facebooku. 1 . Opcja podstawowa to ziemniaki po prostu ugotowane , polane olejem kokosowym zamiast masła. Do tego dowolne dodatki - np. smażone pieczarki z cebulką, marynowane tofu na surowo, sałata z czerwoną papryką i zieloną cebulką skropione sokiem z cytryny. Prosty, szybki, pełnowartościowy posiłek, czas przygotowania około 30 minut. 2 . Ziemniaki pieczone - pokrojone w ósemki, obtoczone w przyprawach i oleju, pieczone(...)jajka, pyszne i chrupiące, przepis: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/02/chrupiace-weganskie-placki-ziemniaczane.html . Bonus we wpisie - dip czosnkowy słonecznikowy. 5. Wegański placek po węgiersku - czyli placki nieco podrasowane ;) znajdziecie tutaj . 6. Kartofle z kapustą czyli panczkraut - tak dobre, że aż dziwne, że jeszcze tak słabo znane poza Śląskiem, musicie spróbować tego koniecznie! 7. Ziemniaki z patelni, podsmażane i duszone z pieczarkami i cebulą, przepis
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEKlasyczne leczo węgierskie to cudownie wyważona kompozycja węgierskiej papryki, pomidorów i cebuli z obowiązkowym dodatkiem wędzonej słoniny. Zdecydowanie nie powinny w nim się znaleźć: cukinia, kabaczek, bakłażan, czy kapusta. Smakowite dania z tych warzyw to raczej ragoût, ratatouille, czy bigos, ale nie leczo. Jako danie obiadowe leczo bywa podawane z kluskami kładzionymi, kuskusem, czy ryżem. Jednak często łączy się(...)zastąpić olejem, ale wtedy zastąpią też smak ;) Mojego przepisu klasycznym nie nazwę, ponieważ zdobycie wędzonej słoniny okazało się dość trudne. Zastąpiłam ją jednak wędzonym boczkiem. Połączyłam paprykę białą z czerwoną, żeby dodać trochę koloru. Do przyprawienia zdecydowanie polecam słodką wędzoną paprykę w proszku. Daje niesamowity aromat. Przy przygotowaniu ważne jest kontrolowanie papryki, żeby pozostała dość jędrna. Składniki
Pełny talerzKiszonki to nasza tajna broń w sezonie jesienno-zimowym. Idealnie wspomagają naszą odporność. Wartościowe są nie tylko kiszone warzywa, ale również woda pochodząca z kiszenia. Nie
Moja DelicjaInternet skrywa wiele ciekawy przepisów, a specjalistką w ich wyszukiwaniu jest Madzia :) Tym razem postanowiliśmy przygotować szybką – bo można ją przygotować w 25 minut zupę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!grubsza rozdrobnione ręcznie 1 puszka ciecierzycy, z zalewą 2 łyżki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 2 ząbki czosnku, startego na tarce 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki Świeżo zmielony czarny pieprz do podania Chleb tostowy lub grzanki z ulubionego pieczywa ewentualnie majonez przygotowanie Umieścić cebulę w średniej misce i zalać zimną wodą. Odstawić(...)mieszać aż pokryją się olejem. Smażyć, aż lekko zmiękną, około 1 minuty. Dodać ciecierzycę razem z zalewą. Gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta będzie całkiem miękka a sos nieco się zredukuje, około 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło z tostami lub jako dodatek do dania
Stare GaryPierś kurczaka przyprawiam papryką, curry, chili, ziołami. Używam również innych warzyw, w zależności od pór roku są to: szparagi, fasola, papryka, pomidory, marchew, dynia, buraczki, cukinia, kalafior, brukselka, młoda kapusta. Czasem kurczaka wymieniam na łososia, ale nie polecam do tego przepisu indyka, będzie za suchy. To danie nie ma stałego zestawu składników, zależy od zawartości lodówki i spiżarni. Jestem zwolenniczką(...)węglowodanowych dodatków, jedynie pikantny ketchup albo jogurt z ziołami. Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka 2 cukinie 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 czerwona papryczka chili (opcjonalnie) 1 łyżeczka mieszanki curry 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1,5-2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej Przygotowanie: Pierś kurczaka przekroić wzdłuż, a następnie w poprzek na pół
Codziennik KuchennyBarszcz czerwony to jedna z obowiązkowych pozycji w Wigilijnym menu. Jedni podają go z uszkami, inni zaś w filiżance do picia. Prawidłowo przygotowany barszcz jest delikatnie słodko, kwaśny i odrobinę pikantny. Specjalnie dla Was przygotowałam genialny przepis, który jest połączeniem wielu receptur a ostatecznie smakuje wyśmienicie. Po ugotowaniu zachowuje ciemną barwę, jest na prawdę smaczny(...)szklanki gorącej wody 1 jabłko 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól i pieprz sok z 1/2 cytryny* 2 łyżki octu (użyłam ryżowego)* do podania uszka, krokiety, kapusta wigilijna z suszonymi grzybami... Dzień przed przygotowaniem barszczu suszone podgrzybki zalewam wodą i odstawiam na 12 godzin, natomiast pół kilograma buraków owijam folią aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym
Mango PapajaCałkiem smaczne i szybkie do zrobienia danie. Pak choi to moja ulubiona azjatycka kapusta. Szczęśliwie pojawia się dosyć często w sprzedaży. Lubię ją smażyć, więc dzisiaj prosta propozycja - Pak choi z krewetkami. Możemy użyć krewetek koktajlowych lub nieco większych, należy je pozbawić skorupek jeżeli takie mają, będzie nam wygodniej. Polecam! Inspiracją był przepis(...)starty 1 duża cebula, obrana, pokroić w cienkie półplasterki olej słonecznikowy lub olej sezamowy 2 łyżki sosu z ostrygowego 1-2 łyżki sosu sojowego szczypta pieprzu czarnego lub czerwonego chili w proszku 1 czubata łyżeczka nasion sezamu sól do smaku (w razie potrzeby) przygotowanie rozgrzać łyżeczkę oleju na patelni, dodać nasiona sezamu i smażyć aż zaczną lekko
Stare Garymożna dodać czerwoną paprykę. Całość zalewamy wrzącą wodą i dusimy pod przykryciem przez około 45 minut. (musimy sprawdzić czy karkówka jest już miękka), na koniec doprawiamy majerankiem i jeszcze chwilkę dusimy. Dzięki obecności przypraw, mąki i cebuli wytworzy nam się pyszny, naturalny pieczeniowy sos. Podajemy bitki wieprzowe z karkówki z ziemniakami i obowiązkowo z surówką z kapusty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowaniu, gdyż spożywany od razu może podrażnić żołądek. Pomarańczowy sok przyspieszający pracę układu trawiennego i uzupełniający niedobór witamin Składniki: ćwiartka kapusty 2 marchewki pomidor pół cytryny Przygotowanie Kapustę i marchew kroimy na kawałki długości 3-4 cm. Pomidora i obraną ze skórki cytrynę w ósemki. Wszystkie składniki umieszczamy w wyciskarce i uruchamiamy urządzenie. Powyższe przepisy są inspiracją do tworzenia(...)attachment_8470" align="aligncenter" width="600"] Hurom H100S[/caption] Jak możecie zobaczyć na zdjęciach, wyciskarka ma bardzo ładny, nowoczesny design. Oprócz czarnego ten model wstępuje jeszcze w kolorze czerwonym i kości słoniowej. Łatwo się ją składa i jest prosta w czyszczeniu; wystarczy elementy opłukać pod bieżącą wodą. Soki w niej przygotowane są smaczne i mają bardzo intensywny kolor. Ponadto
e-PrzepisyKulinarnekostki rosołowe, dodajmy lubczyk. Dodatki do zup Są zupy, które lubią dodatek np. grzanek, groszku ptysiowego czy tostów (zupy kremowe), ziemniaków utłuczonych z cebulką czy boczkiem (np. zabielany czerwony barszcz) czy też chrupiącej bułki (zupy kremowe, grochówka, flaczki itp.). W taki prosty sposób można szybko podnieść kaloryczność zupy czy ją urozmaicić. Świeże warzywa zamiast przecierów sklepowych Ugotujcie zupę pomidorową(...)smak można uzyskać piekąc najpierw warzywa w piekarniku. Dynia, czosnek, pomidory, papryka - próbujcie i smakujcie, możecie zdziwić się ile pysznych rzeczy ominęło Was do tej pory. Kwaśne warzywa (kiszona kapusta, ogórki kiszone) najlepiej jest ugotować w oddzielnym garnku i dodać po ugotowaniu Zastąp mięso masłem lub oliwą - niektóre zupy są o niebo smaczniejsze Coraz rzadziej gotuję zupy na mięsie
Codzienna kuchnia niecodziennaświeżych sezonowych warzyw. Jest świetnym dodatkiem do drugiego dania lub do potraw z grilla. Podana z pieczywem może być smaczną szybką kolacją Sprawdź surówki: ** Surówka z białą kapustą i jajkiem ** Surówka z selerem naciowym ** Surówka ze świeżych buraków ** Surówka ze świeżych ogórków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 ogórków gruntowych 2 duże pomidory świeży koperek 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)oraz przyprawami. Jeśli lubisz, zaostrz smak dodatkiem soku z cytryny lub octu. Podawaj zaraz po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce. Koperek można zastąpić szczypiorkiem lub cebulą (białą, cukrową, czerwoną). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki do obiadu: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smaczne przekąski… Jajka w sosie czosnkowym Domowe nuggetsy Paluszki serowe z ciasta
Kulinarny S.O.S.było coś w rodzaju pączków, czyli smażone w głębokim tłuszczu bułeczki z drożdżowego ciasta z nadzieniem. Nadzienie bywało różne, słodkie i słone, a wśród najpopularniejszych były pirożki z kapustą, z jajkiem i z powidłami jabłkowymi... Przypomniałam o nich dziś, gdy smażyłam powidła o pięknym bursztynowym kolorze, a zapach jabłek unosił się po całym mieszkaniu. O ile nie zostaną zjedzone(...)się sprawdzają w przetworach. Powidła z kronselek wyszły tak gęste, że można je kroić nożem:) Powidła jabłkowe Składniki (na 4 słoiki 350ml): 2 kg jabłek (np. kronselka, antonówka, czerwona reneta) 500g cukru sok z cytryny Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na dużych oczkach. Przełożyć do szerokiego garnka z grubym dnem, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić
Obiad gotowyodnosi się do kobiet? Przecież... niektórzy lubią zimne... zołzy. Nie żebyśmy wiedziały z autopsji. ;) SKŁADNIKI: - Pomidory, 0,5 kg, ale może być więcej ;) - Papryka, 1/2 Czerwonej, - Cebula, 1 Czerwona duża lub dwie mniejsze, - Czosnek Polski, główka duża lub dwie małe, - Bulion mięsno-warzywny, 1,5-2 szklanki, - Marchewka (z bulionu), - Śmietana 18%, 0,5 kubka, - Mascarpone(...)odrobina oliwy z oliwek WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas udziec z indyka ( 1-1,5 kg ) i tacka warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy ). Umyte pomidory i paprykę osuszamy i rozkrajamy. Na dno naczynia żaroodpornego dajemy oliwę, przyprawy i zioła. Wkładamy
Wypisz Wymalujżółtej marchewki, cebuli, ciecierzycy i przypraw, które barwią ryż na żółto. Typowa mieszanka do płowa składa się z kuminu, kurkumy, rodzynek, suszonego berberysu, który smakuje jak kwaśne rodzynki i czerwonej papryki. W każdym zakątku i każdym domu robi się go trochę inaczej a opcjonalne dodatki to: jajka na twardo, jaja przepiórcze, suszone morele a nawet konina. Szaszłyki i kebaby(...)wołowiny i grubo pokrojonych warzyw typu ziemniaki, marchewka, bakłażan i cebula. Może być przygotowana w glinianym naczyniu z pokrywką a jeśli nie mamy takiego, to funkcje pokrywki pełnią liście kapusty. A na deser ? Na deser podaje się suszone owoce, ciastka typu baklava, biszkopt z kremem, orzechy, różne rodzaje chałwy i coś dla twardzieli, czyli kurut, czyli kuleczki z suszonego
Ugotowane pozamiatane