Składniki : Na ciasto: 2 szklanki mąki ok. pół szklanki letniej wody , szczypta soli Na farsz: 50 dag jagód 5 dag cukru Wykonanie Do
w mojej kuchnisztuka cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju/oliwy sól, pieprz *opcjonalnie do farszu można dodać kapustę kiszoną (patrz farsz do pełnoziarnistych pierogów z kapustą i grzybami) Uszka: Z mąki, jajka i wody, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą, odkładamy na około 30 minut do lodówki. Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy ok. 1h lub całą noc. Grzyby
Przepysznik - BLW i nie tylkowodę. Całość najpierw mieszamy widelcem, a gdy będzie już dość tęga, dobrze wyrabiamy ręcznie na jednolite ciasto. Z gotowego ciasta odrywamy kawałek i wałkujemy na grubość około 2 – 3mm, podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto można nadziać mięsem na kilka sposobów: 1. Wykroić z ciasta przy pomocy niewielkiej szklanki koła i uformować kołduny na kształt mniejszych pierożków. 2. Wykroić koła kieliszkiem(...)dobrze zaciskamy boki palcami. 3. Rozwałkowujemy dwa osobne płaty ciasta, mniej więcej tej samej wielkości, na jeden nakładamy niewielkie kulki nadzienia, przykrywamy drugim płatem ciasta, po czym dociskamy górne ciasto do dolnego palcami, by się oba dobrze skleiły, a następnie wykrawamy koła małą foremką, kieliszkiem lub literatką. 4. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy duży prostokąt lub kwadrat, a następnie tniemy
Smakowy Rajżółtego ulubionej wędliny, np. szynki opcjonalnie zamiast sera i wędliny, możecie użyć mięsnego farszu-takiego, którego nadmiar został z krokietów, lub pierogów, albo pieczarek (wcześniej ugotowanych), czy czegokolwiek innego na co po prostu macie ochotę. Na surowym cieście wystarczy jedynie ułożyć jeden obok drugiego plastry szynki, a na nie zetrzeć ser żółty. Wszystko to zwinąć ściśle w roladę
ArbuziakiMój mąż zażyczył sobie na obiad pierogi. Zrobiłam ich za dużo, zamrażalnik pełny więc nie miałam co z nimi zrobić. Wpadłam więc na pomysł upieczenia ich, choć nie byłam przekonana, czy to się uda, bo w końcu ciasto pierogowe jest nieszczególne. Mile zaskoczył nas efekt takiego eksperymentu, wyszły z tego świetne chrupiące paszteciki, które mogłabym spokojnie podać na spotkaniu(...)czosnek. Mieszając smażyć jeszcze przez kilka minut. Przestudzić. Ciasto zagnieść dosypując stopniowo mąkę, aż będzie miało idealną konsystencję. Położyć na podsypanym mąką blacie i przykryć miską, odstawić na 10 minut. Ciasto rozwałkować cienko i szklanką wycinać koła. Nadziewać farszem i sklejać boki. Jajko rozbełtać i smarować pierogi z obu stron, układać na blaszce do pieczenia i posypać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDanie dla wielbicieli pierogow i szpinaku.Bardzo smaczne pierogi na lato.Maz,ktory nie jest pierogowym fanem ,zjadl te szpinakowe z wielkim apetytem.Oczywiscie na jego talerzu nie zabraklo boczku i cebulki.Pierogi zrobilam z maki pelnoziarnistej. Skladnik na ciasto (porcja na okolo 40 pierogow) 2 szklanki maki (pol na pol pszenna 550 i pelnoziarnista) 3/4 szklanki mocno cieplej wody 1 lyzka oleju(...)przestygnie wymieszac z serem i doprawic do smaku galka muszkatalowa,sola i pieprzem.Na koniec dodac bulke tarta.Ilosc jej uzaleznicod gestosci masy. Ciasto podsypujac delikatnie maka rozwakowac na trzy cieniutkie placki. Wykrawackolka,nakladac po 1 lyzece farszu i zlepiac pierogi. W duzym garku zagotowac wode z sola i 1 lyzka oleju.Partiami wrzucac pierogi na gotujaca wode.Od wyplyniecia na powierzchnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wszystkie składniki dokładnie zagnieść w sprężyste, nielepiące się ciasto, gdy zbyt mokre, dodać mąki, 2. Stolnicę podsypać mąką (bardzo mało), kawałki ciasta wałkować na grubość około 1 cm 3. Szklanką wycinać placki jak na pierogi, kieliszkiem wycinać środki 4. Wyłożyć na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. 5. Posypać cukrem trzcinowym 6. Wstawić do nagrzanego na 160-180 stopni piekarnika(...)oponek i stopnia zarumienienia) 7. Piec 10-15 minut, kontrolując ich przyrumienienie. Są bardzo dobre, ale jak już wyżej wspomniałam - trudne je do czegokolwiek porównać. Delikatnie wyczuwa się ser. Ciasto jest sprężyste, chrupiące z góry, a w środku delikatne i mięsiste. Śmiało można je przekroić i posmarować marmoladą, konfiturą, nutellą (obrońcy zdrowego trybu życia nie krzywcie się - dla mnie czekolada
Wypisz WymalujDziś ponoć jest święto chruścików, tak więc są i chruściki.Jakiś czas temu były chruściki z ciasta pierogowego..posmakowały nam..tak więc znów je zrobiłam -były także i pierogi..Taka porcja to troszkę za dużo jak na same chruściki, więc można zmniejszyć ..albo tak jak u mnie z połowy porcji były pierogi , a z reszty chruściki.Przepis(...)pierogi znaleziony tutaj . Chruściki można zobaczyć u : Małgosi. 1 kg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki oleju 2,5 szklanki gorącej wody 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej olej do smażenia cukier puder do posypania Na stolnicę wsypać mąkę wymieszaną z solą
Moje domowe kucharzeniewody 1 jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy mięsny farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone pozostałym masełkiem z cebulką
Domowy Smak Jedzenialepszego niż pierogi które sama zrobisz . Moje zawsze są większe niż u innych bo takie lubimy ja i moja rodzina . Swojskie większe i smaczne. Składniki na ciasto pierogowe: mąka pszenna typ 500 -500 g margaryna 100 g woda gorąca 300 ml sól 1 łyżeczka Dodatkowo: jabłka 1 kg ksylitol 1 szklanka Wykonanie prażonego jabłuszka(...)Wykonanie ciasta pierogowego : Do misy wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę . Dodajemy gorąca wodę . Rozpuszczamy margarynę i wlewamy do pozostałych składników dodajemy szczyptę soli. Miksujemy na najmniejszych obrotach, ciasto odchodzi od ścianek - wiadomo że już jest gotowe . Ciasto dzielimy na cztery części , podsypujemy mąką i wałkujemy . Wycinałam miseczką kółka , nakładam łyżeczką prażone jabłka i palcami formuje pierogi
Różowa kuchniasól i wlać olej. Zalać szklanką gorącej wody i zostawić na 10 minut aby mąka mogła się zaparzyć. Po upływie czasu zagnieść ciasto, w razie potrzeby dolać odrobinę wody, lub dosypać mąki. Ciasto powinno być elastyczne. Zostawić ciasto na 15 minut aby odpoczęło. Farsz: Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Na patelnię dodać szpinak, przykryć i dusić(...)pieprz i gałkę do smaku, a następnie odstawić do ostygnięcia. Gdy ciasto odpocznie, a farsz ostygnie, wykrajać szklanką koła, na każde nałożyć farsz i zlepić brzegi. Można też skleić rożki, aby otrzymać formę uszek. Ciasto będzie lepiej się kleić, jeżeli zwilżymy je pomoczonym w ciepłej wodzie palcem. Pierogi gotować partiami we wrzącej, osolonej wodzie z odrobiną oleju (aby zapobiec
Cook&Lovedziś dobrego robicie na obiad? Ja dla swoich domowników serwuję pierogi ruskie. Pierogi ruskie Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, sól, 4 ziemniaki, 25 dag białego twarogu, cebula, sól, pieprz, śmietana. Wykonanie: Ugotowane ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez praskę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, żeby się(...)zeszkliła. Ostudzoną cebulę dodajemy do ziemniaków i twarogu, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy. Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto. Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy łyżeczkę nadzienia i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi ruskie najlepiej smakują jak są dodatkowo omaszczone
paapilotkaaUwielbiam niebanalne pomysły, miała powstać klasyczna pizza ale puściłam wodze fantazji, ten pieróg to alternatywa dla tradycyjnej pizzy, jest wyjątkowo smaczny i sycący. Idealny na towarzyskie spotkania. Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej+do podsypania 150 ml ciepłego mleka 150 ml ciepłej wody 1 jajko 7 g suszonych drożdży ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy 3 łyżki(...)czarny świeżo mielony do smaku Sposób wykonania: Ciasto: Cukier rozmieszać z suszonymi drożdżami, wlać ciepłe mleko i wodę odstawić na pięć minut do napęcznienia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól przemieszać , wlać zaczyn, wbić jajko, dodać oliwę i zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Odstawić na jedna godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na trzy części. Nadzienie: Pieczarki umyć, pokroić
Wanilia i Kardamon