wymieszać. Ciasto...Do dużej miski wsypać mąkę i sól. Masło dodać do gorącej wody i mieszać, aż się roztopi, a następnie wlać powstałą emulsję do mąki. Teraz musimy mieszać masę dużą łyżką, jednak w miarę jak składniki zaczną się łączyć, zacząć wyrabiać ciasto rękoma na blacie . Jeśli ciasto jest za rzadkie, podczas wyrabiania podsypywać je delikatnie mąką. Jeśli ciasto jest(...)zbyt gęste, zwilżyć dłonie wodą w czasie wyrabiania. Ugniatać ciasto przez kilka minut, aż będzie jednolite, miękkie i elastyczne. Kawałek ciasta i rozwałkować na cieniutki placek – resztę ciasta trzymać przykryte bawełnianą ściereczką – a potem wykrawać wzorki pierożków. Na środek każdego z nich nałóżyć niewielką ilość farszu i zalepić dokładnie brzegi pieroga .Gotować partiami w dużej ilości osolonego wrzątku
w mojej kuchnirozwałkować na placek o grubości 5 mm Sposób 2: rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm. Nałożyć porcje farszu na ciasto i zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni lub w garnku na sporej ilości oleju, na złoty kolor. Sos: Do śmietany dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić(...)Krok po kroku: 1. Poddusić pieczarki 2. Ugotować, ubić i wystudzić ziemniaki; następnie dodać jajko 3. Dodać mąki, sól i wymieszać 4. Wyrobić ciasto 5. Wyciąć kółka 6. Nafaszerować pierożki pieczarkami 7. Opanierować pierożki w bułce tartej 8. Usmażyć na oleju 9. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym 10. Przygotować sos Pobierz wersję do druku: Pobierz Pierożki ziemniaczane
KuchniaWeDwoje.plmoich najbliższych pierogi. Pierogi z jagodami, a jakże, po tych z truskawkami to ulubione danie mojej córki. Przy okazji przetestowałam nowy przepis na ciasto z MLEKIEM. Idealnie nadaje się do pierogów z owocami. Jest mięciutkie i elastyczne :) SKŁADNIKI: 400 g mąki pszennej około 250 ml ciepłego mleka 1/2 łyżki oleju szczypta soli jagody cukier trzcinowy jogurt naturalny(...)masło A jak to zrobić: Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól i olej. Stopniowo wlewać mleko i zagniatać ciasto, aż uzyska gładką konsystencję. Nakryć głębokim talerzem i pozostawić 15-20 minut. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek, w razie potrzeby podsypując mąką. Przy pomocy szklanki wycinać kółka, które lekko rozciągać w palcach. Na środek
Kuchnia w opałachproszku do pieczenia - 400g kwaśnej śmietany - 250g margaryny - 227g masła - 2 całe jajka - 2 żółtka - 1 jajko dodatkowo do smarowania pasztecików Farsz: - taki sam jak na pierogi Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże instant i proszek do pieczenia, mieszamy (jeżeli używamy drożdży świeżych rozkruszamy je do śmietany – jedno
mojewypiekiinietylkociasta lekko rozciągamy aby nadal im kształt owalu. Na środek nakładamy porcję ciasta, zostawiając dookoła wolną ramkę z ciasta. Następnie składamy paszteciki dokładnie sklejając ze sobą boki ciasta, podobnie jak przy pierogach, ale bez falbanki (patrzcie na zdjęcie poniżej). Kładziemy paszteciki falbanką do dołu i rozpłaszczamy dłonią, nadając mu owalny, płaski kształt. Gotowe sztuki odkładamy na blachę wyłożona papierem(...)pieczenia i smarujemy je lekko wodą lub mlekiem z wierzchu. 3. FARSZ (15 min) Podczas wyrastania ciasta zdążymy zrobić farsz. Pierś z kurczaka drobno siekamy na coś w rodzaju papki, wkładamy do miski i dodajemy pieprz oraz chili mielone lub w płatkach (powinno być dość sporo, aby wyrównać mdły smak awokado), mieszamy i odstawiamy na bok. Następnie drobno kroimy cebulę
Nerds Kitchenłyżka cukru, sól. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz wodę. Zagniatam ciasto. Powinno być elastyczne i wolne. 2. Truskawki obieram z szypułek. Przygotowane ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę truskawkę. Zlepiam pierogi. 3. Przygotowane pierogi wrzucam na gotującą się, osoloną wodę. Gotuję 5 minut. Pierogi
Tradycyjna kuchnia KasiCiasto : mąka pszenna - 2 szkl woda ciepła - 120 ml olej - 1 łyżka żółtko - 1 szt szczypta soli Nadzienie dżem z cukinii Dodatkowo; czekolada w kostce śmietana 24 % cukier do smaku Przygotowanie: Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić mały dołeczek, wybić jajko, dodać olej i sól, dolewając po trochu wody zagnieść ciasto. Ciasto powinno być lśniące i gładkie. Przykryć ciasto ściereczką(...)odstawić na kilka minut. Po tym czasie szklanką lub maszynką do pierogów wycinać kółka nakładać, po łyżeczce dżemu, dobrze zlepiać. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez ok.3 minuty. Wybierać pierogi łyżką cedzakową, podawać polane śmietanką z cukrem, posypać startą czekoladą. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia DanusiMoże nawet przekonają do siebie jakiegoś zdeklarowanego niejadka ;) Składniki: Ciasto: 200 g mąki 1 jajko 50 ml wody 20 ml soku z buraka sól Nadzienie: 250 g twarogu śmietana kwaśna (ok. 150 g, najlepiej dodawać stopniowo) cukier puder 12 truskawek (lub więcej) Wykonanie: Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietanę(...)wymieszać. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Dodać do twarogu i delikatnie wymieszać. Dodać cukier według uznania. Ciasto rozwałkować cienko, lepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia
zadanie-gotowaniesztuka olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Ciasto na calzone : Do dużej miski wsypać mąkę, sól i drożdże. Następnie dolać 150 ml wody. Porządnie ugniatać przez kilka minut. Dolać resztę wody i czynność powtórzyć. Dodać 50 ml oleju i ugniatać ciasto. Na początek może się wydawać, że jest zbyt oleiste, ale mąka wszystko wchłonie. Ciasto na calzone będzie gotowe gdy zmieni się(...)wyrośnięcia ciasta. Przypuszczalny czas na wyrośnięcie 1 – 1,5 godziny. Kiedy ciasto będzie gotowe, wysypać trochę mąki na blat, wyłożyć ciasto i rozwałkować. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawę i przesmażyć na oleju. Pieczrki umyć i pokroić. Ser i szynkę również pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dać na środek pizzy. Polać sosem beszamel i zawinąć ciasto formując
kuchniabellissima.wordpress.compierożki wyszły bardziej MEGA niż mini i z przekąski awansowały na wieczorne danie główne. Żadne z nas nie narzekało jednak z tego powodu ;) Składniki (na 3 pierogi w tym jeden wypasiony): - ciasto: 150 gram mąki pszennej 150 gram mąki pełnoziarnistej Trzy ziarna 5 gram drożdży w proszku 1 łyżka oleju płaska łyżeczka soli szczypta ziół prowansalskich i pieprzu(...)suszone pomidory Przygotowanie ciasta: Do mąki wymieszanej z solą, przyprawami i drożdżami wlewam 1 łyżkę oleju. Zaczynam mieszać wlewając po troszku wodę jednocześnie . Wodę należy lać bardzo powoli i stopniowo bo w trakcie wyrabiania może się okazać, że ciasto się lepi i mąki trzeba dodać. Zagniecione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Kuchnia po mojemumąki pszennej typ 650 gorąca przegotowana woda łyżka oleju Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać małą szklanką kółka (średnica ok. 6 cm). Ciasto nadziewamy farszem i sklejamy jak klasyczne uszka. Chyba, że wymyślicie inaczej :) Przygotowane pierogi
vegetaniewariantów mamy wiele - co kto lubi. Dzisiaj pieczarki i boczek w otoczce żółtego sera jednak świetnie komponują się również warzywne wersje, które polecamy. Calzone - pieróg z serem, boczkiem i pieczarkami SKŁADNIKI : ciasto : 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 3 dag świeżych drożdży 200 ml mleka 1 żółtko 6 g masła 3 łyżki oliwy(...)łyżki masła dodatkowo : jajkodo posmarowania ketchup do podania PRZYGOTOWANIE : Ciasto: Przygotowujemy zaczyn, do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki i cukier - odstawiamy do wyrośnięcia. Na stolnice wsypujemy mąkę, dodaje sól i mieszamy, dodajemy masło oraz żółtko, dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto dodając oliwę. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy, wykrawamy z niego duże okręgi (użyłam dużego kubka
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPierogi ze szpinakiem często przyrządzam na piątkowy obiad, są bardzo smaczne, najlepiej smakują zaraz po ugotowaniu. Pierogi przygotowałam z mąki od firmy Młynomag . Składniki: Ciasto: 0,5 kilograma mąki pszennej Młynomag 1 szklanka letniej wody 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego Szczypta soli Mąka do podsypania Farsz: 2 opakowania mrożonego szpinaku 2 opakowania sera feta 3 ząbki czosnku(...)dokładnie mieszamy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy olej, szczyptę soli, jajko oraz wodę, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy na stolnicę posypaną mąką, wałkujemy dość cienko, szklanka wycinamy krążki z ciasta. Na każdy krążek nakładamy porcję farszu, pierogi składamy na pół, zlepiamy robiąc ozdobną falbankę. Układamy na stolnicy posypanej mąką, w garnku zagotowujemy wodę
Bajeczna KuchniaTradycyjny kulebiak jest wykonany z ciasta drożdżowego. Jest to potrawa kuchni kresowej. Nadziewany pieróg farszem z mięsa i warzyw. Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam. Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie. Składniki: na około 6 porcji płat ciasta francuskiego 50 dag kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 20 dag kaszy jaglanej 2 szt. cebuli 2 szt. jajek sól, pieprz Grzyby
potrawyregionalne