czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:231/283)

Niedziela: Hamburger idealny ze stoutem 234

siekanej zieleniny (pietruszki lub kolendry) 1 płaska łyżeczka soli Pieprz Sól 1 łyżka oleju 1 łyżka masła do smażenia Dodatki: 4 bułki hamburgerowe 4 plastry miękkiego sera 1 duża czerwona cebula 2 pomidory 4 ogórki kiszone Sałata Na na frytki: 8 dużych ziemniaków 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Krok 1 Nieobrane ziemniaki kroimy(...)kładziemy sałatę, na nią burgera, dalej idzie plaster sera, pomidor, ogórek kiszony i krążki cebuli. Kompozycja to zresztą absolutny free style. Buregra podajemy z pieczonymi frytkami i surówką np. kapusty pekińskiej.   Artykuł Niedziela: Hamburger idealny ze stoutem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Wszystko co musisz wiedzieć o beczkach dębowych 192

Drewniane beczki zostały wynalezione głównie do przechowywania wina. Nie są żadną nowością, bowiem mają naprawdę długą historię. Istnienie drewnianych wiader o prostych bokach, które wykorzystywały pierścienie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śniadanie angielskie – fasolka, boczek i jajko sadzone 300

Śniadanie angielskie to najczęstsza forma podania śniadania w hotelach. Prosto, smacznie i w takim wypadku każdy będzie w stanie wybrać coś dla siebie, więc hotel ma

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak się nie przejeść w Święta? 191

etapie przygotowywania posiłków. Potrawy, które królują na stole wigilijnym mogą być korzystne dla utrzymania figury. Święta Bożego Narodzenia są dużo bardziej łaskawe dla osób dbających o linię, niż Wielkanoc . Kapusta z grzybami, tradycyjny barszcz czy kompot z suszu, to potrawy nie tylko niskokaloryczne, ale bardzo korzystne dla zdrowia. Także ryby, w szczególności, jeśli będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie(...)cytryny lub pomarańczy, kawałkami owoców i listkami mięty, kompotem z suszonych owoców, który delikatnie oczyszcza organizm czy zieloną herbatą. Jeśli już pijemy alkohol, to lepiej sięgnąć po kieliszek czerwonego wina niż słodkiego likieru. Nie zapomnij o ruchu W Święta, kiedy jemy więcej powinnyśmy też więcej się ruszać . Trzeba tego ruchu poszukiwać, bo tradycyjnie święta spędzamy za stołem lub w fotelu

Szybko Tanio Smacznie
Kotlety mielone z papryką 174

Kotlety mielone z papryką to urozmaicona wersja tradycyjnych kotletów mielonych. Przecież nie zawsze musimy ograniczać się do klasyki. Danie to jest idealną propozycją na rodzinny, niedzielny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczony, prasowany boczek 192

Pieczony , prasowany boczek Pieczony boczek , to uczta jakich mało , niestety też mega kaloryczna i niezdrowa..cóż , od czasu do czasu , nikogo nie zabije , a ja po

Ogrodnik w podróży
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 155

warzyw. Każda grządka równiutka, starannie wypielęgnowana i zadbana. Czasem mam wrażenie, że Mamie pomagają krasnoludki… Wokół ogrodu rosną różne gatunki drzew owocowych i krzewów. Wiśnie, aronia, agrest, porzeczki czerwone i czarne i jeden jedyny krzak z moją ulubioną białą porzeczką. Czuję zapach najlepszego ciasta ze śliwkami…tak, to jeden z tych silnych zapachów, który przywołuje wspomnienia wielkiej(...)ułożonych w rzędach na drewnianych półkach. Obok nich zapasy na zimę, słoik przy słoiku dumnie stoją kompoty, soki, sałatki i inne przetwory. Zaczyna się coroczny rodzinny rytuał – kiszenie kapusty. Tata szatkuje starannie kapustę na długiej maszynie z ogromnym ostrzem, które mnie przeraża. Brat ubija ją w dużej, drewnianej beczce. Mama nadzoruje prace i trze marchew, a ja z siostrą

Wędrówki po kuchni
Śledzie w occie estragonowym 188

smak ryb, skorupiaków, kurczaka, indyka, dziczyzny i dań naszykowanych z jajek. Świetny dodatek do majonezu, użytego jako dressing do jaj czy zielonej sałaty. Wykorzystuje się go też przy kiszeniu kapusty i ogórków. Świeży estragon jest delikatny i miękki, jego listki są wiotkie. Idealnie nadaje się do nadawania smaku i aromatu składnikowi tak podstawowemu jak ocet – wystarczy łodygę z liśćmi zanurzyć(...)zwyczajnie zaparzą, zmiękną, sflaczeją i nie będą ani trochę jędrne. SKŁADNIKI na 1 słoik pojemności 500ml 4 filety śledziowe ala matjas mleko do moczenia śledzi 2 szalotki albo mała czerwona cebula 250ml wody 100ml octu estragonowego, kwasowość 6% 1 łyżeczka ziaren gorczycy 5-6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach 1 łyżka cukru 1 liść laurowy

Karo in the Kitchen
Najlepsze pierogi ruskie 204

się głównie kojarzy. Tymczasem makaron wymyślono w Chinach. Podobnie jest z polskimi pierogami. Natomiast określenie „pierogi ruskie” wynika z tego, że ich nazwa pochodzi od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Gdy tereny dzisiejszej Ukrainy należały do Polski, pierogi te były nazywane polskimi. Dopiero po utracie przez Polskę Lwowa, stały się pierogami ruskimi. Jednak miano to nie oznacza wcale, że pierogi(...)polecam życzę smacznego. W treści wykorzystałam artykuł pt. „Pierogi – dobre, bo polskie” Izabeli Gruszkowskiej ze strony Kobieta40.pl Zwolenników pierogów zapraszam do „pierogowego surfowania po blogu”: Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kaszanką gryczaną Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami Pierogi ze słodką kapustą i grzybami Pierogi leniwe Pierogi ruskie Pierogi

mojewypiekiinietylko
Najlepsze pierogi ruskie 243

się głównie kojarzy. Tymczasem makaron wymyślono w Chinach. Podobnie jest z polskimi pierogami. Natomiast określenie „pierogi ruskie” wynika z tego, że ich nazwa pochodzi od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Gdy tereny dzisiejszej Ukrainy należały do Polski, pierogi te były nazywane polskimi. Dopiero po utracie przez Polskę Lwowa, stały się pierogami ruskimi. Jednak miano to nie oznacza wcale, że pierogi(...)polecam życzę smacznego. W treści wykorzystałam artykuł pt. „Pierogi – dobre, bo polskie” Izabeli Gruszkowskiej ze strony Kobieta40.pl Zwolenników pierogów zapraszam do „pierogowego surfowania po blogu”: Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kaszanką gryczaną Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami Pierogi ze słodką kapustą i grzybami Pierogi leniwe Pierogi ruskie Pierogi

mojewypiekiinietylko
#Smaki świata - Bułgaria 227

pysznym winie! W hotelu mieliśmy szansę skosztować kjufte, kebabcze (wspaniale doprawione mięsko mielone w formie podłużnych kiełbasek lub kotlecików), sarmi (gołąbki z ryżem i mięsem mielonym w liściach kapusty lub winogrona, o ile się nie mylę) czy bardzo popularną sałatkę szopską (pomidory, ogórki, papryka, cebula) z pysznym serem sirene, który przypomina grecką fetę. W Słonecznym Brzegu mieliśmy okazję skosztować: pysznie(...)niezwykły mikroklimat i jedne z piękniejszych zachodów słońca jakie widziałam.  Na początku byliśmy nieco rozczarowani, bo oboje z Dominikiem jesteśmy ogromnymi fanami Egiptu - ze względu na piękne Morze Czerwone, fantastyczną pogodę, a ja przede wszystkim na fascynującą historię i niesamowite zabytki, ale po tych 7 dniach stwierdzam, że chętnie bym jeszcze wróciła do Bułgarii. Na pewno nie samolotem

Cooking Monster
Golonka ” BIG BOY” 119

5 / 5 ( 117 votes ) Golonka ” BIG BOY” Golonka „BIG BOY”, to golonka dla dużych chłopców lub takich, jak ja chłopczyc, które kochają

Ogrodnik w podróży
Sałatka warstwowa z kurczakiem 260

Sałatka warstwowa z kurczakiem to bardzo ciekawa propozycja sałatki na każdą okazję. Przygotowanie jej nie zajmuje zbyt wiele czasu, a łączy w sobie smak kurczaka, świeżych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z kozim serem i figami 207

Sałatka z kozim serem i figami to idealne połączenie zarówno fig i koziego sera. Oba te składniki świetnie się ze sobą łączą, a ponadto pięknie komponują

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!