Bardzo lubię chińską kuchnie. Takie chińskie pierożki można zamówić w wielu restauracjach z kuchnią azjatycką. Zapewniam, że chociaż trzeba się trochę przy nich napracować to są
Pasja Smakujeszcze jako mały szkrab, ledwo sięgający stołu, plątałam się pod nogami i czekałam na pierwszą gwiazdkę. Pamiętam, duży okrągły stół, suto zastawiony Wigilijnymi potrawami, gdzie obok ogromnej misy z pierogami, były uszka, barszcz czerwony, śledzie skąpane w swojskiej śmietanie, karp, z którym zdążyłam się już zaprzyjaźnić, bo od tygodnia pływał w wannie, różne sałatki, na deser kutia(...)jesienne wieczory, jak się udało to zabawka, ale to wcale nie było najważniejsze. Ważny był ten klimat, wspólnie spędzone chwile, a po kolacji, gdy już na stół wędrowało ciasto, wspólne kolędowanie. Rozmarzyłam się troszeczkę, ale chciałabym Wszystkim Wam życzyć takiego właśnie rodzinnego klimatu w te Święta :-) Przepis na Wigilijnego karpia smażonego 2 karpie o wadze
Rozpustne gotowanieMiłością od pierwszego kęsa pałam do tych pierogów :) Kiedyś byłam do nich sceptycznie nastawiona, a teraz wiem co mogę zrobić z ziemniakami, które pozostają po wczorajszym obiedzie :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: ziemniaki pozostałe po obiedzie (ugotowane) ok 25-30dag 25 dag sera białego półtłustego 2 cebule pieprz i sól 4 szklanki mąki ok 1,5 szklanki gorącej(...)wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki oleju Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski. Wsypać sól i wlać olej. Ugniatać ręką, dodając stopniowo wodę. Ugniatać ok 10 - 15 minut, aż ciasto będzie miękkie i nie lepiące.wsypać na stolnicę odrobinę mąki i rozwałkować dość cienko ciasto. Formy wycinałam szklanką. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub ugnieść łyżką, jeśli takiej nie posiadamy. Ser wymieszać
ChilliJemyPrzepis na podstawie znalezionego na blogu Licencja na gotowanie . Składniki: (na 15 sztuk) 2 łyżki oliwy 1 niewielka cebula, przekrojona na połowę i pokrojona na
Lejdi of the houseDzisiaj będzie mniej świątecznie, ale za to prosto i bardzo smacznie ;) Fajny pomysł na bezmięsny obiad, czyli idealny na piątek, ale pewnie sprawdzi się też jakoś
FitKotmarnować jedzenia postanowiłam nadzienie wykorzystać do naleśników. Te z kolei podsmażyłam i podałam na kolacje mężowi. Do przygotowania farszu potrzebujemy (starczy na 5-6 naleśników i ok 50 pierogów): – 2 filiżanki mielonego maku – 2 filiżanki mleka 3.2 % – 2 łyżeczki miodu – opakowanie mascarpone (500g) Mak umieścić w garnku, zalać mlekiem i całość delikatnie podgrzewać. Dodać miód(...)połączenia składników. Nie będę Wam podawać przepisu na naleśniki, bo każdy ma swój ulubiony, sprawdzony. Jednak powyższy farsz świetnie sprawdzi się jak nadzienie – umieszczamy je na środku a ciasto zwijamy w kopertę (wszystkie boki do środka, tak aby powstał kwadrat). Naleśnikowe paczuszki umieszczamy na rozgrzanej patelni i jeszcze raz całość podsmażamy. Podajemy gorące. Życzę Wam smacznego
Szybko Tanio Smaczniemoja Mama. Różowe maleństwa są w prezencie za 26 lat zaplatania włosów w warkocz francuski, za zaokrąglanie godzin („Wstawaj, już 11!” o 10:15), za tysiące ulepionych pierogów, za niemierzalną ilość cierpliwości do mnie i do mojego brata, za to, że nas kocha i jest z nas dumna. Napisałam to wszystko dziś na facebookowym Wcinaj(...)powstrzymaj się :) Zwijałam się z ich upieczeniem jak szalona i ciągle było pod górkę. Początkowo zapomniałam dodać do nich mleka i gapiąc się tępo w metalową miskę z surowym ciastem, zastanawiałam się o co chodzi. Wyrosły oczywiście krzywe (dla mnie to żadna nowość), musiałam ściąć trochę ich wierzchy, żeby pokryte kremem prezentowały się co najmniej znośnie. Porwał mi się rękaw
wcinaj toLeniwe, pierogi, kluski śląskie - wszystkie wprost uwielbiam! Pomimo, że kojarzą się z daniami typowo jak z barów mlecznych to zawsze można dodać maleńki akcent, który je nieco odróżni. Ja na przykład do leniwych dodaję miętę. Smakują wybornie, a do tego wyglądają apetycznie :) Składniki: ½ kg białego sera 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej(...)Kilka listków świeżej mięty Sól 2 łyżki masła Bułka tarta Wykonanie: Ser biały mieszamy z jakiem, mąką ziemniaczaną, pszenną i przyprawami. Ugniatamy ciasto i mieszamy z drobno posiekaną miętą. Formujemy leniwe i gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie do czasu kiedy wypłyną na powierzchnię. Polewamy masełkiem, podsmażonym z bułką tartą
Tradycyjna Kuchniagodzina Składniki 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi 1 szklanka wrzącej wody szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów 1,5 szklanki ugotowanego mięsa drobiowego z zupy ( z kilkoma warzywami z wywaru) zielona czubryca ( czubrica) do doprawienia garść natki pietruszki 2 łyżki oleju 4 łyżki pokrojonego drobno cienkiego(...)osoloną wodą pod przykryciem by się zagotowała . - mąkę wsypać do miski i osolić . -wlać wrzątek i wymieszać łyżką -gdy woda połączy się z w mąką wyrobić ciasto rękami ( początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste . -każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki ( lub rozwałkowywać ciasto i wycinać szklanką
Buniabaje w kuchniobjętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny). Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie
coolinarnastrefa.blogspot.comSzarlotka z lodami - zwykła, najzwyklejsza szarlotka na kruchym cieście. Do tego ani wzmianki w przepisie o lodach, na zdjęciu też ich nie widać. Widać za to bezę na wierzchu, o której w przepisie również nie ma ani słowa. - Gołąbki, hamburger, hamburger z mielonego i jeszcze dwa inne hamburgery, pierogi ruskie z miętą (różnią się od zwykłych tylko "miętą
Kraina Tysiąca SmakówUwielbiam pierogi. W moim regionie robi się ich dużo i na wiele sposobów. Kilka z nich już Wam przedstawiałam. Tym razem zdecydowałam się na zupełnie inny farsz. Wędzony na ciepło łosoś bardzo dobrze komponuje się z suszonymi pomidorami i oliwą. Składniki: Ciasto: 2 czubate szklanki mąki 3 żółtka 3/4 szklanki ciepłej wody sól Farsz: 40 dag łososia wędzonego
Pasja Smakudrewna. Łyżeczki, łyżki,chochle czy pędzelki do ciast. Za dosłownie parę złotych. Dla dzieci było mnóstwo atrakcji w postaci balonów, kolorowych makijaży czy karuzeli oraz waty cukrowej. Oczywiście można było spróbować przeróżnych win - także z lubuskich winnic. Z jedzeniowych budek zauważyłam gofry , mini pączki , naleśniki francuskie czy pierogi wileńskie. Oczywiście pajda chleba ze smalcem czy masłem czosnkowym
Magiczne Życie Martywilgotną ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko , uważając przy tym by nie rozerwać ciasta ( rozwałkowujemy na prostokąt , albo 2 , żeby nam było wygodniej ). Z ciasta wycinamy kwadraty lub prostokąty – wszystko zależy od tego jak chcemy je podawać – jeśli agnolotti robimy do bulionu , zróbmy mniejsze …. jeśli chcemy je zjeść tak jak dziś(...)przelewamy zimną wodą , a skrapiamy niewielką ilością oliwy. SOS POMARAŃCZOWY : Z wyparzonych wcześniej pomarańczy ścieramy skórkę , a pomarańcze dzielimy na segmenty. Na dużej ( im szersza tym lepsza , ponieważ wszystkie pierogi zmieszczą się naraz , ale jeśli mamy za małą patelnię zróbmy to partiami ) patelni rozpuszczamy cukier , a do płynnego dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Uwaga – robimy
Ostra na SłodkoTo jedno z tych dań, które jest nie tylko zdrowe ale i bardzo szybkie w przygotowaniu. Danie to możemy zaliczyć do dań jednogarnkowych, bo całość przygotujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!