jeszcze przed upchnięciem go w pierogach dziwnym trafem znika sam. Czyżby to sprawka małych podjadaczy? :) Dlatego lepiej przygotujcie więcej farszu niż mówi przepis. Składniki (na ok. 50 pierogów): Na ciasto - jak w przepisie na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami Na farsz: 800 g ziemniaków 2 cebule 1 łyżka oleju sól, pieprz, sproszkowana słodka i ostra(...)dosyć wyrazisty, ostry smak . Mieszamy wszystko jeszcze raz. Gdyby farsz nie chciał się odpowiednio połączyć, możemy dodać odrobinę masła lub śmietany. Ciasto przygotowujemy według tego przepisu . Wałkujemy na grubość 1 mm, nakładamy kulkę farszu i sklejamy. Pierogi gotujemy 2 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Możemy je także zamrozić w formie surowej i ugotować później
Zakręcony Widelecmasła, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka pieprzu zielonego świeżo zmielonego, ponadto: masło do polania, mąka do podsypania ciasta, pieprz zielony świeżo mielony. Przygotowanie: Ciasto na pierogi: Z mąki, jogurtu, wody i z szczyptą soli zagniatamy, gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto wkładamy do miski przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw(...)podsmażoną cebulę, całość ugniatamy do połączenia się wszystkich składników, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, tak aby farsz był wyrazisty. Ciasto porcjami rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub literatki, nakładamy farsz i sklejamy w dowolny sposób. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pierogi polewamy stopionym masłem i doprawiamy pieprzem zielonym. Smacznego
Moniki SmakołykiJeżeli jednak nie jesteście przekonani do tego połączenia to na blogu znajdziecie kilka propozycji na słodkie i wytrawne farsze do pierogów. Pierogi z botwinką i twarogiem Ciasto na pierogi 0,5 kg mąki 50 ml oleju 100 ml letniej wody 100 ml mleka 1 małe jajko sól Farsz spora garść botwinki 400 g twarogu 1 duży ząbek(...)jogurt tupu greckiego Do miski wsypać mąkę i sól. W garnuszku wymieszać olej, wodę i mleko, dodać jajko i roztrzepać. Wlać mieszankę do mąki i zagnieść elastyczne ciasto. Gdy ciasto będzie za twarde dolać nieco wody, a gdy za luźne dosypać mąki. Zawinąć w folię i odstawić na kilka minut do odpoczęcia. Na patelni roztopić masło, dodać czosnek przeciśnięty przez
Pieguskowa KuchniaTradycyjne, ruskie pierogi, okraszone boczkiem z cebulką. Delikatne i smaczne. Składniki na ciasto (na około 50 pierogów): 500 g mąki 3 łyżki oleju około 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 0,5 kg obranych ziemniaków 250 g półtłustego sera białego 1 duża cebula olej do podsmażenia cebuli sól do smaku pieprz Okrasa: olej(...)Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być sprężyste i mięciutkie. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Blat posypujemy mąką i kolejne partie ciasta rozwałkowujemy. Z ciasta wykrajamy krążki
Smak mojego domujeśli jest potrzeba dodać trochę cukru. Gotowy farsz odstawić do przestudzenia. Przygotowanie ciasta: Usypać kopiec z mąki z szczyptą soli, zrobić w nim małe wgłębienie do którego wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - przekładając cały czas mąkę do środka (tzw zaparzanie ciasta) Gdy ciasto (woda z mąką) będzie przypominać „klajster”, zrobić w nim dołek, do którego(...)wbijamy jajko. Mieszamy nożem a później wyrabiamy dłońmi do uzyskania elastycznego i lekko klejącego ciasta. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Szklanką wycinamy porcje ciasta. Nakładamy farsz i sklejamy pierożki. Podajemy z sklarowanym masłem lub z bitą śmietaną. Smacznego! Jeśli wolicie pierogi w wersji bardziej wytrawnej polecam ze szpinakiem a przepis znajdziecie tutaj. pozdrawiam
Tagebuch po polskupowiedział, że pierogi muszą być tylko z ciasta pierogowego?! Ja mam dziś dla Was przepis na pyszne pierogi zrobione z ciasta drożdżowego. Delikatne, ze złocistą skórką, wypełnione po brzegi fantastycznym farszem! W środku mięso mielone z pieczarkami. Ajj ślinka cieknie! Takie pierogi są fantastycznym pomysłem na obiad. Inspiracją do powstania pierożków była życzliwość marki Winoszarnia . Składniki(...)pieczarek 1 średniej wielkości cebula 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej sól, pieprz, 2 łyżki oleju Wykonanie: Ciasto: mąkę mieszamy z solą, cukrem i pokruszonymi drożdżami. Dodajemy mleko i oliwę. Mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto rękoma. formujemy kulę, odkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 – 2 godziny. farsz: cebulę kroimy w drobną kostkę
Podróż w kulinariaserem, rozgniecionym ziemniakiem, cebulą i posiekanym chili. Doprawić do smaku. Rozwałkować ciasto na cienki placek i wycinać (np. szklanką) koła. Kółka z ciasta wypełnić nadzieniem i zlepić razem brzegi, żeby uzyskać kształt półksiężyca (jak nasze polskie pierogi). Pierogi smażyć w głębokim tłuszczu lub gotować w lekko osolonej wodzie i następnie podsmażać. Schlützkrapfen - to przepis tyrolskich farmerów ze Związku
królestwo garówmajeranek, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego *** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę i posypujemy ją łyżeczką soli oraz pieprzu *** *** Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści *** *** Mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać troszkę więcej mąki(...)dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy farsz. Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości *** *** Wędzony boczek oraz cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano *** *** Następnie dodajemy drobno pokrojone ugotowane i ostudzone
Blog z Apetytemblendera z warzywami i wszystko zmiksować - obrać kości dokładnie, aby nie było kosteczek, to nóż blendera nie złamie się farsz do smaku wg uznania doprawić kucharkiem, pieprzem, majerankiem ciasto na pierogi wyrabiam(...)robocie, dlatego używam wrzątku - takie ciasto jest delikatne do misy robota wsypać mąkę, sól, wlać olej i zacząć mieszać - dolewać tyle wody aby ciasto było sprężyste i wyrobione na kulę - użyłam około 1,5 szklanki wrzątku gotowe ciasto włożyć do woreczka foliowego i zostawić na 15 minut stolnicę podsypać mąką i z ciasta odciąć porcję do wałkowania na cieniutki placek
W Mojej Kuchni Lubięnatłoku gości. Znakiem rozpoznawczym i podstawowym elementem menu są tu oczywiście pierogi . Gotowane i pieczone, z ciasta pierogowego i z ciasta drożdżowego, na słodko i na wytrawnie, z owocami i z mięsem - wybór przeogromny! A wśród nich prawdziwe perełki, choćby pierogi z mięsem jelenia , które można było znaleźć w karcie z ostatniego tygodnia. Dodatkowo menu pierogów zmienia(...)zamiennikami w postaci pieczarek), okraszone niemal słodką w smaku cebulką . Mało brakowało, a wylizałabym talerz! A na deser też pierogi! Tym razem na słodko, pieczone z ciasta drożdżowego Przede mną pierogi z gruszką, jabłkiem i cynamonem , w towarzystwie sosu waniliowego. Normalnie w cenie 17 PLN - w ramach Weekendu za pół ceny dzielone na pół. Ciasto drożdżowe okazało się
Grunt to przepis!Czytałam gdzie ostatnio o cieście na pierogi Andrzeja Polana. Postanowiłam zrobić je na próbę i niestety muszę przyznać, że jest lepsze od mojego. Zawsze myślałam, że moje jest najlepsze a tu proszę pomyliłam się. Z ciastem super się pracuje a pierogi po ugotowaniu pyszne są. Jeśli macie jagódki to może się skusicie na takie danie na piątek ? Rozwiń
Ewa w kuchniCzytałam gdzie ostatnio o cieście na pierogi Andrzeja Polana. Postanowiłam zrobić je na próbę i niestety muszę przyznaż, że jest lepsze od mojego. Zawsze myślałam, że moje jest najlepsze a tu proszę pomyliłam się. Z ciastem super się pracuje a pierogi po ugotowaniu pyszne są. Jeśli macie jagódki to może się skusicie na takie danie na piątek ? Rozwiń
Ewa w kuchnimisy, dodajemy sól, mieszamy. Wbijamy jajko i mieszamy drewnianą łyżką. Stopniowo wlewamy wodę, cały czas mieszając powstające ciasto w misce. Kiedy składniki się połączą, przekładamy całość na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto będzie wilgotne, ale nie przesadzajcie z dosypywaniem mąki, bo pierogi będą twarde(...)Wyrabiamy ciasto około 7-8 minut. Przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na nie dłużej niż pół godziny (w temperaturze pokojowej). Krok 2 Po tym czasie wyciągamy ciasto z misy. Ciasto jest elastyczne, ale lekko al dente. Po zagnieceniu – 7 min – odstawiamy je na pół godziny. Krok 3 Wyciągamy ciasto z misy, lekko wyrabiamy. Odrywamy kawałek ciasta i cienko
Niedzielny kucharzpierogów na słodko i postanowiłam spróbować swoich sił. To było moje drugie podejście do pierogów, za pierwszym razem ( około rok temu) wylądowały w koszu, gdyż ciasto było twarde, a pierogi niezjadliwe. Tym razem było inaczej...przyłożyłam się do tego i ciasto wyszło idealne, a moje pierogi nawet zachwyciły mojego męża 😊 Początkowo pierogi miały być(...)miałam słoik jabłek prażonych z cukrem od Dagomy i postanowiłam je wykorzystać. Pierwszy raz próbowałam połączenia twarogu z jabłkami w pierogach i powiem Wam, że wyszły pyszne. Na pewno nie raz je powtórzę! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli Nadzienie: 100 g sera białego półtłustego ok. 1/2 słoika jabłek
Kuchnia MagdaLenywykrawać kółka. na każdy krążek nakładać farsz i sklejać mocno brzegi. tak samo postąpić z pozostałym ciastem i farszem. w garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i łyżka oleju wrzucamy delikatnie pierogi i gotujemy, od wypłynięcia około 3 minuty. wyłowić na talerz i polać (ja wykorzystałem cebulkę przesmażoną z mięsem
Camilla w kuchni