pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:101/272)

Ravioli z płynnym żółtkiem i palonym masłem szałwiowym 226

produkowały pyszny makaron wkładając w niego nie tylko niemałą siłę, wszak ciasto makaronowe to nie-lada wyzwanie, ale również dużo serca. Ravioli to rodzaj włoskich pierogów w których z racji na większą gęstość ciasta można zamknąć prawie wszystko, ja sięgnęła dziś po klasyczne połączenia dwóch serów i lejącego żółtka, a za sos robi słynne beurre noisette czyli palone masło

Słodki Kompromis
Pierogi z boczkiem i twarogiem 184

wędzonego, twarogu i cebuli. Podajemy ze śmietaną, podsmażona cebulką, pyszne są również na drugi dzień, podsmażone na maśle. Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 220 ml wody łyżka oleju szczypta soli pół łyżeczki kurkumy (jeśli chcemy uzyskać żółty kolor pierogów) Farsz: 400 g boczku wędzonego 270 g białego sera półtłustego łyżka śmietany 18% 2 cebule sól, pieprz Przygotowanie Boczek(...)wszystko dokładnie. Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej. Wodę podgrzewamy, aby była dość ciepła, ale nie gorąca. Zagniatamy ciasto przez kilka minut. W razie konieczności podsypujemy mąką. Ciasto odstawiamy na pół godziny. Następnie dzielimy je na trzy części, które kolejno rozwałkowujemy na cienki placek. Pamiętamy, żeby najpierw obsypać stolnicę mąką. Z ciasta szklanką wykrawamy kółka

e-PrzepisyKulinarne
Raviolli ze szpinakiem i mozzarellą 155

pszennej - 4 żółtka - gorąca woda ( tyle ile zabierze mąka ) - sól Farsz: - 30 dag szpinaku, użyłam mrożonego - 20 dag mozzarelli - 3 ząbki czosnku - sól - pieprz - olej 1. Ciasto robimy tak samo jak na pierogi (  Kliknij  ), następnie dzielimy na małe porcje i wałkujemy na kształt foremki. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, dajemy szpinak  i dusimy do czasu(...)się rozmrozi. Następnie dodajemy starty czosnek i mozzarellę, doprawiamy do smaku. Odparowany farsz nakładamy do formy wyłożonej ciastem i przykrywamy z góry drugą porcją ciasta. Dociskamy wałkiem i wycinamy raviolli.  Jeśli chcesz zobaczyć filmik  Kliknij  w link. 3. Pierożki raviolli podajemy polane masłem

Apetyczna babeczka
Ravioli ze szpinakiem i ricotta 168

razem klasyka gatunku, czyli pierogi na włoski sposób. Ponieważ kochamy zarówno polskie pierogi, jak i włoskie makarony, dzisiaj postanowiliśmy przygotować ravioli. Obłędne makaronowe ciasto w formie pierożka, wewnątrz, którego zamknięty został delikatny, ale przepyszne farsz. Ten makaron z pewnością podbije serce, każdego kto go spróbuje.  Polecamy na obiad, kolację oraz na przystawkę. Jako przystawka z powodzeniem wystarczy(...)Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Jeżeli mamy formę do ravioli, pierożki wycinamy za jej pomocą. U nas ravioli były robione w formie do uszek. Można także wycinać kwadraty i zlepiać ręcznie, jedyny minus, że zajmie to znacznie więcej czasu. Gotowe pierożki, ponieważ są zrobione z ciasta makaronowego, gotujemy tak jak makaron, czyli zdecydowanie dłużej niż pierogi

Kuchnia od dwojga
Pyszne pierogi z serem na słodko 204

dodajemy do niej szczyptę soli. Do szklanki z gorącą wodą wlewamy olej i przelewamy do miski z mąką. !Uwaga, aby się nie poparzyć podczas zagniatania ciasta! Ja na początku pomagam sobie łyżką drewnianą, gdy ciasto troszeczkę ostygnie, czyli gdy aż tak nie będzie parzyć, zagniatam go, aby było miękkie, elastyczne i nie kleiło się do rąk ( zajmuje to około(...)odpowiednio słodkie. Dla mnie taka ilość cukru jest odpowiednia, ale dla większych łasuchów może być za mało słodkie, więc próbujemy ;) Stół podsypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy krążki jakiej chcemy wielkości i nakładamy farsz. Składamy pierogi na pół, zlepiamy dokładnie brzegi, uważając, aby nadzienie nie dostało się między brzegi (pierogi wówczas łatwo pękają i rozgotowują się). Zlepione pierogi

Wołowina od rekina
Chinkali z mięsem 233

pozostałej reszty. Tajemnicą chinkali jest dodanie wody do mięsnego farszu z pietruszką lub kolendrą, podczas gotowania naturalne soki z mięsa łączą się z wodą tworząc bulion. Ciasto jest bardziej elastyczne niż na pierogi. Wykrawa się z niego ok. 7-8 cm krążki, kładzie na środku kulkę z mięsa i zawija do góry, tworząc zakładki na górze tzw. czubek. Całość(...)farszu dodajemy natkę pietruszki w ilości jakiej lubimy i dokładnie mieszamy farsz, następnie formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Z mąki, ciepłej wody i rozpuszczonego masła przygotowujemy elastyczne ciasto. Najlepiej zagnieść hakiem robota, a po wyrobieniu odstawiamy na ok. 20 minut aby ciasto odpoczęło. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy duże krążki ok. 8 cm. Na środek ciasta układamy kulkę mięsną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z ciasta z dodatkiem sody 262

Moje córki uwielbiają pierogi...i ostatnio robiłam je dość często..tym razem postanowiłam wypróbować przepis na ciasto znaleziony w jakiejś książeczce...do ciasta pierogowego dodajemy sodę..pierwszy raz tak robiłam i polecam..nadzienie pierogów oczywiście wg własnego gustu.  3 szkl.mąki 1 jajko 1 łyżka oleju  1 szkl.ciepłej wody 1/3 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli(...)dowolny farsz Sodę rozpuścić w wodzie.Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i dodać resztę składników. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 10 -15 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie rozwałkować , szklanką wycinać krążki. Na środek każdego ułożyć po sporej łyżeczce farszu i zlepić. Gotować w osolonej wodzie z niewielką ilością oleju przez 2-3 minuty od momentu

Moje domowe kucharzenie
Śląskie domowe nudle, czyli makaron 641

robiła go moja mama, babcia, no i oczywiście ja :) Ciasto makaronowe ma dość elastyczne zastosowanie, tzn. można je użyć, jako makaron do zup, sosów, bringoli , pierogów , ale również, jako płatki do lazanii , czy ciasto pierogowe, albo jako przysmak sam w sobie, czyli makaron upieczony ma patelni, czyli tzw. maca (wystarczy zrobić makaron, rozwałkować i pokroić na większe kawałki

Smakowy Raj
pierogi z ruskim nadzieniem... 185

CIASTO: mąka tortowa 700 gram, woda ciepła 3/4 litra +-, śmietana gęsta 1 łyżka, sól 1 łyżeczka OKRASA: cebula 6 sztuk, masło 1 łyżka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony - do smaku, kucharek - do smaku ugotowane ziemniaki w mundurkach obrać i razem z twarogiem utłuc tłuczkiem, można zmielić w maszynce do mięsa ale my lubimy lekko grudkowaty farsz w pierogach(...)ręką wymieszać na jednolitą masę w robocie hakiem wyrobić ciasto pierogowe, wody dolewać tyle /+-/, aby ciasto było sprężyste i nie za luźne, obsypać mąką i schować do woreczka na 30 minut na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować cienko porcje ciasta i wykrawać krążki, na każdy nakładać czubatą łyżeczkę farszu, zlepiać pierogi wrzucać na osolony wrzątek z łyżką oleju rzepakowego

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi bez lepienia 197

Przygotowanie: Mięso przemielić, cebulkę pokroić i przesmażyć na oleju Połączyć mięso z cebulą, doprawić pieprzem ewentualnie solą Wymieszaną masę mięsną nakładamy w takiej ilości na ciasto, by nie było jej za dużo, a pierogi można było skleić  Przygotowane pierożki gotujemy w osolonym wrzątku. Na dzień następny odsmażyć:) Moja forma ma średnicę 25 cm, a pierożki

Proste Potrawy
Pierogi z jagodami 187

ciasto • 40 dag • 2 jajka • sól • 1 łyżka oliwy • 1 szklanka wody • śmietana • cukier do posypani Sposób przygotowania 1. Do mąki wbić jajka dodać oliwę szczyptę soli wlewać wodę mieszając łyżką potem wyrobić rękoma elastyczne ciasto ( ilość wody czasami trzeba więcej dolać a czasami mniej zależy to od mąki ) 2. Cisto rozwałkować na stolnicy wykrawać kółka nałożyć jagody skleić pierogi

W królestwie smaków Beaty
Pierogi z mięsem i kapustą 246

zależy to ile wody wlejemy do wyrobienia ciasta. Najłatwiej przygotować ciasto z mąki mocno zmielonej typu 400. Bardziej wartościowe typy mąk dadzą nam bardziej gęste i ciemniejsze ciasto. Ja zazwyczaj używam mąki z numerkiem 650. Mąkę zalewam stopniowo gorącą wodą, nie wlewam od razu wszystkiego. Mieszam najpierw nożem a następnie zagniatam ciasto ręką przez kilka minut. Powinno być elastyczne(...)dłużej aby ciasto ostygło. Miękkie mięso rozdrabniam widelcem i mieszam z kapustą. Próbuję i ewentualnie doprawiam. Kiedy farsz będzie gotowy zostawiam wszystko do przestygnięcia.  Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Na środek kładę nadzienie, zalepiam dokładnie brzegi. W sporym garnku gotuję ok. 3 litrów wody i dodaję łyżkę soli. Pierogi wrzucam na wrzątek

prawdziwe jedzenie
Pierogi z nutellą 253

Pierogi po raz pierwszy z życiu ulepiłam na ostatnią wigilię, wspólnie z mamą. Wcześniej jakoś się obawiałam ciasta pierogowego, ale sama nie wiem czemu. Przecież pierogi są szybkie do przygotowania, smakują wszystkim

Szybko Tanio Smacznie
Szarlotka z polewą i kokosem 174

temperatury 180 stopni i pieczemy około 40/45 minut na złoty kolor.  Polewę Helio wkładamy do miski z ciepłą wodą i rozpuszczamy, następnie polewamy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.Ja swoją szarlotkę wykrawałam obręczą do pierogów myślę że tak ciekawiej się prezentuje :) Smacznego :)    Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę . Wypiekałam

Sama słodycz i szczypta chili