pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:206/458)

Pierogi leniwe 279

Dzisiaj propozycja dania z tradycyjnej kuchni polskiej: pierogi leniwe. Danie łatwe i proste w przygotowaniu, a przepyszne w smaku. Polane masłem i cukrem każdemu przypomni smak dzieciństwa! Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 500 g białego sera 300-400 g ugotowanych ziemniaków 150-200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 jajka Masło i cukier Ugotowane(...)żółtka, białka i ¾ mąki pszennej. Całość wyrabiamy na jednolitą zwartą masę ( najlepiej nieco lepką). Następnie obsypujemy blat pozostałą mąką i formujemy wałeczki. Tniemy je tępym końcem noża na kawałki. Pierogi wrzucamy na gotującą się i osoloną wodę. Czekamy aż woda zacznie wrzeć i wypływające pierogi wyjmujemy. Podajemy na ciepło polane roztopionym masłem i posypane cukrem

Kolizje Smaków
Pierożki z jabłkami (bez jaj, mleka, cukru) 191

Idealne pierogi dla dzieci. Ciasto robimy tylko z mąki pszennej i gorącej wody. Farsz możemy zastąpić innymi owocami ale ja dziś polecam starte jabłko (bez cukru). Składniki (ok. 30 sztuk): szklanka mąki pszennej typ 500 lub 650 wrzątek ok. 100 ml 3 jabłka łyżka soli do gotowania Mąkę zalewam stopniowo gorącą wodą, nie wlewam od razu wszystkiego. Mieszam najpierw(...)środek kładę łyżkę farszu, zalepiam dokładnie brzegi, ewentualnie zagniatam brzegi widelcem. W sporym garnku gotuję ok. 3 litrów wody i dodaję łyżkę soli. Jeśli ktoś gustuje w słodkich pierogach to zamiast soli sypie cukier. Pierogi wrzucam na wrzątek po 10 sztuk. Delikatnie mieszam by nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na wierzch gotuję jeszcze kilka minut

prawdziwe jedzenie
Przepis na ravioli z serem ricotta i łososiem 182

mięsem lub warzywami – najczęściej szpinakiem. Lubię lepić wszelkie pierogi. Ja postanowiłam zrobić ciasto z semoliny, jajek i odrobiny soli. Ciasto na ravioli można przygotować wg przepisu na pierogi z tego przepisu: Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Ciasto przygotowałam podobnie jak na cannelloni z farszem ricotta z kalafiorem i radichio. Farsz do ravioli przygotowałam ze świeżej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Razowe pierożki z jagodami i sosem jogurtowo-truskawkowym 293

letniej wody Z podanych składników zagniatamy ciasto. Krążki wycinamy np. szklanką. Z podanej porcji ciasta otrzymamy mniej-więcej 100 pierożków. Mąka zwykła jest tutaj dlatego, że na samej pełnoziarnistej pierogi się rozpadają. FARSZ: Potrzebujemy ok.700g jagód. Równie dobrze mogą być to inne owoce takie jak maliny, truskawki, borówki. Owoce płuczemy i przekładamy do miski. Następnie rozgniatamy niezbyt drobno widelcem(...)wrzucamy do wrzącej wody i czekamy aż wypłyną. Z doświadczenia wiem, że po wypłynięciu potrzebują jeszcze ok. 1-2 min. gotowania więc polecam na bieżąco sprawdzać stan widelcem. Później pierogi odcedzić, ostudzić i... GOTOWE! :) Jednak samym pierogom czegoś brakuje. Warto tutaj pomyśleć o jakimś dodatku. SOS JOGURTOWO-TRUSKAWKOWY: W prawdzie truskawek już coraz mniej, ale ciągle można

All My Fit Life
USZKA WIGILIJNE 214

Wigilijne uszka zawsze przygotowuje przy okazji lepienia pierogów, ponieważ używam tego samego ciasta zarówno do pierogów jak i uszek, a i farsz jest ten sam. Poza tym można je przygotować nieco wcześniej i zamrozić. A gdy nadejdzie Wigilia wrzucam na gotującą się wodę. I już są gotowe do podania z barszczem. Ciasto 50 dag mąki pszennej 1 jajko(...)Innym sposobem na lepienie uszek jest wykrojenie  z ciasta małych krążków np. małą  szklanką  lub kieliszkiem, na środek nakładamy farsz, lepimy uszka tak jak pierogi następnie z pierożka sklejamy oba rogi ciasta, i lekko wywijamy górną części uszka.  Gotujemy w osolonej wodzie około 3 min od wypłynięcia. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 173

Truskawkowe szaleństwo trwa! Dziś pierogi z moimi ulubionymi owocami -truskawkami. SKŁADNIKI; Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2-3 łyżki oleju szczypta soli około szklanki ciepłej wody 250 g truskawek 5 łyżek cukru pudru 200 g śmietany PRZYGOTOWANIE; Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i zasypać(...)elastyczne. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować. Każdą części ciasta rozwałkowujemy na cienkie ciasto. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy krążki na środek pieroga nakładamy truskawki. Następnie składamy na pół i zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi  gotujemy partiami w wrzącej osolonej wodzie, od momentu gdy wypłyną około 3-4 minuty. Najlepiej smakują

RAROSSA
Myśmy jagódki, czarne jagódki 146

niektórych rejonach zima pełną gębą, a mnie się zachciało lata, a szczególnie jego smaków. Dlatego dzisiaj serwuję pierogi z jagodami, a tak! Mój kolejny debiut kulinarny dlatego ciasto ulepiłam najprostsze z najprostszych, aby nic nie zepsuć. Cała się upaćkałam sokiem z jagód, ale nic to, bo zabawa była przednia. A smak... niebo w gębie ;) 1 szklanka mąki 3/4 szklanki(...)które następnie nafaszerowałam jagodami (jagody wymieszałam z cukrem). Nakładałam łyżeczkę jagód na środek koła i zlepiałam boki ze sobą. Niestety jagody w międzyczasie puszczały sok... dużooo soku ;)  Gotowe pierogi wrzuciłam na wrzącą, osoloną wodę i gotowałam do wypłynięcia (mieszając od czasu do czasu, aby nie przylgnęły do dna).  W zależności o od upodobania pierogi można zajadać

bastalena
Pierogomania Tupperware 261

Parę dni temu dzięki uprzejmości Tupperware otrzymałam przyrząd do robienia pierogów typu ravioli .. Przyrząd ten inaczej nazywany jest  pierogomanią.. Wiadomo..każda(...)gosposia" w domu , w kuchni lubi mieć różne gadżety, które ułatwiają nam pracę..do takich gadżetów możemy zaliczyć też taką właśnie pierogomanię...która posłuży nam nie tylko do robienia pierogów czy ravioli..a także do ciastek..Ja już wypróbowałam ten przyrząd do różnego rodzaju ciast... były pierogi- ravioli z grzybami  były ciasteczka francuskie z makiem

Moje domowe kucharzenie
Nie taka dieta straszna jak ją malują. 305

domowy bez różnych syfów; zamiast szynki, można zrobić cudowną domową wędlinę z piersi z kurczaka (która jest niesamowicie soczysta i ma mnóstwo smaku); zupa - ok ale bez śmietanki 30%; pierogi - jak najbardziej, tylko z mąki pełnoziarnistej i pieczone, a nie smażone; lasagne - jak najbardziej, ale dlaczego makaronu nie zastąpić bakłażanem i cukinią, mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, udźcem z indyka(...)czas poznać te cudowne przepisy - będę linkowała pod tym postem. Dietetycznie Siostro, Bracie! Hej! PRZEPISY: Pyszny początek dnia czyli minikanapeczki z trzema pastami  Super kanapulec z boczniakami Pieczone pierogi z boczniakami i orzechami włoskimi Placki ziemniaczane z sosem jogurtowo - chrzanowym

Brzuszki Łakomczuszki
Pierogi z jagodami 135

Pierogi z jagodami to jedne z moich ulubionych a polane śmietaną wymieszaną z cukrem przypominają mi te, które jadałam w dzieciństwie, smak jedyny w swoim rodzaju :) Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 1 jajko - 0,5 l gorącej wody (zależy ile wchłonie mąka ) - 1 łyżka oleju - szczypta soli - 1 l jagód Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicy

Zainspirowana w kuchni
Ruskie pierogi na rumiano 183

Uwielbiam ruskie pierogi .Zawsze robię ich więcej i mrożę , a potem podgrzewam, podsmażam , podaję z sosami- co mi tam przyjdzie do głowy. Sprawdzałam przepisy które już wstawiłam i wyszło mi , że na takie najprostsze z parzonego ciasta, ugotowane , a potem usmażone na rumiano ( jak juz są gotowe podlewam je odrobiną wody i przykrywam patelnię. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
PIEROGI Z MIĘSEM 432

Pierogi z mięsem to danie wyjątkowo popularne i lubiane w całej Polsce. Pozwala na wykorzystanie mięsa, na którym ugotowana była zupa. Wieprzowinę można zastąpić mięsem drobiowym. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ

Przepisy Aleksandry
PIEROGI Z SEREM NA SŁODKO 202

Ostatnio wzięło mnie na dania polskiej klasyki. Dzisiaj pierogi z serem na słodko, czyli jeden z moich ulubionych obiadów, kiedy byłam dzieckiem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
PIEROGI Z ŁOSOSIEM I RICOTTĄ 182

pierogi podbiły serca moich bliskich. Są bardzo delikatne i smaczne. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 393

Pierogi z kapustą i grzybami zawsze znajdują się na naszym wigilijnym stole, ale czasami przygotowujemy je na obiad w dni powszednie. Popijane gorącym barszczem smakują wybornie! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ

Przepisy Aleksandry