pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:157/319)

Pierogi z jeżynami 161

wysypujemy mąką i stopniowo dolewając wody ugniatamy ciasto. Ciasto będzie gotowe kiedy przestanie przyklejać się do rąk. Wałkujemy ciasto, aby miało grubość kilku mm. Przy pomocy kufla od piwa wykrawamy kółka. Na każde z nich nakładamy łyżeczkę jeżyn. Sklejamy pieroga. Wrzucamy do gotującej się wody.  Możemy dodać do niej odrobinę oleju. Mieszamy aby się nie przykleiły

Weganka gotuje
pierogi z marchewką 141

wody 1 jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masłem i resztą cebulki. Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
pierogi z pokrzywą i serem feta 186

mąki 125 g wody 1 jajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone domowym masłem klarowanym lub sosem

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z serem i botwiną 218

Dawno nie robiłam pierogów a naszła mnie chętka. Akurat mamy sezon na botwinę więc trafiła ona do farszu razem z serem. Dzięki temu wyszły mi lekko różowe pierożki. składniki: ciasto 350 g mąki pszennej 200 ml wrzącej wody 2 łyżki masła szczypta soli farsz 250 g sera półtłustego 200 g botwiny ( małe buraczki i łodyżki) 1 jajko sól, pieprz(...)wymieszać, do smaku doprawić sola i pieprzem. Przygotować ciasto. W misce wymieszać mąkę ze szczyptą soli.W gorącej wodzie rozpuścić masło i wlać do do mąki. Wymieszać łyżką. Następnie zawartośc miski przełozyc na stolnicę i zagnieśc elastyczne ciasto. Potem gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstwawić na 30 minut aby odpoczęło. Następnie ciasto rozwałkować, wykrawać koła o średnicy

Monia miesza i gotuje
Czebureki z mięsem 188

böreği czy Sigara böreği, nadziewane ziemniakami, fetą i pietruszką, kapustą czy szpinakiem. Znane mi z dzieciństwa czebureki to proste ciasto z mąki, wody i soli, cienko rozwałkowane, nadziane mięsem, ostro doprawione, zlepione na kształt dużego płaskiego pieroga i smażone w głębokim tłuszczu. Zgodnie z tradycyjną recepturą powinno do nadzienia powinno się używać drobno siekanej baraniny i smażyć pierogi(...)barach najczęściej podawane są w ketchupem, chociaż ja wolę je z sosem typu tzatziki czy innym jogurtowym. Fotografowanie czeburekow to dla mnie nie lada wyzwanie. Pomyślcie tylko: gorące chrupiące ciasto, w środku soczyste aromatyczne nadzienie i cudowny rosołek. Zapach unosi się po całym domu, w brzuchu burczy, śliniaki pracują, no bo przecież czebureki są na wyciągnie ręki, gorące

Obiad gotowy
Prosta domowa pizza z salami 140

dopasowanie do naszego życia tak ją kochamy Kuchnia włoska , taka właśnie jest , szybka , tania i dopasowana . Cóż trudno w takiej roli obsadzić nasze pierogi , czy golonkę .. choć bigos już prawie dał by radę składniki : ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 2 opakowania suszonych drożdży ( 2 x 7g ) 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli – płaskiej 1/2 szklanki oliwy z oliwek

Ogrodnik w podróży
Drożdżówki maślankowe z jabłkami i orzechami - fit 183

orzechy starte jabłka, cynamon i dusić przez kilka minut. Odstawić do przestudzenia wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie podzielić na 8 równej wielkości kawałków. Ciasto rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, nałożyć farsz jabłkowy, zlepić jak pieroga, następnie uformować i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtórzyć czynność do wykończenia składników. Przykryć i odstawić do napuszenia bułeczki posmarować jajkiem rozbełtanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
,,Oszukane przepiórcze udka” 150

średnicy 8 cm wycinamy kółka. Na środku każdego kółka układamy paluszka tak, aby wystawał poza koło, dociskamy do ciasta. Na środku wykrawanego ciasta wykładamy po łyżeczce masy mięsnej i dokładnie zlepiamy tak jak pieroga. Każdego pierożka przecinamy na pół. Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli i pieprzu. Udka maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej a następnie smażymy

Podróż w kulinaria
Kruche nakrapiane ciasteczka 276

minut. Z ciasta odrywamy kawałki i wałkujemy je lub ugniatamy ręką na silikonowej macie (najlepiej na grubość około 5 mm). Z ciasta wycinamy dowolne kształty. Ja wykorzystałam do tego celu foremki do pierogów. Ciasteczka dzięki temu nabrały ciekawego i dość oryginalnego kształtu. Pięknie prezentowały się na stole, bynajmniej przez chwilkę, bo znikły bardzo szybko Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej

Słodkie okruszki
Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną 232

wodą. Wsypać kaszę i dusić do ugotowania się kaszy. W razie potrzeby podlewać wodą. Gdy farsz będzie już gotowy, doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Nałożyć farsz i formować pierogi Gotowe pierogi wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem soli i oleju. Można podać z podsmażonym boczkiem i cebulą

Kulinarne blogowanie
Pieczone pierożki ze szpinakiem. 131

minut. Bezpośrednio przed pieczeniem smarujemy pierożki roztrzepanym żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200-220 °C. * Ja rozwałkowałam ciasto i wykrawałam koła o średnicy nieco większej, niż na tradycyjne pierogi. Smacznego! :) Dziś dotarła do mnie nagroda, wygrana w konkursie "Dobrze Wypieczone Święta". Wyróżnienie zdobył przepis na "Lawendowe pierniczki" . Teraz czas na wypróbowanie rozdrabniacza Amica

DominikaDolci
Pierogi z pieca 157

Powojenny przepis na smaczne pierogi, pieczone w piecu. Przepis dała mi moja Babcia. Składniki na ciasto: 50 dag mąki pszennej 20 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 4 łyżki zimnej wody Składniki na farsz: 40 dag mielonej wołowiny lub wieprzowiny 1 duży ziemniak 1 kalarepa 1 jajko 2 łyżki masła 2 łyżki osiekanej natki pietruszki Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
PRZEPYSZNY MAKOWNIK 209

minut.Zostawic do wyrośnięcia na 40 minut. Znów chwilę wyrobić , podzielić na 2 części i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.  4. Ciasto rozwałkować na placek i wycinać szklanką kółka takie jak na pierogi. 5.Kółka nadziewać masą makową i sklejać na wysokości 3/4 placuszka ,mocno ściskając dół ,układać w formie koła w tortownicy o średnicy 26 cm.Pieczemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pierogi z kapustą 135

niej na pewno ją ucieszą 🙂 Czas wykonania: 1 h 45 min Ilość porcji: 35 sztuk Składniki: Ciasto: 250 g mąki ½ szklanki wody 1 łyżka oleju szczypta soli Farsz: ¼ główki kapusty (około 350 g – 400 g) 1 łyżka […] Artykuł Pierogi z kapustą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Ciastka pierożki serowe 123

tarce, dodać serek, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. • Ciasto włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. • Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i wykrawać kółka jak na pierogi. • Na środek kółka kłaść łyżeczkę konfitur, złożyć na pół i zlepić brzegi jak pierożka. • Piec na złoty kolor

To co kocham

Proponowane wyszukiwania