pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:148/319)

Uszka z kapustą i pieczarkami 148

Świetne, elastyczne ciasto. Można z niego robić nie tylko uszka do świątecznego barszczu, ale także pierogi z dowolnym nadzieniem i na każdą okazję :) Bardzo dobrze się je też odsmaża, ponieważ się nie rozlatują. Te uszka na zdjęciach lepiła moja córka :) Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia) 1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody Składniki

Szczęśliwa kuchnia
Uszka z kapustą i pieczarkami 151

Świetne, elastyczne ciasto. Można z niego robić nie tylko uszka do świątecznego barszczu, ale także pierogi z dowolnym nadzieniem i na każdą okazję :) Bardzo dobrze się je też odsmaża, ponieważ się nie rozlatują. Te uszka na zdjęciach lepiła moja córka :) Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia) 1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody Składniki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Smażone pierogi z wołowiną na ostro /mięso 189

Moja wersja pikantnych pierogów, którą uwielbiam. Mielona wołowina z pomidorami, wolno duszona w czerwonym winie oraz suszone pomidory, chilli i ser pleśniowy… Wszystko razem tworzy niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: Z podanego przepisu wyjdzie około 48-50 sztuk. Ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 400 g mielonej wołowiny (użyłam mocno zmielonej(...)Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Rozwałkować ciasto na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi

Oryginalny smak
Pierogi 143

dolewamy jeszcze jedna szklankę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto... Jak ciasto sobie odpoczywa i rośnie, przygotowujemy farsz :) Mielimy/ blendujemy kiełbasę, cebulę, czosnek, dorzucamy jajko, trochę bułki... coś zielonego i mieszamy do połączenia się składników... Zagniatamy ciasto, dzielimy, wałkujemy i wycinamy kółka, nakładamy farsz i już :) Polepione pierogi układamy na blacie posypanym mąką,  potem dzielimy na przeznaczone do gotowania

chleba naszego
Pierogi bez glutenu i bez jajek 91

Pierogi bez glutenu i bez jajek Składniki na pierogi: 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 szklanki mąki ryżowej + ok 0,5 szklanki do podsypania 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 5 łyżek oleju 1,5 szklanki przegotowanej wody 0,5 łyżeczki soli Siemie lniane zalałam wrzątkiem i odstawiłam, tak by utworzył się glut. Mąki przesypałam(...)zgarniając mąkę do środka. Dodałam olej i zaczęłam wyrabiać ciasto. Jeśli ciasto za bardzo się klei, należy dodać mąki. Jeśli z kolei ciasto się nie klei, należy dodać wody. Nastawiłam lekko posoloną wodę w wysokim garnku. W międzyczasie rozwałkowałam ciasto, podsypując mąka gryczaną. Wykroiłam kółka, nałożyłam farsz i sklejałam pierogi, zagniatając na brzegach. Tak przygotowane pierogi wrzuciłam

nietadieta
Trylogia pierogowa: pierogi z serem na słodko 191

swojej córze zaserwowałam je z odrobiną śmietany i domowym dżemem truskawkowym. Oczywiście zjadła tylko dżem i zlizała śmietanę, zostawiając pieroga dla "ał ał". Cynamon był w siódmym niebie... Pierogi z serem na słodko 1kg białego twarogu 2 żółtka miód/cukier/ syrop klonowy do smaku cynamon 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka(...)bardziej miękki ser. Mąkę przesiać i dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny, stąd też proporcje wody podałam mniej więcej, wszystko zależności od tego jak glutenowa będzie mąka. Dlatego wodę dobrze dolewać stopniowo, zaczynając od wlania 400ml. Ciasto lubi z wierzchu wysychać, dlatego polecam w czasie lepienia pierogów włożyć je pod miskę. Odkrawać po kawałku (mniej więcej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ruskie Pierogi z Boczkiem 149

taka zmiana. Udało mi się i wyszły nie skromnie mówiąc pysze. Z podanej ilości składników wyszło mi 40 szt.Ja podwoiłam składniki. Ciasto jest bardzo elastyczne i można je bardzo cienko rozwałkować. Jestem zadowolona. Polecam :) SMACZNEGO  SKŁADNIKI: CIASTO:  3 Szklanki Mąki  1 Szklanka Wody Gorącej  1Łyżeczka Soli   FARSZ: 1/2 kg ziemniaków 1/2 kg Sera białego półtłustego(...)CIASTO:   Mąkę wsypuję do wysokiej Miski Dodaję gorącą wodę Następnie dodaję sól, ugniatam.  Formuję kulę Kulę dzielę na 3 części   Dokładnie rozwałkowuję  Następnie wycinam krążki.  Na środek łyżką kładę kulkę farszu, zlepiam dokładnie. Na gotującą , osoloną wodę wrzucam pierogi po 10-12 szt dodaję łyżkę oleju by pierogi się nie zlepiały podczas

Gotowanie Patki
Rozstrzygnięcie konkursu :) 160

jajko. Na końcu wsypuje mąkę i wkruszam drożdże. Ciasto będzie gęste. Miskę obsypuję mąką, przekładam do niej ciasto i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowuję ciasto, wycinam kółka szklanką, nakładam dżem i zlepiam (podobnie jak pierogi) . Układam na blasze. Ciastka piekę ok. 25 minut w 180 st. Podaję posypane cukrem pudrem. MUFFINY Z OREO (p. Magdalena Pietera) Składniki: 4 serki(...)Oreo..) Serki przekładam do miski, wbijam jajka , dodaję olej, mieszam dokładnie rózgą. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam do osobnej miski i mieszam z cukrem, dodaję płynną część ciasta i mieszam. Do foremek lub papilotek wkładamy po jednym markizie i nakładam ciasto.  Piekę około 20-25 minut w 165 st. C  Studzę na kratce. KABANOSY W CIEŚCIE

Kto ugości moich gości?
Pierogi z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka 206

masła. Jeśli są to inne okazje, kapustę podsmaża się na smalcu. Dzisiejszy przepis pochodzi z Cmolasu, miejscowości położonej pomiędzy Kolbuszową i Nową Dębą. Pierogi z kapustą kiszoną - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżki oleju ½ łyżeczki soli około 1 szklanki gorącej wody Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 3-4 łyżki(...)wodę i mieszamy uważając, żeby nie poparzyć rąk. Kiedy cała woda jest już połączona z mąką, wyrabiamy ciasto. Na początku będzie się kleić, ale z czasem zacznie odstawać od rąk stając się elastyczne, miękkie i gładkie. Stolnicę podsypujemy lekko mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 mm i wycinamy kółka o średnicy około 5 cm . Na każde kółko nakładamy dużą

Trzeci talerz
Pierogi z Jagodami 154

soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu powietrza). Zostawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło.  Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki i na każdy z nich wykładamy ok. pół łyżki jagód i cukier puder (ilość według uznania). Lepimy pierogi, które następnie przekładamy

Słodka Strona
Pierogi z wędzoną śliwką i masłem makowym 166

pierogi są równie pyszne w misce mąkę zaparzyć wrzątkiem i ostrożnie wymieszać. Dodać miękkie masło i szczyptę soli. Wyrobić elastyczne ciasto, rozwałkować, podsypać lekko mąką i wykrawać kółka. Na każdym położyć śliwkę nadzianą migdałem i zlepić pieroga. Można śliwkę posypać odrobiną cukru - nie posypywałam. Wrzucić na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotować pierogi 2-3 minuty. Wyłowić łyżką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nieco inne pierogi 223

bardzo popularne w Argentynie i Chile, gdzie istnieje wiele ich odmian. Mogą być podawane jako przekąska, przystawka lub danie główne. Wyglądem często przypominają nasze pierogi, ale występują także w innych kształtach. Natomiast farsz i ciasto raczej odbiegają od tego, co znamy. Wypełnienie pierożków mogą stanowić same warzywa lub z mięsem czy kiełbasą w sosie pomidorowym. Ciasto bywa francuskie, chlebowe(...)gęsty lepiej pasuje do pierożków.) Po upływie min. 1,5 godz. możemy wrócić do ciasta. Dzielimy je na kilka części, bierzemy jedną, a resztę odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką, bo dość szybko obsycha. Ciasto wałkujemy dość cienko (tak jak na tradycyjne pierogi) i wycinamy z niego okręgi, np. dużą szklanką. Następnie każdy krążek nieco rozciągamy w bardziej podłużny

Ratunku obiad
Drożdżowe pierogi z pieczarkami 174

Klasyczne pierogi lubię tylko z kapustą i grzybami , ewentualnie nie pogardzę także tymi ze szpinakiem. Tym razem jednak poszalałam znowu z drożdżowym ciastem i tak oto powstały pyszne pieczone pierogi z pieczarkami. Zapraszam ! Gorąco polecam te pierogi na Wigilię.    Składniki : * 1/4 kostki drożdży * szklanka ciepłego mleka * łyżka cukru * pół kg mąki pszennej * białko jajka * olej(...)łyżki oleju rzepakowego * sól , pieprz , mielona czerwona papryka * żółtko jajka do smarowania pierogów        Przygotowanie : Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżka cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę z solą, wlewamy rozczyn oraz dodajemy białki i olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Tak długo aż będzie odchodziło od dłoni. Delikatnie smarujemy olejem i odstawiamy

Magiczne Życie Marty
PIERÓG BIŁGORAJSKI 178

masa, którą z łatwością można przełamać lub rozkruszyć. Zapach pieroga łączy się ze sobą zapach gotowanych ziemniaków i gryczanej kaszy - tak samo jak ze smakiem ten jednak wzbogacony lekko kwaśno białym serem oraz skwarkami. Wypieka siego bez skórki zwanym "łysym" oraz w drożdżowej skórce. Niektórzy porównują go do słonego ciasta lub babki ziemniaczanej, ma on jednak inny specyficzny smak(...)wierzchu i zajmował centralne miejsce na stole. Udekorowany był na wierzchu ta jak współczesne ciasta. Obecnie wypiek ten stracił rangę świątecznego specjału i stał się powszechnym daniem, które z uwagi na swoje składniki jest on automatycznie prostym i smacznym daniem wegetariańskim, chociaż staropolscy protoplaści pieroga pewnie nie myśleli o takim jego przeznaczeniu - raczej inspirowała ich bieda niż potrzeba kulinarnego

Ciastka - domowe słodkości
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 143

oliwek Przygotowanie:  Zaczynamy od ciasta, które zanim je rozwałkujemy potrzebuje odpocząć. Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki wymieszanej z solą. W środku tworzymy zagłębienie do którego wlewamy roztrzepane jajko, masło oraz porcjami gorącą wodę. Zagniatamy ciasto zagarniając kopczyk do środka i dolewając systematycznie wodę, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy, aby odpoczęło(...)smażymy wszystko przez kilka minut. Wyłączamy palnik. Dodajemy pokruszony ser i doprawiamy pieprzem. Wszystko porządnie mieszamy - jeśli będzie taka potrzeba można farsz jeszcze dosolić. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka, napełniamy farszem i sklejamy - technika dowolna;) Pierogi gotujemy przez 5 minut w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju roślinnego, żeby pierogi się nie sklejały. Przed podaniem polewamy roztopionym

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania