pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:79/272)

Maultaschen 270

wyszło niesamowicie smacznie!Farsz ( u mnie nie mielony a siekany ) z najlepszych cielęcych parówek , z dodatkiem złotej cebulki i aromatycznego szpinaku … zamknięty z delikatnym pierogu zrobionym z ciasta makaronowego …. a podany gorący z tradycyjnym sosem niemieckim Grüne Sauce na bazie świeżych ziół zrobił furorę na obiedzie!A niezwykły smak na długo pozostał na podniebieniu.  SKŁADNIKI

Ostra na Słodko
Litewskie kibiny 207

świeżo mielonego pieprzu, posolić do smaku.  3. Ciasto najlepiej podzielić na małe kawałki, formować kulkę, a następnie rozwałkować ją , na środek kładziemy surowy farsz i zlepiamy ciasto jak na pierogi. Gotowego kibina układamy na przygotowanej formie do pieczenia wyłożonej papierem, wierzch smarujemy jajkiem rozmąconym z wodą.  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy kibiny przez

Apetyczna babeczka
Razowe Ruskie 202

ochotę na pierogi ruskie a własnie w tym czasie kompletnie nie chce mi się ich robić to przyrządzam oszukane ruskie czyli naleśniki z nadzieniem od pierogów...Tym razem ciasto zrobiłam z mąki żytniej razowej i wyszło przepyszneeeee...Ostatnimi czasy bardzo sie przekonuje do mąk innych niż pszenne . "Razowe znacznie bardziej zdrowe Białko znajduje się w warstwie aleuronowej bielma

NaKońcuJęzyka
Pierożki z jabłkami (bez mleka, bez jaj i bez cukru) 227

Idealne pierogi dla dzieci. Ciasto robimy tylko z mąki pszennej i gorącej wody. Farsz możemy zastąpić innymi owocami ale ja dziś polecam starte jabłko (bez cukru). Składniki (ok. 30 sztuk): szklanka mąki pszennej typ 500 lub 650 wrzątek ok. 100 ml 3 jabłka łyżka soli do gotowania Sprawdź przepis na pierożki z jabłkami

w kuchni i w ogrodzie
Ciasteczka z wróżbą 671

Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, w razie potrzeby podsypując blat odrobiną mąki. Wycinamy kółka za pomocą szerokiej szklanki. Na każdym kółeczku układamy złożoną karteczkę z wróżbą i zagniatamy ciasto tak jak pierogi. Ciasteczka układamy na blasze zachowując centymetrowe odstępy. Pieczemy 15-20 minut, pilnując aby się nie zarumieniły. Ewentualnie posypujemy jeszcze cukrem pudrem

Mania Gotowania
Kulebiak z kapustą i grzybami 235

Jedną z naszych wigilijnych potraw jest kulebiak, koniecznie z kapustą i grzybami. Kulebiak to taki staropolski wielki pieróg. Robiony z ciasta drożdżowego, napełniony kiszoną kapustą i suszonymi borowikami przesmażone z cebulką. Jest bardzo sycący, jednak zawsze cały znika ze stołu jeszcze podczas wigilijnej kolacji:) To świetny dodatek do gorącego barszczu... Ciasto: 30g świeżych drożdży,2 szklanki mąki pszennej

Z miłości do słodkości
Pierogi z mąki pełnoziarnistej 300

łyżeczkę oliwy z oliwek. Ciasto wyrabiamy, powoli dolewając wodę jeśli jest jeszcze potrzebna – ilość wody zależy od tego, ile ciasto przyjmie, i jaką mąkę weźmiemy. Zanim dolejemy więcej albo dosypiemy mąki warto dobrze wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto powinno wyjść sprężyste i raczej ‚luźne’. Nie może być zbyt twarde, żeby nie wyszły nam kamienie zamiast pierogów😉 Jak już mamy(...)odpowiednie ciasto przystępujemy do wałkowania. Posypujemy blat/stolnicę mąką, kładziemy ciasto na blacie i….tadadadam… wałkujemy! Rozwałkowane ciasto powinno być grubości 2-3mm – uwaga, żeby nie przykleiło się do blatu! Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy po około łyżeczce farszu i zaklejamy pierożka😉 Musimy mieć suche palce, żeby ciasto nie kleiło nam się

Jak gotować i nie zwariować
Uszka wigilijne 242

zagęścić odrobiną bułki tartej, przy maśle nie jest to konieczne. Do naszego farszu użyliśmy masła, jednak dla osób mocno dbających o postny charakter Wigilii polecamy olej. Ciasto zagniatamy, podobnie jak na pierogi. Staramy się go nie wyrabiać, a zarabiać, czyli całą dłonią rozcierać mąkę z wody, aby uwolnić jak najwięcej glutenu. Dodajemy żółtko i olej i zagniatamy normalnie(...)godzinę, do zgęstnienia.  W przypadku użycia oleju zamiast masła, dopiero po schłodzeniu zagęszczamy bułką tartą, inaczej farsz może stać się za gęsty. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki i wypełniamy farszem. Zlepiamy jak pierogi i łączymy ze sobą końce. Uszka gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju - dzięki temu, nie będą się sklejały. Wyciągamy po chwili od wypłynięcia

Kuchnia od dwojga
PIEROGI Z SEREM I RODZYNKAMI 186

Lubią je chyba wszyscy .  Idealne na piątkowy obiad.  Ciasto jest proste a smakuje wyśmienicie. Jest elastyczne. Z podanych proporcji wychodzi ok 20 dużych pierogów.  Smacznego :) SKŁADNIKI NA 20 SZTUK: Ciasto 3 szklanki mąki Szczypta soli 1 szklanka wrzątku Farsz 400 g sera białego 1 jajko 3 łyżki cukru trzcinowego 1 cukier wanilinowy 2 łyżki śmietany(...)następnie przekładam na stolnicę i wyrabiam ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie formuję kule i odstawiam pod przykryciem np. owinąć w folię, na ok 30 min by ciasto odpoczeło. Międzyczasie przygotowuję farsz. Do miski przekładam składniki farszu, mieszam.  Ciasto dokładnie, bardzo cienko, rozwałkowuję, można posypać odrobinę mąki by ciasto nie przyklejało się do stolnicy. Wykrajam krążki za pomocą kubka

Gotowanie Patki
Calzone 220

Truck, a także na drugie śniadanie do szkoły i pracy – Calzone, po pokrojeniu na mniejsze części, je się wygodnie jak kanapkę. Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu(...)pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy wszystkie składniki na mniejsze części, a ser trzemy na tarce. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego kształt wałka, który następnie dzielimy na 2 równe części. Z każdego z tych kawałków możemy stworzyć osobnego pieroga, postępując według dalszych kroków. Wałkujemy ciasto

Proste-przepisy.pl
,,Francuskie kieszonki z kapustą i grzybami” 172

razem proponuję Wam niezawodne francuskie ciasto, z którego zawsze można wyczarować coś smacznego. Smakowita przekąska w sam raz na Święta, pyszna i szybka alternatywa dla pierogów. Dzisiejsza propozycja pierożków(...)wersja last minute dla zapracowanych, nie mających zbyt dużo czasu na przygotowanie tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami na wigilię. Choć przygotowane z gotowego ciasta francuskiego są naprawdę bardzo smaczne, świetnie zastępując tradycyjne pierogi a przy tym wyglądają efektownie wśród wigilijnych potraw. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 cebule 10 dkg kapusty kiszonej 20 dkg pieczarek

Podróż w kulinaria
Calzone z cukinią i gorgonzolą ( calzoni ) 259

Calzone, czyli ciasto drożdżowe, składane w pieroga, wypełnione farszem warzywnym, lub mięsno-warzywnym.Przepis na calzone wykonane przeze mnie, pochodzi z książki "Przemytnicy na wakacjach" Moniki Mrozowskiej-Szaciłło.Farsz jest prosty, a prostota zazwyczaj smakuje najlepiej - i tak jest także w przypadku tych pierożków. Ciasto:3 szklanki mąki pszennej20 g świeżych drożdżyletnia woda1 łyżeczka cukru1 płaska łyżeczka soli5 łyżek(...)Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Uformować gruby wałeczek i podzielić na około 15 części.Każdy kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką, na okrągły placek grubości około 3 mm.Łyżkę wystudzonego farszu kłaść na środku placka, nieco rozsmarować farsz na placku.Brzegi ciasta posmarować pędzelkiem zmoczonym w wodzie. Placek składać na pół, formując pierożka. Dokładnie dociskać brzegi, można uformować koroneczkę.Gotowe pierogi ułożyć

kolorowotorcikowo
Leniwe szybkie, wrzucane bezpośrednio do wrządku 182

Favorite Czasami brak czasu, warto wtedy zrobić właśnie takie pierogi. Nie trzeba formować ciasta, wrzucamy ciasto łyżką bezpośrednio do garnka. Nie ma bałaganu, a to super Przepis na pierogi z thermomix na dole Twaróg zagnieść widelem, tuczkiem lub blenderem na gładką masę. Dodać jajka, sół, mąkę. Wymieszać dokładnie. Zagotować wodę w garnku, osolić do smaku. Na gotującą wodę

Kuchnia Pokoleń
Pierogi z nadzieniem mandarynkowym i orange curd. 199

tego w wersji deserowej, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 125 ml wody jajko sól Nadzienie: 2 szkl. mleka 6 łyżek kaszy manny 4-5 mandarynek 2-3 łyżki cukru laska wanilii Wykonanie  Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne.  Mleko zagotować z kaszą, cukrem i ziarnami z połowy(...)wanilii, cały czas mieszając. Ostudzić. Mandarynki umyć, obrać ze skóry, podzielić na cząstki i dokładnie obrać z białych błonek.  Mandarynki dodać do kaszy i delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko, lepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia

zadanie-gotowanie
Faworki 181

cytrynyodrobina cukru15 dag cukru pudrucukier waniliowyolej do smażeniaPrzygotowanie :Na stolnicę wyłożyć żółtka, mąkę,  śmietanę, masło, cukier, skórkę otartą z cytryny oraz kieliszek wódki i zagnieść ciasto, tak jak na pierogi (musi być pulchne). Jeśli jest zbyt luźne, dodać jeszcze troszeczkę mąki.Wyrobione ciasto rozwałkować i radełkiem ciąć ciasto na paski. Przeciąć jeszcze na kilka części

charlotte gotuje