pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:213/319)

Leniwe pierogi 317

pokusić się o zrobienie domowego . Wtedy wyjdą najpyszniejsze leniwe na świecie – a nam się zrobi błogo. A czy w Waszych rodzinnych domach gotowało się leniwe pierogi? Leniwe pierogi (4 niewielkie porcje) : 500 g półtłustego lub tłustego twarogu 2 duże, ekologiczne jajka ok. 3/4 szklanki mąki (używam pszennej lub jasnej orkiszowej) 1 czubata łyżka cukru z wanilią(...)widelcem wraz z cukrem i żółtkami (można też zblendować). Dodajemy mąkę. Gdy ją wymieszamy z twarogiem dodajemy pianę z białek i łączymy. Ciasto może się lepić – nie dosypujemy mąki, wystarczy podsypać później blat. Nie zagniatamy ciasta długo – tylko do połączenia składników. Blat i dłonie podsypujemy mąką. Otwartą dłonią toczymy wałeczek, a następnie spłaszczamy. Nożem odcinamy kawałki pod ukosem

Poezja smaku
Jogurtowy sos czosnkowy 193

Jogurtowy sos czosnkowy to idealny dodatek nie tylko do pizzy, ale wielu z nas uwielbia go jeść razem z pieczonym mięsem, z potrawami z grilla. Sos

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Roladki z kapustą-alternatywa dla pierogów z kapustą 360

Cabbage rolls Składniki. 37,5 dag mąki 2 jaja 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki masła 6 łyżek wody 2 dag grzybów suszonych 1 cebula 25 dag

Kulinarny karnet Christophera
Pszenno-gryczane pierogi z wędzonym tofu i dynią 193

Po raz pierwszy wykorzystałam mąkę gryczaną i wędzone tofu. Wszystko spisało się idealnie! Nie spodziewałam się takiego wynalazku, a jednak trzeba ryzykować i poznawać nowe smaki

Truskawkowa Fiesta
Pielmieni - rosyjskie pierogi 126

koperku. Spróbowałem i aż mi kapcie spadły! Ciasto idealnie zrobione, mięso doprawione w punkt. Wow! A na koniec jeszcze deser. Ja zamówiłem ciasto z bezą, posypane granatem (była też wersja z kiwi). Bałem się. Beza jest słodka, a to zdecydowanie nie mój smak. I co? Otóż wcale nie była słodka, była idealna! Ciasto w sam raz na zakończenie idealnego obiadu(...)ciasto będzie sprężyste. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy małe krążki. Nakładamy małe kulki nadzienia i formujemy i zalewając brzegi formujemy maleńkie pierożki. Gotujemy je przez 10 minut wrzucając do wrzącej i osolonej wody. Podajemy ze śmietana i posiekanym koperkiem. Chociaż nie jesteśmy pewni czy nasze pielmieni miały właściwy kształt, bo chyba różnią się nieco od naszych polskich pierogów

Marder&Marder Manufacture
Pierogi ruskie z sosem z rzeżuchy 194

Dawno już u nas nie było pierogów. Tym razem tradycyjne ruskie ale z świątecznym rzeżuchowym sosem SKŁADNIKI: kilka ziemniaków 250g białego sera 1 cebula mąka tortowa ciepła woda olej rzepakowy sól, pieprz, czerwona papryk, masło sos: rzeżucha jogurt lub śmietana łyżeczka chrzanu 1 ząbek czosnku sól pieprz Na początek zabieramy się za zrobienie farszu. Najczęściej robię go dziś wcześniej(...)białego sera, cebulki. Wszystko razem wymieszać doprawiając pieprzem i papryką. Farsz odstawić do lodówki. W tym czasie od razu przystępujemy do robienia ciasta. Mąkę łączymy z łyżką oleju i wyrabiamy z ciepłą ( nie gorącą) wodą. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Wałkujemy je na cienki placek. wycinamy koła i nakładamy na środek kulkę farszu. Składamy na pół, zlepiamy ranty

MarciochaKucharzy
Mini tarty z kapustą i jabłkiem 135

się na naszym świątecznym stole. W tym roku oprócz pierogów z kapustą i grzybami, kapusty z grochem i bigosu, pojawi się ona jako nadzienie do kruchych babeczek. W mojej rodzinie jest wielu miłośników kapusty, na pewno posmakują im także te tarty – soczysta słodko-kwaśna kapusta i chrupiące ciasto, czego tutaj nie lubić. Świetnie smakują na ciepło

Smaczna Strona
Knedle ze śliwkami 151

Knedle ze śliwkami Dziś polecam jeden ze smaków dzieciństwa – delikatne i rozpływające się w ustach knedle. Są to okrągłe kluski z ziemniaczanego ciasta, ze śliwką

Blog z Apetytem
Drożdżówki z jabłkami i wanilią 149

kruszonkę.   Gdy ciasto wyrośnie krótko je wyrobić. Z ciasta odrywać kawałki i formować z nich bułeczki o wadze około 60 g każda. Odkładać je na około 15 minut do napuszenia. Następnie każdą kulkę spłaszczać formując placuszek, na środku kłaść po 1 łyżce jabłkowego nadzienia i zlepiać jak pierogi, dobrze dociskając. Końcówki podwijać pod spód formując owalną bułeczkę. Bułeczki

Opowieści z piekarnika
DROŻDŻÓWKI 135

obiadu:  pieczone na grillu warzywa od mamy, pierogi z jagodami od babci, a na koniec moje drożdżówki :)  Brzuchy pełne! ...na świeżym powietrzu wszystko inaczej smakuje i apetytu nie ma końca!  SKŁADNIKI: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka  Ciasto: 3 żółtka jaj 75 g cukru

wege i kropka
"Leniwe pierogi". Kluski z twarogiem 260

mąki pszennej   (im mniej tym "pierogi" będą lepsze)+ troszkę do podsypywania w trakcie formowania lub wykrawania oraz masło, cukier i cynamon do polania Białka ubić ze szczyptą soli. Ser rozgnieść widelcem, dodać mąkę, żółtka i zagnieść delikatnie. Dodać pianę z białek i lekko wyrobić. Ciasto ma się lekko kleić. Stolnicę oprószyć mąką, uformować z ciasta wałek, lekko

Maślane ciasteczko
pampuchy z jagodami 161

bardzo lubi mączne dania, wszelakie kluski, naleśniki i pierogi. Często przygotowuję je dla niej w formie podwieczorku.  Latem zamroziłam trochę jagód, teraz wystarczyło je przegotować z cukrem  a część wymieszać z bitą śmietaną. Kluski nie mają nadzienia, bo obficie polałam je jagodami i to wystarczyło. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 1 szklanka mleka 1 jajko

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Weekendowe śniadanie. Gofry ziołowe z kwiatami czarnego bzu i owocami 182

M oja niezawodna gofrownica MGO-13  firmy MPM przeszła pomyślnie kolejny test. Tym razem wysmażyłam gofry z ciasta z kwiatami czarnego bzu i borówkami amerykańskimi

SzczyptaSmaQ
Pierogi z ricottą i suszonymi pomidorami 136

takie pierogi miałam już ochotę od bardzo dawna! Firma Provitus chyba czytała mi w myślach , bo świąteczna paka z prezentami obfitowała w mnóstwo przysmaków, wśród których były właśnie suszone pomidory – jedne w oleju , drugie suszone na słońcu. Do tego ulubione ciasto ( tym razem z mąki pełnoziarnistej ) … ser ricotta … przyprawy … i pyszny obiad gotowy!   Składniki

Ostra na Słodko
Calzone z mięsem i warzywami 127

Calzone chyba wszyscy znamy! Wielki pieróg wypełniony po brzegi farszem jest świetną alternatywą dla pizzy. Nie wymaga wiele pracy a syci na długie godziny! Trochę mięsa … mieszanka przeróżnych warzyw … i odrobina sosu sprawią , że choć przez chwilę poczujemy się jak w najlepszej pizzerii ;) Składniki: Ciasto: - drożdże – 30 g -mąka – 2 szklanki – cukier – 1 łyżeczka – sól – 1 łyżeczka

Ostra na Słodko