wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię(...)grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Pieczona brukselka z cebulą i czosnkiem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g brukselki 1 czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 1 łyżeczka tymianku sól pieprz 1 łyżeczka posiekanej natki do posypania Wykonanie: Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w piórka, chili
Kulinarne przygody Gatitywegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię(...)zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Szpinak z pomidorami (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 opakowanie szpinaku 1 mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku 300 ml pomidorowego przecieru sól himalajska czarny pieprz spora szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie: Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, cebule obieramy i kroimy w kostkę
Kulinarne przygody Gatityzalicza się do dań kuchni japońskiej, to niewiele osób wie, że danie to przywędrowało do Kraju Kwitnącej Wiśni z Chin. Od dzisiejszego, powszechnie znanego ramenu chińską wersję odróżniała obecność czerwonego mięsa. Podstawowe składniki ramenu „japońskiego” to bulion (mięsny lub rybny), makaron, marynowane jajka oraz cebula i pędy bambusa. Inne popularne dodatki to m.in. pieczona wieprzowina (tzw. wieprzowina Chashu), pulled pork(...)najmniej kilka rodzajów. Pierwsza „klasyfikacja”, ze względu na rodzaj wywaru, wyróżnia shio (najbardziej tradycyjny ramen, przygotowywany na bazie mięsa drobiowego, wyróżniający się bardzo słonym wywarem, podawany jest ze szczypiorem, kapustą pekińską i pędami bambusa), tonkotsu (z kości wieprzowych), miso (wywar wzbogacony miso, czyli pastą ze sfermentowanej fasoli) oraz shoyu (z dodatkiem sosu sojowego). Wywary dzieli się też na kotteri
Tradycyjna KuchniaPRZYGOTOWANIA: Pierwszego dnia kapustę opłukać,poszatkować i wrzucić do dużego gara. Wlać wodę i gotować, gdy woda w garze z kapustą zagotuje się, wymienić wodę na nową. Ogólnie gotować kapustę 1 godzinę. Drugiego dnia dodać ziele angielskie,przyprawę do bigosu,liście laurowe, pokruszone kostki rosołowe, grzyby, doprawione mięso, pokrojone w kostkę i podsmażone do miękkości ( drobiowe oskubane ), podsmażoną kiełbasę(...)pomidorowy. Gotować ok. 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając i sprawdzając, aby bigos nie przypalił się. Jeżeli ktoś chce, może dodać do bigosu 1/2 szkl. wytrawnego czerwonego wina w trzecim dniu gotowania
Kuchnia Pauletteswzględu na kwiatowy aromat jaki wydziela podczas gotowania. Składniki: - 300g ryżu jaśminowego - 3cm kawałek imbiru - 4 ząbki czosnku - chilli w płatkach (ilość według uznania) - kawałek pora - 1 czerwona papryka - 2 kapustki pak choi - 2 jajka - kilka gałązek szczypioru z cebulką - olej sezamowy – 2 łyżki - olej kokosowy – 2 łyżki - sos sojowy (do smaku) - limonka (do smaku) Ryż(...)paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Por kroimy w półplasterki. Kapustki pak choi płuczemy, białe części kroimy w paski. Do woka dorzucamy paprykę, por oraz białe części kapusty. Smażymy cały czas mieszając ok. 3 minut. Dodajemy ugotowany ryż, delikatnie mieszamy. Kroimy pozostałe zielone części pak choi oraz szczypiorek z cebulką – dodajemy do ryżu. Jajka wbijamy do miseczki
mojewypiekiinietylkotortowa 2 szklanki, olej rzepakowy 2 łyżki kapustę kiszoną ugotować do miękkości w niedużej ilości wody, na oleju usmażyć cebulę posypaną cukre, dodać drobno pokrojone pieczarki i usmażyć, kiszoną kapustę pokroić drobniej i dodać do pieczarek, podsmażać z 5 minut, wsypać bułkę tartą i mieszając zagęścić, wystudzić w dzbanku miksera wszystkie składniki naleśnikowe dobrze zmiksować, przelać do dzbanka i odstawić(...)naleśnik na jednej połowie nałożyć porcję farszu naleśniki składać na "cztery", można podać je od razu lub później podsmażyć lub odgrzać w mikrofali - nam smakują takie naleśniki z barszczem czerwonym do picia.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięJednym z elementów nadchodzących Świąt, którego najbardziej nie mogę się doczekać są dania z grzybami. Uwielbiam barszcz grzybowy mojej Mamy, paszteciki grzybowe, kapustę z grzybami, ale zawsze też staram się przygotować coś nowego. Na przykład pierogi z kaszą gryczaną, podane z gęstym sosem grzybowym. Pierogi to prosta potrawa, ale wiadomo, że nie da się jej zrobić w 15 minut(...)Pierogi idealnie skomponowały się z tym pachnącym świętami, wyrazistym sosem. Ciasto: 350 g mąki pszennej jajko 1/3 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju Farsz: 200 g kaszy gryczanej mała czerwona cebula łyżka oleju pęczek natki pietruszki pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej sól pieprz Sos grzybowy: koncentrat grzybowej Krakus mała cebula łyżka oleju 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego
Mienta blogfaszerowane wiosenne Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane szpinakiem Babka drożdżowa z czekoladą Prosty przepis na pizze Pasztet ze szpinaku i kaszy jaglanej Pasztet z kaszy gryczanej Pasztet z soczewicy czerwonej Pesto ze szpinaku Orkiszowe risotto z białą kiełbasą Ryż z pieczonym burakiem i oliwkami Makaron z pesto szpinakowym Sałatka z kaszą Cielęcina pieczona Pasztet jajeczny Pasztet z jajek Kotlety(...)omletem Pierogi z soczewicą Warzywa na patelnię Sałatka z kurczakiem, awokado, serem pleśniowym i cytrusami Sushi z wędzoną makrelą, ogórkiem i jabłkiem Kopytka jaglane Omlet z jarmużem Surówka z kapusty pekińskiej z pieczonym burakiem, groszkiem i olejem lnianym Pierogi z kaszą gryczaną i serem Artykuł Pomysły na śniadania w marcu pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeidealnie! Zresztą nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała. Mój tester, czyli Mąż był zachwycony. Choć do końca nie wiedział, że w środku są ziemniaki (był przekonany, że to kapusta 😄), to jednak na pikantnie i smażone w głębokim oleju skradły jego serce. Krem również był pyszny. Intensywny, o mocno bordowej barwie, gęsty. I gdybym tylko wiedziała kilka lat temu(...)później zrób. Najlepiej jedno i drugie, czyli krem i uszka :) Składniki na krem: 6 średniej wielkości buraków 8 łyżek Wielkopolskiegooleju rzepakowego z dodatkiem oliwy z oliwek 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku ¾ litra bulionu warzywnego Sól morska, pieprz do smaku Kwaśna śmietana lub jogurt naturalny Pierogi (ciasto): Ok 400g mąki pszennej + do podsypywania 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki
Kuchnia w czekoladziepast. Jeśli tylko znajdziecie to warzywo w sklepie lub targu kupcie je koniecznie! Sprawdźcie dlaczego! Musztardowiec należy do rodziny kapustowatych. Znany także jako gorczyca sarepska lub kapusta sitowata jest coraz popularniejszym warzywem w Polsce. Z jego nasion produkowana jest musztarda. Jeśli kiedykolwiek jedliście musztardę sarepską lub Dijon to na pewno skosztowaliście musztardowca. ODMIANY Musztardowiec jest znany(...)Giant oraz o grubych pędach - Kailaan a także odmiana Golden Streak, Golden Frill o zielonych, silnie postrzępionych liściach, Ruby Streak - delikatne, pofałdowane fioletowe liście z zieloną łodygą, Garnet Giant - czerwone, owalne liście z zieloną łodygą oraz Spicy Green - zielone karbowane liście o bardzo ostrym smaku. SMAK MUSZTARDOWCA I JEGO ZASTOSOWANIE W KUCHNI Te niezwykłe warzywo ma bardzo ciekawy
Gotuję Testujęświętach. Nie wiem jak Wy, ale ja mam osobiście dosyć śledzi, kapusty, pieczarek i mięsa. Znowu mogę wrócić do uwielbianych przeze mnie zup . Przepisów na dania z papryką można znaleźć u mnie na blogu naprawdę wiele. Ale to warzywo zdecydowanie najbardziej pasuje mi w zupie. Nadaje jej bardzo ciekawy smak. Zupa cygańska to bardzo ciekawa propozycja na obiad(...)najbardziej. Składniki: 20 dag wędzonego boczku 25 dag wędzonej kiełbasy (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni" z Sokołowa) 1 duża cebula 5 pomidorów szklanka przecieru pomidorowego 5 ziemniaków żółta papryka czerwona papryka sól, pieprz kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych łyżka smalcu Sposób przygotowania: Smalec rozpuszczamy w garnku z grubym dnem. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Pomidory
Pobite gary Barbarysię mu termin ważności. Sos zrobiłam pomidorowy zamiast zwykłego beszamelu, bo wolę pikantniejszą kuchnię. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej okrągłego) Farsz: 2 cukinie średnie 5 marchwi 1 paprykę czerwoną tymianek i oregano Sos: 1 łyżka mąki ½ szklanki słodkiej śmietany 18% 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka włoskich ziół słodka papryka, cukier, sól i pieprz do smaku, suszony czosnek(...)Wlać śmietankę i mieszając, zagotować. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Cukinie, paprykę umyć, osuszyć, marchew obrać. Aby uzyskać cienkie i równe plastry pociąć warzywa na szatkownicy do kapusty (jeśli jest już końcówka warzywa, założyć ręcznik bawełniany kuchenny i przesuwać w ten sposób po tarce, dużo to ułatwia i zabezpiecza przed skaleczeniem) Marchew zblanszować we wrzątku ok 4 minuty
Czerwień i błękitpieczonykalafior #z soczewica Kalafior Romanesco pieczony z soczewica Składniki : - 1 kalafior Romanesco - 20 pomidorków 🍅 - 1 czerwona cebula - 1/2 szklanki czerwonej soczewicy -3 łyżki oliwy z oliwek - przyprawa Dary Natury do zapiekanek - sól kłodawska - pasta z kurkumy Przygotowanie : Soczewice dobrze płuczemy, zalewamy 1 szklanka wody, gotujemy od zagotowania 10 minut na małym ogniu(...)mieszamy. Wykladamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy 15 minut, mieszamy i pieczemy kolejne 10 munut. Podajemy z kapusta kiszona
Szkrab Je Samwegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię(...)deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 mała czerwona cebula 2 kiszone ogórki sól himalajska świeżo zmielony pieprz sos czosnkowy, czyli majonez z kalafiora natka pietruszki do posypania Wykonanie: Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy
Kulinarne przygody GatityPasta-baza: 3 orzechy kirimi 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka pasty krewetkowej (dla wegan -można zrezygnować z tej opcji i dać dodatkowo łyżeczkę zółtej pasty curry) 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 2 małe papryczki chili 2-centymetrowy kawałek galangi lub imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 szalotka drobno pokrojona Poza tym potrzebujemy: 1 duży pęczek Morning Glory, czyli(...)połowy limonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron Przybranie: gotowane mięso kurczaka(weganie mogą dać dodatkowo paski kapusty pekińskiej) 1 filiżanka świeżych kiełków sojowych lub fasoli mun smażony, panierowany ser tofu / kroimy w plastry, każdy obtaczamy w mące(ziemniaczana i pszenna w proporcji 1:1), roztrzepanym jajku
Kuchnia Prezydentowej