Słodkie pierożki sakiewki z truskawkami. Truskawki zawsze przypominają mi lato a ponieważ jest zima użyłam mrożonych. Ciasto na pierogi zrobiłam z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Składniki: 2 szklanki mąki 480 szklanka mąki pełnoziarnistej szklanka gorącej wody łyżka oleju pół łyżeczki soli trochę cukru 2 opakowania mrożonych truskawek Do mąki, soli i oleju dolewamy gorącą wodę i mieszamy. Wpierw łyżką dopóki
prawdziwe jedzeniePiątkowy obiad to dla mnie danie mączne. Naleśniki, kluchy, pierogi, makaron. Czasami ryż z truskawkami.Czasami coś innego, ale bardzo rzadko. Chciałabym, żeby kiedyś moje dzieci idąc na sushi (choć podejrzewam, że za 15 lat sushi będzie passé), lub inne przyszłe modne jedzenie, o którym jeszcze dziś nie mamy pojęcia, będą z rozrzewnieniem wspominały piątkowe kluchy swojej matki :)Czytaj więcej
bistro mamaWigilii bez pierogów z kapustą i grzybami! I choć w mojej hierarchii potraw wigilijnych zajmują miejsce czwarte, tuż za podium, to nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło ich na świątecznym stole. O świętach w moim domu, potrawach, napiszę osobny post. Choć wcześniej tego nie planowałam, to zmotywowało mnie kilka komentarzy. A przez lata trochę się zmieniło...Czytaj więcej
bistro mamaDziś jest Dzień Dziecka. Chciałam zaproponować jakiś deser, coś słodkiego dla małych łapek, ale po dzisiejszym obiedzie stwierdziłam, że pierogi z truskawkami, które pochwalił nawet mój mąż (raz - że na słodko, dwa - ciasto wymyślne), będą idealne.Czytaj więcej
bistro mamainnej porze roku nie wracam myślami do rodzinnego domu tak często jak jesienią. I o żadnej innej porze roku nie przygotowuję tylu dań, które kojarzą się z dzieciństwem. Gołąbki, pierogi, ryż na mleku, ryż z jabłkami, racuchy, szarlotki, placki ziemniaczane, mielone z buraczkami, zupy jarzynowe, krupnik i obowiązkowo rosół. Czytaj więcej
bistro mamaJeżeli lubicie pierogi z jagodami, ale nie macie czasem czasu na ich przygotowanie, ten przepis na pewno Wam się spodoba. Smak jest świetny, bardzo przypomina smak ciasta pierogowego, ale wykonanie jest dużo prostsze i szybsze! Zapraszam na kluski kładzione z jagodami i śmietaną."(składniki na dwie b.duże porcje)Składniki:2 szklanki mąki2 jajka1/2 szklanki wody gazowanejłyżeczka oleju1
Słodkie Przyjemnościkawałki sera mozzarella, oliwki. Całość posypać startym serem. Brzegi ciasta posmarować wodą, ciasto złożyć na pół i skleić jak pieroga. Przełożyć na blachę posypaną mąką. Z wierzchu każdy pieróg posmarować delikatnie wodą i posypać ziołami prowansalskimi. Całość pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 15-20 minut do ładnego zrumienienia. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomipieprzPrzygotowanie: Farsz: Mięso z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, doprawić solą i pieprzem i dobrze wmieszać.Ciasto na kołduny robi się identycznie jak na ciasto do pierogów.Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko, dodając wodę, olej i sól. Wszystko wymieszać i zagnieść na elastyczne ciasto. Ciasto partiami rozwałkować, na cienką warstwę, wykrawać krążki np. szklanką
Bon Appetit Małgorzatyprzywarły do dna. Po kilku minutach od wypłynięcia na powierzchnię wyławiamy uszka cedzakiem.Gotowe uszka można zamrozić jeśli do Świąt pozostało jeszcze kilka dni. Natomiast odgrzewamy je jak inne pierogi najlepiej na oleju lub w zupie
prawdziwe jedzenieprzestudzenia.Przestudzone ciasto lekko podsypujemy mąką i wałkujemy w miarę cienko. Wyciąć kółka szklanką lub foremką . Nałożyć nadzienie czyli trochę mozzarelli pokrojonej w drobną kostkę .Sklejamy ciasto tak jak pierogi, dobrze łącząc brzegi. Każdy pierożek panierujemy - najpierw moczymy w roztrzepanym jajku a następnie otaczamy w tartej bułce. Smażymy na głębokim oleju,na średnim ogniu, do uzyskania złotego koloru.Usma
Stare Garyciasta wycinać krążki o średnicy około 6 cm, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać nadzienie i formować uszka, składając ciasto na pół jak na mini-pierogi, a następnie łącząc dwa przeciwległe boki ze sobą w kształt uszek.Nastawić wodę w garnku. Dodać sól. Zagotować. Wrzucać przygotowane uszka na gotującą się wodę. Gotować około 5 minut
Świat Domowej Kuchnipierogi miałam ochotę już od dłuższego czasu!Chodziły za mną i chodziły , ale ciągle nie mogłam znaleźć czasu na klejenie.( A przydałoby się poćwiczyć , bo moja falbanka woła o pomstę do nieba ;D )Zrobiłam kilka dni temu na obiad – zniknęły w tempie ekspresowym i nie uniknęłam dorobienia dokładki!Co to oznacza?Że były pyszne!Połączenie delikatnego białego serka
Ostra na SłodkoPielmieni (także pilimeni, pielmenie, pielmienie) – jest to rodzaj pierogów / uszek z dość luźnym farszem, najczęściej mięsnym lub grzybowym.Potrawa typowa dla kuchni rosyjskiej.Zadomowiona w kuchni polskiej – zwłaszcza na terenach dawnego zaboru rosyjskiego.Ja mam dziś dla Was przepis na pielmieni z suszonymi grzybami i jajkiem.Przyrumienione na cebulce tworzą fantastyczne danie, któremu nikt się nie oprze! Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:- mąka pszenna
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych pierogów!Delikatne ciasto wypełnione po brzegi aromatyczny farszem – wędzony boczek , jajko i złota cebulka.Przysmażone na prawdziwym masełku są rewelacyjnym pomysłem na obiad!Polecam! SKŁADNIKI:CIASTO:- mąka ( u mnie z pełnego ziarna ) – 200 g- sok z cebuli – 3 łyżki- jajko – 1 szt- żółtko
Ostra na Słodkotakie pierogi miałam już ochotę od bardzo dawna! Firma Provitus chyba czytała mi w myślach , bo świąteczna paka z prezentami obfitowała w mnóstwo przysmaków, wśród których były właśnie suszone pomidory – jedne w oleju , drugie suszone na słońcu. Do tego ulubione ciasto ( tym razem z mąki pełnoziarnistej ) … ser ricotta … przyprawy … i pyszny obiad gotowy! Składniki
Ostra na Słodko