pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:97/272)

Orkiszowe pierogi z serem i malinami 165

miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko) na blacie i wykrawamy szklanką koła. Przekładamy do małej miseczki twarożek grani i dodajemy cukier bądź słodzik. Na każdym kole kładziemy po łyżeczce słodkiego twarożku i zlepiamy ranty na kształt pierogów. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy pierogi(...)wypłyną na powierzchnię, Wtedy są gotowe. Nie martwcie się, że pierogi będą wam się zlepiać w wodzie, bo nie będą. Wielką zaletą tego ciasta jest to, że jest bez jajek- wegańskie, i że pierogi nie zlepiają się podczas gotowania. Ugotowane pierogi wykładamy na talerz i całość dekorujemy malinami. Kaloryczność: Cała porcja ma 440 kalorii

Moja Micha
Orkiszowe pierogi z białym serem i musem truskawkowym 164

miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko) na blacie i wykrawamy szklanką koła. Przekładamy do małej miseczki twarożek grani i dodajemy cukier bądź słodzik. Na każdym kole kładziemy po łyżeczce słodkiego twarożku i zlepiamy ranty na kształt pierogów. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy pierogi(...)wypłyną na powierzchnię, Wtedy są gotowe. Nie martwcie się, że pierogi będą wam się zlepiać w wodzie, bo nie będą. Wielką zaletą tego ciasta jest to, że jest bez jajek- wegańskie, i że pierogi nie zlepiają się podczas gotowania. Ugotowane pierogi wykładamy na talerz. Truskawki miksujemy na gładki mus i polewamy nim pierogi. Kaloryczność: Cała porcja

Moja Micha
Pierożki z podrobami drobiowymi i kaszą jaglaną 109

solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i dobrze wymieszać. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i olej , zalać wrzątkiem , wymieszać łyżką , a kiedy troszkę przestygnie zagnieść ciasto. Wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku, podawać z tłuszczem i skwarkami

Gotowanie jest łatwe
Buraczkowe pierogi z mięsem i sos pieczarkowy 134

Mąkę przesiać , dodać jajko, sól, olej, i masę buraczaną, początkowo mieszać łyżką , następnie zagnieść ciasto pierogowe. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki szklanką, lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku (do wody warto dodać 2 łyżki octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru) Pieczarki opłukać, osuszyć, posiekać drobno, na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć posiekaną

Gotowanie jest łatwe
Pierogi ziemniaczane z pieczarkami 182

sól i pieprz do smaku Przygotowanie pierogów: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do nich jajko, mąkę i przyprawy, wyrobić jak na kopytka, ale moje ciasto było trochę luźniejsze niż na kopytka Ciasto rozwałkować cienko i wykroić krążki o średnicy  5- 8 cm, ja odkrawałam po kawałku i rozgniatałam ręką na okrągłe placuszki Rozłożyć na nich wystudzony farsz(...)sklejać brzegi  Umoczyć w rozmąconym jajku, potem w bułce i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor, ja o tym zapomniałam, ale pierogi też były smaczne i wyglądały apetycznie  Podawać gorące z sałatami, u mnie z czerwonym barszczykiem, polane tłuszczem z cebulką. Inspiracja "Przekąski i przystawki

Proste Potrawy
Domowe nachos z paluchami z szynką 137

schwarcwalckiej 1 jajko pozostałe: dip serowy 1 papryka czerwona 20 dkg winogrono ciemne Nachos: Do miski wsypuję mąki, dodaję przyprawy, gorącą wodę, olej i mieszam widelcem. Ciasto zagniatam rękoma jak na pierogi. Rozwałkowuję na stolnicy na placek o grubości 1 mm. Wykrawam dowolne kształty, trójkąty, kwadraty. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiam do nagranego piekarnika góra dół temp(...)stopni i piekę około 7-10 minut. Uważać żeby nie spalić. Paluchy: Ciasto rozwałkowuję trochę, kroję na paski o szerokości 2 cm i dlugośi szynki. Szynkę kroję na szerokość ciasta. Układam ją na cieście i skręcam jak sprężynki. Układam na blaszcze na papierze, smaruję jajkiem rozbełtanym. Wstawiam do piekarnikka nagrzanego 200 stopni na 20 minut. Nachos, paluchy, kawałki papryki, winogrono

wesoła kuchnia
Pierogi z bobem i osycpkiem 118

moim domu dość często na obiad była micha pierogów, zawsze z innym farszem, bo pole do popisu jest dość duże. Dziś zapraszam na pierogi z bobem, boczkiem i zakopiańskim oscypkiem….pyszne ! Składniki: Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 jajko Około 1 szklanki dość ciepłej wody Farsz: ½ kg bobu-u mnie mrożony 30 dag chudego gotowanego boczku(...)przykryciem aż będą miękkie, łączymy ze zmielonym bobem, dodajemy starty na tarce jarzynowej oscypek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy do połączenia składników. Ciasto wałkujemy wycinamy krążki, rozkładamy nadzienie, zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wrzącej wody około 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane okrasą. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Nieco inne pierogi 224

bardzo popularne w Argentynie i Chile, gdzie istnieje wiele ich odmian. Mogą być podawane jako przekąska, przystawka lub danie główne. Wyglądem często przypominają nasze pierogi, ale występują także w innych kształtach. Natomiast farsz i ciasto raczej odbiegają od tego, co znamy. Wypełnienie pierożków mogą stanowić same warzywa lub z mięsem czy kiełbasą w sosie pomidorowym. Ciasto bywa francuskie, chlebowe(...)gęsty lepiej pasuje do pierożków.) Po upływie min. 1,5 godz. możemy wrócić do ciasta. Dzielimy je na kilka części, bierzemy jedną, a resztę odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką, bo dość szybko obsycha. Ciasto wałkujemy dość cienko (tak jak na tradycyjne pierogi) i wycinamy z niego okręgi, np. dużą szklanką. Następnie każdy krążek nieco rozciągamy w bardziej podłużny

Ratunku obiad
Drożdżowe pierogi z pieczarkami 174

Klasyczne pierogi lubię tylko z kapustą i grzybami , ewentualnie nie pogardzę także tymi ze szpinakiem. Tym razem jednak poszalałam znowu z drożdżowym ciastem i tak oto powstały pyszne pieczone pierogi z pieczarkami. Zapraszam ! Gorąco polecam te pierogi na Wigilię.    Składniki : * 1/4 kostki drożdży * szklanka ciepłego mleka * łyżka cukru * pół kg mąki pszennej * białko jajka * olej(...)łyżki oleju rzepakowego * sól , pieprz , mielona czerwona papryka * żółtko jajka do smarowania pierogów        Przygotowanie : Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżka cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę z solą, wlewamy rozczyn oraz dodajemy białki i olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Tak długo aż będzie odchodziło od dłoni. Delikatnie smarujemy olejem i odstawiamy

Magiczne Życie Marty
BABKA RÓŻANA 192

KILKU ODSŁONACH BUŁKI Z GRZYBAMI BABECZKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BURAKAMI SEROWY CHLEB CHACZAPURI KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI I JAJKIEM UCIERANE CIASTO Z WIŚNIAMI KASZA JAGLANA Z PIECZARKAMI I WARZYWAMI LENIWE PIEROGI KLUSKI NA PARZE Z GRZYBOWYM FARSZEM DESER SEROWO-JAGODOWY WALENTYNKOWE(...)PLACUSZKI KORONKOWE NALEŚNIKI PIECZONE BATATY PLACKI WARZYWNE Z SOSEM Z BOCZNIAKÓW MAKOWE CIASTO Z WIŚNIAMI INDYJSKI KURCZAK W SOSIE CURRY Z CHLEBKIEM NAAN FILECIKI Z KURCZAKA Z NUTĄ INDII LEKKIE CIASTO JOGURTOWO-CYTRYNOWE BRUKSELKA W SEZAMIE PIETRUSZKOWE KOPYTKA JOGURT NATURALNY GOŁĄBKI Z KASZĄ I PIECZARKAMI PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ ZIEMNIAKI FASZEROWANE JABŁKA POD BEZOWĄ PIERZYNKĄ SAŁATKA NA CIEPŁO

harrisa
Pierogi ruskie 178

dokładnie ubić tłuczkiem). Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na maśle. Do ziemniaków dodać twaróg, cebulę i przyprawy i wymieszać wszystkie składniki.  Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i formować pierogi.  Gotować ok 5 minut od wypłynięcia we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Ugotowane pierogi wypłukać.  Podawać z podsmażonym boczkiem

Kulinarne blogowanie
Chinkali z mięsem 153

postanowiłam przygotować wersję mięsną – wołowo-wieprzową. Farsz doprawiłam rosołem i dużą ilością zieleniny. Wyszły pyszne! W porównaniu do tradycyjnych pierogów są bardziej soczyste, no i ten pyszny bulion, który wypływa ze środka… Pycha! Chinkali z mięsem Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 jajko 100 ml letniej wody 2 łyżki oliwy sól Farsz: 250 g mięsa mielonego wieprzowo(...)dobrze mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i wyrabiamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól, oliwę. Powoli wyrabiamy stopniowo dodając letniej wody. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i gładkie, ale nie wilgotne. Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy tak jak na pierogi. Szklanką wycinamy krążki, na środek nakładamy łyżkę farszu i sklejamy je na górze formując z nich sakiewkę. Końcówkę lekko zakręcamy

PatiGotuje
Drożdżówki z konfiturą z dyni 139

jeśli lepi się do dłoni podsypać mąką. Ciasto zostawić w misce przykrytej szczelnie folią do żywności na ok. 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy trochę grubiej niż na pierogi, kroimy na prostokąty ok. 15x10 cm lub większe, jeden koniec nacinamy, a na drugim końcu dajemy konfiturę. Ciasto dokładnie zwijamy wokół konfitury, aby nie wyciekało, pokrojone

Apetyczna babeczka
Pierogi z truskawkami. 252

truskawkami, szczególnie, że najbardziej lubię pierogi owocowe :) Postanowiłam wypróbować troszkę inne ciasto niż zwykle przygotowuję to znaczy dodałam łyżeczkę masła i użyłam mąkę żytnią, a nie tylko pszenną. Wyszło smacznie, choć może ciasto troszkę gorzej się zagniatało.   Składniki:   400 g truskawek   na ciasto: 2 szklanki mąki(...)Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Ciasto można podzielić na dwie części i jedną zawinąć ściereczką, żeby nie obeschło. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich kładziemy truskawkę, zlepiamy brzegi i robimy falbankę. Pierogi gotujemy w osolonej

Symfonia smakowa
Pierogi ruskie 149

zapomina/. Do przygotowania ciasta używam thermomiksu. Ciasto z takiego urządzenia jest  doskonałe /odpowiednia konsystencja i doskonale wyrobione/. Wałkuję je  przy użyciu maszynki  , a więc pozostaje tylko wykrawanie i lepienie. Kiedyś  robiłam wszystko ręcznie i dało się. Skoro jednak mogę sobie  ułatwić  i przyspieszyć cały proces………dlaczego  więc nie? ciasto: 500 g mąki pszennej(...)Składniki na ciasto połączyć i  zagnieść .Można to zrobić ręcznie na stolnicy lub  w maszynie. Ciasto nie powinno być twarde. Ciasto rozwałkować  partiami na grubość ok.2 mm i wykroić szklanką krążki. Nałożyć farsz, złożyć na pół i  mocni zlepić brzegi. W dużym rondlu zagotować wodę, lekko posolić. Do wrzącej wody wrzucać partiami pierogi, lekko wymieszać

Zakamarki mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania