pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:156/319)

BIG pierogi z kurkami . 144

pierogi z kurkami 400 g mąki 300 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy szczypta soli   Składniki na ciasto zagnieść i odstawić ,pod przykryciem . Teraz kurki. 0,5 kg kurek ,raczej małe ,jeżeli są duże to należy je pokroić 1 cebula 1 łyżka oliwy sól , pieprz Zeszklić pokrojoną cebulę ,dodać kurki i smażyć ,aż woda odparuje .Dodać sól(...)pieprz do smaku. Zagniecione ciasto cienko rozwałkować ,2-3 mm i wykroić krążki o średnicy 12 cm i 8 cm .Na każdy krążek nałożyć kurki ,przykryć mniejszym i dobrze zlepić . Pierogi gotować we wrzącej wodzie ,lekko osolonej .Kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować jeszcze 3 min. Sos . 250 ml śmietany kremówki 150 g sera pleśniowego np. gorgonzola Śmietanę zagotować

Kulinarny karnet Christophera
Pierogi z ziemniakami, boczkiem i cebulą 135

cebula majeranek sól pieprz 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dziurkę na środku do której wbijamy jajko, dodajemy sól. Do bardzo ciepłej wody dodajemy oliwę. Zaczynamy zagniatać ciasto stopniowo dolewając wodę. Nasze ciasto powinno być miękkie i elastyczne, więc do tego momentu musimy je wyrabiać. Wyrobione nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.  2. Ziemniaki gotujemy, jeszcze ciepłe przeciskamy(...)mieszamy. Próbujemy, jeśli masa jest za mało słona, to solimy i mieszamy ponownie.  4. Ciasto dzielimy na porcje,pamiętajmy o podsypywaniu stolnicy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Szklanką wykrawamy koła. Na każde łyżeczką nakładamy porcje farszu i lepimy pierogi.  5. W dużym garnku gotujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy pierogi i gotujemy

kruche babeczki
Pierogi ruskie 129

wysypujemy na stolnicę. Dodajemy po trochu ciepłej wody z olejem i zagniatamy ciasto - ma być miękkie i plastyczne. W razie gdyby ciasto się kleiło - podsypujemy je delikatnie mąką, ale nie za mocno, bo nie będzie się chciało zlepiać. Ciasto, którego nie używamy, przykrywamy ściereczką, żeby nie wysychało. Ciasto, z którym pracujemy, wałkujemy cienko i wykrawamy z nich kółka (u mnie(...)dokładnie mieszamy i doprawiamy farsz do smaku. Na kółka ciasta pierogowego wykładamy solidną łyżkę farszu (bądź tyle, ile się zmieści, tak, by dało się sklejać ciasto), składamy na pół i zlepiamy boki. U mnie w domu robiło się to zawsze widelcem, stąd ten ślad widoczny na zdjęciu ;) Tak przygotowane pierogi układamy na stolnicy lub blacie wysypanym mąką i przykrywamy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
recenzja - Pizzeria Stopiątka w Łodzi / Pizza Portal 157

Teraz przyszła pora na degustację.  Wszystko wyglądało mega apetycznie i jak pachniało. Pizze bogate w składniki i dobrze wypieczone, na pysznym cieście i z pysznym pomidorowym sosem. Makaron - dobry, chociaż delikatnie za słony, podobnie jak pierogi - ale to już kwestia osobista.  Mojemu Mężowi i Gościom smakowało. Ogólnie Pizzeria Stopiątka spisała się na złoty medal. Wszystko smacznie

CookYourself
pyszne pierogi z kurkumą i mięskiem rosołowym i kaszą jaglaną... 164

misy na stolnicę podsypaną mąką, krótko wyrobić i nakryć ściereczką kuchenną na 15 minut ciasto podzielić na porcje, z każdej wałkować cienkie ciasto, wykrawać szklanką do koktajli większe placki, nakładać farsz i zlepiać pierogi pierogi wrzucać do wrzątku z łyżką oleju i łyżeczką soli, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 3 minuty, wyjmowac cedzakiem i pod zimną

W Mojej Kuchni Lubię
“40 przepisów Królowej Fasoli” – recenzja 132

książki? Ciekawie wygląda oryginalna owocowa sałatka z fasoli, pasta do chleba z fasolą i chrzanem, pasztet ze śliwką, fasola w panierce, pierogi z nadzieniem z fasoli, babka ziemniaczana z fasoli, tort z fasoli i ciasto fasolowe z bakaliami. Chyba zakocham się w tym Jasiu. 40 przepisów Królowej Fasoli Mikołaj Rey i Janina Molek Wydawnictwo: Editions Spotkania Rok wydania

Ugotowane pozamiatane
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 133

ząbek czosnku Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g ciepłej wody około 1 mała łyżeczka soli 1-2 łyżki oleju Wykonanie: Szpinak podsmażamy na patelni aby osuszyć go z nadmiaru wody. Przekładamy szpinak do miski, dodajemy ser feta, przeciskamy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko rozdrabniamy i mieszamy widelcem. Ciasto wyrabiamy z podanych składników. Wałkujemy ciasto na placek, wykrajmy(...)kółka, nadziewamy je farszem i formujemy pierożki. Gotujemy w gotującej się wodzie do chwili wypłynięcia pierogów, trzymamy je jeszcze tak z kilka minut i wyciągamy je z wody. Do przegryzania idealnie nadają się pomidorki koktajlowe :) Do pierogów można dodać jeszcze inne dodatki np. posiekane orzechy dla lepszego smaku bądź też cebulę

W Moim Magicznym Domu
Pełnoziarniste pierogi z kapustą, grochem i boczkiem 167

różnymi farszami, nie mogę jeść mąki białej więc przygotowałam takie oto pyszne i sycące pierogi z mąki orkiszowej razowej. Farsz przygotowałam z kapusty grochu i podsmażonego boczku, swoim smakiem mnie urzekły. Polecam osobą będącym na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Składniki: Ciasto: 0,5 kilogram mąki orkiszowej razowej 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 4 łyżki oleju rzepakowego Szczypta(...)smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Na stolnicę wsypujemy mąkę, wlewamy wodę wymieszaną z jajkiem i olejem, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podsypujemy mąką, dość cienko wałkujemy, za pomocą metalowej obręczą wycinamy kółka. Nakładamy porcję farszu i zlepiamy pierogi robiąc ozdobną falbankę, pierogi układamy na stolnicy posypanej mąką. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez

Bajeczna Kuchnia
MAZOWIECKIE PIEROGI Z MAKIEM 138

ubieram wtedy fartuch i czapę kucharską na głowę i oddaję się" lepieniu "makowych pierogów.Dla mnie nie muszą być akurat jakieś odświętne dni , ani zimowe miesiące ,wystarczy sama myśl że za chwilę zjem cudownego lekkiego, słodkiego pierożka, który świetnie poprawia zły nastrój.Zapraszam.   Ciasto: *********************** 40 dag.mąki 2 żółtka 2 łyżki stopionego masła Sól Farsz: ************************* 1 mała puszka(...)farsz:mak z puszki wyłożyć do miski wraz z orzechami, miodem , koniakiem i skórką pomarańczową, wymieszać.Posypać stolnicę mąką, rozwałkować ciasto, wyciąć krążki, wypełnić farszem, dokładnie skleić i wrzucić na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia.Pierogi podawać gorące obficie oblane stopionym masłem lub jak ja sosem waniliowym.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Uszka z grzybami do świątecznego barszczyku 142

małego kółka) Na kwadracik nakładamy niedużo farszu, po czym sklejamy go dokładnie, z góry na trójkąt. Następnie łączymy boki trójkąta ze sobą, sklejając je dobrze na palcu. Jeśli ciasto zdążyło przeschnąć lub za mocno posypaliśmy je mąką, można posiłkować się przy sklejaniu letnią wodą, by mieć pewność, że żadne uszko nie rozpadnie nam się w gotowaniu. Pierożki gotujemy w osolonym(...)który przepis już niedługo. ;) Wskazówka do mrożenia: By nie zagrzebywać się w robocie ze wszystkim na raz, zaraz przed wigilią, część dań przygotowuję wcześniej i mrożę. Z mrożeniem pierogów często jest problem, więc aby mieć pewność, ze żadne z uszek się nie przyklei, posypuję duży talerz sporą ilością mąki, a zanim ułożę na nim pierożki, każdy również dobrze obtaczam

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierogi z czerwoną soczewicą i ziemniakami 159

Wszystkich miłośników soczewicy zapraszam na pierogi 😍 Uwielbiam je w połączeniu z pomidorkami koktajlowymi z oliwą czosnkową... Pierożki zrobiłam w wersji wegańskiej. Zapraszam😊 Składniki: ciasto: mąka pszenna 5 szklanek, sól 2 łyżeczki, olej 4 łyżki, woda ciepła ok 2 szklanki, farsz: soczewica czerwona 1,5 szklanki, ziemniak 2 szt, cebula 0,5 szt, olej do smażenia, czosnek 1 ząbek, papryka(...)smaku, Dodatkowo: masło ze smażoną cebulką lub dla wegan i nie tylko: oliwa z oliwek z czosnkiem do polania, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy sól, olej oraz stopniowo wodę tyle ile zabierze ciasto. Ciasto zagniatamy do momentu aż będzie gładkie i sprężyste. Następnie przykrywamy go ściereczką i zostawiamy na kilka minut, aby odpoczęło.  Farsz: Soczewice płuczemy

kulinarne odsłony pati
Wegańskie leniwe pierogi 150

mniej tym będą bardziej miękkie. W przypadku takich klusek, prawda jest taka, że jak poszalejecie to i kilogram mąki wtłoczycie w ciasto, no ale po co? Nazwa leniwe, pochodzi podobno od tego, że są mniej czasochłonne niż pierogi, cóż, faktycznie, ale jeżeli będziecie mało czuli to wyjdą Wam niezgrabne gargamele, więc nakład pracy według mnie jest taki(...)bój się, bo ja sama w strachu byłam czy się uda, gdyż masa jest bardzo lekka, ale spokojnie przełóż 1/4 ciasta na posypaną mąką deskę i obtocz ciasto w mące, po czym uformuj wałek. Ostrym nożem podziel ciasto na kluchy i od razu je odseparuj od siebie. Bardzo delikatnie wrzucaj partiami na wrzącą wodę, pamiętaj, że klucha po ugotowaniu będzie

greenscarf
Pierogi drożdżowe z bobem i serem typu rokpol 144

cukier, mieszamy, czekamy aż wyrosną. do mąki dolewamy olej i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. ugotowany i obrany bób miksujemy z pokruszonym serem, natką , solą i pieprze. ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zalepiamy. pierogi układamy na papierze, smarujemy białkiem i przyklejamy listek natki. pieczemy w piekarniku

Gocha gotuje!
Serowe knedle ze śliwkami 134

Pyszne knedelki z ciasta serowego i bułki tartej. Do tego tradycyjnie bułka zarumieniona na masełku to jest coś couwielbiam ;) Do bułki tartej możecie dodać garść posiekanych

Smakołyki Asi
Pierogi z mięsem 123

Pierogi są dość pracochłonne, ale warto. Smak jest niepowtarzalny.     Składniki na przygotowanie farszu: -60 dkg łopatki -duża ćwiartka z kurczaka -jajko -3 marchewki -cebula -ząbek czosnku -seler, por, korzeń pietruszki -sól, pieprz, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -ziele angielskie, listek laurowy         Składniki na ciasto: -ok. 70 dkg mąki pszennej 480-550 -350 ml ciepłej(...)suchy. Mieszamy i farsz jest gotowy. Do miski wsypujemy ok. 60 dkg mąki, dolewamy wodę i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, stopniowo dosypujemy mąkę i dokładnie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty lub krążki. Układamy farsz i formujemy pierogi. Pierogi wkładamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem odrobiny oleju. Gotujemy na minimalnym ogniu

Maminek kulinarny
pierogi z jagodami 86

Składniki : Na ciasto: 2 szklanki mąki ok. pół szklanki letniej wody  ,  szczypta soli Na farsz: 50 dag  jagód 5 dag cukru Wykonanie Do

w mojej kuchni