pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:73/272)

Przepis na idealne pierogi..... 427

idelane ciasto. Ciasto, które się rozpływa w ustach. A ciasto takie zarabiane jest wrzątkiem! Dokładnie. Sama w to nie wierzyłam, dopóki nie spróbowałam! I robię tak za każdym razem. Ciasto się nie klei do stolnicy, jest cieplutkie, fajnie się układa w dłoniach, jest takie maślane , genialnie i szybko się wałkuje. Ja użyłam robota , który mi zarobil ciasto, ale zanim robot(...)idelane ciasto! Mąkę oraz olej mieszamy drewnianymi łyżkami w dużej misie.  Dolewamy wrzątek i robimy "ciepłą kluchę " Mąka ma być jakby sparzona. Następnie dosypujemy mąki "na oko" i ciagle mieszamy łyżką, bądz obydwoma łyżkami. Kiedy ciasto bedzie juz scalone i da się je dotykać rękami, wykałdamy na stolnice i wyrabiamy rekoma gladka i lśniącą kulę. Dzielimy ciasto na porcje

Z Kuchni Do Kuchni
Najlepszy przepis na pierogi ruskie 716

mniej więcej ma być tyle samo ziemniaków, co twarogu - pół na pół) 2 duże cebule 3-4 lyżki oleju sól pieprz cukier Ciasto przygotowuję z tego  przepisu (z dwóch porcji ciasta, wychodzi wtedy około 40 pierogów) Przygotowanie: Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie - jak do zwykłego obiadu. W międzyczasie kroję cebule na kostkę i powoli podsmażam(...)twarogiem oraz cebulą i mieszam. Następnie doprawiam farsz solą i pieprzem. Ja doprawiam bardzo mocno, tak, że jest bardzo pikantny i lekko przesolony, dlatego, że moje ciasto nie ma przypraw i po ugotowaniu pieroga smak i tak jest łagodniejszy. Takim farszem faszeruję pierogi. Gotuję do około 2-3 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody (nie może

Anielska Kuchnia Ani
Pierogi Leniwe – Prosty i Pyszny Obiad 842

przygotowania: Pierogi leniwe Przygotowanie: Przed przygotowaniem ciasta, ziemniaki obieram i gotuję do miękkości, następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Cebulę kroję w kostkę (cebuli nie trzeba bardzo drobno kroić ponieważ później będzie zmielona z pozostałymi składnikami na ciasto), następnie cebulę smażę na rozgrzanym oleju na patelni tak żeby się zrumieniła. Przygotowanie ciasta: W maszynce do mielenia mięsa mielę ziemniaki(...)Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Gotowe ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przerabiam kilka razy i odcinam kawałek ciasta. Z odciętego kawałka formuję wałek dłońmi na blacie podsypanym mąką, wałek kroję na kilku centymetrowe kawałki. Odcinam kolejny kawałek ciasta i ponownie formuję wałek i kroję na mniejsze kawałki. Gotowanie pierogów leniwych: Do gotującej i lekko osolonej wody

Uwaga Babcia Gotuje
Pierożki tyrolskie 149

łyżeczkę cukru, bo miałam dość kwaśną kapustę Ponadto : 2-3 łyżki masła do podsmażenia pierożków , sól, ok. 50 g startego parmezanu, pół pęczka szczypioru Wykonanie: Zagniatamy ciasto (jak na pierogi) i krótko wyrabiamy na gładkie, odstawiamy przykryte folią spożywczą na 30 minut. Przygotowujemy w tym czasie farsz - serek odsączamy (jeśli to ricotta), cebulę i boczek siekamy, podsmażamy na maśle(...)boczku łączymy z serem, dobrze mieszamy, przyprawiamy. Ciasto dość cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki 8-10 cm średnicy, każdy smarujemy lekko za pomocą pędzelka wodą  i lepimy. Na krążek kładziemy łyżkę farszu, przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy brzegi dookoła dociskając np. kubkiem (czymś o grubszych ściankach) lub palcami, jak pierogi.  Ja niestety nie dałam rady tak lepić

Kuchnia Prezydentowej
Maślankowe pierogi z szarlotkowym nadzieniem 116

Składniki: Ciasto na ok. 30 pierogów: * 1,5 szklanki maślanki * 3 szklanki mąki * szczypta soli Farsz: * 2 duże jabłka * 2 garście rodzynek * sok z połowy cytryny * płaska łyżka cynamonu * 1 cukier waniliowy Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto rozwałkować (niezbyt cienko bo ciasto jest bardzo delikatne). Za pomocą szklanki wyciąć kółka. Jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach

Pobite gary Barbary
Calzone z kurczakiem 175

wsypujemy mąkę, sól i cukier. Dolewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do mąki. Ciasto wyrabiamy tak aby było gładkie i elastyczne. Możemy to zrobić również ręcznie. Formujemy kulę i odstawiamy w misce, przykryte ściereczka na 60 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą cześć rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy 26 cm. Farsz(...)małe kawałeczki, przyprawiamy przyprawą kebab gyros. Smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju. Cały placek ciasta smarujemy keczupem i obsypujemy oregano. Na połowie układamy warzywa - cebulę i paprykę, kurczaka i ser. Nadzienie przykrywamy drugą częścią. Brzegi ciasta zlepiamy i delikatnie podwijamy pod spód, formujemy kształt dużego pieroga. Wierzch obsypujemy oregano, wklepujemy je w ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy

VioletoweKucharzenie
Pieróg z mięsem 170

Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Połowę ciasta wlewamy do nasmarowanej formy, wykładamy mięso i zalewamy drugą połową ciasta. Pieczemy w temperaturze 200°C ok. 30 – 40 min na złoto – brązowy kolor .Można sprawdzić patyczkiem, jeżeli do niego nic nie przylega ,pieróg jest gotowy

kulinarnajamka.blogspot.com
Pierożki z serem mozzarella, suszonymi pomidorami, oliwkami i szynką 890

zależności od wielkości naczynia) Przygotowanie: Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść i odstawić do lodówki na 10 min. Farsz: Szynkę i ser pokroić w niewielką kostkę, oliwki w plasterki, a pomidory na mniejsze kawałki. Wymieszać wszystko ze sobą. Ciasto: Ciasto rozwałkować (grubości 3-4 cm) i wyciąć za pomocą(...)mocno złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym. Krok po kroku: 1. Wyrobić ciasto 2. Pokroić i wymieszać składniki na farsz 3. Rozwałkować ciasto 4. Wyciąć kółka z ciasta i zlepić pierożki z farszem 5. Usmażyć pierogi na głębokim tłuszczu Pobierz wersję do druku: Pobierz Pierożki z serem mozzarella, suszonymi

KuchniaWeDwoje.pl
Pierożki z patelni 124

łyżeczki curry. Sposób wykonania: Mąkę, masło, proszek do pieczenia, sól i kurkumę mieszamy w jednym naczyniu. Dodając stopniowo wodę zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy za pomocą szklanki kółka jak na pierogi(...)Ziemniaki gotujemy. Ugniatamy je widelcem. Dodajemy w ten sam sposób pognieciony groszek. Do masy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę garam masala. Nadzienie nakładamy na krążki ciasta, które zlepiamy jak pierogi. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wykładamy na papierowe ręczniki aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Składniki sosów mieszamy w osobnych naczyniach. Pierożki podajemy razem z sosami

Pobite gary Barbary
Pierogi z ziemniakami 328

przyjechał słoiczek domowych skwarków żal było nie przygotować. Dodatkowo nic nie zastąpi pierogów domowych, a że dzieci je uwielbiają zniknęły szybciej niż zostały przygotowane.  Pierogi z ziemniakami Składniki : ciasto: 350 g mąki pszennej 250 ml gorącej wody 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka oleju farsz: około 800 g ziemniaków 2 cebule 1 ząbek czosnku 80 g masła sól(...)przez praskę czosnek, przestudzoną cebulę z czosnkiem dodajemy do ziemniaków, doprawimy świeżo mielonym pieprzem - farsz ma być pikantny, mieszamy. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, wlewamy gorącą wodę i olej - zagniatamy ciasto. Wałkujemy, wykrwawmy krążki, nakładamy farsz, zlepiamy boki. Pierogi gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia w osolonej wodzie na niewielkim ogniu. Podajemy ze skwarkami. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierogi serowo ryżowe z jagodami 142

wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Ser mielimy razem z jagodami. Dodajemy cukier waniliowy, dokładnie mieszamy. Ryż gotujemy półtwardo. Dodajemy do sera(...)mieszamy i gotujemy razem do miękkości ryżu (w razie potrzeby dolewamy wodę). Śmietanę mieszamy z syropem. Odstawiamy do lodówki. Na środek każdego kółka ciasta nakładamy farsz, pierogi zlepiamy. Wrzucamy na wrzątek, gotujemy 3-4 min, od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Polewamy śmietaną z syropem waniliowym

R'n'G Kitchen
Pierogi z kremem rabarbarowym 117

Długo zastanawiałam się jak wykorzystać przygotowany wcześniej śmietanowy krem rabarbarowy. Myślałam o cieście, lodach, ale skończyło się na pierogach. To była dobra decyzja – cieniutkie ciasto idealnie komponowało się ze słodkim, ale odrobinę kwaśnym

Szybko Tanio Smacznie
Pierogi z leśnymi grzybami 204

kilka minut, doprawić grzyby do smaku solą i pieprzem, ostudzić. CIASTO Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać szczyptę soli, olej  i  wodę, zagniatając ciastoCiasto musi być elastyczne. Rozwałkować ciasto na placek, za pomocą szklanki lub specjalnej foremki do pierogów, wykrawać krążki. Na każdy krążek kłaść nadzienie z grzybów, dobrze

Kuchnia Danusi
Pierogi ruskie 299

wymieszać. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml) 1 jajko 3/4 łyżeczki soli szklanka ciepłej wody łyżeczka oliwy z oliwek Wykonanie: Mąkę, jajko, sól, wodę i oliwę z oliwek wyrobić na gładkie ciasto(wciskamy palec w ciasto w celu sprawdzenia poprawności jego wyrobienia, jeżeli wgniecenie "pójdzie" do góry to znaczy, że nasze ciasto jest gotowe). Rozwałkować ciasto na grubość(...)solą i odrobiną oliwy. Gotowe pierogi wkładać do gotującej się wody. Pierogi będą gotowe gdy wypłyną na wierzch. Podawać omaszczone skwarkami. * na około 85 pierogów o średnicy 5 cm ** brzegi ciasta można zlepić ręcznie bądź za pomocą maszynki do pierogów

Krakowskie smaki Ani
Pierogi wigilijne ze śliwką i orzechami – kuchnia podkarpacka 147

Pierogi wigilijne ze śliwką i orzechami - kuchnia podkarpacka Jeśli w Waszych domach tradycją jest przygotowywanie pierogów na Wigilię, zachęcam do odłożenia części ciasta i przygotowania z niego wigilijnych pierogów ze śliwką, orzechami i miodem. Są słodkie, aromatyczne, a jeśli użyjecie śliwek wędzonych, będą miały naprawdę wyjątkowy smak. Przepis pochodzi z okolic Krosna, z gminy Korczyna, a udostępniły(...)sztuk: ciasto: 250 g mąki pszennej 1 małe jajko ½ szklanki letniej wody 1 łyżka oleju duża szczypta soli farsz: 100 g  zmielonych orzechów włoskich 75 g śliwek suszonych (najlepiej wędzonych), drobno pokrojonych 2 łyżki miodu Mąkę przesiewanym, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. Orzechy, śliwki i miód dokładnie mieszamy (ja część orzechów pokroiłam zamiast zmielić). Ciasto cienko

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania