wody Dodatkowo mąka do podsypywania (podczas wałkowania) Wykonanie Farsz Cebulę delikatnie smażymy na oleju. Ugotowane ziemniaki i ser miksujemy ,lub tłuczkiem do ziemniaków tluczemy.Doprawiamy farsz sola pieprzem i dodajemy przysmażona cebulkę-3-4 łyżki.pozostałą cebulę zostawiamy do dekoracji ugotowanych pierogów. Ciasto W misce wyrabiamy ciasto z mąki, ciepłej wody, soli i jajka, w trakcie wyrabiania dodając stopniowo olej
w mojej kuchnisiebie prawie bezgłośny dźwięk i poszłam w samotności do stołu skonsumować moją porcję pierogów. Kiedy już mi przeszło, zdałam sobie sprawę, że tym samym mam obiady załatwione na kolejne trzy dni! Szach mat Rodzinko! :) Farsz: 200 g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem) 200 g sera feta 1 średnia cebula 2 łyżeczki masła sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy(...)Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor. W misce mieszamy wystudzoną kaszę z cebulką i serem feta. Doprawiamy do smaku solą (oszczędnie, bo feta jest słona) i pieprzem (dość solidnie). Ciasto na pierogi: ok. 400 g mąki 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18 %) 1/2 szklanki ciepłej wody 4-5 łyżek
bistro mamajiaozi, w południowozachodnich Niemczech, w Badenii-Wirtembergii – popularne są maultaschen, na Ukrainie – wareniki, w Rosji – pielmieni, w Gruzji – chinkali, a my mamy… pierogi. Z serem – na słodko, ruskie, z owocami, z mięsem… i nie tylko. Pierogi ze słodką kapustą i grzybami. Składniki na farsz: - średnia główka kapusty – ok. 700g - 1 marchewka - 100g
mojewypiekiinietylkobyły też pasty bliskowschodnie podane z chrupiącą domową pitą. Rillettes z kaczki Sałatka cezar Tatar wołowy Sałatka z zapiekanym kozim serem Następnie przyszła pora na ciepłe przystawki: bao-ban z szarpaną wołowiną, cebulą i jajkiem pierogi z dziczyzną, żółtym burakiem i czarnuszką domowe kopytka z wędzonym twarogiem i roszponką sałatka(...)zapiekanym kozim serem i pestkami słonecznika Moim numerem jeden były zdecydowanie pierogi z dziczyzną, farszu było sporo, był idealnie przyprawiony, a ciasto było miękkie. Do pierogów dorzuciłabym jeszcze domowe kopytka wędzonym serem, to było bardzo udane połączenie. Bao-ban z szarpaną wołowiną Pierogi z dziczyzną i żółtym burakiem Kopytka z wędzonym serem Potem na naszym stole pojawiła
Kulinarne przygody Gatityserowo-ziemniaczanym dopiero kiedy byliśmy zeszłej zimy w Wetlinie. Jakież było moje zaskoczenie gdy okazało się, że bardzo mi smakują! W ubiegłą sobotę znowu mnie naszło na lepienie pierogów a ser i ugotowane ziemniaki były akurat w lodówce więc znalazł się pretekst by spróbować własnych sił i zrobić Ruskie Pierogi! Och ależ to była wyżerka!!! Ruskie pierogi ok 25 szt. ciasto: 270 g mąki 160 ml wrzącej wody 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli nadzienie: po 200 g ugotowanych ziemniaków i białego sera 1 cebulka dymka sól i pieprz Ziemniaki ugniatamy z serem na w miarę gładką masę. Dodajemy posiekana cebulę, przyprawiamy i mieszamy. Mąkę zalewamy wrzącą wodą, trochę zarabiamy, dodajemy jajko, olej oraz
Dzieje kuchennej WiewióryOryginalny pomysł na smaczny obiad czyli pierogi z żółtym serem będą ciekawą propozycją na urozmaicenie drugiego dania, swoim niebanalnym smakiem zauroczą niejedno podniebienie, polane roztopionym masłem zaspokoją głód na długie godziny. składniki na około 30 pierogów(...)farsz 300 g ostrego żółtego sera 2 jajka 2 łyżki bułki tartej pęczek natki pietruszki czarny pieprz sól opcjonalnie roztopione masło do polania pierogów przepis Do miski ścieramy na tarce o małych oczkach żółty ser i dodajemy do niego bułkę tartą. Natkę pietruszki drobno siekamy i wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami, dodajemy jajka i całość doprawiamy szczyptą soli
Smakowite Daniapierogi można by powiedzieć że tradycyjne ale z dodatkiem jajek, są przepyszne, kiedy byłam mała moja babcia często takie robiła z ziemniakami i jajkiem, ja dodałam jeszcze ser. Do pierogów użyłam maki pszennej Młynów Stoisław. Wzystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową http://www.stoislaw.com.pl/pl/ produkty możliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny(...)macie taki przyrząd kwadraty, następnie nakładamy po łyżeczce kopiastej farszu i dobrze zlepiamy. Zmielony ser mieszamy z ziemniakami, jajka ścieramy, cebulę podsmażamy na maśle i dodajemy do reszty składników, przyprawiamy solą i pieprzem, dobrze mieszamy. W garnku zagotowujemy wodę z łyżką oleju, wrzucamy partiami pierogi, od wypłynięcia gotujemy jeszcze około 5 minut. Ugotowane pierogi przekładamy na sitko
Sama słodycz i szczypta chilizrobieniu już chyba wszystkich możliwych tradycyjnych pierogów zaczynam już szukać nowych przepisów, smaków, inspiracji. Do przygotowania pierogów uwielbiam wykorzystywać sezonowe produkty. Tak też jest z kurkami, jeśli tylko pojawią kupcie ich większą ilość aby zrobić te genialnie pyszne pierogi. Oprócz przepisu na pierogi znajdziecie tu też moją rekomendację ich podania z pysznym palonym masłem z dodatkiem(...)Polecam Ci także przepisy: – przepisy na pierogi – pierogi z soczewicą – pierogi z mięsem – pierogi z kaczką – pierogi ze szpinakiem i fetą – pierogi z dynią – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi ruskie – pierogi z żółtym serem i pieczarkami – zielone pierogi – leniwe
nietylkopasta.plznikną dość szybko a brzuchy będą zadowolone. Ciasto robi się szybciutko, farsz jest słodki a dzięki temu że polałam pierogi z masłem szałwiowym smakują obłędnie. Polecam gorąco. Pierogi z serem i rodzynkami z masłem szałwiowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCiasto, lepienie, farsz, gotowanie oraz pyszne dodatki :-) Pierogi z serem od początku do końca, czyli krok po kroku dla każdego miłośnika pierogów! Przepis z filmem :-) Łączny czas robienia: 1-1,5 h Ilość pierogów: do 50 sztuk Składniki na ciasto: • 500 g mąki pszennej tortowej • 300 ml bardzo gorącej wody • płaska łyżeczka
AniaGotuje.plOstatnio na warsztatach w Przystanek11 w Zabrzu przygotowywałam z dziećmi właśnie te pierożki- czekoladowe z serem. Jak sobie dzieci poradziły? Rewelacyjnie! Sprawnie wyrobiły ciasto i starannie lepiły. Zajadały pierogi z solonym karmelem, który również same zrobiły, korzystając z tego przepisu . Ciasto pierogowe jest tutaj bardzo delikatne, a podczas wyrabiania nieco się klei, więc wymaga podsypywania odrobiną mąki(...)Nadzienie twarogowe powinno być słodkie, a ugotowane pierogi najlepiej podawać od razu na ciepło. Polecam wypróbować taką ciemną wersję uwielbianych przez Polaków pierogów. Dzieci przygotowujące czekoladowe pierogi z serem :). Zdjęcia dzięki uprzejmości studia kulinarnego Przystanek11. Składniki: (na około 65 sztuk) Czekoladowe ciasto pierogowe: 450 g mąki pszennej + mąka do podsypywania 2 łyżki cukru pudru
Nastoletnie Wypiekaniemamy:) I jak to młoda studentka żywiłam się w barze mlecznym...a tam robili najlepsze pierogi ruskie na świecie.. żadne inne nigdy nie przebiły ich smakiem. Po pewnym czasie spróbowałam sama je wykonać..wiele prób i smaków, różne proporcje sera do ziemniaków przewinęły się przez mój garnek.. Aż w końcu trafiłam na ten jedyny smak(...)aromat pieprzu będzie bardziej intensywny.Odkładamy 3 łyżki a resztę studzimy. Następnie należy ze sobą połączyć ser, ziemniaki i przestudzone skwarki z cebulą. Doprawić solą. Farsz wyrobić i odstawić na 15 minut do "przegryzienia się". Na ciasto: ( jest to moje uniwersale ciasto na pierogi, wg mnie najlepsze. Mocne i elastyczne, a jednocześnie delikatne) - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka
kawawszklancejuż jest, że wielbicieli pierogów jest więcej, niż chętnych do ich przyrządzenia. ;) Jeśli się zdecydujecie na lepienie, nie pożałujecie. Pierogi wychodzą pyszne. Z Waszych komentarzy przy pierogach z serem wiem, że niektórym osobom przy tych samych proporcjach ciasta wychodzi ok. 40 pierogów. Mi z tych proporcji wychodzi mi ok. 70 pierogów (ostatnio dokładnie policzyłam
Pełny talerztrzeba trochę poeksperymentować w kuchni i wykorzystać ją do czegoś. Wpadłam na pomysł aby zrobić pierogi z ostrym farszem. Lubię na ostro ! Oto co mi wyszło ! :-) Pierogi gryczane z serem - przepis na około 20 pierogów Ciasto: 100g mąki gryczanej; 50g mąki ziemniaczanej; 150 ml wody (ciepłej); 1 łyżka oleju (u mnie oliwa z oliwek, niestety zmieniła(...)smak ciasta); szczypta soli Farsz: 150 g sera twarogowego półtłustego; pół cebuli; 1 żółtko; sól i pieprz do smaku (ja dodałam jeszcze gałki muszkatołowej). Zaczynamy od farszu. Na patelni duszę cebulę (pokrojoną w kostkę), ale nie za długo ponieważ chcę aby była wyczuwalna. Lekko przestygniętą dodaję do rozbitego widelcem twarogu
Życie na widelcu