pierogi z serem - 1990 przepisów (strona:16/133)

Pierogi na słodko z karmelizowanymi gruszkami i orzechami 171

Lubię pierogi, ale przeważnie robię je na wytrawnie. Polecam mój przepis na Pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą . W ostatnim czasie jednak chodziły mi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierożki na słodko z serem i żurawiną 129

500 g maki 350 ml wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli nadzienie: 300 g sera białego 1 jajko garść siekanej suszonej żurawiny cukier waniliowy 2

Gotowanie jest łatwe
Leniwe pierogi II 151

sera dodać żółtka, ubite białka, mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na kilka części i z każdej uformować wałeczek,   a następnie kroić pod skosem   podłużne kluseczki o długości około 4 cm. Podczas wałkowania należy ciasto lekko podsypać mąką, żeby nie kleiło się do podłoża. Zagotować wodę w garnku i lekko posolić. Wrzucić pierogi na gotującą wodę

Na słodko lub wytrawnie
Pierożki ze szpinakiem i serem lazur 106

Wydawałoby się, że pierogi to czasochłonna i żmudna robota (tak twierdzi moja mama:)), nieprawda! wystarczy godzina i pięćdziesiąt pierożków gotowe. Oczywiście, jeżeli mamy gotowy, wystudzony farsz. Proces stygnięcia niestety znacznie wydłuża przygotowania, ale warto! Pierożki są delikatne i aromatyczne. Nawet wróg szpinaku się do nich przekona. U mnie w formie uszek, ale można nie sklejać rożków i pozostawić tradycyjny(...)ser. Ciągle mieszać aż do rozpuszczenia się sera. Teraz można dodać sól, pieprz i gałkę do smaku, a następnie odstawić do ostygnięcia. Gdy ciasto odpocznie, a farsz ostygnie, wykrajać szklanką koła, na każde nałożyć farsz i zlepić brzegi. Można też skleić rożki, aby otrzymać formę uszek. Ciasto będzie lepiej się kleić, jeżeli zwilżymy je pomoczonym w ciepłej wodzie palcem. Pierogi

Cook&Love
Ciasto na pierogi 199

oliwy). Mimo trudności pracy z ciastem smak był zadowalający. :)  Pierogi z serem i truskawkami PRZEPIS   {źródło: link } Składniki 1 kg mąki pszennej 2 łyżki masła sól (dałam ok. 0,5 łyżeczki) wrząca woda (dałam ok. 2 szkl.) nadzienie: pokrojone truskawki i ser (ser ricotta z dodatkiem cukru waniliowego) Przygotowanie Mąkę przesiać, a następnie dodać 2 łyżki masła(...)oraz sól. Posiekać ciasto. Stopniowo dodawać wodę, wyrabiając ciasto. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ciasto na pierogi talerzem i odstawić na krótki czas (odczekałam ok. 30 min). Po nafaszerowaniu i sklejeniu pierogów wrzucić je na wrzątek. Gotować pierogi 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pierogi ze szpinakiem i żółtym serem, w cieście z olejem rzepakowym 123

Mój wymysł i pierwsze zmagania z zaklejaniem pierogów falbanką... Nie są może zbyt piękne, ale z każdym kolejnym idzie mi co raz lepiej. Z tym nadzieniem i w tym cieście, nawet najbrzydsze będą smakowały wybornie! Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli Z podanych składników zagniatamy ciasto(...)przestygnięcia. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy do ostudzonego szpinaku. Wszystko dobrze mieszamy, by składniki się połączyły. Ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość około 3mm i wykrawamy kółka odpowiedniej dla nas wielkości. Nakładamy farsz tak, by wszystko dało się dobrze zakleić i formujemy pierożki. W garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli i oleju, by pierogi się

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierogi ruskie 97

Moje pierwsze w życiu własnoręcznie wykonane pierogi po  uszkach z grzybami, które robiłam na Wigilię. Zawsze odgrażałam się, że będę lepić pierogi wnukom na emeryturze, nie wcześniej! Ale złamałam się i oto są – smaczne, kształtne, nie rozpadające się podczas gotowania. Z przepisu mojej mamy. Najbardziej podoba(...)czym odcedzić i wystudzić. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. • W maszynce do mielenia mięsa zmielić ziemniaki z cebulą i serem. • Doprawić farsz do smaku pieprzem i solą. Ciasto • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz olej, roztrzepane jajko

To co kocham
Pierogi serowo- kokosowe 158

Pierogi to jedna z najpopularniejszych polskich potraw. Mogą być wypełnione przeróżnymi nadzieniami. Ja przygotowałam tradycyjne pierogi z serem z dodatkiem wiórków kokosowych. Wyszły przepyszne. Warto je przygotować.  SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 jajko, 1,5 łyżki oleju, woda, Farsz: 200g sera białego, 2 łyżki wiórków kokosowych,  2 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżki(...)zabierze ciasto). Zagniatam ciasto, tak aby było elastyczne. 2. Farsz: Ser, wiórki kokosowe, żółtka oraz cukry przekładam do miski i ugniatam widelcem na jednolitą masę. 3. Ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na środek krążków nakładam porcję farszu. Krążki składam na pół, brzegi dokładnie sklejam. Pierogi wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 5 minut. Pierogi odcedzam

Tradycyjna kuchnia Kasi
pierogi ruskie 361

farsz: ugotowane ziemniaki ser biały sól pieprz cebula (opcjonalnie) * Nie podawałam dokładnie ile czego ma być ponieważ ja staram się stosować zasadę 1:1, czyli ile ziemniaków, tyle samo i sera białego. Oczywiście te proporcje można zmieniać według własnego gustu. Przygotowanie: 1. Ze składników na ciasto na pierogi zagniatamy gładkie(...)rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulkę by się lekko zrumieniła.  d) podsmażoną cebulkę dodajemy do przyprawionych ziemniaków z serem i wszystko razem mieszamy. Sprawdzamy na smak, czy naszemu farszowi niczego nie brakuje. 3. Przystępujemy do formowania naszych pierogów.  a) Odkrawamy kawałek ciasta, z naszej kuli, którą wcześniej sformowaliśmy. Reszta ciasta zostaje pod ściereczką, by nie obsychała

Kulinarnie z Polką na Kresach
Pyszne pierogi z białym serem, na słodko 137

Pierogi z białym serem, twarogiem, robię rzadko. Nawet nie pamiętam kiedy ostatni raz je robiłam więc chyba bardzo dawno. Dobry twaróg wolimy po prostu zjeść z ciemnym chlebem i galaretką porzeczkową albo w postaci twarożku z ogórkiem. Nie ma problemu z lepieniem bo to akurat lubię robić - gorzej jest z jedzeniem. Niby lubimy, ale wolimy po prostu inaczej nadziewane(...)pierogi. Ale czasami, raz na kilka lat, nachodzi nas i to była właśnie taka zachcianka. Zaopatrzona w pyszny, świeżutki biały ser zabrałam się do roboty. Ciasto do takich pierogów powinno być delikatne i na robię je na maślance bo doskonale współgra z farszem. Spróbujcie koniecznie i sami przekonacie się jakie to dobre! Jeśli jednak wolicie pierogi

Smaczna Pyza
PIEROGI Z SEREM 102

Pierogi z serem... uwielbiam, a najbardziej polane śmietaną i posypane cynamonem. Chociaż można je też podać polane masłem, czy konfiturą z ulubionych owoców. Danie to kojarzy mi się z dzieciństwem, latem, kiedy to zbieraliśmy jagody a potem robiła z nimi pyszne pierogi :) Fakt, ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale są tego warte i chyba każdy miłośnik pierogów

Zrób to smacznie
Konkurs Tygodnika Zamojskiego - dania i desery z serem białym 135

konkurs to: Pasta z makreli i twarogu Pierogi z ciasta francuskiego z nadzieniem ruskim z domową przyprawą do sera białego Pasta twarogowa z krakersami Francuskie pierogi z kaszą i serem Sernik na kruchym spodzie (Sernik królewski) Sernik na zimno z truskawkami A oto nagroda sponsorowana przez Tygodnik Zamojski oraz Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Krasnymstawie

Ciastka - domowe słodkości
Pierogi z serem i sosem wiśniowym 95

więc na pyszne przetwory. Zrobiłam ostatnio drylowane wiśnie w cukrze, które są wspaniałym dodatkiem do deserów i słodkich sosów. Dziś wykorzystam je do sosu, jako dodatek do słodkich pierogów z serem. SKŁADNIKI: Ciasto: 3 szkl. mąki (używa z młyna, ale może być tortowa 2 żółtka 25 g masła 3/4 szkl. gorącej wody szczypta soli WYKONANIE: wodę gotujemy, dodajemy masło(...)może być twarde, Farsz: 25 dag. sera śmietanowego 2 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżka miodu wszystko dokładnie wymieszać SOS: 1 słoik 200ml wiśni drylowanych w cukrze, 2 łyżki mąki ziemniaczanej zagotować wiśnie w soku, mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 50ml zimnej wody, wlać do gotujących się wiśni, dokładnie mieszając. Pierogi podajemy polane sosem

Kuchnia Beaty
Pierożki sofficini z szynką i serem 311

Dzisiaj mam dla was włoskie pierożki sofficini z szynką i żółtym serem. Są to pierogi przygotowane z ciasta parzonego, panierowane w bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Złociste chrupiące i można podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 2 szkl mąki pszennej 1,5 szkl mleka 1 łyżka masła 3/4 łyżeczki soli 200 g żółtego(...)sera  200 g szynki 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: W garnku zagotować mleko z masłem, dodać mąkę wymieszaną z solą i energicznie mieszając połączyć składniki. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Podsypując mąką ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Szklanką wykroić kółka. Na każdym położyć kawałek sera i szynki. Zlepić jak tradycyjne pierogi

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania