porozpada się i utworzy ze śliwkami jednolitą masę. Doprawiamy cynamonem, imbirem, goździkami, solą i pieprzem, studzimy. Do tych pierogów polecam Wam wykorzystanie ciasta pierogowego z jajkiem – jest minimalnie twardsze niż ciasto bez jego dodatku, ale pierogi nie sklejają się i nie rwą, co przy tak ciężkim nadzieniu nie pozostaje bez znaczenia. Mąkę przesiewamy z solą do miseczki(...)ciepłej wody, żeby składniki po połączeniu stworzyły plastyczną kulę. Zagniecione ciasto wkładamy do szczelnego foliowego woreczka i odkładamy na blat na godzinę – w mące rozwiną się pasma glutenu, ciasto stanie się elastyczne i będzie dało się dobrze wałkować. Po godzinie wałkujemy ciasto podzielone na porcje, wykrawamy, nadziewamy i zlepiamy pierogi. Zawsze najpierw szykuję wszystkie pierogi, rozkładam
Karo in the Kitchenmięsem lub kapustą i grzybami. Ja dla urozmaicenia menu zrobiłam ze szpinakiem i twarogiem. Efekt jaki uzyskałam był zadowalający. Farsz nakłada się bardzo łatwo, nie rozsypuje się a ciasto na pierogi jest elastyczne, dzięki czemu łatwo i szybko lepi się pierogi. Rodzinie najbardziej smakują podsmażone :) SKŁADNIKI: Ciasto: mąka 3 szkl. woda gorąca 1 szkl. jajko
Kuchnia Paulettessezonie takie pierogi są u mnie obowiązkowym daniem. My lubimy je posypane cukrem, ale można je polać masełkiem z bułką tartą lub śmietaną, jak kto lubi :) Ciasto na pierogi: 2,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki oleju jajko (można pominąć) ok 1 szkl gorącej wody Nadzienie(...)300g wiśni bez pestek cukier trzcinowy Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać olej i zamieszać. Wlać tyle wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Cienko rozwałkować i szklanką wyciąć kółka. Na każdy kawałek ciasta nakładać po 2 wiśnie i posypać cukrem. Zlepić pierogi. W dużym garnku zagotować wodę
Smakołyki AsiJest to potrawa dla całej rodziny. Gotowe od razu po ugotowaniu ja również smażone. Farsz do pierogów można zrobić dzień wcześniej i trzymać w chłodnym miejscu. Ciasto na pierogi Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 1 szklana letniej wody sól Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól oraz letnią wodę. Łączymy wszystkie składniki i wygniatamy ciasto(...)składniki dobrze wyrabiamy na jednolita masę. Odstawiamy n w chłodne miejsce na ok 1 godzinę. Gotowe ciasto rozwałkować na cienki placek, szklanką w cieście wycinać kółka, na środek nakładać po jednej pełnej łyżce farszu.Ciasto złożyć na pół i zlepiać dokładnie brzegi. Gotowe pierogi układać na stolnicy oraz przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby pierogi nam nie wyschły
kgwjanczewosiebie! Ile gospodyń domowych tyle przepisów na ciasto pierogowe. Istnieją dyskusje czy ciasto pierogowe z dodatkiem jajka to jeszcze ciasto pierogowe czy już makaronowe. Niezależnie od tego jakiego jesteście zdania warto poznać kilka sprawdzonych przepisów. Przybliżam zatem kilka z których sama korzystam i uważam za godne polecenia. Klasyczne ciasto na pierogi Składniki: 300 g mąki pszennej 250 ml gorącej(...)wodą połączą wyrabiania ciasto ręką. Rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Zalety: ciasto miękkie i sprężyste, bardzo nieskomplikowana receptura, większą elastyczność ciasta można uzyskać wlewając gorącą wodę. Ciasto z dodatkiem jajek: przepis mojej teściowej - mistrzyni pierogobrania;) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej Szklanka wody Dwa jajka M ¼ łyżeczki soli Z mąki, wody, jajek i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części
Pyry na Gazjajka zagniatamy ciasto dolewając po trochu wodę, aż będzie elastyczne i nie będzie się przyklejać do rąk, następnie podzielić je na 4-5 części, każdą część cienko rozwałkować i wykrawać z niej krążki, na każdy krążek nakładamy łyżką farsz i składamy na pół sklejając brzegi. W dużym garnku ugotować wodę, posolić i delikatnie wrzucać pierogi, zamieszać łyżką i gotować
Camilla w kuchnipieprzem i przypraw\u0105 z suszonych pomidor\u00f3w i czarnuszki\r","\r","Ciasto\r","M\u0105k\u0119 przesiewamy, wkruszamy ser bia\u0142y.\r","W \u015brodku robimy do\u0142ek, wsypujemy sod\u0119 i zalewamy j\u0105 octem.\r","Dodajemy pozosta\u0142e sk\u0142adniki.\r","Zagniatamy ciasto.\r","Ciasto rozwa\u0142kowujemy.\r","Wykrawamy miseczk\u0105 k\u00f3\u0142ka.\r","Na ka\u017cdym(...)smaku solą, pieprzem i przyprawą z suszonych pomidorów i czarnuszki Ciasto Mąkę przesiewamy, wkruszamy ser biały. W środku robimy dołek, wsypujemy sodę i zalewamy ją octem. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy miseczką kółka. Na każdym kółku kładziemy dość sporą ilość farszu. Zlepiamy brzegi pierogów i dociskamy widelcem. Smażymy na złoto z każdej ze stron
Mieszam w Garnkuziemniakami, a z czosnku wyciśnij miąższ. Cebulę podsmaż na odrobinie tłuszczu z kaczki na złoty kolor dodając liście laurowe. Dodaj do zmielonego miąższu i wymieszaj dokładnie wszystko. Ciasto na pierogi: Zagotuj(...)mleko z masłem, zalej mąkę i wymieszaj. Poczekaj aż ostygnie i dodaj jajko oraz szczyptę soli. Wyrób ciasto i zostaw pod przykryciem na 30 minut. Zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli ( 3 litry wody). Wałkuj ciasto partiami, wycinaj kółka i nakładaj farsz Ulep pierogi i gotuj około 2 minuty po wypłynięciu. Podawaj skropioną konfiturą z żurawiny, lekko posypane majerankiem
Pasje Jolkikońcu świata ma swój urok i wszystko smakuje wyjątkowo... W tak pięknych okolicznościach przyrody wystarczy się wybrać na polanę po borówki, a potem trochę pracy i obiad gotowy!!! Ciasto na pierogi: - 3 szklanki mąki pszennej - 1/2 łyżeczki soli - gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu Dodatkowo: - borówki - cukier 1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj(...)zabierze ciasto. Wałkujemy dość cienko, wykrawamy szklanką kółka, nadziewamy borówkami z małą ilością cukru, formujemy pierogi. 2. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut.Po ugotowaniu posypuje cukrem i dodaję na wierzch śmietanę ( jeśli mam :) oraz świeże owoce
Apetyczna babeczkakuchni. Towarzyszy mi od zawsze, ale z wiekiem potrafi coraz więcej i kilka pierożków nawet sobie ładnie ulepiła ;) jednak najlepiej wychodzi jej (nadal) podjadanie, przez co zostało mi ciasta na 5 pierogów - mniej więcej tyle jagód mi wyjadła łyżeczką ;) Tym razem to właśnie Zuzia zarządziła, że na obiad zamawia pierogi. Ale to tak już, teraz, lepimy! Problem(...)tego zależy ile wody pochłonie). Gdy ciasto będzie wymieszane zaczynamy wyrabianie ręczne i obserwujemy ile jeszcze wody potrzeba - ciasto powinno wyjść gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut. Nadzienie: Gdy ciasto odpoczywa, w misce mieszamy jagody z kaszą manną (pochłonie nadmiar soku z owoców) i opcjonalnie cukrem. Wykonanie: Ciasto rozwałkowujemy na grubość około
Kolorowy Przepisownikfarszem z dyni piżmowej. Pierogi takie są bardzo delikatne i mają subtelny, wytrawny smak. Skropione oliwą z świeżym rozmarynem, są wręcz idealne! Do dzieła! SKŁADNIKI NA CIASTO NA PIEROGI: - 300 g mąki pszennej - 8 łyżek wody - 4 żółtka - 2 łyżki oliwy z oliwek - szczypta soli Na blacie formujemy kopczyk z mąki, pośrodku robimy wgłębienie, wbijamy żółtka i dodajemy(...)pomocą noża, zaczynamy zagniatać ciasto. Gdyby ciasto było zbyt wilgotne, dodajemy mąki, zbyt twarde, łyżkę wody. Za każdym razem ciasto wyrabia się troszkę inaczej, wpływają na to takie czynniki jak: wielkość żółtek, wilgotność powietrza. Zagniecione ciasto owijamy folią i odstawiamy na 15 min. Ciasto formujemy na okrągłe blaty, z którego będziemy wycinać pierogi. FARSZ Z DYNI NA PIEROGI
SMYKWKUCHNImożna powiedzieć, mają coś z Meksyku. Zobaczcie co wykombinowaliśmy i mamy nadzieję, że wypróbujecie nasz pomysł. Pierożki w meksykańskim stylu z salsą (4 osoby) Przygotowujemy ciasto jak na pierogi. Przepis tutaj : CIASTO Składniki farsz: 1 puszka czerwonej fasoli 1 duży pomidor 3 duże ugotowane ziemniaki 1 duża szalotka 1 duży ząbek czosnku papryczka jalapeno (konserwowa(...)całość skrapiamy sokiem z połowy limonki, i odrobiną sosu sojowego. Mieszamy i farsz jest gotowy. Teraz nakładamy farsz na każdy krążek i sklejamy pierożki. Reszta jak przy zwykłych pierogach czyli nastawiamy osoloną wodę i po zagotowaniu wrzucamy pierogi. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 2-3 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową na talerze. Pierożki podajemy z sosem salsa. My przygotowaliśmy
vegetanierównież bardzo dobre. Warunek jest jeden,.... musicie lubić ziemniaki. Niejeden z Was zauważy, że farsz to tradycyjna śląska ciapkapusta :) Zapraszam. Kto jest głodny? Składniki na ciasto (na około 35 pierogów): 250 g mąki 2 łyżki oliwy około 150 ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli Składniki na farsz: 250 g obranych ziemniaków 400 g kapusty kiszonej(...)Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką. Z ciasta wykrajamy krążki. Na środku każdego krążka układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. Brzegi każdego pieroga można docisnąć
Smak mojego domupierogi. Ale tym razem dodałam do mięsa pieczarki, co okazało się bardzo dobrym pomysłem. Farsz z mięsem, pieczarkami i cebulą jest wyjątkowo smaczny. Polecam! składniki ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz (ok 50 szt) ok 200 g gotowanego mięsa z rosołu (u mnie był to kurczak i indyk) 2 średnie(...)smaku oliwa i masło do smażenia przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jezeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie
Stare Garyzlepia, ale nie jest mokre. Zagniataj ciasto na stolnicy, aż zrobi się w miarę gładkie (zacznie przypominać plastelinę). Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 minut. Wyciągnij ciasto na stolnicę. Powinno być wilgotne (mimo że jest w nim mało wody) i znowu ugniataj przez kilka minut. Włóż ciasto do miski, przykryj folią i odstaw(...)pędzel. Nałóż farsz na środek kwadratów. Następnie zwilż delikatnie pędzelkiem brzegi ciasta. Złap rogi kwadratu znajdujące się po przekątnej. Ściągnij je do siebie i zlep. Sklej pozostałe dwa rogi, tak by powstała mała sakiewka. Nawilżone ciasto powinno kleić się bardzo dobrze. Krok 3 Gotuj won tony jak zwykłe pierogi – wrzuć do osolonego wrzątku (nie przesól wody, bo farsz jest
Niedzielny kucharz