bardzo popularna (popularny?) w Turcji, a tradycyjnie powstaje fermentując w gorącym, nasłonecznionym miejscu. Dokładniejsze informacje możecie znaleźć w internecie. Ja użyłam naszego tradycyjnego koncentratu pomidorowego i połowy czerwonej papryki, którą opiekłam, zdjęłam z niej skórkę i przetarłam przez sito. Zdaję sobie sprawę, że to tylko namiastka, więc w przepisie podałam oryginalny składnik. Przepis na dip czosnkowy(...)minuty. Sos należy mieszać, żeby nie pryskał. Na końcu przyprawić do smaku solą i octem jabłkowym. Po około 20-30 sekundach zdjąć z ognia. Przepis na prostą sałatkę z kapusty pekińskiej Składniki: 1/2 średniej kapusty pekińskiej 1 średnia marchewka 1/2 kwaśnego jabłka 1/2 małego pęczka natki pietruszki 4 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 4-5 łyżek soku
Codzienna kuchnia niecodziennapośredniej. Czy to przez specyficzny zapach, czy może charakterystyczny smak, a może nietypowy wygląd...? Nie mam pojęcia. Tak czy inaczej - ja uważam, że jest pyszna. Smakuje mi bardziej niż kapusta, w dodatku wygląda naprawdę uroczo - maleńkie, zieloniutkie główki aż chce się jeść. Nie umiem się jej oprzeć, i już. Kiedy szłam do sklepu po cukier puder, nie myślałam nawet(...)ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko 2 łyżki zimnej wody farsz: 500 g brukselki 380 g piersi z kurczaka 1 czerwona cebula 2 łyżki masła 2 jajka 1 żółtko 100 ml śmietany kremówki (38%) 80 g żółtego sera sól pieprz Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozmarynu 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli 30 dkg bakłażana 1/3 łyżeczka pieprzu Dodatkowo: 1 łyżka oliwy 2 łyżki soku z cytryny zielone oliwki pęczek natki pietruszki czerwona cebula żółtko jajka krakersy Jak zrobić tatara z pieczonych warzyw. Bakłażana umyć, pokroić w kostkę, włożyć do miski i dodać 1 łyżeczkę soli. Wymieszać i odstawić na 30 minut(...)bazylii. Można użyć krakersów o dowolnym smaku lub zastąpić je pieczywem tostowych lub bagietką. Szukasz przepisów na dania z warzyw? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Placki z kapusty z słodkich ziemniaków. The post Tatar z pieczonych warzyw appeared first on MeCooks Blog
MeCookssytuację na ludzkie podłoże jasne jest, że i w człowieku zalęgnąć się mogą takie obce organizmy. Należy więc od czasu do czasu się odrobaczyć, czy to naturalnymi metodami - kapusta kiszona i pestki dyni, czy farmakologicznymi środkami. W grupie zwiększonego ryzyka są ci, którzy na złość Rydzykowi z psami w łóżku śpią i piją z nimi z jednego kubeczka(...)wyrabiamy. FARSZ: - ananas, cały świeży lub w puszce, - oliwki czarne, spora garść, - oliwki zielone, spora garść, - kukurydza, puszka, - szynka, kiełbasa, indyk pieczony, wg uznania, - papryka żółta, jedna mała, - papryka czerwona, jedna mała, - cebula czerwona, dwie spore, - cebula biała, dwie spore, - ser żółty,400 g, - przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, oregano, domowa vegeta, do smaku - oliwa
Wypisz Wymalujziaren ziela angielskiego, 2-3 liscie laurowe i gotujemy do miekkosci pod przykryciem ( od chwili zagotowania okolo 40 minut do 1 godziny). Od czasu do czasu mieszamy. Gdy kapusta bedzie juz miekka odlewamy wode ( mozna kapuste wrzucic na sito lub durszlak i zostawic aby obciekla), studzimy, odciskamy z nadmiaru wody. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w drobna kostke. Cebule(...)wylawiamy i podajemy polane tluszczykiem i przysmazona cebulka . Mozna podawac je niczym ich nieokraszajc lub po wystygnieciu przyrumienic je na zloty kolor. Do pierogow smialo mozna popijac czysty barszcz czerwony . Mam nadzieje, ze bedzie Wam kochani smakowalo i zycze smacznego !!! PS. Jezeli tak jak ja rozrabiasz ciasto w misce to nie myj jej tego dnia . Zostaw brudna miske na drugi
PychaDaniałte, potem pomarańczowe i czerwone. Część jagód jest zbierana niedojrzałą i suszona na słońcu. Ziarenka staja się czarne i pomarszczone. Reszta dojrzewa i gdy osiąga kolor czerwony, jest zbierana, moczona, aby łatwiej otrzeć otaczającą pulpę. Wewnętrzne jasne, okrągłe ziarenka są obsuszane i sprzedawane jako pieprz biały. Pieprz W dzisiejszych czasach pieprz czarny i biały jest tak powszechny(...)gęsi, dania z dziczyzny, marynaty do dziczyzny pieczona dziczyzna Warzywa zielona fasolka szparagowa, białe fasole, fasola „Jaś”, grzyby kalafior, duszone ogórki wszystkie rodzaje kapusty, pomidory, grzyby, groch, warzywa strączkowe zapiekane plastry bakłażana i cukinii, dynia duszona, orka Inne potrawy koktajle dania z ryżem jako przyprawa do r prawie wszystkich warzyw masło pieprzowe, biały
Pomysłowa kuchniaSzybki , prosty schab z patelni grillowej W ciągu tygodnia zazwyczaj panuje chaos i tempo życia wzrasta do prędkości światła . Taka sytuacja sprawia ,że obiad też musi
Ogrodnik w podróżyGęsina na św. Marcina to piękna tradycja. Trochę zapomniana albo lekceważona z różnych powodów, ale tak jak Amerykanie mają swoje indyka tak my mamy swoją gęś
Smaczna Pyzapieczarek. Zatopione w sosie na bazie sosu sojowego. Podane z ryżem, posypane szczypiorkiem. Polecam! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 2 średnie cebule; 2 średnie marchewki; 1 duża czerwona papryka; 250 g pieczarek; 2 ząbki czosnku; Pęczek szczypiorku; 300 g białego ryżu; 2 + 4 łyżki sosu sojowego, jasnego; Sok wycisnięty z 1/2 cytryny; 3 płaskie łyżki mąki(...)Przyprawę do potraw chińskich można zastąpić mieszanką imbiru, chili, słodkiej papryki w proszku, curry, soli i pieprzu. Do potrawy można dodać kiełki fasoli mung, ananasa, papryczki chili, świeży imbir, kapustę pekińską czy orzeszki ziemne. Sos można dodatkowo przyprawić odrobiną koncentratu pomidorowego. Potrawę należy dobrze przyprawić, bo inaczej będzie mdła. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą
Gospodyni Miejskafaszerowany inaczej W niedzielę nie gotowaliśmy na cały tydzień za to zrobiliśmy duży, niedzielny obiad, na który składał się pieczony, faszerowany kurczak, pieczone frytki i klasyczna surówka w kiszonej kapusty. Zupełnie nieklasyczny był kurczak, faszerowany kaszą gryczaną, pistacjami, jarmużem, mielonym indykiem i drobiową wątróbką. Coś niesamowitego! Od dawna chcieliśmy go zrobić, gdyż na przepis Karola Okrasy natrafiliśmy już jakiś czas(...)krótkim poradniku Jak gotować… W tym tygodniu zaczynami od kasz. Zapraszamy i zachęcamy do dzielenia się własnymi doświadczeniami, pomysłami i technikami, chętnie nauczymy się czegoś nowego. Jak ugotować czerwoną soczewicę Czerwona soczewica po ugotowaniu jest różowa:) Artykuł Jak ugotować kaszę. I nie tylko kaszę pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzucieszy oko. Nasiona kupicie w sklepach ogrodniczych. Dostępne są miksy nasion dające kapusty o przeróżnych kolorach, odmiany o liściach bardziej gładkich, okrągłych lub strzępiastych, kapusty pofalowane, niskie, wysokie. Kapustę można wysiać wprost do ziemi, na jej stałe miejsce, już w połowie maja, po tzw. ‘zimnych ogrodnikach’ lub posiać w doniczkach wcześniej, w domu, i dopiero po połowie maja przesadzić(...)maja. W naszym klimacie słodki ziemniak nie zakwitnie, będzie rośliną ozdobną tylko i wyłącznie z liści, dlatego warto go połączyć z kwiatami kwitnącymi – tu postawiłam na rabatowe białe, czerwone i łososiowe pelargonie, z dodatkiem komarzycy i pachnącej maciejki. PELARGONIE Żeby podnieść sobie ogrodniczą poprzeczkę jeszcze wyżej, zamiast w maju kupować gotowe sadzonki, pelargonie też posiałam z nasion. Możliwe
Karo in the Kitchenkapusta po odciśnięciu jest zbyt wilgotna możemy ją odparować na patelni lub w garnku – kapustę przekładam na patelnię i podgrzewam przez kilka minut tak aby stała się sucha. Następnie kapustę przekładam do miski, doprawiam solą, pieprzem i kminkiem i dokładnie mieszam – farsz na kapuśniaczki jest gotowy. Teraz przygotuję ciasto drożdżowe na kapuśniaczki: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję(...)stopni na środkową półkę, kapuśniaczki piekę około 20 minut. Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego są gotowe, można podawać z czerwonym barszczem. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujepysznego barszczu białego , idealnego na Wielkanoc i nie tylko! Aby zrobić ten pszenny zakwas potrzebujesz tylko kilku składników – sprawdź! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Barszcz biały , tak samo jak barszcz czerwony, wychodzi najlepszy, gdy jego bazę stanowi własnej roboty domowy zakwas . Barszcz biały oraz żurek to dwie popularne zupy serwowane głównie na Wielkanoc i do przyrządzenia ich obu potrzebny jest zakwas(...)przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Jak przyspieszyć dojrzewanie zakwasu? Powstanie zakwasu na barszcz biały można przyśpieszyć dodając do niego np. łyżkę soku z kiszonych ogórków, soku z kapusty kiszonej czy kawałek chleba na prawdziwym zakwasie. Chodzi o zaszczepienie zakwasu kwasem mlekowym. Zakwas będzie gotowy w ciągu kilku dni. Jak przechowywać zakwas do białego barszczu: Jeśli nie chcecie użyć zakwasu
Kulinarne Przebojemoje plany balkonowe na ten rok i to, co zrobiłam w zeszłym roku. Ale moje plany nie byłyby moimi, gdybym w ‘międzyczasie’ czegoś nie zmieniła. Co z nich zostało? Kapusta odpadła z moich ambitnych zamiarów z uwagi na brak odpowiedniego metrażu (mam tylko 2,3m² balkonu), a zastąpiły ją… pomidory! Do zaplanowanych pelargonii rabatowych doszły jeszcze pelargonie zwisające – bluszczolistne(...)rusztowaniu z siatki żeby mieć nad nią odrobinę większą kontrolę i móc ją uformować. PELARGONIE Z NASION Korzystałam z nasion pelargonii firmy Legutko – kupiłam pelargonię białą, łososiową i czerwoną. Z tego co pamiętam wysiałam po dwa opakowania z każdego koloru (w opakowaniu jest około 12-14 nasion). Na taką ilość nasion tylko 4 nie wzeszły, z resztą przez
Karo in the Kitchensuszonych borowików, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 10 ziaren pieprzu, 2 kg czerwonych buraków, 1/2 korzenia selera, 1 jabłko (np. szara reneta), 3 łyżki octu spirytusowego 10%, sól morska (około 1/2 łyżki), świeżo zmielony czarny pieprz (około 1 łyżeczki), 3 łyżki cukru, opcjonalnie: 3 goździki, kawałek kory cynamonu, 250 ml zakwasu(...)łyżek wystarczy). W ostateczności, kiedy wykorzystamy już wszystkie dodatki - a jednak nadal brakuje nam czegoś w smaku, można dodać 3-4 kostki bulionowe warzywne. Podawać z uszkami np. z kapustą i grzybami. Źródło: kwestiasmaku.com linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchni