pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:219/319)

Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami 410

Bardzo wilgotne ciasto czekoladowe, któremu charakteru i wyrazu nadaje suszona, podwędzana śliwka- suska sechlońska. Ma ona mięsisty miąższ i pomarszczoną, lepką skórę w kolorze od ciemnigranatowego do czarnego. W smaku jest lekko słodka z dymnym posmakiem i aromatem wędzenia. Została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako produkt ze znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Wytwarzana jest na obszarze 4 gmin województwa małopolskiego (Laskowa(...)Iwkowa, Łososina Dolna i Żegocina). Śliwka ta ma szerokie zastosowanie kulinarne. Poza słodkościami stosowana jest do potraw takich jak: bigosy, zupy, sosy, pieczenie, pierogi, kompoty. Składniki: 250 g suszonych śliwek (suska sechlońska) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 125 g masła w temperaturze pokojowej 145 g cukru 2 jajka, roztrzepane 185 g mąki+3/4 łyżeczki sody+1/2 łyżeczki proszku

Smakowity Blog Kulinarny
Rogaliki drożdżowe z jagodami 191

Jagodzianki to jedne z moich ulubionych bułek drożdżowych z owocami. Rogaliki drożdżowe z jagodami Mimo, iż ciasto drożdżowe wymaga nieco pracy warto się pofatygować i od czasu do czasu przygotować bułki czy też rogaliki. W okresie kiedy mamy pod dostatkiem świeże owoce i ich dość duży wybór, bułki z owocami są wręcz oczywistym wyborem. W okresie zimowym bardziej skłaniam się(...)część zamroziłam a z części postanowiłam zrobić rogaliki. Następne podejście do części jagód, która teraz jest w zamrażalniku skończy się pewnie ich przerobieniem na farsz na pierogi. Bo pierogi z jagodami to ja uwielbiam. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia

mecooks
PIEROGI Z KACZKĄ, SOSEM ŚLIWKOWYM I SALSĄ Z MANGO 212

octu ryżowego 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 szklanki bulionu lub wody sólo morska świeżo zmielony czarny pieprz  WYKONANIE Przygotowujemy   CIASTO PIEROGOWE   i odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. SALSA : Wszystkie składniki łączymy w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z limonki, polewamy oliwą. Mieszamy. SOS ŚLIWKOWY : Wszystkie składniki(...)doprawiamy do smaku. Lekko odparowujemy. Zostawiamy do przestygnięcia, po czym, razem z listkami kolendry lub natki pietruszki  mielimy w maszynce (ewentualnie rozdrabniamy w malakserze).  Przygotowanym farszem nadziewamy pierogi. Ustawiamy grzbietem do góry, na ściereczce oprószonej mąką i lekko dociskamy spód każdego pierożka do blatu. Przykrywamy folią spożywczą, aby nie obeschły. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Gdy wypłyną

cool and minty
Chinkali – gruzińskie pierogi z mięsem 122

więc dodawajmy stopniowo. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka, nakładamy 1 łyżeczkę farszu, zawijamy pierożki w sakiewki. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut. Na początku gdy wrzucamy woda powinna mocno bulgotać gdy już wrzucimy pierożki i one wypłyną, zmniejszamy płomień tak by woda ledwie pyrkała. Podawać możemy ze świeżą natką pietruszki.   Artykuł Chinkali – gruzińskie pierogi z mięsem pochodzi

MojaQchnia.pl
Pierogi z zieloną soczewicą, warzywami i suszonymi pomidorami 143

Pierogi z różnymi farszami mogłabym jeść codziennie, byle nie z mięsem i nie ruskie   bo te już przejadły mi się na długo, więc metodą prób i błędów szukam całkiem innych doznań smakowych, te z zieloną soczewicą i suszonymi pomidorami to mój hit! Pyszne i idealnie doprawione to propozycja na smakowity obiad. Ciasto: 60 dag mąki tortowej Około

Wanilia i Kardamon
KNEDLE SEROWE Z JEŻYNAMI 168

mączne rzeczy, typu pierogi, naleśniki, kluski....💗 Największą mistrzynią w przygotowywaniu takich potraw jest moja mama. Mi też nie najgorzej z nimi idzie, więc dzisiaj zapraszam na knedle. Nie takie najbardziej popularne ze śliwkami, tym razem z dodatkiem sera i jeżyn. SKŁADNIKI: 400 g zmielonego białego sera 250 g mąki pszennej (plus mąka do podsypywania ciasta) 2 jajka 1 szkl

Kuchnia w opałach
Uszka z wiśniami 136

Latem bardzo lubię zupy owocowe z makaronem, miałam nadmiar wiśni i postanowiłam zrobić uszka z wiśniami, robi je się dość szybko i są bardzo smaczne. Podaję

Bajeczna Kuchnia
JAGODZIANKI 168

Wracajmy do ciasta. Przez chwilę wyrobiłam je. Podzieliłam na 12 części. Można na więcej części. Ja robiłam większe jagodzianki. Uformowałam  kule i zostawiłam je do podrośnięcia na około 15 minut. Następie kolejno każdą kulę spłaszczałam dłonią, można też rozwałkować na około 1 cm. Na środek nakładałam po łyżce farszu jagodowego. Zlepiałam placki jak pierogi. Podsypywałam mąką i rolowałam

potrawyregionalne
Pielmieni z grzybami 176

jest to rodzaj pierogów / uszek z dość luźnym farszem, najczęściej mięsnym lub grzybowym. Potrawa typowa dla kuchni rosyjskiej. Zadomowiona w kuchni polskiej – zwłaszcza na terenach dawnego zaboru rosyjskiego. Ja mam dziś dla Was przepis na pielmieni z suszonymi grzybami i jajkiem. Przyrumienione na cebulce tworzą fantastyczne danie, któremu nikt się nie oprze! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka pszenna

Ostra na Słodko
Mini Calzone ze Szpinakiem 207

muszkatołowej. Studzimy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1-1,5 cm i za pomocą dość dużej szklanki wykrawamy krążki. Ka żdy krążek lekko rozwa łkowujemy i na środek każdego z nich wykładamy ok. łyżeczkę farszu i ok. pół łyżeczki startego sera (oraz niewielką ilość pokrojonego brie - opcjonalnie). Krążki składamy i starannie zlepiamy jak pierogi. Odkładamy na blaszkę wyłożoną

Słodka Strona
Naleśniki z serem i sosem śliwkowym 205

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Naleśniki z białym serem z dodatkiem sosu śliwowego. Urozmaicona wersja tradycyjnych naleśników z serem. W takiej wersji lubię je

Marta Gotuje
PRZEPISY NA WIGILIĘ I BOŻE NARODZENIE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 593

Boże Narodzenie żebyście nie musieli szukać ich na blogu. Są to gównie tradycyjne dania wigilijne i świąteczne oraz najlepsze kojarzące się z tym okresem wypieki i desery, czyli pierniki, ciasta i pierniczki. Zgodnie z tradycją na stole wigilijny powinno znaleźć się 12 potraw a tu zebrałam ponad 30 samych bezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie i inne ryby czy potrawy faszerowane(...)wybierać. Nie zabrakło także inspiracji na bożonarodzeniowe menu: mięsa pieczone, rolady, sałatki i inne przystawki oraz oczywiście desery. Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Dania postne bez mięsa: Keto pierogi z kapustą i grzybami Tartaletki z kapustą i grzybami Paszteciki serowe z kapustą i grzybami Krokiety z kapustą i grzybami Karp w panierce Karp smażony w głębokim tłuszczu Dorsz

Ola la LCHF
Kopytka 198

zagniatanie spowoduje, że ciasto będzie stawało się rzadsze. Formujemy i gotujemy od razu (pozostawione stanie się kleiste, a dosypywanie mąki spowoduje tylko, że ugotowane kopytka będą twarde). Aby kopytka się nie posklejały wystarczy je po ugotowaniu przelać zimną wodą. Inną opcją jest dodanie do wody, w której się będą gotowały, łyżki oleju (jak przy gotowaniu pierogów). Ugotowane i ostudzone

mojewypiekiinietylko
Karmelizowany rabarbar 166

zapach. Kompociki, ciasta czy dżemy . Wiele by wymieniać. Trzeba korzystać ile się da. Zatem widząc miłą dla portfela jego cenę, kupiłam, ile udźwignęłam. Będzie się działo, a teraz coś, co przyda się gdy zabraknie już świeżego rabarbaru. Wzorowany przepisem na karmelizowane jabłka , sposób na słoiczkowanie tego cuda. Dziś nawet zadebiutował jako dodatek do leniwych pierogów i sprawdził

Karczma Honorietty
Uszka wigilijne do barszczu 154

Do przygotowania uszek potrzebujemy: farsz: – grzyby – cebulę – sól, pieprz Grzyby moczymy przez noc. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni po czym dodajemy odcedzone

Szybko Tanio Smacznie