barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami – zakwas z buraków na barszcz – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze(...)cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach KULEBIAK Przygotowanie : 2 h + czas przygotowania kapusty Porcje: około 40-50 pasztecików *Uwaga – z tego ciasta możesz przygotować paszteciki i pierogi pieczone, pół na pół Składniki ciasto: – 450 g mąki pszennej + dodatkowa o podsypywania – 250 ml ciepłego mleka – 50 g rozpuszczonego masła – 2 żółtka – 8 g drożdży instant
nietylkopasta.plJuż jakiś czas temu publikowałam na blogu przepis na pieczone pierogi (z soczewicą- przepis tu ) Dziś nieco inne, równie pyszne! Składniki na ciasto: 30 dag mąki 3 dag drożdży 1 łyżka cukru ¼ szklanki mleka 2 jajka 3 łyżki masła Sól do smaku 1 żółtko do smarowania Składniki na nadzienie. 1 szklanka soi 1 cebula Sól do smaku(...)wymieszać starannie. Wykonanie pierogów: Drożdże utrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie połączyć z mąką, wbić jajka, dodać roztopione masło , posolić do smaku, dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką kółka, nakładać nadzienie i starannie zlepiać. Ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia i gdy lekko
Tradycyjna Kuchniaciasta i lepimy jak najzwyklejsze pierogi. Pieczemy na folii aluminiowej i pieczemy 25 minut 1 80 stopniach (10 min jedna strona, przewracamy, 10 minut druga i 5 minut podwyższamy temperaturę - czas należy dostosować do własnego piekarnika, bo zapewne znacie już jego możliwości i "uchylenia" od normy :> ") Ciasteczka posypujemy obficie cynamonem. Serowe pieczone pierożki z jabłkiem
Czarnawisienkaciasto na trzy średnio-równe części. Rozwałkować każdą z nich i posmarować sosem pomidorowym, a następnie usypać na środku górkę nadzienia, by na koniec zlepić zgrabne pierogi. Pierogi piekliśmy naszą standardową metodą pizzową - w piekarniku rozgrzanym do 215 stopni. 8-9 minut na dolnym ruszcie i kolejne 5 na środkowym. Efekt fantastyczny. Spontaniczna kolacja przepyszna, syta i mimo(...)oddadzą. Wykonane zostały aparatem w moim telefonie (bez lampy). Nasz aparat pożyczyła Emilka na swoją imprezkę. Wszystkiego najlepszego z okazji pierwszych urodzin droga Mącilko. A pizzę zaklętą w pieroga jeszcze nie raz przyrządzę i udokumentuję jak należy
Kuchnia po mojemumnie szalotki) olej do smażenia cebuli 1-2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku żółtko rozmieszane z łyżką śmietanki do posmarowania pierożków czarnuszka do posypania Przepis na pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem Kaszę ugotować i ostudzić. Ser zemleć. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju, ostudzić. Składniki nadzienia wymieszać, przyprawić solą, pieprzem(...)krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać czarnuszką lub inną dowolną posypką (kminek, tłuczony pieprz). Piec w rozgrzanym do 200-220 °C piekarniku na złoto. Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Inne przepisy na pieczone pierogi na słono i słodko
Rodzinka w kuchniZapraszam :) Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki typ 550 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka 1 kostka margaryny Kasi 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 300 g sera białego półtłustego 1 cukier waniliowy 1 jajko 2 łyżki wiórek kokosowych 3/4 łyżki cukru do samku Wykonanie : Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem, następnie dodać(...)Białko ubić na sztywno dodać do sera i delikatnie wymieszać. Stolnice posypać odrobiną mąki, rozwałkować ciasto nie za grubo, wycinać koła, nakładać po łyżeczce sera i zlepiać jak pierogi. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.Pamiętajmy że zawsze wcześniej rozgrzewamy piekarnik. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. Pyszne i proste:) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliKruche pierożki z makiem to moja mniej oczywista propozycja pierogów na wigilijny stół. Składniki: 500 g mąki 20 dag masła 4 dag drożdży 2 jajka 1/2 - 3/4 szklanki mleka łyżeczka cukru sól (łyżeczka lub mniej) Nadzienie i dodatki: puszka masy makowe (lepiej domowa) - 85 dag żółtko rozmieszane z łyżką śmietanki do posmarowania pierożków gruby lub perłowy cukier(...)pieczenia, posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać grubym cukrem. Piec w rozgrzanym do 200-220 °C piekarniku na złoto. Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Inne przepisy na pieczone
Rodzinka w kuchnichipsami. Mimo to wszystko staram się być twarda i jeść mądrze. Pokazywałam już Wam przepisy na: Minikanapeczki z trzema pastami Genialną kanapkę z boczniakami i papryką Pieczone pierogi z boczniakami Uwielbiam placki ziemniaczane, mogłabym je jeść codziennie, a więc dzisiaj czas na odchudzone placki ziemniaczane. Placki są przepyszną przekąską ale równie dobrze mogą być obiadem. Do placków(...)ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Następnie obieramy cebulę i ścieramy na drobnych oczkach. Do masy dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy. Całość mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy pędzelkiem zanurzonym w oleju rzepakowym. Nakładamy i formułujemy placuszki, następnie smarujemy każdy placek od góry pędzelkiem zanurzonym w oleju. Pieczemy w piekarniku 200st - 25min. W tym czasie przygotowujemy
Brzuszki Łakomczuszkimahlab (można zastąpić małą szczyptą pieprzu) opcjonalnie duża szczypta kakao do smaku albo szczypta gałki muszkatołowej albo 3 łyżki stołowe posiekanych drobno orzechów Przygotowanie Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i przyprawami (niewielką część przypraw można też dodać do nadzienia, ale nie jest to konieczne). Do tej mieszaniny dodać masło i wyrobić ciasto. Dodać wodę różaną (lub pomarańczową(...)roladę i pociąć na niewielkie prostokąty. Trzecia metoda przypomina robienie polskich pierogów - z rozwałkowanego ciasta wycinamy okręgi, napełniamy nadzieniem i sklejamy tak jak bardzo małe pierogi. Piec na nasmarowanej tłuszczem blasze ok. 20-30 minut (aż nabiorą złotego koloru), w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni. W krajach arabskich można kupić specjalne wydrążone w fantazyjne wzory
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasmakową, np. oliwą czosnkową . Pizza bez drożdży SKŁADNIKI: 180 g mąki pszennej tortowej 150 g jogurtu naturalnego po ½ łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej większa szczypta soli Dodatkowo: pełna łyżka oliwy – do posmarowania papieru do pieczenia, na którym formować będziesz ciasto na pizzę. SKŁADNIKI NA SOS: 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki passaty 1 ząbek czosnku sól(...)których zaangażuj do wykładania poszczególnych składników na ciasto. Jeśli lubisz przepisy z ciastem i pysznym, wytrawnym farszem, to koniecznie wypróbuj mój przepis na domowe calzone. To super smaczny, maślany pieróg pieczony z dowolnym farszem. Moje calzone przygotowałam z farszem z szynki i warzyw. CALZONE Smacznego
Zasmakuj Kuchnitylko ;)) Dzisiaj propozycje na takie właśnie pierogi z farszem szpinakowym. Zazwyczaj zajadamy je z sosem koperkowym lub czosnkowym. Szybkie, niedrogie i mega pyszne! Ilość porcji: 16 pierogów Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 250g szpinaku mrożonego 150g fety 120g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Sos koperkowy lub Sos czosnkowy Na patelni podsmażamy(...)pół po skosie i dociskamy brzegi widelcem. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut na 200 stopni Celsjusza. Kiedy ciasto z wierzchu zacznie się rumienić wyciągamy. W czasie pieczenia pierogów przygotowujemy sos koperkowy lub czosnkowy. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika wraz z ulubionym sosem
Kolizje SmakówPieczone pierogi z nadzieniem z fety i brokuła można podać do czerwonego barszczu na Wigilię, choć pewnie w wielu domach preferuje się z tradycyjne nadzienie z kapusty i grzybów. Jeśli oczywiście ktoś lubi łamać tradycję. A jeśli nie na Wigilię, to myślę, że takie pierogi sprawdzą się podczas świątecznych spotkań z rodziną, ale też na sylwestrowym(...)Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać porcję farszu. Zlepiać dobrze brzegi. Układać na blasze oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do ciepłego (40-50oC) piekarnika na ok. 20 minut. Smarować białkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec w temperaturze 180 o C około 20-25 minut do zrumienienia. Podawać
Czerwień i błękitPamiętacie jak pokazywałam Wam PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ? Wykorzystałam do nich rewelacyjne ciasto , które jest na tyle uniwersalne i neutralne w smaku , że śmiało je można wykorzystać również do przygotowania słodkości. Delikatne ciasto w połączeniu z jabłkami z odrobiną cynamonu zachwyci nie tylko wielbicieli szarlotek! A ciastka można spakować do plecaka czy torebki i zabrać(...)Posypujemy cukrem i cynamonem. CAŁOŚĆ: Na środku ciasta kładziemy porcję jabłka , przykładamy drugą częścią i dobrze sklejamy. Nożem możemy wyciąć delikatny wzorek. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w 190C do momentu aż się zrumienią. Smacznego
Ostra na Słodkosuszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem(...)pomidorem i ogórkiem małosolnym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Sałatka ziemniaczana z kapustą pekińską i pomidorkami Sos pomidorowy z ziołami Spaghetti w pomidorach z cukinią Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Spaghetti z pomidorem i cukinią w natce pietruszki Spaghetti ze świeżymi pomidorami i kiełbasą Surówka z kapusty z pomidorem
Moja smaczna kuchniaodeszli na zawsze. U nas przygotowania do tej uroczystej wieczerzy ruszają pełną parą już na kilka dni przed Wigilią. Zaczyna się szał zakupów, przygotowanie rolmopsów, lepienie uszek i pierogów, pieczenie ciast, sprawianie karpia. Potraw do przyszykowania nie jest mało, bo 12 potraw wigilijnych, które mają symbolizować 12 apostołów, niektórzy twierdzą, że ilość dań bierze się od 12 miesięcy(...)potraw wigilijnych zajmują: – obowiązkowo rolmopsy , ale też śledzie w oleju lub pod różnymi postaciami, – ryba w pomidorach – kapusta z grochem Wigilijne dania główne to: – Pierogi z kapustą i grzybami – karp smażony – Karp w galarecie – naprzemiennie krokiety z kapustą i grzybami. / rogaliki z kapustą i grzybami , / kapuśniaczki/ – łazanki z kapustą i grzybami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię