Pieczone Pierogi* z borówkami/ malinami podane ze śmietaną, malinami i borówkami *żytnie, inspiracja Równo rok temu pojawił się tu pierwszy wpis. 26 lipca. łał. Zakładając tego bloga nie sądziłam, że wytrzymam tak długo. Myślałam, że ten pomysł i ambicje miną równie szybko jak wszystko inne. A jednak, nadal tu jestem. Rok to bardzo długi okres czasu
More food, love and dreamsBył nawet sprzedawca z wędzarnią na kółkach więc można było zaopatrzyć się w domowe wędzone szynki, boczki i kiełbasy. Można było kupić miody, ale i ubrania czy pieczone pierogi. Zapraszam na zdjęcia
Magiczne Życie Martyzlepione na falbankę nie rozkleiły się podczas pieczenia w odróżnieniu od tych zlepionych tradycyjnie i przy pomocy widelca uformowane pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować pierogi żółtkiem zozbełtanym z 2-ma łyżkami mleka piec w 200`C 20-25 minut do zrumienienia podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z czerwonym, czystym barszczykiemi (przepis
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieczenia. Układamy na nim pierogi tak, by nie stykały się ze sobą. Możemy w ten sposób ułożyć kilka warstw pierogów, przekładając każdą z nich papierem do pieczenia. Gdy pierogi całkowicie już zamarzną możemy przełożyć je do pojemnika lub torebki
Dieta bez mlekapieczenia. Układamy na nim pierogi tak, by nie stykały się ze sobą. Możemy w ten sposób ułożyć kilka warstw pierogów, przekładając każdą z nich papierem do pieczenia. Gdy pierogi całkowicie już zamarzną możemy przełożyć je do pojemnika. Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Kruche mini rogaliki makowe Brownie z fasoli
Dieta bez mlekapieczenia. Układamy na nim pierogi tak, by nie stykały się ze sobą. Możemy w ten sposób ułożyć kilka warstw pierogów, przekładając każdą z nich papierem do pieczenia. Gdy pierogi całkowicie już zamarzną możemy przełożyć je do pojemnika. Z podanych proporcji możemy przygotować około 60 średniej wielkości pierogów
Dieta bez mlekaroztopionym masłem. Możecie delikatnie wysmarować naczynie, rozprowadzając tłuszcz papierowym ręcznikiem – dzięki temu naczynie będzie wysmarowane, a ilość użytego tłuszczu minimalna. Tak przygotowane pierogi wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni i pieczemy, aż się zarumienią. Potrwa to ok. 10-15 minut, jeśli pierogi są zamrożone, lub krócej, jeśli są tylko gotowane. I gotowe! Pyszne i chrupiące
MarcinChefchiński makaron, tortille, ravioli i pierogi – zobaczcie co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka, żeby nic się nie zmarnowało. Co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka? Dziś chcieliśmy się z Wami podzielić kilkoma patentami z naszej kuchni na smaczne zagospodarowanie resztek pieczonego kurczaka. W tym wpisie znajdziecie kilka naszych sprawdzonych, pysznych przepisów, jeśli szukacie jeszcze(...)ciemnożółtych, dużych, kwadratowych lub okrągłych pierogów włoskich jest niemała. Z konsumpcji również. Kiedy czasu jest mniej, lepimy nasze staropolskie pierogi, jak babcia przykazała Mamy niezawodny przepis, dzięki któremu pierogi mogą iść w zawody z ravioli! A wałkowanie ciasta nie wymaga aż takiej atencji jak w przypadku włoskiego odpowiednika. Ravioli lub pierogi to też doskonały patent
Niedzielny kucharzwszystkie resztki z pieczonego kurczaka – to dla nas półprodukty do kolejnych, pysznych dań. Co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka? Dziś chcieliśmy się z Wami podzielić kilkoma patentami z naszej kuchni na smaczne zagospodarowanie resztek pieczonego kurczaka. Rosół orientalny na bulionie z kości – przykład na to, co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka. Jeśli(...)włoskich jest niemała. Z konsumpcji również. Kiedy czasu jest mniej, lepimy nasze staropolskie pierogi, jak babcia przykazała Mamy niezawodny przepis, dzięki któremu pierogi mogą iść w zawody z ravioli! A wałkowanie ciasta nie wymaga aż takiej atencji jak w przypadku włoskiego odpowiednika. Ravioli lub pierogi to też doskonały patent na to, by zagospodarować inne pozostałości z niezjedzonego
Niedzielny kucharzplacki. Na połowę każdego placka wykładamy farsz: plasterki mozzarelli, plasterki pomidora, plastry szynki, listki bazylii, doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Brzegi zwilżamy wodą i zlepiamy jak pierogi. Wierzch smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 20 min. składniki na farsz: ok. 300 g mozzarelli pokrojonej na plasterki 2 pomidory pokrojone w plasterki ok.100 szynki
Domowy Smak Jedzeniakwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy łyżkę nadzienia i sklejamy tak jak pierogi, tylko boki możesz przygnieść jeszcze widelcem, będzie fajniej wyglądać. Na formie do pieczenia rozkłądamy papier do pieczenia, układamy pierogi, zachowaj odstęp pierogi lekko zwiększą objętość. Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy je widelcem, dodajemy łyżkę mleka i mieszamy. Bierzemy pędzelek i każdy z pierogów smarujemy(...)jajkiem. Posypujemy np. czarnuszką. Pieczemy 20 minut w piekarniku. Tak to wygląda na żywo : ) Do pierogów możemy dodać sos – najprostszy to sos czosnkowy Smacznego ! ps. jeśli zostanie Ci farsz, zawsze możesz go dodać do makaronu i mieć pyszny obiad następnego dnia : ) Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego
Kuchnia na wzgórzuDrożdżowe pierogi z soczewicą Długo, długo za mną chodziły pierogi, ale wiadomo pół dnia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi, to niech będą wyjątkowe, niech będą takie, że „mucha nie siada”. Moje pierogi są z ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy w piekarniku(...)orzecha włoskiego – średnica ok 3 cm), zlepić boki, bardzo dokładnie bo lubią się rozklejać podczas pieczenia. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w 2 cm odstępach, przykryć ściereczką do napuszenia (około 2o min). Jajko rozmącić z dwiema łyżkami wody. Każdego pieroga posmarować jajkiem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec w rozgrzanym piekarniku przez
moj przepis na