rozpuścić w soku i wlać do jeżyn. Zamieszać i zagotować. Sos powinien być nadal płynny, ale zawiesisty. Polewać po gorących pampuchach. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta drożdżowe , Dla dzieci , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: drożdże , jeżyny
https:KKuchniaMniamśrednie): ciasto: 2 szklanki mąki razowej pszennej (typ 2000) + mąka przy wałkowaniu 3/4 szklanki letniej wody szczypta soli 0,5 łyżeczki cynamonu farsz: 2 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 300-350g sera białego 2 garści rodzynek Sposób przygotowania: Mąkę z solą i cynamonem wsypujemy do miski po trochu dodajemy wody i wyrabiamy ciasto aż stworzy jednolitą kulę ciasto wałkujemy(...)blacie osypanym mąką, aż będzie miało grubość około 1mm jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy ser, cynamon, rodzynki (opcjonalnie jakieś słodidło), mieszamy lepimy pierogi, ja użyłam specjalnego mechanizmu do pierogów ;) na każdy pierożek przypada około łyżki farszu tak przygotowane pierogi wrzucamy co lekko wrzącej, osolonej wody gotujemy około 5-7 minut od wypłynięcia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćformujemy kulki (takie mniej więcej o średnicy 5-7cm), spłaszczamy kulkę na dłoni, palcami formujemy lekki dołek i umieszczamy trochę nadzienia. Bardzo podobnie do lepienia pierogów zamykamy nadzienie w cieście i spłaszczamy w dłoni. Nadzienie będzie nam wypływać, nic nie szkodzi. Kładziemy gotowego placuszka na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne jest aby zachować duże odstępy na blaszce
upichconacukier waniliowy marmolada lub dżem [frużelina malinowa] Składniki na ciasto posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min.Schłodzone ciasto rozwałkować cieniej niż na pierogi na stolnicy posypanej mąką. W miarę możliwości uformować prostokąt. Na kraj ciasta nałożyć pasek marmolady o szerokości ok. 1 cm. Kawałek z marmoladą złożyć 2 razy, odciąć
Moje domowe kucharzenieBardzo ciekawe połączenie ciasta naleśnikowego z popularnym farszem jaki przygotowujemy na pierogi ruskie. Do tej kombinacji początkowo podchodziłam sceptycznie nie będąc pewna efektu końcowego. Jednak wszelkie obawy rozwiały się w momencie skosztowania pierwszego kęsa krokieta - smak jest wyjątkowy i z pewnością zdobędzie uznanie wśród fanów pierogów ruskich oraz krokietów.Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli Farszem(...)szklanki wody2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajkapłaska łyżeczka soliolej ok. szklanka bułki tartejjajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli Farszem jak na Pierogi Ruskie) - Sposób przygotowania:Farsz: Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i całkowicie studzimy.Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości
Słodka StronaPrzygotowanie: Ciasto francuskie rozłóż na blacie, lekko rozwałkuj i wycinaj duże kółka (podobnie jak na pierogi). Na każdym kółku rozłóż łyżeczkę konfitury, zlep dobrze jak pieroga, tak postępuj z każdym kawałkiem ciasta aż się skończy. Jeśli Ci coś zostanie powycinaj małe fantazyjne kawałeczki i wrzuć z pierożkami do piekarnika, gdy będą złote wyjmij. Gotowe pierogi posmaruj roztrzepanym
Zasmakuj Kuchnizrobić. Robimy ciasto z mąki, wody, jajek i soli. Wyjmujemy truskawki i jak są duże kroimy. Ciasto gotowe, truskawki czekają... :) więc czas na wałkowanie, wycinanie, lepienie... Dobra pomoc zawsze się przyda, wówczas szybko pójdzie :) Gisia młody uczeń ... i Ania mistrz pierogarski, lepi szybciej niż maszyna! Gisia zawsze wszystko chce, ciasto rozwałkowane... ...więc lepienie pierogów nie może jej ominąć
chleba naszegogrubości około 1 cm. Szklanką wycinałam kółka. Kolejno brałam małe kółeczka lekko je spłaszczałam. Na środek nakładałam po łyżeczce marmolady. Złożyłam na pół i zlepiłam jak pieroga. Następnie złączyłam rogami ciasto od spodu. I tak kolejno formowałam pączki. Łączeniem do dołu wkładałam je kolejno do papilotek. Ułożyłam je na blasze do pieczenia. Powinny postać około pół godziny do podrośnięcia
potrawyregionalnePrzepis podstawowy na pierogi z dowolnym nadzieniem. Ciasto robię bez mleka, jaj i cukru. Tylko mąka, woda i sól. Składniki (ok. 30 sztuk): szklanka mąki pszennej typ 500 lub 650 wrzątek ok. 100 ml łyżka soli do gotowania Mąkę zalewam stopniowo gorącą wodą, nie wlewam od razu wszystkiego. Mieszam najpierw nożem a następnie zagniatam ciasto ręką przez kilka(...)ręki. Konsystencję reguluję ilością wody lub dosypując mąki. Odstawiam na kwadrans. Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Na środek kładę nadzienie, zalepiam dokładnie brzegi, ewentualnie zagniatam brzegi widelcem. W sporym garnku gotuję ok. 3 litrów wody i dodaję łyżkę soli. Pierogi wrzucam na wrzątek po 10 sztuk. Delikatnie mieszam by nie przywarły
prawdziwe jedzeniepierogi z kapustą i grzybami, nie ma lepszego wigilijnego dania, chyba się ze mną zgodzicie? Nasz przepis modyfikuje głównie mąkę użytą do zrobienia ciasta. Polecamy i życzymy wesołych, spokojnych i radosnych Świąt! Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami (ok. 30 sztuk) 40g potrawy czyli 1 sztuka: Energia – 37 kcal, Białko – 1,5g, Tłuszcz – 1,3g, Węglowodany(...)wlewamy łyżkę oleju/oliwy. Solimy. Powoli dolewamy niepełną szklankę ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je na pół godziny, następnie dzielimy na ok. 4 porcje i rozwałkowujemy na grubość około 2mm. Wycinamy kółka. Na środek ciasta nakładamy farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi w pierogi. Można ozdobnie zagnieść pierogi widelcem. W dużym garnku gotujemy
Przepysznik - BLW i nie tylkopierogi z serem. Składniki: Ciasto: 3/4 kg mąki 2 jajka szczypta soli 1 szklanka wody Farsz serowy: 70 dag sera 2 jajka cukier do smaku Wszystkie składniki farszu łączymy na jednolitą masę. Do przesianej mąki dodajemy jajka. Doprawiamy solą i stopniowo dodajemy wodę. Zagniatamy ciasto, aby było jednolite i gładkie. Ciasto podsypujemy mąką i cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy krążki(...)środek kładziemy wcześniej przygotowany farsz serowy i zlepiamy brzegi. Farszu nie może być za dużo, aby nie popękały podczas gotowania. Tak przygotowane pierogi porcjami wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy ok. 5 minut. Podajemy ze śmietanką, cynamonem i cukrem. Smacznego
Salonik smakówbędzie więcej, Wszystko zależy od użytej mąki. Robiąc ciasto na pewno będziecie wiedzieć czy dodać jeszcze trochę wody czy mąki, chodzi o to by ciasto było bardzo elastyczne i dobrze się wałkowało. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, które rozwałkowujemy na cienkie placki, a następnie nakładamy odrobinę farszu i wykrawamy pierogi specjalnym przyrządem do pirogów. Naprawdę warto go kupić(...)środek nałożyć farsz, skleić boki, które następnie przyciskamy widelcem.Jeśli zostało wam farszu, należy dorobić sobie ciasta co trwa naprawdę bardzo krótko, a jeśli zostało Wam ciasta to możecie wykrawać takie frędzle, które można potem ugotować w wodzie po gotowaniu pierogów i zjeść z roztopionym masłem i odrobiną cukru.Gotujemy wodę z solą i do gotującej się wody wrzucamy gotowe
upichcicciasto: 1 kg mąki pszennej 2 jajka troszkę oleju letnia woda (ile ciasto zabierze) Składniki na farsz (podaję proporcje z oryginalnego przepisu, ale ponieważ kupowana kapusta zawiera dużą ilość płynu, który podwyższa wagę, warto użyć 1,5 kg kapusty zamiast 1 kg ): około 1 kg kapusty kiszonej 500 g białego sera (twarogu) Kawałek słoniny na skwarki. Pierogi srokate - kuchnia(...)mąki odkładamy około 1 szklanki na podsypywanie, a do pozostałej mąki dodajemy jajka, olej (1-2 łyżki) i ciepłą wodę. Wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto i rozwałkowujemy je cienko. Wycinamy kółka i nakładamy farsz. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie i podajemy omaszczone skwarkami. Po przepisy KUCHNI PODKARPACKIEJ zapraszam TUTAJ . Znajdziecie tam między innymi inne rodzaje podkarpackich pierogów
Trzeci talerzłyżka Ser żółty – 10 dag Parówki – 25 dag Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki Sól Pieprz Zioła prowansalskie Z maki, drożdży, wody oraz oleju oraz szczypty soli zagnieść ciasto- tak jak na pierogi, następnie odstawić je w ciepłe miejsce na około 60 minut. Gdy wyrośnie wyrobić go jeszcze raz przez kilka minut i rozwałkować na placek grubości(...)Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową pieczenia. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, następnie rozłożyć parówki pokrojone w cienkie plasterki i posypać startym serem, na końcu doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. Podawać gorące
Camilla w kuchnigorącą mieszankę wlewamy do mąki, mieszamy, a następnie zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto nie może być lepkie, przy zagniataniu podsypujemy je odrobiną mąki. Jak ciasto na makaron czy na pierogi – zawijamy je w folię i odkładamy na pół godziny na blat. Dzielimy ciasto na 6 porcji. Porcje na których nie pracujemy trzymamy zawinięte w folię żeby nie obsychały
Karo in the KitchenKiedy wystygnie wymieszać z serem i jajkiem. Przygotować ciasto; Mąkę wymieszać z solą i olejem zalać wrzątkiem i wymieszać łyżką. Kiedy odrobinę przestygnie zagnieść ciasto .. Wałkować, wycinać szklanką krążki i lepić pierogi. Ugotować , podawać z tłuszczem i przysmażoną cebulką. Przepis opublikowany
Gotowanie jest łatweteż już zamrożone, aby w Wigilię było szybciej i mniej pracy (bo tej i tak jest dużo, bo jednak prawie wszystko przygotowywane jest na świeżo). Ciasto przygotowałam inne niż na pierogi, aby było delikatniejsze (na pierogi to zwykle najprościej, czyli mąka i gorąca woda). Z podanych niżej proporcji wszyło mi 80 uszek wycinanych od małej szklanki - literatki. Składniki(...)solą i pieprzem i przesmażamy do momentu, aż pieczarki odparują całą wodę. Farsz studzimy (ja przygotowałam go poprzedniego wieczoru i schowałam do lodówki). Ciasto: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy jednolite, delikatne i elastyczne ciasto. Owijamy je folią i odstawiamy na 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie odrywamy po kawałku (nie wszystko na raz, bo bardzo łatwo wysycha
Kolorowy Przepisownikjest z kulturą latynoamerykańską. Dzisiaj powrót do Meksyku i do bardzo popularnej potrawy a raczej deseru pochodzącego z tego kraju. Empanadas... W meksyku bardziej kojarzone są z ciastem składanym na kształt pieroga wykonane na bazie tortlli i z wytrawnym nadzieniem, ale u mnie trochę inaczej. Wersja na słodko z bananami, i ciemną czekoladą została przeze mnie nieco ulepszona(...)wzbogacona o uprażone orzechy laskowe. Moje empanadas wykonane zostały na bazie ciasta francuskiego, co nadało dodatkowego wymiaru tym słodkim trójkątom. Słodka przekąska, doskonale sprawdzi się na wszelkich rodzinnych imprezach a co najlepsze jej przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 25 minut. Zachęceni, to mam jeszcze jedną dobrą informację dla zwolenników słodkości bez białego cukru. Do przepisu nie użyłam
vaniliowoczekoladowa