Coś dla miłośników, którzy lubią pierogi, ale nie mają chęci, albo czasu na przygotowanie zwykłego ciasta na pierogi. Tutaj wystarczy przygotować farsz i kupić ciasto francuskie. Dodatkowo wybrałam biały ser i kaszę gryczaną, gdyż to dla wielu osób zestawienie mało spotykane. Mam wrażenie, że ten farsz jest mało znany, uwarunkowane jest to zapewne kwestią regionu, z którego pochodzimy(...)ostudzonej kaszy i cebuli dodać twaróg, mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem., ponownie mieszamy. Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wycinamy koła, na środku układamy około 1 łyżeczki farszu, a następnie sklejamy boki. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia na stojąco i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościmiesa - zarumieniona na zloto drobno posiekana cebulka -sol -pieprz oraz - pesto rosso Z podanych skladnikow "wyrabiamy" farsz, przykrywamy sciereczka, wkladamy do lodowki Nastepnie bedziemy robic ciasto na pierogi - u mnie bedzie tak -maka tortowa ( badz maka typu 00 ) - maka z pszenicy durum - 1 jajko -wrzatek -olej badz oliwa z oliwek -sol Obydwie maki oraz olej(...)lyzka badz obydwoma lyzkami. Kiedy ciasto bedzie juz scalone wykaldamy na stolnice i wyrabiamy rekoma gladka i lsniaca kule. Dzielimy ciasto na porcje , odkrawamy tyle ile nam jest potrzebne a reszte ciasta przykrywamy sciereczka aby nie wyschlo . Wykrawamy kolka (podsypujemy stolnice maka by nam sie kolka nie przykleily ) ...nakladamy farsz i lepimy pierogi... W miedzyczasie gotujemy wode
Z Kuchni Do Kuchniciasto chwilę odpoczywało. W czasie lepienia już wstawiłam wodę do gotowania, żeby było szybciej (zawsze tak robię), więc pierwsza partia ugotowała się jeszcze zanim ulepiłam ostatniego pieroga. Składniki: Ciasto: 2,5 szkl. mąki tortowej 200 ml gorącej wody 1 czubata łyżka proszku herbaty Matcha Nadzienie: 250 g serka ricotta 1 płaska łyżka cukru czekolada (dałam z nadzieniem truskawkowym(...)się nie poparzyć!) na gładkie i elastyczne ciasto. Może być potrzeba dostosowania ilości mąki - dużo zależy od tego, jaki tym wybierzemy (nawet tortowa ma różne grubości zmielenia). Ciasto owijamy folią lub przykrywamy ściereczką, by nie wyschło i odkładamy na kilka minut. Nadzienie: Serek przekładamy do miski, mieszamy z cukrem. Wykonanie: Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy krążki (ja użyłam średniej wielkości filiżanki
Kolorowy Przepisownikteż nieco zmiękłam, kiedy poczęstowano mnie słusznej wielkości pierogami mojej teściowej. Są nie tylko duże, ale także bardzo smaczne - z cienkiego ciasta, bogato nadziane farszem. W mojej rodzinie proporcje są nieco inne, bo ciasto na pierogi jest uwielbiane podobnie jak farsz. Dlatego mama nie bawi się specjalnie z wałkowaniem cienkiego placka - grube ciasto ma wśród nas swoich(...)farsz do wystygnięcia. 7. Ciasto: na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki wymieszanej z solą. W środku tworzymy zagłębienie do którego wlewamy roztrzepane jajko, masło oraz porcjami gorącą wodę. Zagniatamy ciasto zagarniając kopczyk do środka i dolewając systematycznie wodę, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. 8. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy, aby odpoczęło. 9. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka
Kulinarne InspiracjeJest to moja propozycja na Walentynkową kolację. Zapach w domu cudny, smak super. Można je zrobić tylko z serami, jak ktoś woli Zaczynamy od ciasta –
Kuchnia Pokoleńcebulę. Do serka dodajemy przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki, przestygnięty boczek cebulę, jajko oraz pokrojony drobniutko czosnek. Przyprawiamy przyprawami dokładnie łącząc składniki farszu odstawiamy. Z podanych składników wyrobić ciasto na pierogi. Na stolnicy rozwałkowujemy placek ciasta, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy łyżeczką farsz z serka łubinowego, sklejamy pierogi. Gotujemy pierogi w osolonej wodzie wykładamy na talerz łyżką cedzakową
kgwjanczewopomocy. W moim domu rodzinnym pierogi lepiło się w kuchni w kilka osób. Ja nakładałam farsz i sklejałam pierogi, mama wałkowała ciasto i wykrawała krążki ciasta. Tata przekładał i wrzucał do garnka gotowe pierogi. I to do niego należało liczenie pierogów. Tym razem pierogi lepił mój mąż. Nie są może takie jak z żurnala(...)solimy. Nożem rozprowadzamy wodę po mące. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kubkiem krążki. Farsz nakładamy na każdy krążek ciasta i zlepiamy. Wrzucamy na wrzątek gotujemy ok. 2 min od wypłynięcia. Podajemy ze skwarkami lub z cebulką podsmażoną na maśle. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/pierogi-ruskie/ BosowKuchni Artykuł Pierogi ruskie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy
Mieszam w GarnkuDziś szybko, w wielkim biegu z awarią samochodu w tle. Pierogi z ciecierzycą i salsą z rukoli. Ciasto na pierogi jedną ręką robione, a w tym samym czasie drugą farsz. No prawie. Czego(...)potrzeba? Ciasto: -dwa kubki mąki TYP550 -3/4 kubka ciepłej wody, temperatura ok. 42 stopni -łyżka oliwy -mała szczypta soli -jajko Wszystkie składniki zagniatamy razem i wyrabiamy około 15 minut. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, w zasadzie do jego rozciągania wałek nie powinien być potrzebny. Gdy ciasto będzie cieniutkie, wykrawamy szklanką koła i każde nadziewamy naszym farszem. Lepimy pierogi
BaRepasuparcie powtarzała, że to nie pierogi ruskie, a polskie. I rzeczywiście, w Rosji danie to tak jest właśnie nazywane. Przygotowane ciasto na pierogi dzielić będziemy na 3 części (po jednej części na pierogi ruskie , z kapustą i na uszka ). Ugotowane pierogi możemy przelać warstwą(...)części mojej rodziny. Każdego roku przed wigilią ciągnęliśmy losy, by wytypować „ochotnika”, który spędzi niezapomniane chwilę na rozwałkowywaniu ciasta. Do dziś, zresztą uważam, że stanowiska do wyrobu pierogów w gastronomii zajmowane są przez kobiety, głównie dlatego, że są one znacznie bardziej cierpliwe niż mężczyźni i lepiej znoszą
kuron.com.plłyżeczce * ziarna kozieradki, sproszkowana chili – po 0,5 łyżeczki * pomidory w puszce – 1 op * mleko kokosowe – 125 g * sok z limonki * sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SEROWE CIASTO NA PIEROGI: Do miseczki wkładamy kremowy serem. dodajemy jajko i masło – mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi(...)zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy kremowy serem, curry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy
Ostra na Słodkołyżeczce * ziarna kozieradki, sproszkowana chili – po 0,5 łyżeczki * pomidory w puszce – 1 op * mleko kokosowe – 125 g * sok z limonki * sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SEROWE CIASTO NA PIEROGI: Do miseczki wkładamy kremowy serem. dodajemy jajko i masło – mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi(...)zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy kremowy serem, curry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy
Ostra na Słodkołyżeczce * ziarna kozieradki, sproszkowana chili – po 0,5 łyżeczki * pomidory w puszce – 1 op * mleko kokosowe – 125 g * sok z limonki * sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SEROWE CIASTO NA PIEROGI: Do miseczki wkładamy kremowy serem. dodajemy jajko i masło – mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi(...)zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy kremowy serem, curry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy
Ostra na Słodkołyżeczce * ziarna kozieradki, sproszkowana chili – po 0,5 łyżeczki * pomidory w puszce – 1 op * mleko kokosowe – 125 g * sok z limonki * sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SEROWE CIASTO NA PIEROGI: Do miseczki wkładamy kremowy serem. dodajemy jajko i masło – mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi(...)zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy kremowy serem, curry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy
Ostra na SłodkoSzpinak, który jest na straganach jest świeży, ma liście duże i jędrne. Jak tu nie zrobić smacznych pierogów z farszem ze szpinaku z dodatkiem np. sera feta. Uwielbiam ten ser, dlatego wiedziałam, że połączenie tych dwóch składników jest dobrym pomysłem. Kupiłam szpinak i ser, resztę miałam w domu. Zabrałam się do pracy i w godzinę zrobiłam pyszny obiad(...)gałką muszkatołową. Można posolić wg uznania, ale ostrożnie, bo ser feta zawiera sól. Czas na cisto na pierogi. Zrobiłam je wg tego przepisu, na idealne ciasto na pierogi. Po wyrobieniu, odstawiłam do miseczki, przykryłam ściereczką, żeby chwilę odpoczęło. Z ciasta odkrawałam kawałki, rozwałkowałam niezbyt cienko. Wykrawałam krążki. Na środek układałam farsz i sklejałam pierożki. Ulepiłam w sumie
Kuchnia u Krysisposoby na miękkie i smakowite pierogi w różnych postaciach. Czy ma Pani porady dla tych, którym pomimo starań, nie wychodzi idealne ciasto – jest za twarde lub po prostu nie chce się lepić? Ciasto na pierogi powinno być miękkie i elastyczne. Z jednej strony delikatne, ale z drugiej – wytrzymałe. Powinno dać się nam rozwałkować i nie ulec zniszczeniu(...)zaparzenie mąki, czyli dodanie do ciasta bardzo gorącej wody (po zagotowaniu odstawionej na 2 minuty). Druga opcja to wyrobienie ciasta z dodatkiem ciepłej wody i jajka. Sekretnym składnikiem ciasta pierogowego jest także olej, który nadaje miękkość i elastyczną strukturę ciasta. Pierożki wychodzą wtedy delikatniejsze. Jeżeli ciasto nie chce nam się lepić w trakcie formowania pierogów, można jego brzegi zwilżyć
Raj dla Podniebienia