miałam tego dnia ochoty na takie zabawy. Ale kto powiedział, że farszu ruskiego nie można dodać do naleśników? Wychodzą przepyszne, rzekłabym nawet, że smakowały mi lepiej niż wyżej wspomniane pierogi z tym nadzieniem. Bardzo polecam, nie tylko na piątkowy obiad :) Porcja dla 2-3 osób Naleśniki: 1 jajko 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 2-2,5 szklanki mąki(...)dobrze ze sobą połączyć. Następnie dodajemy podsmażoną cebulkę i doprawiamy solą i pieprzem. Teraz przygotowujemy naleśniki. Jajko mieszamy z wodą i mlekiem a następnie dodajemy mąkę oraz szczyptę soli. Ciasto powinno mieć kremowo-lejącą się konsystencję. Jeśli zajdzie taka potrzeba można rozrzedzić ciasto dodając więcej mleka/wody lub zagęścić, dosypując trochę więcej mąki. Smażymy naleśniki. Gotowe naleśniki wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem
My simple kitchenSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, twaróg półtłusty 50 dag, mąka tortowa +- 50 dag, jajka 2 sztuki, śliwki +- 50 dag, cukier - ile potrzeba, woda wrząca 4 litry
W Mojej Kuchni LubięNa jutrzejszy obiad proponuję pyszne knedle serowe z owocami. Knedle zasmakują zarówno dużym, jak i małym smakoszom. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: Knedle: 400g sera białego
Tradycyjna kuchnia KasiTak jak obiecałam dzisiaj zamieszczam uszka do barszczu wigilijnego z poprzedniego przepisu. Są naprawdę bardzo proste do zrobienia, a smakują wyśmienicie. Można je tak
Zakręcony WidelecWspominałam już, że miałam do ogarnięcia czarne porzeczki, pierogi już były w tym tygodniu z jagodami to wymyśliłam sobie knedle. Pierwszy raz w życiu robiłam, oczywiście Misiek po fakcie dopiero mnie oświecił, że babcia Antosia to tylko ze starych ziemniaków robiła, a ja głupia namachałam się z młodymi, ale wyszły, może nie najpiękniejsze a smaczne! Składniki (w przypadku użycia(...)cukrem i odsączonych ps. używając starych ziemniaków dodać 350 g mąki Przygotowanie: Jeszcze ciepłe ziemniaki utłuc razem z bananem, cukrem, solą i wanilią. Dodać masę do mąki i zagnieść ciasto. Powinno trzymać się „kupy” i nie kleić, w razie „w” dodawać po trochu mąki. Ciasto dla ułatwienia pracy podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek
greenscarfpapierówki... Jagody w tym roku nie obrodziły tak, jak bym chciała. Niedzielny prawie trzygodzinny spacer po lesie zaowocował zaledwie 2 litrami uzbieranych jagód. Zdecydowanie za mało, ale wystarczyło na pierogi, jagodzianki i dwa słoiczki dżemu:) Co można napisać o jagodziankach? Że są mięciutkie, puchate, wypełnione jagodami aż po brzegi - takie smakują najlepiej. A gdy dodamy do tego maślaną(...)posmarowania Mleko podgrzać, wymieszać z drożdżami, łyżeczką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Jajko i żółtka roztrzepać z cukrem, dodać wanilię, wyrośnięte drożdże, przesianą mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto wyrabiać ok 10 minut, aż zacznie odstawać od rąk i miski, w trakcie wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Ciasto powinno być miękkie, delikatnie klejące. Jeśli ciasto po wyrobieniu jednak będzie mocno
Obiad gotowyWięc tak, będzie krótko i szybko, bo się na pierogi spieszę :) Historia jest taka, że Madzia kupiła na bazarku taką prawdziwą wiejską śmietanę i prawdziwe wiejskie mleko. Mleko będzie na jutro na zsiadłe, a ze śmietany Madzia zrobiła prawdziwe masło. Które właśnie teraz, gdy to piszę, twardnieje sobie w lodówce. Generalnie przepis jest absolutnie prosty. Potrzebujemy: - śmietanę - sól - lodowatą(...)przestajemy miksować. Przez sito odlewamy maślankę, a masło łączymy w jedną kulkę i dokładnie odciskamy. Do nowej miski wlewamy lodowatą wodę, wkładamy do niej kulkę masła i wyrabiamy jak ciasto. Potem zmieniamy wodę na świeżą i robimy to samo. Wszystko po to, aby wypłukać z masła resztki maślanki. Formujemy z masła kostkę, czy jaki tam kształt chcemy i wkładamy
Marder&Marder ManufactureBoże Narodzenie ma swoje, właściwe tylko dla tego czasu smaki i zapachy. Mnie kojarzy się przede wszystkim z pysznymi pierogami, barszczem z uszkami i makiełkami. Ta ostatnia potrawa to zdecydowanie mój ulubiony świąteczny deser. Mak z mnóstwem bakalii i miodem oraz pokrojoną w kostkę, namoczoną w mleku słodką bułką (np. chałką) stanowi dla mnie kwintesencję tych świąt. Zresztą(...)Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc i były zawsze wspaniałe. Nie ważne, że czasami pękały, nie ważne, że często nie doczekiwały lukrowania, smakowały bajecznie! A wszystko dzięki cudownemu ciastu i domowej masie makowej - bogatej w bakalie, wilgotnej i słodkiej od miodu. Tak pysznej, że trzeba było się powstrzymywać, by nie wyjeść jej z miski łyżeczką, by mogła później stanowić nadzienie
Ratunku obiadKolejny raz kuchnia gruzińska zawitała w nasze skromne progi. Teraz do naszych bram zastukał tatar z łososia. Składniki 400 g mąki pszennej 650 bio 1 łyżka
R'n'G KitchenRavioli! Lubicie? Robicie? Ja niestety rzadko, a szkoda, bo to takie dobre! Zazwyczaj ravioli robię z jagodami w sezonie, lub kremem z dyni . Ale ostatnio
SMYKWKUCHNINa dzisiejszy obiad polecam pyszne knedle ze śliwkami. Zawsze podaje je z sosem śmietanowym. W tej wersji smakują mi najbardziej. Może zasmakują również Wam? SKŁADNIKI: 1/2
Tradycyjna kuchnia Kasisoli rozkłócamy montewką lub mikserem, po czym po kolei dodajemy wodę, mąki w dowolnej kolejności oraz 2 łyżki oleju. 2. Mieszamy lub miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 15 -30 minut. 4. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. 5. Po usmażeniu dobrze jest je przykryć, aby troszkę zmiękły(...)warzywne Wawrzyniec poznałam biorąc udział w kampanii ambasadorskiej Streetcom . Pasty te idealnie nadają się zarówno do dań na zimno, jak i na ciepło. Śmiało można je stosować do kanapek, pierogów, naleśników, jak również do własnych eksperymentów kulinarnych Moim zdaniem, pasty Wawrzyniec są przepyszne! Są idealnie doprawione i niesamowicie wyraziste w smaku. Polecam wypróbowanie tych past warzywnych, bo gotowanie
Okiem Blondynki by McBlondiszukanie gwiazdkowych prezentów w sklepach stacjonarnych, warto zainteresować się ofertą tych internetowych, zamówione produkty otrzymamy prosto do domu, a zaoszczędzony czas możemy przeznaczyć na wspólne dekorowanie pierniczków, lepienie pierogów i porządki przedświąteczne. Nie ma lepszego przepisu na udany dzień niż włoska kawa , bo właśnie ta jest synonimem najlepszej kawy. Najczęściej pijemy ją właśnie rano, aby mieć energię w pracy(...)włoskie, designerskie kawiarki w pięknym, wyrazistym kolorze. Właśnie taką planuję zakupić dla najbliższej osoby, kobiety, która tak jak ja lubi wspólne pogawędki przy włoskiej i aromatycznej kawie i pysznym cieście. Kto wie, może i sama sobie też sprawię taki prezent pod choinkę! Koniecznie wybiorę także, do kompletu prześliczne filiżanki do espresso, bo to moja ulubiona kawa, zamówię też opakowanie takiej
Moja smaczna kuchniajaglaną. Smak identyczny z oryginałem. Do tego skwarki z pietruszki i obiad idealny gwarantowany :) Musimy poświęcić chwilkę na lepienie, ale potem będziemy już tylko jeść i jeść :D Przepis: Pierogi "ruskie" z kaszą jaglaną 4. Najprostszy dal z soczewicy Kolejne egzotyczne danie, które nasyci wasze brzuchy i rozsmakuje podniebienie. Dal z soczewicy jest nie tylko prosty, łatwy i przyjemny(...)naleśników. Przepis jest banalny. Do środka możemy wpakować nasze ulubione warzywa, sosy, tofu, kotlety sojowe, falafel itp. Do wyboru, do koloru :) Przepis: Najprostsze wegańskie naleśniki 7. Paszteciki z ciasta francuskiego Gotowe ciasto francuskie nadziewamy farszem z kaszy jaglanej (bądź innej) i ulubionymi warzywami. Robimy farsz, lepimy i pieczemy chwilę. Obiad gotowy! Przepis: Paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną Smacznego
Bananowe Poledomu dla rodziny i przyjaciół, szukacie inspiracji i informacji na ten temat - dobrze trafiliście! Znajdziecie u mnie kilka przepisów, które na pewno Was zainteresują! Będą kluski z makiem, pierogi, kompot z suszu ... Pamiętajcie także o specjalnej zakładce "Święta" na blogu, gdzie zebrałam dla Was wszystkie świąteczne przepisy z całego bloga. Zapraszam! :) Składniki (na kluski): 550 gramów mąki(...)Dodaj do niego wszystkie składniki (część migdałów i orzechów posiekaj, część zostaw w całości), dokładnie wymieszaj całość. Jeśli masa będzie zbyt sypka, dodaj do niej więcej miodu. Przygotuj ciasto na kluski. Wszystkie składniki na ciasto dodaj do miski, zagnieć elastyczne ciasto. Następnie na blacie obsypanym mąką rozwałkuj ciasto. Pokrój je w pasy o szerokości około 3 cm, ułóż pasy
Garniec MagaliePyzy z truskawkami to pyszne, słodkie, ziemniaczano - owocowe danie. Podane na ciepło ze śmietaną i cukrem smakują rewelacyjnie.
Kulinarne Fantazje MarioliJeżeli bardzo lubimy pierogi ruskie ,a najzwyczajniej w świecie nie chce nam się ich lepić, te kluseczki z pewnością są dobrą alternatywą... takie małe oszustwo na pewno zaspokoi niejeden apetyt. Składniki: 650 g ugotowanych ziemniaków (przeciśniętych przez praskę) 350 g twarogu kremowego (np. President) 2 jajka 2 średnie cebule maką pszenna (1/4 objętości całej masy) sól pieprz(...)doprawiamy dość mocno solą i pieprzem. Masę dzielimy na 4 części, po czym w miejsce jednej części masy wsypujemy mąkę (jak na zdjęciu poniżej) i wszystko razem mieszamy. Ciasto musi być na tyle zwarte, aby można było formować wałek (jeżeli tak nie jest to dodajemy jeszcze trochę mąki). Każdy uformowany wałek kroimy pod kątem na 1-2 cm kluseczki
IMPRESJA SMAKU