pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:243/319)

Pierogi leniwe całkiem zdrowy, szybki i łatwy posiłek. 129

nich ziemniaki. Ale niestety, to nie są pierogi leniwe. Leniwe to kluski robione z: mąki, jaj i twarogu. Nazwa pierogi pochodzi od składu takiego jak na pierogi z serem,  a leniwe bo robione na szybciocha. I stąd cała ta zabawna nazwa. Jeśli dodamy ziemniaków, wtedy to już raczej będą kopytka. 200 g twarogu półtłustego jajko łyżka(...)przy kopytkach czyli formujemy wałek i tniemy po skosie. Jak mam wenę robię jeszcze kratkę widelcem, a jak ktoś ma totalnego lenia może zrobić leniwe mega leniwe czyli kłaść ciasto łyżką wprost do osolonego wrzątku z łyżką oleju. Tak jedne jak i drugie gotujemy  bardzo wolno pięć minut od wypłynięcia na wierzch. Na suchej patelni prażymy wiórki, do momentu

Dieta moja pasja
Tarte kluski 264

Tarte kluski często zwane szarymi to nic innego jak połączenie  ugotowanych ziemniaków ze surowymi bez dodatku mąki.  Świetnie smakują ze sosem jak

magiczna kuchnia Kasi
Niech cię Zakole – dzień drugi na Ziemi Dobrzyńskiej - część II 185

już wiem. Faćka to po prostu lebioda, komosa.  Ale faćka to również regionalna potrawa przygotowana z kaszy, faćki czyli komosy i dodatków. W tym przypadku był to pęczak. Pierogi były z faćką, czyli z komosą/lebiodą. Gugiel to babka ziemniaczana. Pączki ziemniaczano – dyniowe wpisane są na Listę Produktów Tradycyjnych. Natomiast za Faćkę i gugiel , Panie Grażyna Jędrzejewska(...)kilka atrakcji kulinarnych. Agroturystyka u Rybaka w Wielgie. Spacer nad jezioro i degustacja - pstrąg (niestety kupny), ale wędzony na miejscu – po prostu pyszny. Miód z własnych uli oraz ciasto. A my jechaliśmy dopiero na festyn kulinarny. Trafiliśmy na istny festiwal dobrego jedzenia. Nie wiadomo było, od czego zacząć, co spróbować, co odpuścić bo przecież wszystkiego spróbować nie da rady. Festiwal

królestwo garów
Cepeliny - Kartacze 297

1,5 kg mączystych ziemniaków 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka sól 500 g mielonej wieprzowiny 1 cebula 1 jajko 4 ząbki

Gotowanie jest łatwe
Pyzy białe z mięsem 198

Cześć!     Odkąd pamiętam uwielbiałam pyzy. Fajnie było jak mama je robiła, ale przyszła pora i na mnie :)   Z pewnością są mniej czasochłonne niż lepienie pierogów.   Pierwsze moje pyzy nadziewałam pasztetową i przyznam, że chyba niedługo takie właśnie zrobię :) Pyszne są!   Podam dzisiaj przepis na moje pyzy - białe pyzy z mięsem.   Składniki(...)zarumieniłam na stopionej słonince. Dodałam do mięsa razem ze skwarkami i tłuszczem.  Posoliłam, dodałam świeżo zmielonego pieprzu, podlałam 1/4 szklanki wywaru z gotowania i wyrobiłam farsz.   Na ciasto:   * ziemniaki ok. 1,5 kg * 1 jajko  * mąka ziemniaczana   Okrasa:   * słoninka * 1 cebula     Nie podawałam konkretnej wagi mąki i ziemniaków. Zakładamy, że ugotowałam

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi z mięsem w pomidorowym cieście 138

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Kluseczki ziemniaczane z burakami i sosem serowo - rozmarynowym 224

Kluseczki ziemniaczane z burakami i sosem serowo - rozmarynowym Moja córka nie przepada za wszelakimi kluskami, pierogami czy knedlami. Ale kiedy zobaczyła, że kluseczki są czerwone, a według niej różowe, zjadła całą porcję. Już wiem, że takich klusek mi nie odmówi :) Kluseczki, dzięki zawartości buraków, mają śliczny czerwony kolor, są nieco słodsze od zwykłych ziemniaczanych klusek i mają przyjemny posmak(...)przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub porządnie utłuc tłuczkiem. Buraka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do warzyw dodać jajko, szczyptę soli i na początek szklankę mąki. Wyrobić ręcznie ciasto. W miarę potrzeby dosypywać pozostałą szklankę mąki. Od tego ile zużyjecie mąki zależy rodzaj ziemniaków. Może wystarczyć szklanka (jeśli ziemniaki są bardzo mączyste) albo nawet 3 szklanki. Wyrobić ciasto. Odrywać

na moim stole...
Kluski leniwe. 441

     Mięciutkie, delikatne, najlepsze! Jako dziecko uwielbiałam kluchy leniwe (no dobra dalej lubię) polane masełkiem, posypane cukrem i cynamonem. Mniam! Dzisiaj zapraszam Was na

Rozpustne gotowanie
Jaglano-marchewkowe kluski leniwe na puree z zielonego groszku 253

Delikatne, neutralne w smaku kluseczki z kaszy jaglanej, twarogu i marchewki. Podane na aromatycznym puree z zielonego groszku w towarzystwie pomidorków koktajlowych, posypane świeżą natką pietruszki. Pierogi leniwe w nowej, wytrawnej odsłonie to smaczny i pożywny obiad, w sam raz na wiosenną pogodę. :)  Składniki (na ok. 25 kluseczek) : - 3/4 kaszy jaglanej (ok. 150 g przed ugotowaniem(...)smaku.  Marchew obrać i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru i soli.  Kaszę, twaróg, jajko, marchew i przyprawy zmiksować. Dosypać mąkę i wyrobić ciasto, najlepiej lekko zwilżonymi dłońmi.  Wyłożyć ciasto na stolnicę obficie posypaną mąką. Uformować dwa podłużne wałeczki, lekko spłaszczyć i pociąć nożem na kawałki. Kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować

Kuchnia Ellie
Kluski śląskie w sosie ze smażonych brunatnych pieczarek i kurczaka 197

Pozostało mi kilka "starych" ziemniaków, dlatego postanowiłam je wykorzystać i zrobiłam Kluski śląskie w sosie ze smażonych brunatnych pieczarek i kurczaka SKŁADNIKI: 7 średnich ziemniaków mąka

MarciochaKucharzy
Ruchanki 2007

Lubię ruchanki. Krótkie i proste stwierdzenie, a potrafi zrobić duże wrażenie ;) Nazwa "ruchanki" słyszana po raz pierwszy zazwyczaj wywołuje przynajmniej uśmiech na twarzach (dlatego ruchanki biją

Pełny talerz
Żółte kopytka z czosnkiem niedźwiedzim 150

Hej :) Poniedziałek :) Hmmm, ale już za pięć dni weekend hihi. Dzisiaj klasycznie w nieco zmienionej formie. Pewnie większość z Was lubi kopytka. W końcu to danie

vegetanie
Pomarańczowo-cynamonowe leniwe z poziomkami i jagodami 163

Jak to mówią w prostocie siła i całkowicie się z tym zgadzam :) Banalne, ekspresowe danie z przepysznymi sezonowymi owocami jest idealne na upalne dni których będzie

Mienta blog
Leniwe pierogi 261

lubi mój K. a tym co uwielbiam ja. A z pewnością należą do tego wszelkie kluski. I wyszły takie o. Ni to kopytka, ni to kluski, ni pierogi. Ale za to jakie pyszne! Składniki: 600 gram ugotowanych ziemniaków 200 gram twarogu półtłustego  5 łyżek mąki pszennej + trochę do podsypania 5 łyżek mąki ziemniaczanej pół łyżeczki soli 2 jaja(...)ugniatamy wraz z twarogiem. Do masy dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i sól. Mieszamy całość dość szybko tak aby mąka nie wsiąknęła wilgoci z ziemniaków czy twarogu. Z ciasta formujemy wałki, podsypujemy blat mąką, i kroimy nieduże kopytka. W międzyczasie jeśli ciasto wyda nam się zbyt wilgotne dodajemy mąkę pszenną. Gdy wykorzystamy całą serowo-ziemniaczaną masę gotujemy nasze gotowe

Mango Papaja
Pierogi z jagodami 150

Pierogi z jagodami to jedne z moich ulubionych a polane śmietaną wymieszaną z cukrem przypominają mi te, które jadałam w dzieciństwie, smak jedyny w swoim rodzaju :) Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 1 jajko - 0,5 l gorącej wody (zależy ile wchłonie mąka ) - 1 łyżka oleju - szczypta soli - 1 l jagód Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicy i mieszamy(...)solą, robimy dołek dodajemy jajko, olej a następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto zagarniając mąkę do środku wgłębienia aż będzie miękkie i elastyczne. Nastawiamy wodę w garnku, solimy. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka, w środek wkładamy farsz ( 1 łyżeczkę )składamy na pół i zlepiamy brzegi. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 3 minuty

Zainspirowana w kuchni