czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:220/283)

Uszka z kapustą i grzybami 113

drobno siekamy.Grzyby i kapust ę kroimy bardzo drobno lub mielimy w maszynce do mielenia na największym sitku.Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na oleju,dodajemy do kapusty i grzybów.Doprawiamy solą i pierzem. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy dość cienko,podsypujemy mąką i za pomocą małej szklanki lub kieliszka wycinamy małe kółka .Na każde kółeczko(...)tacy wysypanej mąką . Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy do momentu aż uszka wypłyną na wierzch przez 1-2 minuty. Gotowe uszka podajemy z barszczem czerwonym

Bajeczna Kuchnia
Gołąbki z włoskiej kapusty w sosie pomidorowym 181

Jak powszechnie wiadomo najlepsze gołąbki są w domu u własnej mamusi. Nie ważne jak człowiek się będzie starał, dwoił i troił, nie ma szans, nie wyjdą

Czerwona Porzeczka
Bułeczki drożdżowe z kapustą i grzybami 128

śniadanie " tak nam one zasmakowały, że postanowiłam upiec podobne ale na słono. Jako, że robiłam na obiad golonkę pieczoną z kapustą i grzybami to od razu ugotowałam więcej kapusty i grzybów i zrobiłam farsz do bułeczek. Do farszu dodałam prażoną domową cebulkę ale jak takiej nie macie to możecie albo podsmażyć zwykła lub zrobić wcześniej. Bo wbrew pozorom zrobienie(...)równa więc trzeba wybadać ilość mleka. Ja dodałam tyle ile do bułeczek maślanych ale inna mąkę i musiałam tej mąki dać więcej. Ogólnie bułeczki są smaczne i super do czerwonego barszczyku. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kalarepy z figą, awokado i miodem 92

spontan, pomysł, który napadł mnie w czasie zakupów, dobierając kolejne składniki łączyłem je na podniebieniu krok po kroku przemierzając ulice miasta i sklepowe alejki. Kalarepa -ma fajny zbliżony do kapusty smak, figa -to nuta egzotycznej słodyczy, do tego awokado -uważam, że zawsze pasuje do figi a poza tym dojrzałe ma świetną konsystencję, do tego sos z miodu z odrobiną soku(...)przystawka, kolacja, podwieczorek a nawet i drugie śniadanie, taki posiłek zawsze będzie małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa 1/2 awokado 1 limonka 1 łyżka miodu garstka kiełków brokuła świeża melisa (garść) świeża kolendra(kilka listków) Kalarepy musimy obrać i pokroić w cieniutkie plasterki, tak przygotowana

Kuba Gotuje
Kalarepy z figą, awokado i miodem 121

spontan, pomysł, który napadł mnie w czasie zakupów, dobierając kolejne składniki łączyłem je na podniebieniu krok po kroku przemierzając ulice miasta i sklepowe alejki. Kalarepa -ma fajny zbliżony do kapusty smak, figa -to nuta egzotycznej słodyczy, do tego awokado -uważam, że zawsze pasuje do figi a poza tym dojrzałe ma świetną konsystencję, do tego sos z miodu z odrobiną soku(...)przystawka, kolacja, podwieczorek a nawet i drugie śniadanie, taki posiłek zawsze będzie małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa 1/2 awokado 1 limonka 1 łyżka miodu garstka kiełków brokuła świeża melisa (garść) świeża kolendra(kilka listków) Kalarepy musimy obrać i pokroić w cieniutkie plasterki, tak przygotowana

Kuba Gotuje
Aromatyczna wołowina z mleczkiem kokosowym z wolnowaru 124

jest niezwykle aromatyczny  i niezbyt ostry. Można oczywiście dodać więcej ostrego chili.  Wołowinę watro podać z ryżem i zielonym dodatkiem, na przykład ugotowaną  na parze kapustą pak choi . Miałam w domu szpinak, więc tym razem wołowina podana była ze szpinakiem. Następnym razem na pewno zrobię pak choi, ale szpinak też wypadł dobrze. W oryginale mięso dusimy(...)mleczkiem kokosowym - przepis składniki 600 g wołowiny, pokrojonej na kawałki około 3 cm 5  ząbków czosnku 50 g świeżego korzenia imbiru , obranego i grubo posiekanego 1 średnia czerwona cebula, obrana i podzielona na ćwiartki 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego 1 × 400 ml puszka mleka kokosowego 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego 100 ml wody 1/2 łyżeczki mielonego

Stare Gary
Przepis #131 Marchewkowe kotleciki z kaszy (wegańskie) 135

dobry sposób na przemycenie kaszy do naszego jadłospisu. Musicie koniecznie spróbować! Składniki  (ilość gotowych kotlecików zależy od wielkości jaką zrobimy) - woreczek kaszy jęczmiennej - 2-3 niewielkie marchewki - pół czerwonej cebuli - sól, pieprz - mąka kukurydziana do obtoczenia - olej do smażenia Wykonanie  Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy na chwilę do wystudzenia. W tym czasie obieramy marchew(...)kotleciki, które obtaczamy w mące kukurydzianej. Smażymy na rozgrzanym oleju.  Kotleciki w smaku przypominają delikatną rybę. Można je podać z różnymi dodatkami takimi jak marchewka z groszkiem czy kapusta kiszona. Idealnie sprawdzą się na lekki wiosenny obiad.  Smacznego

Health-Fit-Life
Kapuśniaczki...czyli bułeczki drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami 172

kanapek na drugie śniadanie czy z kubkiem domowego barszczu czerwonego na podwieczorek. Są mięciutkie, pachnące i delikatne. Polecam :-) Składniki: * na ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła saszetka (7 g) suszonych drożdży 250 ml ciepłego mleka pół łyżeczki soli szczypta cukru *na farsz: 400 g odsączonej i posiekanej kapusty kiszonej 2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach

Kulinarny Pamiętnik
Kotlety rybne 138

Babie lato puka do drzwi. Poranki i wieczory otulone chmurami i rześką aurą. W sadzie dojrzewają soczyste brzoskwinie i pierwsze śliwki. Gałązki uginają się od ciężaru czerwonych pomidorów. Z nich będzie sos i sałatka. A ze śliwek ciasto. Szukałam sposobu, aby mała M zjadła rybę, za którą nie przepada. Pomyślałam, że skoro lubi wszelkiego rodzaju kotlety i pulpety(...)jest wyczuwalna :) Podana w tej postaci wszystkim nam bardzo smakowała. Można użyć zarówno świeżych ryb lub - tak jak ja - mrożonych. Polecam do takich kotlecików ziemniaczki i surówkę z kiszonej kapusty - a w sezonie letnim fasolkę szparagową :) Źródło: ( klik ) Składniki na około 10 kotletów: 500 g mrożonych filetów rybnych 1 jajko 1 kajzerka namoczona w mleku mały pęczek koperku sól, pieprz

My simple kitchen
Pierogi ruskie 139

Pierogi ruskie kojarzą się nam z pierogami z ciasta z mąki, wody i soli (czasem jeszcze jajka, masła) z nadzieniem ziemniaczano-serowym . Podobno nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej. Jednak w Polsce przed 1939 roku takie pierogi nie były znane – nie udało mi się znaleźć przepisu na takie pierogi w żadnej ze znanych mi książek kulinarnych(...)też zwyczajne drożdżowe jak na bułki. Prawdziwe ruskie pierogi z takiego tylko robią(...) ” - Praktyczny kucharz warszawski z 1895 roku. Pierogi ruskie mogą być z nadzieniem mięsnym, z ryby, z kapusty, z ryżem i z jabłkami. U mnie w domu takie pierogi Mama piekła, najczęściej z farszem z kapusty z grzybami. Nadzienie mięsne może być różne, jest to świetny pomysł

królestwo garów
Śledź w soku z cytrusów z czarnuszką i żurawiną 104

owoce. Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste. Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i - częściowo - serem. Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi. Unikaj spożycia cukru i słodyczy(...)piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie. Nie spożywaj alkoholu. Podczas warsztatów przygotowaliśmy także inne świąteczne dania: pierogi z mąki gryczanej z twarogiem i ziołami dorsza na kiszonej kapuście   krem kakaowy z suszonych owoców   Śledź w soku z cytrusów z czarnuszką i żurawiną Składniki dla 5 osób: 5 filetów śledziowych sok z dwóch pomarańczy sok z jednej

Kulinarne przygody Gatity
Rzodkiewki kiszone 110

tradycji kulinarnej produkty kiszone są obecne od lat. Ze względu na tani i łatwy koszt produkcji, kiszenie to metoda powszechnie stosowana na całym świecie. Najpopularniejsze warzywa, które kisimy to kapusta i ogórki, ale tak naprawdę to kisić można niemal wszystko. Kiszonki posiadają duże walory nie tylko smakowe. Są cennym źródłem błonnika, soli mineralnych oraz witamin – zwłaszcza C, a także(...)przewodzie pokarmowym, co poprawia jego mikroflorę i wzmacnia odporność organizmu. Rzodkiewki kiszone. Składniki (ilość według potrzeb): - rzodkiewki - korzeń chrzanu - czosnek - liść laurowy - koper (łodygi z nasionami) - ziarna gorczycy - pieprz czerwony w ziarnach - na 1 litr przegotowanej ostudzonej wody 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej Na zalewę – gotujemy wodę, dodajemy sól – mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Słoiczki wyparzamy. Obrany czosnek kroimy

mojewypiekiinietylko
Rzodkiewki kiszone 159

tradycji kulinarnej produkty kiszone są obecne od lat. Ze względu na tani i łatwy koszt produkcji, kiszenie to metoda powszechnie stosowana na całym świecie. Najpopularniejsze warzywa, które kisimy to kapusta i ogórki, ale tak naprawdę to kisić można niemal wszystko. Kiszonki posiadają duże walory nie tylko smakowe. Są cennym źródłem błonnika, soli mineralnych oraz witamin – zwłaszcza C, a także(...)przewodzie pokarmowym, co poprawia jego mikroflorę i wzmacnia odporność organizmu. Rzodkiewki kiszone. Składniki (ilość według potrzeb): - rzodkiewki - korzeń chrzanu - czosnek - liść laurowy - koper (łodygi z nasionami) - ziarna gorczycy - pieprz czerwony w ziarnach - na 1 litr przegotowanej ostudzonej wody 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej Na zalewę – gotujemy wodę, dodajemy sól – mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Słoiczki wyparzamy. Obrany czosnek kroimy

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania