Madzia w ostatni weekend miała swoje święto z tej właśnie okazji powstał tort bezowy z musem malinowym. Delikatny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Mus malinowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!leniwymi pierogami to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa:). Warto było cofnąć się tym przepisem do przeszłości - polecam i Wam! Kluski: 500g twarogu mielonego 2 szklanki mąki 2 jajka Dodatkowo: 4 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki cukru owoce do dekoracji 1. Twaróg, mąkę i jajka zagniatamy ze sobą do powstania gładkiej masy. Z ciasta formujemy cienkie
Szefowa kuchniświętem, pachnącym choinką, koniecznie pomarańczami lub mandarynkami i domowym, aromatycznym jedzeniem. To z grudniem kojarzy mi się zapach gotowanego kompotu z suszu, pieczonego sernika czy gotowanych grzybów zarówno do pierogów jak i na zupę. Ale grudzień to miesiąc, w którym piekę również więcej ciasteczek, niż w ciągu całego roku. I to niekoniecznie tych piernikowych. Część ciastek trafia do naszych(...)u0142owe do posypania"],"name":"Pyszne ciastka gwiazdki, jak ciastka francuskie","recipeInstructions":["M\u0105k\u0119 przesiewamy.\r","Dodajemy posiekane mas\u0142o, \u015bmietan\u0119, cukier waniliowy i s\u00f3l.\r","Zagniatamy ciasto (b\u0119dzie do\u015b\u0107\u00a0lepkie).\r","Ciasto zawijamy w foli\u0119 i odstawiamy do lod\u00f3wki na min. godzin\u0119.\r","Ciasto rozwa\u0142kowujemy, wycinamy dwolny kszta\u0142t ciastek
Mieszam w GarnkuJak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pomysł na wykorzystanie resztek. Naleśniki z farszem z mięsa gotowanego , kalafiorem, zapiekane w sosie pomidorowym. To taki mój autorski pomysł, ale przyznam,że wyszedł bardzo
W kuchennym oknie EwyRavioli to włoskie danie, a są to okrągłe lub kwadratowe pierożki. Nadziewa się je najczęściej serem ricotta, mięsem lub warzywami (często szpinakiem), ja postanowiłam nadać im
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na dwie części i rozwałkować na placki. Każdy placek posmarować olejem, a następnie keczupem, zostawiając wolne brzegi. Ja użyłam keczupu z cukinii swojej roboty. Na keczup posypać utarty ser. Następnie na połowę placka wyłożyć część farszu. Można jeszcze dodatkowo posypać farsz serem. Przykryć częścią bez farszu i zlepić jak pieroga
Agusiowe smakołykiSzarlotka Ciasto z makiem na maślance INNE PRZYDATNE PRZEPISY: Krokiety z kapustą i grzybami Sałatka makaronowa z tuńczykiem Łagodna sałatka jarzynowa Jarzynowa Surówka z gotowanej kapusty Tarte buraczki Warstwowa sałatka z tuńczykiem Korzenne tiramisu Domowa zacierka Prażone orzechy włoskie Bombki z mleka w proszku Trufle z masy kajmakowej i herbatników Bezy z czekoladą Szybki kompot z jabłkami Pierogi ruskie
W Moim Magicznym Domunazywać pierogami. Bardzo słodkie, idealne ta te szaro- bure poranki. Składniki: 200g twarogu półtłustego jajko 60g mąki pszennej (pół szklanki) sproszkowana wanilia gruszka łyżka miodu cynamon łyżeczka oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: Twarożek wymieszaj dokładnie z jajkiem w miseczce, dodaj sproszkowaną wanilię i mąkę i wszystko dokładnie ze sobą połącz za pomocą łyżki bądź widelca. Z powstałego ciasta formuj
Moja MichaWyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilkę wyrabiamy, żeby je nieco odgazować. Następnie dzielimy na 12 równych kawałków i z każdego formujemy kulkę. Nadzienie dzielimy na 12 części. . Każdą bułeczkę wałkujemy na dość cienki placuszek (około 3 mm), z jednej strony robimy nacięcia, z drugiej kładziemy porcję nadzienia. Miejsce z nadzieniem zwijamy jak pieroga, dociskamy
Rozpustne gotowaniepolania pierogów do farszu można też dołożyć 30 dag startego żółtego sera Przygotowujemy farsz: odciśniętą kapustę szatkujemy na drobniejsze części, dodajemy podsmażone z cebulką pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem. Moja domowa kapusta nie jest zbyt kwaśna więc jej nie gotuję, w przypadku gdy kapusta jest kwaszona należy ją pogotować w wodzie 2 minuty, odcedzić i dopiero poszatkować. Przygotowujemy ciasto: składniki
Kuchenne aromatypomiędzy pierogami a kluskami/pyzami z mięsem. W smaku - rewelacja! Mój "byczek" był po prostu zachwycony i z wielkim entuzjazmem przyjął informację, że jeszcze dużo zostało więc następnego dnia na obiad będzie to samo. Trzeciego dnia dostał już coś innego a czwartego pytał, kiedy znów będą byczki :) SKŁADNIKI: (ok 40 szt dość dużych byczków czyli 4-5 porcji) Ciasto
Kto ugości moich gości?pierogów. Ruskie krokiety Składniki na naleśniki: 250 g mąki 3 jajka 250 ml mleka woda mineralna szczypta soli 2 łyżki rozpuszczonego masła Składniki na farsz: 1/2 kg białego sera 1 duża cebula 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 10 dag słoniny sól, pieprz Dodatkowo do panierowania: 1 jajo bułka tarta Wykonanie: W misce miksujemy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe
Kulinarne przygody GatityGotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25 na 30 cm. Wycinamy z niego krążki. Każdy krążek naciągamy lekko, kładziemy nadzienie i zalepiamy brzegi jak w pierogu i formujemy z niego kulkę. Gotowe pączki kładziemy na blaszce i smarujemy je białkiem
ciastkarnia na kruchym spodzie