listki laurowe i paprykę w proszku, do gotujacej się wody wrzucić podsmażone mięso. Dusić na małym ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i drobniutko pokrojone chili. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i dusić jeszcze 30 minut. W miedzyczasie przygotować placki....Obrać ziemniaki, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę(...)olejem. Placki podawać bezpośrednio po przygotowaniu, przekładajac je gulaszem. Na wierzchu udekorować kleksem gęstej smietany i posypać słodką papryką. Ja swoje placki podałam z surówką z młodej kapusty . Smacznego
Gosia gotujepierogi nie muszę nikogo długo namawiać. Tylko mam problem z nadzieniem - każdy by wolał co innego. Ze szpinakiem i fetą, ruskie, z kapustą, grzybami, serem, z truskawkami lub jagodami... A dziś dla odmiany są z soczewicą:) Soczewica lubi być dobrze doprawiona, nie żałujcie więc przypraw i poeksperymentujcie trochę, próbując za każdym razem. Ja swoje pierogi doprawiłam wędzoną słodką papryką(...)chrupiącymi listkami szałwii. Wyszło pysznie:) Składniki (na ok 30 sztuk): 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki gorącej wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju Nadzienie: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 duża cebula 1 duża marchew 2 łyżki oleju (użyłam z suszonymi pomidorami) pół pęczka szczypiorku 1 płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1/3 łyżeczki kuminu 1/3 łyżeczki curry
Obiad gotowyuwierzyć, że mam jeszcze tyle do zrobienia przed tymi świętami... ;-) A Wy już wszystko przygotowaliście? Jeśli nie i lubicie działać na ostatnią chwilę, to mam dla Was przepis na czerwony barszcz, taki wigilijny... SKŁADNIKI 1 kg buraków 2 duże marchewki 2 duże pietruszki po kawałku selera i pora garść suszonych grzybów 1 l zakwasu z buraków 2,5 l wody(...)zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Nie bójcie się tego ostatniego, zdecydowanie nadaje wyrazistości potrawie. Podajemy z uszkami, pierogami lub pasztecikami z grzybami i kapustą
Czary - gary w kuchnifasoli jaś, fasoli białej drobnej, ciecierzycy i fasoli czerwonej kidney.Mieszankę takiej włoskiej fasolki i nie tylko fasolki można kupić tutaj ..Mam nadzieję , że pamiętacie o zniżce na zakupy w Hurtowni Oliwy ..? 1 puszka fasoli 1 puszka kukurydzy słoiczek papryki konserwowej 10-15 dkg polędwicy drobiowej 1-2 jabłka kawałek kapusty pekińskiej 15 dkg makaronu w kształcie ryżu Czaniecki
Moje domowe kucharzenieRukolą Bułeczki gąsieniczki z parówkami czyli hot dogi inaczej Koreczki imprezowe Kanapeczki imprezowe na krakersach Chrupiący kurczak Trójkąciki z mięsa w waflu Imprezowe przekąski na krakersach Pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy MUSZLE MAKARONOWE faszerowane serkiem i suszonymi pomidorami PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ- deska wędlin i serów Francuskie rollsy z szynką serrano Wiatraczki ze szpinakiem Mini Corn dogi Sylwestrowe szaleństwo, czyli(...)Sylwestrowe menu bez mąki Karnawałowe menu - wegański tatar na bagietce Roladki z tortilli Chrupiąca przekąska sylwestrowa ze śledzikiem Potrawy na Sylwestra Serowe kuleczki bankietowe Rolada szpinakowa Mini bułeczki z kapustą i pieczarkami Fit przekąska z łososiem 32 przepisów zebranych w akcji Przekąski sylwestrowe
Weekendy w domu i ogrodzieO tym, że kiszonki są zdrowe wiedzą chyba już wszyscy. Ja mam to szczęście, że je uwielbiam Oprócz jedzenia kimchi, ogórków czy innych kiszonych warzyw, bardzo
Lamarida.plZrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!najlepszy czas na paprykę! Uwielbiam to pyszne warzywo, nie tylko za jego smak, ale także za jego kolory, które pięknie prezentują się na naszych talerzach. Dziś postanowiłam wykorzystać kolor czerwony, ponieważ ten gatunek papryki akurat najlepiej nadaje się do pieczenia. Wykorzystam ją do przygotowania sałatki. Z reguły staram się upiec za jednym zamachem większą ilość papryki - pamiętajcie, że podczas(...)Dąbrowskiej, czyli nie zawiera tłuszczu. Natomiast jeśli nie jesteście na diecie, paprykę możecie zamarynować w oliwie z oliwek. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty
Kulinarne przygody GatityPorwałam się na głęboką wodę i zrobiłam własny zakwas ( stąd ) oraz później na nim żurek ( również stąd ). Chyba postąpiłam nie tak jak trzeba z dodawaniem zakwasu
Czerwony GupikZimą do kanapek dodaję: superżywność , tj. gotowane jajko, awokado, kiszoną kapustę (raczej tylko do użytku domowego:) oraz kiszone ogórki, suszone pomidory, oliwki, dużo świeżej zieleniny (szczypiorek, pietruszkę, bazylię, rzeżuchę), majonez wegański , plaster wędzonego tofu lub wędzonego twarogu Pilos (pyszny, do kupienia w Lidlu, bez żadnych E). Poniżej lista past, które najczęściej przygotowuję: Wegańskie: 1. Pasztet soczewicowy 2. Pasta(...)grochu 7. Pasztet sojowy (niepieczony) 8. Pesto, np. pietruszkowe , bazyliowe , jarmużowe 9. Pasta słonecznikowo-oliwkowa 10. Pasta z białej fasoli 11. Smarowidło z czerwonej fasoli 12. Pasztet sojowy (pieczony) Wegańskie pasty na słodko (dodaję do nich miód, plasterki banana, jabłka, domowy dżem): 13. Domowe masło orzechowe 14. Domowa tahina - pasta
Qlinarnie i QlinarnieOd kilku dni miałam chęć na danie z soczewicą , ale jakoś ciągle co innego wpadało mi pod rękę. Ale w końcu wpadła i soczewica;) Miałam zamiar
Zdrowa Kuchnia Sowywegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię(...)grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Gazpacho, czyli warzywny chłodnik (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 4 duże malinowe pomidory 2 gruntowe ogórki 1 duża czerwona papryka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sól kłodawska pieprz czarny ocet jabłkowy do smaku Wykonanie: Pomidory parzymy i zdejmujemy z nich skórkę. Ogórki i paprykę myjemy, z papryki usuwamy
Kulinarne przygody Gatitywegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię(...)Zupa krem z marchewki (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1,5 litra wegańskiego wywaru warzywnego 3 spore marchewki 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 1 łyżeczka czerwonej papryki wędzona papryka do smaku 1 łyżeczka kuminu pieprz sól natka pietruszki do posypania Wykonanie: Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wywar wraz z warzywami wlewamy
Kulinarne przygody Gatitymiękkości razem z marchewką startą na drobnych oczkach. Odcedzamy i studzimy. Cebule i pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Do cebuli z pieczarkami dodajemy dobrze odciśniętą, ugotowaną kapustę. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżą natką pietruszki. Składamy kapuśniaczki: Wyrośnięte ciasto chwilę jeszcze wyrabiamy, wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 1 cm i szerokości 15 cm. Długość nie ma znaczenia(...)Pozostawiamy jeszcze na około 20 minut do podrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 18 minut ustawiając piekarnik góra - dół z termoobiegiem. Serwujemy z domowym czerwonym barszczem
Życie zaczyna się w kuchnipiekarnika, czekamy i jemy. Bo w kuchni najprostsze rozwiązania są najlepsze. Smacznego! Składniki: 4 pałki z kurczaka 300 g dyni 4 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki rozmarynu 0,5 łyżeczki tymianku sól do smaku 5 łyżek oliwy Wykonanie: Warzywa obieramy(...)całość polewamy przyprawami z oliwą, w których marynował się kurczak. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Podajemy z ulubioną surówką (u mnie kapusta pekińska
psgotujemy