Pierogi to najbardziej rodzinne danie, jakie istnieje. Zawsze wszyscy domownicy zaangażowani są w ich przygotowywanie. Ja wałkuje ciasto, babcia z mamą sklejają pierogi, a tata podjada i ocenia czy potrzeba więcej soli, czy pieprzu. Najlepsze pierogi robiła moja babcia. Zazwyczaj proces lepienia pierogów trwał kilka dni. Ja wraz z kuzynkami podjadłam różnego rodzaju farsze, biegając
wegetalerześciereczką tak, żeby nie obsychało. Każdy kawałek ciasta formujemy w dłoniach w kulkę i mocno ją rozpłaszczamy. Na środek placka kładziemy po łyżce jagodowego nadzienia i zlepiamy ciasto dokładnie tak, jak pierogi. Formujemy wrzecionowate bułki i układamy je na blasze do pieczenia, łączeniem do dołu, w odstępach – jeszcze urosną. Zostawiamy przygotowane bułki pod folią spożywczą lub ściereczką, aż podwoją(...)chlebaku lub zawinięte w lniane ścierki, smaczne są i na drugi, i na trzeci dzień. Ale szczerze wątpię w to, żeby na trzeci dzień coś Wam zostało ;) SKŁADNIKI ciasta na 12 bułek 550-600g mąki pszennej, 500 lub 550 2 opakowania drożdży instant (14-15g) 250ml mleka 50g masła 2 jajka M albo 1 jajko
Karo in the Kitchenwindow.adsbygoogle || []).push({}); Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 1-2 mm . Nakładać łyżeczką nadzienie i przy pomocy wykrojnika do pierogów wycinać pierogi. Można też przy pomocy szklanki wycinać kółka w cieście i napełniać je farszem a następnie zalepiać ręcznie lub przy pomocy widelca. Do wrzącej posolonej wody dodac łyżkę oliwy z oliwek i wrzucić połowę
zielonacukinkaz jagodami (około 60 sztuk): Ciasto: niecały kg mąki jajko łyżka soli 400 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju Nadzienie: jagody 750 g cukier Nadzienie jest bardzo proste. Należy umyć jagody i zasypać cukrem (ilość wedle uznania). Połączyć składniki na ciasto i zagnieść. Następnie rozwałkować, wykroić szklanką kółka, nałożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować. Wrzucać na gotującą się
Karola gotujewiejskie jajka, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Do naczynia wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy delikatnie roztrzepane jajka, sól, cukier, sodę i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Powinno być luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek). Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką pozostawiamy w temperaturze pokojowej
Moniki Smakołykikozi i parmezan jest już dość słony. Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy ciasto odpoczywa kończymy farsz dodając sery i ziemniaki. Na krążki z ciasta kładziemy cienki plaster szynki a na to farsz i zawijamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut. Podajemy z rukolą i parmezanem. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkiwykładamy blachę o wymiarach 20 x 20 cm wykładając ją wcześniej folią spożywczą. Umyte jagody miksujemy z dodatkiem soku z cytryny i cukrem pudrem. ilość żelatyny jaką damy do ciasta zależy od tego jak bardzo chcemy mieć zbitą masę. Ja dałam 10 g żelatyny i mój mus jagodowy był bardzo delikatny co widać z resztą na zdjęciach. Przy wyższych temperaturach(...)jest gazetkowy po kliku zmianach jakie zastosowałam. Ilość jagód jaką zebrałam w lesie powoduje ,że przeważają u mnie same jagodowe desery :) Mam już za sobą dżemy jagodowe, pierogi z jagodami, powyższe ciasto, a jagód nie ubywa :) Jeżeli macie smakowity przepis z jagodami piszcie
W Moim Magicznym DomuPierogi. Pierożki. Empanadas. To popularne danie z Ameryki Południowej jest może i czasochłonne, ale warto się za nie zabrać. Obiecuję Wam, że to nie będzie Wasz pierwszy i ostatni raz. Wciągają jak chodzenie po bagnach. Empanadas najbardziej popularne są w Argentynie i Chile, ale i w USA mają mnóstwo fanów. Kruche ciasto kryje w sobie soczyste, aromatyczne nadzienie. Robione(...)ciasto zmięknie i będzie dało się łatwo wałkować. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ta porcja ciasta i nadzienia wystarczy Wam na 15-20 dużych albo 30-40 małych pierożków empanadas. Wałkujemy ciasto partiami na grubość około 3mm, wycinamy krążki szklanką, miseczką lub specjalną metalową foremką. Na każdy krążek ciasta rozkładamy nadzienie, zlepiamy brzegi jak w naszych tradycyjnych pierogach
Karo in the Kitchentygodnie Adwentu, czyli okresu poprzedzającego Boże Narodzenie. Ciasto na uszka bez jajek Reżim żywieniowy dotyczył również wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj te zasady już nie obowiązują. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości(...)uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie jest aksamitnie miękkie i rozpływa się w ustach. Stanowi doskonałą oprawę dla grzybowego farszu, który w tym daniu razem z barszczykiek gra pierwsze skrzypce. Ciasto stanowi tylko tło. Jak zrobić dobre uszka Jeszcze tylko słowo od Wujka Dobra Rada: ciasto jest miękkie i wilgotne, dlatego gotowe uszka odstawiajcie
Niedzielny kucharzowocowych (w tym malinowe, jagodowe i truskawkowe) ze słodką śmietaną. Muszę przyznać, że troszkę żałowałam, gdyż talerz eM wyglądał dużo ciekawiej - wybrał pierogi z pieca w kruchym cieście ze szpinakiem i serem favita, diabelskie i zza wielkiego muru. Niestety jedliśmy oczami, gdyż 2 duże kruche pierogi wzięliśmy na wynos. Swoje mięsne pozostawiłam (kiepsko doprawione niestety
Słodkie Przyjemnościsię rozmrozi. Dla bardziej niecierpliwych, wystarczy zawartość torebki przełożyć do rondelka, podlać delikatnie wodą i rozmrażać na wolnym ogniu. Puree może służyć jako półprodukt do wykonania ciasta, placków czy nadzienia pierogów oraz jako danie – doprawione puree to doskonały mus do zjedzenia np. z jabłkiem, dodatkiem nasion chia i posypanych prażonymi migdałami. Puree z dyni ma wiele zastosowań(...)pestki przed pieczeniem, rozkładamy je na papierze i suszymy. Fajnym patentem, podpatrzonym na jakimś blogu, jest odmierzenie ilości puree przed zamrożeniem. Jeśli w Twoim ulubionym przepisie na placki czy ciasto jest np 300 g dyni, przed zamrożeniem odważamy wskazaną ilość i wkładamy ją do woreczka. Mrozimy. Drukuj Puree z dyni – sposób na dynię na zimę window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki
Mieszam w GarnkuJarmuż wspaniałe warzywo które najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach wtedy smak jego jest jeszcze lepszy u mnie dzisiaj w pierogach wraz z kurczakiem stworzył pyszny duet zapraszam na pierożki Składniki ciasto • 1 kg mąki • 150 ml jogurtu naturalnego • ok 300 ml maślanki (mrągowskiej dałam ) farsz • liście z 2 krzaków jarmużu • 3 piersi pojedyncze(...)kurczaka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 kostka rosołowa (dałam domową przepis w mojej kolekcji ) • sól • pieprz • 150 g masła ponad to do polania pierogów • olej • 2 cebule Sposób przygotowania 1. • ciasto Odsypać kilka łyżek mąki do podsypania w czasie wałkowania ciasta z reszty mąki jogurtu i maślanki (w razie potrzeby maślanki wlać więcej lub miej zależy
W królestwie smaków BeatyPopularna i lubiana potrawa turecka, nieco podobna do polskich pierogów. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (ciasto) 3 szklanki mąki 2 jajka woda, ile zabierze 1½ łyżeczki soli Składniki (farsz) 400g mielonego mięsa z wołowiny 1 średnia cebula ½ natki pietruszki sól pieprz Składniki (sos I) 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku Składniki (sos II) 1 łyżka masła(...)mięsem. Wziąć jedną część ciasta i rozwałkować na grubość 1mm. Pokroić na kwadraciki o wielkości 2×2 cm. Na każdym kwadraciku położyć farsz. Potem połączyć przeciwległe rogi. Pierożki odkładać na wysypaną mąką ściereczkę. Pierożki nie powinny stykać się ze sobą. Postępować tak z każdą cześcią ciasta. Zagotować wodę, posolić i dodać odrobinę oliwy. Wrzucać pierogi do wody i gotować
Tureckie Przepisyprzyprawić solą i pieprzem dodać jajko, wymieszać. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i olej, zalać wrzątkiem, chwilę mieszać drewnianą łyżką po czym zagnieść plastyczne ciasto. Wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku, podawać ze skwarkami i przyrumienioną cebulką
Gotowanie jest łatweWielki kluch- pyszny obiadek Dzisiaj na obiad był wielki kluch . Czyli wspólne dzieło moich dzieci i moje . Zwyczajowo chciałam zrobić knedle , ale dzieci podumały i twórczo
Ogrodnik w podróży