sera białego sól pieprz 1 łyżka mięty (listki(...)krążek nakładam masę serową wykonaną z połączenia powyższych składników, zamykam na pół a później robię specjalne fale, których także nauczyła mnie babcia. Tu jest pokazane jak robię takie wykończenie pierogów 3:08 minuta filmu. To jest film z wykonania pierogów ruskich, ale liczy się technika falbanki pierogowej według babci Kazi Podaję pierogi z cebulką zeszkloną
MojaQchnia.pltego przepisu. Z proporcji podanych w przepisie wychodzi około 60 sztuk pierogów. Składniki na farsz: 1 kg ziemniaków 650 g półtłustego sera 1 duża cebula (ja lubię dużo cebuli w pierogach) sól pieprz (brak na zdjęciu) olej do smażenia(...)cebuli Wykonanie: Ciasto po wyrobieniu zostawiłam w misce, żeby odpoczęło. Przygotowałam farsz: Ser przecisnęłam przez praskę. Nie robię farszu w formie „papki”, dlatego nie mielę ani ziemniaków ani sera. Ziemniaki ugniatam a ser przeciskam przez praskę. Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam na oleju. Ziemniaki ugotowałam. Ugniotłam je (tak żeby
Kuchnia u Krysiserem sałatka z bobem i fasolką szparagową jajko w koszulce z bobem razowy makaron z bobem i fasolką szparagową quinoa i smażone zielone warzywa pieczone młode warzywa pierogi z bobem i serem sałatka z kaszą orkiszową ryż z bobem i szpinakiem pasta z bobu z miętą letnia sałatka makaronowa z żółtymi buraka, bobem i kozim serem zielony ryż
Kulinarne przygody GatityPierogi np.z kapustą lub z mięsem ( jeśli mrożone to najpierw je ugotować ,przecedzić ,przelać zimną wodą) Jeśli kupujemy to robimy z 2 paczek gotowych. 25 dag.pieczarek 1.5 łyżki masła 1 łyżka płaska mąki pszennej 1 szkl.gorącego mleka( 100 ml.zimnego odlać resztę zagotować). 1/2 szkl.šmietany sól pieprz sok z cytryny 20 dag.startego żółtego sera Tłuszcz(...)mietaną i pieczarkami , doprawić do smaku solą. 4 . Gotowe pierogi ugotować , przelać zimną wodą ,osączyć i wyłożyć do nasmarowanej i wysypanej bułka tartą formy. 5 .Pierogi posypać połową startym serem żółtym , zalać sosem i ponownie posypać resztą sera żółtego. 6 . Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec .Podawač z dodatkiem surówek.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiLubicie pierogi? Ja bardzo! Co prawda ich przygotowanie zajmuje troszkę więcej czasu, jednak wcale mnie to nie zraża;) Zdecydowanie najczęściej goszczą u nas pierogi ruskie oraz z serem na słodko. Tym razem jednak przygotowałam wersję z nietypowym farszem - z soczewicą i grzybami. Ja użyłam zamrożonych podgrzybków, ale możecie użyć pieczarek. Ze względu na brak mięsa pierogi śmiało
Z miłości do słodkościczasie zrób farsz do pierogów. Przepis na pierogi ruskie Pierogi ruskie – składniki na farsz: – 1 kg ziemniaków -70 dag sera białego -3 średniej wielkości cebule -sól i pieprz do smaku Pierogi ruskie – wykonanie: Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Wystudzone przekręć przez maszynkę do mielenia mięsa. Zmiel również ser. Cebulkę pokrój drobno
Arbuziakibazylię. 250 g sera, np. sera żółtego lub mozzarelli Ulubione dodatki – u mnie: Łosoś Pomidory suszone Oliwki listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Calzone'; listonic_content='3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) Sos pomidorowy 250 g sera Łosoś Pomidory suszone Oliwki'; document.write(" "); Umieszczamy(...)ciasto na mniej więcej okrągły placek, po czym przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Połowę ciasta smarujemy sosem, posypujemy serem i wykładamy ulubionymi składnikami. Ja położyłem ser zarówno pod, jak i na pozostałe składniki. Wstawiamy pieroga do piekarnika rozgrzanego do ok. 220°C i pieczemy przez przez 12–14 minut. Gdy ser się stopi, a ciasto zarumieni
Proste-przepisy.plDzisiaj u mnie w kuchni pojawił się szpinak. Tym razem jako dodatek do farszu na pierogi. W połączeniu z serem mozzarella wyszły wyśmienite. Zróbcie i przekonajcie się Składniki: 300 g młodego szpinaku (BABY) 200 g tartego sera Mozzarella 1-2 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonych pomidorów sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Składniki na ciasto(...)razu dodałam szpinak. Wymieszałam. Chwilę się wszystko poddusiło i wrzuciłam ser. Znów wymieszałam. Ser zaczął się topić. Teraz czas na dodanie przypraw: sól i pieprz a na koniec suszone pomidory. Jeśli ktoś nie lubi to nie dodaje. Farsz szpinakowo-serowy gotowy Teraz zrobiłam ciasto na pierogi: Mąkę przesiałam z solą, dodałam masło. Wszystko posiekałam. Dodałam żółtka
Kuchnia u Krysiprzygotujecie przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Poniżej przepis na calzone z warzywami i szynką, opis krok po kroku wraz ze zdjęciami. Pieczonego i dużego pieroga można dowolnie faszerować warzywami, mięsem, serami. Świetnie smakuje podane z sosem pomidorowym, udekorowane listkami świeżej bazylii. Calzone to danie, które podacie zarówno na co dzień, w weekend lub na rodzinną uroczystość. Cazlone(...)kawałki listków świeżej bazylii Dodatkowo potrzebujesz 1 jajka, by posmarować wierzch calzone przed pieczeniem. Uwagi do przepisu: Z przepisu wyszły 3 duże pierogi calzone oraz 2 mniejsze. Do farszu możecie dodać kilka pieczarek, a zamiast sera żółtego drobno posiekaną mozzarellę. Zamiast wędliny można dodać posiekaną drobno kiełbasę, kawałki piersi kurczaka lub parówki. Można także zrezygnować z dodatku mięsa. Calzone
Zasmakuj KuchniPierogi ruskie należą do moich ulubionych. Zawsze robię ich większą ilość, aby część zamrozić i cieszyć się ich smakiem w innym terminie. Co prawda trochę pracy jest przy tym, ale naprawdę warto. Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1 szklanka ciepłej wody. Mąkę przesiewamy i dodajemy sól i jajko. Wodę dolewamy partiami(...)smaku solą i pieprzem. Z ciasta wałkujemy placki o grubości ok. 2 mm. Szklanką wycinamy kółeczka. Na każdym kładziemy kulkę z farszu o średnicy 2 cm. Zalepiamy pieróg dokładnie. Gotowe pierogi wkładamy do osolonego wrzątku. Jak wypłyną, gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Ugotowane można podać ze skwarkami. Dnia następnego można również podsmażyć i zjeść chrupiące ze smakiem
tojestpyszne.blogspot.comkaszą i serem białym... SKŁADNIKI NA FARSZ: 250g sera białego 2 woreczki kaszy gryczanej MŁYNY STOISŁAW 2 cebule 2 łyżki majeranku czosnek granulowany sól pieprz olej SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl ciepłej wody 1 jajko szczypta soli 1/3 łyżeczki oleju WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na jednolitą konsystencję. 2. Ser biały rozdrobnić, kaszę ugotować(...)ostudzoną dodać do sera, cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać do do kaszy, doprawić pozostałymi składnikami, na dość intensywny smak. 3. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka, na każde kółko nakładamy farsz, sklejamy. 4. Gotowe pierogi gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Do okrasy polecam boczek z cebulką
Dziś Ja gotujebazylię. 250 g sera, np. sera żółtego lub mozzarelli Ulubione dodatki – u mnie: Łosoś Pomidory suszone Oliwki listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Calzone'; listonic_content='3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) Sos pomidorowy 250 g sera Łosoś Pomidory suszone Oliwki'; document.write(" "); Umieszczamy(...)ciasto na mniej-więcej okrągły placek, po czym przekładamy go na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Połowę ciasta smarujemy sosem, posypujemy serem i wykładamy ulubionymi składnikami. Ja położyłem ser zarówno pod, jak i na pozostałe składniki. Wstawiamy pieroga do piekarnika rozgrzanego do ok. 220°C i pieczemy przez przez ok. 12-14 minut. Gdy ser się stopi, a ciasto
Proste-przepisy.plsera białego - 200-250 g mąki - 2 łyżki masła - 3 jajka - masło i bułka tarta do polania - cukier do posypania - sól Przygotowanie: Ser mielimy w maszynce. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy w misce wbijając po jednym żółtku i stale ucierając dodajemy ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy na przemian z mąką do utartego sera. Całość(...)oprószoną mąką stolnicę. Masę dzielimy na części i toczymy wałek o średnicy ok. 2,5 cm. Spłaszczamy nożem a następnie kroimy ukośnie. Zagotowujemy wodę z solą i przekładamy przygotowane pierogi. Po wypłynięciu sprawdzamy jednego czy jest gotowy, wyjmujemy łyżką cedzakową na sito i odcedzamy. Masło topimy na patelni, dodajemy bułkę tartą, po zarumienieniu polewamy pierogi i posypujemy cukrem
Kulinarne życie