pierogi z serem - 1990 przepisów (strona:15/133)

Pierogi ruskie z bazylią i czosnkiem 200

bazylię i czosnek. Jesteście ciekawi smaku? Koniecznie spróbujcie, przygotowując taką małą porcyjkę jak ja :) Składniki: Na ok 30 pierogów: Ciasto: 200g mąki + do podsypywania 4 łyżki oleju smakowego z bazylią 150ml ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 200g sera białego ok 5 ugotowanych ziemniaków 1 duża cebula 3 łodyżki świeżej bazylii 2 ząbki czosnku ok 1/2 łyżeczki pieprzu

Kuchnia w czekoladzie
Struklji - rolowane pierogi z serem 239

Struklji to bałkański specjał obecny w kuchni słoweńskiej i chorwackiej. Struklji to tradycyjne pierogi z serem, tylko  w nieco odmiennej formie - bo zrolowane. Doskonały przepis dla pierogowych smakoszy, bo farsz zawijamy w jeden płat ciasta, odpada zatem mozolne lepienie pierożków. Kiedy zobaczyłam te pierogi, wiedziałam, że muszę zrobić je jak najszybciej. Ciasto robi się błyskawicznie, szybko się(...)Wykonanie: mąkę wymieszać z ciepłą wodą i olejem, następnie zagnieść gladkie, sprężyste ciasto jak napierogi. Zawinąć w folie i odstawic na 30 minut, by odpoczęło twaróg (użyłam gęstego, gładkiego sera z wiaderka)wymieszać z żółtkiem i cukrem ciasto rozwałkować bardzo cienko na kształt dużego prostokąta. Posmarowac przygotowanym serkiem pozostawiająć od brzegó 20 cm wolny rant. Brzeg placka posmarować lekko wodą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 235

piątkowy obiad, są bardzo smaczne, najlepiej smakują zaraz po ugotowaniu. Pierogi przygotowałam z mąki od firmy Młynomag . Składniki: Ciasto: 0,5 kilograma mąki pszennej Młynomag 1 szklanka letniej wody 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego Szczypta soli Mąka do podsypania Farsz: 2 opakowania mrożonego szpinaku 2 opakowania sera feta 3 ząbki czosnku Pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Szpinak(...)miski przekładamy ser fetę, rozgniatamy widelcem, dodajemy ostudzony szpinak, doprawiamy do smaku pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy olej, szczyptę soli, jajko oraz wodę, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy na stolnicę posypaną mąką, wałkujemy dość cienko, szklanka wycinamy krążki z ciasta. Na każdy krążek nakładamy porcję farszu, pierogi składamy na pół

Bajeczna Kuchnia
Naturalnie pyszne warsztaty z Sokołowem 237

kilku dań: dwa rodzaje sałatek, pierogi z pasztetem i grzybami, pieczony boczek. Oczywiście całe menu bazowało na produktach Naturrino. Obierałam gruszki na sałatkę, kroiłam łodygi selera, kruszyłam ser, lepiłam pierogi... Wszystkie dania smakowały pysznie! I choć za boczkiem nie przepadam, to z apetytem wykrawałam z niego kawałki chudego mięsa. Jednak moje serce skradły pierogi: nadzienie miały

Obiad gotowy
Pierogi Leniwe – Prosty i Pyszny Obiad 882

lubi lepić tradycyjnych pierogów  lub gdy nie ma czasu, to koniecznie musi wypróbować ten przepis na pierogi leniwe . W smaku są takie same jak pierogi z serem (ruskie), bardzo łatwo je się robi, są smaczne od razu po ugotowaniu lub odgrzewane na patelni. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania pierogów leniwych będziemy potrzebować: Z podanych proporcji

Uwaga Babcia Gotuje
Pierogi ruskie 126

Tradycyjne pierogi z serem i ziemniakami. Ja akurat wolę ze szpinakiem czy kapustą i grzybami , ale ruskie dla rodziny też robię. Nie każdy lubi odsmażane pierogi, a potrzebuję przygotować obiad wcześniej, wtedy polecam obgotować pierogi w osolonym wrzątku. Przełożyć do naczynia do zapiekania , dodać cebulkę i akurat chwilę przed podaniem podgrzać. Są wtedy ciepłe i można spokojnie

Magiczne Życie Marty
Pierogi ruskie z pieczarkami 162

dwie rzeczy i stworzyć całość :) Polecam, są bardzo smaczne! Składniki: Na ok 80 pierogów: Ciasto: 4 szklanki mąki (1 szklanka= 250ml) + do podsypywania blatu 1 płaska łyżka soli 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju Farsz: 4 duże ziemniaki 400g sera białego 10 pieczarek 2 duże cebule 2 łyżki maggi 1 płaska łyżka ziarenek smaku 1 łyżeczka(...)miękkości, najlepiej dzień wcześniej. Następnie wraz z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę rumienimy na 2/3 kawałku margaryny. Na reszcie smażymy starte na tarce pieczarki. Do sera i ziemniaków dodajemy przyrumienioną cebulę oraz pieczarki, doprawiamy ziarenkami smaku, przyprawą w płynie i pieprzem.  2. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, polewamy olejem i siekamy

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi z jagodami i malinami 103

czytania: 2 min Pierogi przygotowujemy w Polsce od wieków i jest to jedna z naszych polskich ulubionych, a jednocześnie najpopularniejszych potraw narodowych. Występuje w niezliczonych wariacjach smakowych. Najbardziej znane to oczywiście ruskie pierogi , pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z mięsem, jest również spory wybór pierogów na słodko, pierogi z serem czy z truskawkami

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 179

Pierogi są prostym daniem, wymagającym jedynie nieco czasu by je ulepić. Dobrym pomocnikiem w lepieniu jest foremka do pierogów. Farsz z kaszy gryczanej i sera białego nadał pierogom lekkości. Aby zadowolić mięsożerców pierogi okrasiłam podsmażonym boczkiem, ja wolę z podsmażoną cebulką. Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 1 1/2 szklanki ciepłej wody 50 g masła(...)łyżeczki soli farsz: 1 torebka kaszy gryczanej (100 g) 250 g białego sera półtłustego lub tłustego 1 cebula sól pieprz olej do smażenia dodatkowo: podsmażony chudy boczek lub cebula  Wykonanie:  Do przesianej mąki dodać pokrojone na mniejsze kawałeczki masło, sól i 1 szklanką ciepłej wody. Ręką zagniatać ciasto, podlewając pozostałą wodą. Ciasto ma być jednolite i elastyczne. Ciasto

Kuchcik gotuje
Czebureki – smażone pierogi z nadzieniem ruskim i suszonymi pomidorami 632

mnie nieco inna wersja. W cieście znajdziecie ser biały, a i farsz zastosowałam z ziemniaków i sera i coby urozmaicić smak, dorzuciłam suszone pomidory. W necie znajdziecie wiele przepisów na czebureki, łącznie z ciastem parzonym Ten wybrałam ze względu na zawartość sera. Ciekawiło mnie, jaki da efekt przy smażeniu. Pierogi wychodzą baaardzo dobre. Ciasto jest miękkie, lekko się rozwarstwia(...)Doskonałe są na ciepło jak i na zimno i to po kilku dniach nawet. Czebureki w tej formie, to świetny pomysł na piknik pod chmurką. Dzięki serowi i dość bogatemu farszowi, pierogi są sycące i zwykle wystarcza zjedzenie ich 1-2 sztuk. Farsz to jak zwykle u mnie, czyszczenie lodówki, więc końcówka ziemniaków, które to wahałam się czy zużyć

Mieszam w Garnku
Pierogi na słodko z karmelizowanymi gruszkami i orzechami 203

Lubię pierogi, ale przeważnie robię je na wytrawnie. Polecam mój przepis na Pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą . W ostatnim czasie jednak chodziły mi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierożki na słodko z serem i żurawiną 157

500 g maki 350 ml wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli nadzienie: 300 g sera białego 1 jajko garść siekanej suszonej żurawiny cukier waniliowy 2

Gotowanie jest łatwe
Leniwe pierogi II 177

sera dodać żółtka, ubite białka, mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na kilka części i z każdej uformować wałeczek,   a następnie kroić pod skosem   podłużne kluseczki o długości około 4 cm. Podczas wałkowania należy ciasto lekko podsypać mąką, żeby nie kleiło się do podłoża. Zagotować wodę w garnku i lekko posolić. Wrzucić pierogi na gotującą wodę

Na słodko lub wytrawnie
Pierożki ze szpinakiem i serem lazur 138

Wydawałoby się, że pierogi to czasochłonna i żmudna robota (tak twierdzi moja mama:)), nieprawda! wystarczy godzina i pięćdziesiąt pierożków gotowe. Oczywiście, jeżeli mamy gotowy, wystudzony farsz. Proces stygnięcia niestety znacznie wydłuża przygotowania, ale warto! Pierożki są delikatne i aromatyczne. Nawet wróg szpinaku się do nich przekona. U mnie w formie uszek, ale można nie sklejać rożków i pozostawić tradycyjny(...)ser. Ciągle mieszać aż do rozpuszczenia się sera. Teraz można dodać sól, pieprz i gałkę do smaku, a następnie odstawić do ostygnięcia. Gdy ciasto odpocznie, a farsz ostygnie, wykrajać szklanką koła, na każde nałożyć farsz i zlepić brzegi. Można też skleić rożki, aby otrzymać formę uszek. Ciasto będzie lepiej się kleić, jeżeli zwilżymy je pomoczonym w ciepłej wodzie palcem. Pierogi

Cook&Love