pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:229/319)

Jogurtowe naleśniki z hyćką i truskawkami 152

Jogurtowe naleśniki bez cukru z kwiatami bzu i konfiturą z truskawek. Jest to wersja bez cukru bo same owoce już w sobie go mają. Polecam dodać

wesoła kuchnia
Kołduny z sarny 175

Kołduny , małe pierożki nadziewane farszem z surowego mięsa. Przeważnie jest to baranina lub wołowina. Proponuję kołduny z sarniny.  Farsz: 500 g łopatki z sarny, 250

królestwo garów
Wigilijny kompot z uszkami z suszoną śliwką 173

W tym roku na wigilię podam kompot z uszkami z suszoną śliwką, zawsze kompot był z kluskami. Uszka są bardzo smaczne i idealnie pasują do wigilijnego

Bajeczna Kuchnia
Knedle z jagodami 154

Składniki: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól dodatkowo 350 g jagód śmietana cukier Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i

magiczna kuchnia Kasi
Kluski leniwe z serem białym 1246

KLUSKI LENIWE   ( KOPYTKA) SKŁADNIKI ( na dwie osoby): 450 g białego sera 1 czubata szklanka mąki 2 jaja sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ser zmiel w maszynce

Calzonella.com
Szpinakowe kopytka z boczkiem. 124

tylko powtórzyć, że w ostatnim tygodniu dominowała u nas zdecydowanie biel. Choć powinna zieleń! A najlepiej obie, wszak to połączenie idealne, prawda Maćku? ;) Miałam w planach przygotowanie zielonych pierogów, ale ostatecznie wybrałam szpinakowe kopytka. Mają odpowiedni kolor i oryginalny wygląd. Są bardzo smaczne, a okraszone boczkiem i cebulą wręcz idealne :) Przepadam za takimi daniami. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków(...)ziemniaczanej 1 jajko sól  pieprz Wykonanie: Ziemniaki rozgnieść praską lub zmielić w maszynce. Szpinak rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody. Mąkę, szpinak, jajko, sól i pieprz połączyć i wyrobić ciasto. Gdyby zbytnio się kleiło dodać więcej mąki. Podzielić ciasto na trzy części, z każdej uformować wałek, lekko spłaszczyć i odcinać nożem kluski. Gotować w osolonej wodzie przez ok. minutę

zadanie-gotowanie
Blåbärsbullar, czyli szwedzkie drożdżówki z jagodami 113

lasu, którymi wypełniamy nasze koszyki po brzegi, by móc później delektować się nimi podczas pikników czy długich ciepłych wieczorów. Moimi ulubionymi letnimi owocami są leśne jagody, które najbardziej (poza pierogami oczywiście) lubię wykorzystywać do drożdżowych wypieków. Skandynawowie podobnie jak my kochają bułeczki z tymi fioletowymi koralami i przygotowują z nich zakręcone jagodzianki. Cieszą one nie tylko oko swoją fikuśną(...)Filozofii Smaku , gdzie Malwina swoimi drożdżówkami natychmiast zdobyła moje serce. Nie mogłem się im wprost oprzeć i blåbärsbullar musiały również pojawić się w mojej kuchni. * SKŁADNIKI na 18 bułeczek Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej szczypta soli 2 żółtka 20 g świeżych drożdży (lub 1 saszetka suszonych) 80 g cukru 250 ml ciepłego mleka 80 g rozpuszczonego masła Nadzienie

Food Square
Kamień do pieczenia pizzy 158

temp. 220 stopni przez 30 minut. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze chwilę uderzając nim kilka razy o blat stołu. Następnie rozwałkować na okrąg o średnicy około 30 cm. Spód ciasta posmarować pesto bazyliowym, ułożyć na nim plastry salami, cebulę, pomidora, oliwki i paprykę. Wierzch pizzy posypać startym żółtym serem.Gdy kamień się już nagrzeje pizzę delikatnie przenosimy do piekarnika(...)się przy tym nie poparzyć) i ułożyć na nim szybko dodatki.Smacznego Na takim kamieniu możecie upiec dużą pizzę, małe pizzerinki, chlebki pita, placki tortilla, pieczone pierogi jak również podpiekać bagietki. Ja jestem mega zadowolona z mojego kamienia, pizza upieczona na nim jest o wiele lepsza i smaczniejsza niż pieczona tradycyjnie

Marta Gotuje
Pierogi leniwe 160

truskawkami, naleśnikami czy stołówkowym schabowym. Zawsze miałam ochotę na dokładkę. Gdy zrobiłam je po raz pierwszy sama w domu, zachwyciłam się ich prostotą wykonania. Rewelacja! Zapraszam na Domowe Pierogi Leniwe, idealne danie na niedzielny obiad na słodko (z podanych składników wychodzi porcja dla 4 głodnych osób :) )." Składniki : 600 g białego sera jajko żółtko 2 szklanki mąki + pół szklanki(...)Jeżeli nie macie maszynki do mielenia, możecie to zrobić malakserem, bądź po prostu zmiksować. Do sera wbijamy jajko i żółtko - miksujemy, następnie dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy. Ciasto powinno być lepkie. Na obsypany mąka blat wyjmujemy ciasto, rolujemy, lekko spłaszczamy, a następnie odkrajamy niewielkie kawałki. Leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy do momentu wypłynięcia. Podajemy z ulubionym

Słodkie Przyjemności
Pierogi z kaszą gryczaną i serkiem wiejskim 146

pierogi miałam ochotę już od dłuższego czasu! Chodziły za mną i chodziły , ale ciągle nie mogłam znaleźć czasu na klejenie. ( A przydałoby się poćwiczyć , bo moja falbanka woła o pomstę do nieba ;D ) Zrobiłam kilka dni temu na obiad – zniknęły w tempie ekspresowym i nie uniknęłam dorobienia dokładki! Co to oznacza? Że były pyszne! Połączenie delikatnego białego serka(...)kaszą gryczaną i przyprawami tworzy niezwykłą całość! Rewelacyjne również po odsmażeniu! SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka – 250 g - jajko – 1 szt - olej – 1 łyżka - ciepła woda – 100 ml - sól – 1 łyżeczka FARSZ: - kasza gryczana – 1 woreczek - pieczarki – 300 g - cebula – 1 szt - serek wiejski ziarnisty – 150 g - sól – 1 łyżeczka - pieprz

Ostra na Słodko
Ravioli z mięsem drobiowym i sos słodko kwaśny 147

450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy nadzienie; mięso z kurczaka gotowane gotowana marchewka gotowana pietruszka ew. por , seler, sól pieprz

Gotowanie jest łatwe
Wegańskie NALEŚNIKI Z HUMMUSEM i SUROWYM SZPINAKIEM 150

przeciwnie - jeszcze bardziej doprawioną, niż ja. Ok, teraz naleśniki. Mój podstawowy przepis na wegańskie naleśniki znajdziecie  tutaj . Do tego dania użyłam naleśników z mąki pszennej razowej, dlatego do ciasta dodałam zdecydowanie więcej wody. Ile dokładnie? Nie wiem, na oko :) Tak, żeby naleśnik dobrze rozprowadzał się na patelni. Przyznaję się bez bicia, że każdy smażyłam na odrobinie oleju. Wyszły boskie(...)Każdy naleśnik smarujemy hummusem - gruuuuubo :)  Następnie na połowę układamy SUROWY, porządnie umyty wcześniej szpinak (całe liście, tylko łodygi odcięłam).  Składamy na pół i ściskamy brzegi jak w pierogach. Mając gotowe 2 sztuki układamy je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i rumienimy chwileczkę z obu stron. W międzyczasie szybko szykujemy następną porcję.  Już na talerzu

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pierogi z kapustą i grzybami 178

już za sobą;) Na naszym wigilijnym stole zawsze goszczą tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, oczywiście najlepiej jeśli są to prawdziwki:) Zawsze do jednego pierożka wkładam grosik, ten kto na niego trafi będzie miał szczęście przez cały rok. To zdecydowanie moje ulubiona potrawa wigilijna...  Ciasto: 1kg mąki,  2 szklanki gorącego mleka,  1/2 łyżeczki soli

Z miłości do słodkości
RAVIOLI Z RICOTTĄ I BAZYLIĄ 178

Ravioli z ricottą i bazylią Ravioli to jedno z moich ulubionych, włoskich dań. Nasze polskie pierogi też uwielbiam, ale te fikuśne pierożki "urzekły" moje kubki smakowe pierwszy raz we Włoszech i do dzisiaj mam do nich wielki sentyment. Nadzienie moich sycylijskich pierożków było bardziej finezyjne: farsz grzybowy z sosem krewetkowym. Wierzcie mi, niebo w gębie! (przepis kiedyś pojawi się(...)blogu). Ja natomiast dzisiaj proponują wersję lżejszą, równie pyszną. Może dla niektórych jest to nieco czasochłonne danie, ale jaka duma i zadowolenie podczas konsumpcji :)  SKŁADNIKI: ( ok. 30 ravioli) CIASTO MAKARONOWE: 300 g mąki makaronowej „00” (lub semoliny) 3 jajka 1 łyżka oliwy NADZIENIE: 250 g ricotty 1 łyżka oliwy duża garść świeżej bazylii ( można zastąpić szałwią/ tymiankiem) 1 łyżeczka

Calzonella.com
Litewskie kołduny na maśle 170

układamy nieduże kuleczki farszu. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i przykrywamy nim pierwszy płat z farszem. Przy pomocy małego kieliszka wykrawamy ostrożnie pierożki i palcami dociskamy do siebie warstwy ciasta. Można formować kołduny na kształt uszek lub po prostu okrągłego pierożka (u mnie dwie wersje). Gotowe odkładamy na wysypany mąką blat. W garnku rosół doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy do niego(...)najmniejszym ogniu. Do małych miseczek lub na talerze dajemy dość dużą ilość masła. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyciągamy kołduny i układamy na talerze z masłem. Również na wierzchu pierogów układamy po kawałeczku masła i posypujemy je szczypiorkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Po prostu  coś przepysznego

Kuchenna Kontrrewolucya