Dziś na obiad serwuję pierogi z słodkim nadzieniem twarogowym ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szkl. gorącej wody 1 żółtko 1 łyżka oliwy sól farsz: 250 g półtłustego twarogu 2 żółtka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru z wanilią Twaróg roz gnieść widelcem,dodać żółtka i cuk ier ,utrzeć na gładką masę. Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać(...)łyżką,dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić co najmniej na 15 minut. Ciasto cienko rozwałkować i metalową obręczą wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję farszu,złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta. Uformowane pierogi porcjami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty licząc od momentu
Kolorowa kuchnia Elkidużej misce i za pomocą łyżki przemieszaj, po czym w miarę szybko zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej oleju lub jogurtu. Ciasto przypomina konsystencją ciasto na pierogi, jest plastycznie. Zawiń całe ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce co najmniej przez godzinę. Po wyjęciu z lodówki, dal ułatwienia sobie pracy podziel ciasto na 4 części
greenscarfPIEROGI Z MIĘSEM Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody - 2 łyżki oleju Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę dla utwardzenia tudzież wodę dla rozrzedzenia ciasta. Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być możliwie cienkie. Składniki na farsz(...)kroimy i podsmażamy na maśle. Mielimy ugotowane mięso wraz z włoszczyzną z podsmażoną cebulą. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Dodajemy białka i dokładnie mieszamy. Farsz zamykamy w cieście, formując pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy z podsmażoną cebulką. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakugrubych oczkach. Smażymy na patelni dopóki nie odparuje cala woda z pieczarek. Po wyłączeniu ognia doprawiamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Wyrabiamy ciasto, praktycznie tak jak na pierogi, kulkę ciasta wkładamy do woreczka i dajemy mu odpocząć. Następnie dzielimy na 4 części, z których wałkujemy w miarę okrągłe placki. Na środek każdego z nich nakładamy farsz pieczarkowy
MamaOskarkamargaryną posiekać i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto podstawowe: 30 dag mąki 2 żółtka 1 łyżka octu ok. 1/2 szklanki wody Ciasto dokładnie wyrobić, jak na pierogi. Rozwałkować ciasto podstawowe. Na nim rozsmarować ciasto maślane. Złożyć ciasto w kopertę i wstawić do lodówki na 15 minut. Powtarzać wałkowanie ciasta 3 razy, ciasto należy lekko wałkować i zawsze
Apetyczna babeczkaróżnorodna możliwość nadziewania ciasta pierogowego - to coś, co lubię! :-) Tutaj nadzieniem jest farsz przygotowany z białego sera i kaszy gryczanej. SKŁADNIKI: ciasto: - ok. 300 gr mąki - ok. 250 ml ciepłej wody - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 2-3 łyżki oleju farsz: - 1 szklanka kaszy gryczanej - 30 dag sera białego - 2 cebule - sól - pieprz Przygotowuję ciasto na pierogi- do mąki stopniowo(...)dolewam ciepłą wodę, solę, mieszam początkowo łyżką, po koniec wyrabiam i mieszam dokładnie ręką. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykrywam je ściereczką i odkładam na 10 minut. Przygotowuję farsz - mieszam ugotowaną kaszę gryczaną z białym serem, dodaję podsmażoną cebulkę i 1 jajko. Ciasto cienko wałkuję, wykrawam krążki, nakładam na nie farsz, zlepiam i gotuję w osolonej wodzie
Wielopokolenioworóżnorodna możliwość nadziewania ciasta pierogowego - to coś, co lubię! :-) Tutaj nadzieniem jest farsz przygotowany z białego sera i kaszy gryczanej. SKŁADNIKI: ciasto: - ok. 300 gr mąki - ok. 250 ml ciepłej wody - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 2-3 łyżki oleju farsz: - 1 szklanka kaszy gryczanej - 30 dag sera białego - 2 cebule - sól - pieprz Przygotowuję ciasto na pierogi- do mąki stopniowo(...)dolewam ciepłą wodę, solę, mieszam początkowo łyżką, po koniec wyrabiam i mieszam dokładnie ręką. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykrywam je ściereczką i odkładam na 10 minut. Przygotowuję farsz - mieszam ugotowaną kaszę gryczaną z białym serem, dodaję podsmażoną cebulkę i 1 jajko. Ciasto cienko wałkuję, wykrawam krążki, nakładam na nie farsz, zlepiam i gotuję w osolonej wodzie
Wielopokoleniowomogłabym je jeść na okrągło😃 Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej wersji pierogów to serdecznie polecam. Myślę, ze Wam również posmakują😉 Składniki: ciasto na pierogi: m ą ka pszenna 3 i 1/3 szklanki + do podsypywania, woda ciepła 1 szklanka, sol pół łyżeczki, olej 2 łyżki, farsz: brokuł mały, ser feta(...)czosnek 2 ząbki, dodatkowo: masło 5 dag, sol do gotowania pierogów, Sposób przygotowania: M ą k ę łączymy z olejem i sol ą . Stopniowo dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 15 min, aby odpoczęło. Brokuła zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i dusimy tłuczkiem
kulinarne odsłony patimielonej wołowiny - liście szałwii z całej doniczki - 3/4 szklanki bulionu mięsnego - duża cebula - pięć ząbków czosnku - łyżeczka papryki wędzonej - dwie szczypty chilli - pieprz i sól do smaku - ciasto na pierogi zrobione o tak [klik] . Cebulę i czosnek drobno siekam, szklę na oliwie, studzę. Oba mięsa przekładam do miski, dodaję drobno posiekaną szałwię, wszystkie przyprawy i wyrabiam dodając(...)porcjami bulion. Tyle ile mięso zdoła wchłonąć. Odstawiam na pół godziny. Przygotowane ciasto wałkuję nieco grubiej niż na tradycyjne pierogi i wykrajam szklanką. Gotowe kółka posypuję odrobiną mąki i ponownie rozwałkowuję jak najcieniej (mają wyjść dosyć równe koła). Na środek łyżeczką nakładam porcję farszu, następnie składam boki w harmonijkę i mocno sklejam szczypnięciem. Gotuję w osolonej wodzie
Cook&Lovenasze wigilijne menu. Ciekawe z jakim skutkiem i z jakim odbiorem. Aczkolwiek według mnie one są tak pyszne, że wprost nie można ich nie pokochać! Składniki na ciasto na pierogi: 220 gramów mąki pszennej 110 ml wrzącej wody 30 gramów masła duża szczypta soli Składniki na farsz: 1 upieczony w soli, cytrynie i koperku(...)sól i pieprz. Ściągam z ognia. studzę farsz. Do wystudzonego farszu dodaję posiekany drobno koperek i jajko. Dokładnie mieszam składniki. Na każde kółko wycięte z ciasta nakładam łyżeczką farszu i zlepiam pierogi. Zlepione pierogi układam na desce obsypanej mąką tak by się nie stykały. Jeśli nie masz w planach gotować ich od razu możesz
Mango Papajamielonej wołowiny - liście kolendry z całej doniczki - 3/4 szklanki bulionu mięsnego - duża cebula - pięć ząbków czosnku - łyżeczka papryki wędzonej - dwie szczypty chilli - pieprz i sól do smaku - ciasto na pierogi zrobione o tak [klik] . Cebulę i czosnek drobno siekam, imbir ścieram na małych oczkach i szklę na oliwie, studzę. Oba mięsa przekładam do miski, dodaję drobno posiekaną(...)kolendrę, wszystkie przyprawy i wyrabiam dodając porcjami bulion. Tyle ile mięso zdoła wchłonąć. Odstawiam na pół godziny. Przygotowane ciasto wałkuję nieco grubiej niż na tradycyjne pierogi i wykrajam szklanką. Gotowe kółka posypuję odrobiną mąki i ponownie rozwałkowuję jak najcieniej (mają wyjść dosyć równe koła). Na środek łyżeczką nakładam porcję farszu, następnie składam boki w harmonijkę i mocno sklejam szczypnięciem
Cook&Lovemarchewka -kilka suszonych grzybów -kilka ząbków czosnku -opalona cebula -ziele angielskie, listek laurowy -sól, pieprz Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego i 2 ćwiartek z kurczaka. Na ciasto: -3 szklanki mąki ( ok. 1/2 kg ) -4 jajka -5 żółtek W przygotowanej wodzie z warzywami(...)jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy farsz. Do mąki dodajemy jajka i żółtka i zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na 20 minut do lodówki. Rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy kółka lub paski na pierogi. Technika dowolna. Na ciasto nakładamy farsz. Formujemy pierogi. Kształt i wielkość do wyboru. Gotowe
Maminek kulinarnyporozpada się i utworzy ze śliwkami jednolitą masę. Doprawiamy cynamonem, imbirem, goździkami, solą i pieprzem, studzimy. Do tych pierogów polecam Wam wykorzystanie ciasta pierogowego z jajkiem – jest minimalnie twardsze niż ciasto bez jego dodatku, ale pierogi nie sklejają się i nie rwą, co przy tak ciężkim nadzieniu nie pozostaje bez znaczenia. Mąkę przesiewamy z solą do miseczki(...)ciepłej wody, żeby składniki po połączeniu stworzyły plastyczną kulę. Zagniecione ciasto wkładamy do szczelnego foliowego woreczka i odkładamy na blat na godzinę – w mące rozwiną się pasma glutenu, ciasto stanie się elastyczne i będzie dało się dobrze wałkować. Po godzinie wałkujemy ciasto podzielone na porcje, wykrawamy, nadziewamy i zlepiamy pierogi. Zawsze najpierw szykuję wszystkie pierogi, rozkładam
Karo in the Kitchenmięsem lub kapustą i grzybami. Ja dla urozmaicenia menu zrobiłam ze szpinakiem i twarogiem. Efekt jaki uzyskałam był zadowalający. Farsz nakłada się bardzo łatwo, nie rozsypuje się a ciasto na pierogi jest elastyczne, dzięki czemu łatwo i szybko lepi się pierogi. Rodzinie najbardziej smakują podsmażone :) SKŁADNIKI: Ciasto: mąka 3 szkl. woda gorąca 1 szkl. jajko
Kuchnia Paulettessezonie takie pierogi są u mnie obowiązkowym daniem. My lubimy je posypane cukrem, ale można je polać masełkiem z bułką tartą lub śmietaną, jak kto lubi :) Ciasto na pierogi: 2,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki oleju jajko (można pominąć) ok 1 szkl gorącej wody Nadzienie(...)300g wiśni bez pestek cukier trzcinowy Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać olej i zamieszać. Wlać tyle wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Cienko rozwałkować i szklanką wyciąć kółka. Na każdy kawałek ciasta nakładać po 2 wiśnie i posypać cukrem. Zlepić pierogi. W dużym garnku zagotować wodę
Smakołyki AsiJest to potrawa dla całej rodziny. Gotowe od razu po ugotowaniu ja również smażone. Farsz do pierogów można zrobić dzień wcześniej i trzymać w chłodnym miejscu. Ciasto na pierogi Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 1 szklana letniej wody sól Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól oraz letnią wodę. Łączymy wszystkie składniki i wygniatamy ciasto(...)składniki dobrze wyrabiamy na jednolita masę. Odstawiamy n w chłodne miejsce na ok 1 godzinę. Gotowe ciasto rozwałkować na cienki placek, szklanką w cieście wycinać kółka, na środek nakładać po jednej pełnej łyżce farszu.Ciasto złożyć na pół i zlepiać dokładnie brzegi. Gotowe pierogi układać na stolnicy oraz przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby pierogi nam nie wyschły
kgwjanczewosiebie! Ile gospodyń domowych tyle przepisów na ciasto pierogowe. Istnieją dyskusje czy ciasto pierogowe z dodatkiem jajka to jeszcze ciasto pierogowe czy już makaronowe. Niezależnie od tego jakiego jesteście zdania warto poznać kilka sprawdzonych przepisów. Przybliżam zatem kilka z których sama korzystam i uważam za godne polecenia. Klasyczne ciasto na pierogi Składniki: 300 g mąki pszennej 250 ml gorącej(...)wodą połączą wyrabiania ciasto ręką. Rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Zalety: ciasto miękkie i sprężyste, bardzo nieskomplikowana receptura, większą elastyczność ciasta można uzyskać wlewając gorącą wodę. Ciasto z dodatkiem jajek: przepis mojej teściowej - mistrzyni pierogobrania;) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej Szklanka wody Dwa jajka M ¼ łyżeczki soli Z mąki, wody, jajek i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części
Pyry na Gaz