pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:68/272)

Pierogi truskawkowe na maślance 220

truskawkami. Przepis na ciasto widziałam gdzieś w internecie. Było to ciasto na jogurcie. U mnie tym razem na maślance, gdyż tylko maślanka była akurat w lodówce. Ciasto jest plastyczne, łatwe do klejenia. Ciasto: około 300 ml jogurtu naturalnego lub maślanki około 800 g mąki Dodatkowo: truskawki lub inne owoce masło cukier Z mąki i jogurtu zagnieść ciasto. W razie potrzeby(...)dosypać mąki lub dodać więcej jogurtu. Można rozwałkować cienko ciasto  i wykrawać szklanką. Ja, w przypadku truskawek, które czasem trudno jest "upchnąć" w pierogu, robię trochę inaczej. Formuję z ciasta wałki jak na kopytka, kroję na grubsze plastry, a następnie pojedynczo wałkuję formując lekko owalne placuszki. Łatwo je nadziewać truskawkami i sklejać. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek

Praktyczna pl
Drożdżowe pierogi z indykiem 213

koniec zagęszczamy sos mąką. Sos musi być dość gęsty aby nie wypłyną podczas pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki dużą  szklanką, w środek wkładamy łyżkę farszu i trochę sera,  formujemy pierogi.   Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez ok 15-20 minut, aż pierogi zarumienią się

Niezły Młynek
Pierogi z jagodami 102

pośpiechu. Zdecydowanie bardziej wolę wersje wytrawne, ale od czasu do czasu mozna zjeść pierogi na słodko. Od lat korzystam z jednego, sprawdzonego przepisu na ciasto pierogowe i zawsze smakuje doskonale. Pierogi z jagodami, śmietaną i kokosem Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oliwy  ciepła woda szczypta soli 400 g jagód śmietana 18% wiórki kokosowe(...)stopniowo ciepłą wodę - tyle, aby powstało elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy na kwadrans, przykryte ręcznikiem. Rozwałkowujemy na cienki placek, szklanką wycinamy krążki, nakładamy jagody i zlepiamy. Gotujemy we wrzącej wodzie. Podajemy polane śmietaną i posypane wiórkami kokosowymi. Z 400 g jagód przygotowałam dwie porcje ciasta z podanego wyżej przepisu. Ugotowane pierogi można zamrozić - wystarczy ułożyć na posypanej mąką tacy

Moja smaczna kuchnia
Najlepsze pierogi, z farszem z białej kiełbasy, super ciasto :-) 778

Witam Kochani Dziś przychodzę do Was z przepisem na najlepsze pierogi pod słońcem :-) Przepis zarówno na ciasto jak i farsz są godne polecenia i wypróbowania.  Do przygotowania takich pierogów natchnął mnie jeden z odcinków kuchennych rewolucji gdzie Pani Magda Gessler robiła podobne pierogi dla jednej z restauracji.  Postanowiłam zrobić i są to od tej pory(...)Studzimy. CIASTO  Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jak się klei -podsypujemy mąką.  Ciasto w finalnej formie ma być miękkie, ale nie kleiste :-) Ja podczas wyrabiania dość sporo podsypuję mąką. Blat podsypujemy mąką-wałkujemy cienko, wykrawamy koła, dajemy do środka  nie dużo farszu, sklejamy. *ja zakupiłam sobie w sklepie gospodarstwa domowego taki przyrząd do sklejania pierogów. Podejrzewam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
39.Rumiane, walentynkowe serca: czyli pierogi pieczone w nieco buraczkowo-orientalnym wydaniu! 240

rozpuszczenia drożdży i wlewamy do mąki.  Na początku całość łączymy mieszając łyżką, kolejno zagniatamy ręcznie na gładkie i elastyczne ciasto ( aby ręce nie kleiły się do ciasta ważne jest, aby wcześniej oprószyć dłonie mąką) Zagniecione ciasto formujemy w kulę, umieszczamy w misce i odstawiamy ją w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na ok.1,30h. - pod przykryciem.  Farsz(...)pamiętać by bardzo mocno zalepić brzegi ciasta, ponieważ w trakcie pieczenia pierożki mogą się otworzyć i uleci z nich farsz. To samo analogicznie robimy z drugą częścią ciasta. Powierzchnię ulepionych pierogów obsmarowujemy za pomocą pędzla rozkłóconym jajkiem (ja dodatkowo oprószyłam je jeszcze zmieloną solą morską i szczyptą curry). Kolejno wstawiamy je do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy

Symfonia Smaków
Na patyku 160

Zagnieść ciasto ze składników podanych wyżej ,będzie podobne jak na pierogi. Gotowe ,wyrobione ciasto podzielic na cztery części i każdą rozwałkować jak najcieniej. Rozwałkowane ciasto posmarować olejem. Nakładać farsz ,przykryć drugim ciastem i wycinać kółka ,trójkąty..Następnie każde kółko dokładnie skleić i zrobić ząbki widelcem na obrzeżach. Posmarować żółtkiem ,można posypac ziarnami. Gotowe umieścic na blaszce pokrytej papierem

w mojej kuchni
Pielmieni. Pierożki nadziewane kurczakiem i warzywami 196

Robimy ciasto: mąkę i żółtko przekładamy do blendera i miksując powoli dodajemy bardzo gorącą wodę. Po dokładnym połączeniu składników, ciasto przekładamy na blat i zagniatamy. Konsystencja ciasta będzie na tyle zwarta, że nie ma potrzeby podsypywać blatu mąką Formujemy wałek i odcinamy 1/3 ciasta (odkładamy mniejszą część i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło) Pielmiennicę smarujemy olejem Wałkujemy 2/3 ciasta(...)dziurki Na ciasto, w dziurki, nakładamy farsz małą łyżeczką i bardzo delikatnie dociskamy (ja w niektórych miejscach nałożyłam za dużo farszu i kilka pierożków mi pękło - trzeba więc uważać) Następnie wałkujemy 1/3 ciasta i nakładamy ją na farsz. Bardzo dokładnie wałkiem dociskamy ciasto i wałkujemy przejeżdżając kilkakrotnie po cieście. Zdejmujemy resztki ciasta (ja z resztek uformowałam zwykłe pierogi). Jeśli

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pierogi z kapustą i grzybami 142

magia! Z kilku składników wyczarować najlepszą potrawę pod słońcem. Na ciasto: 1 kg mąki pszennej łyżeczka soli łyżka oleju ciepła woda Do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i olej. Partiami dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na pół godziny. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierogi dowolnej wielkości. Nadzienie: 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów(...)podsmażyć. Grzyby dodajemy do ugotowanej i odcedzonej kapusty. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprze, kminkiem i cząbrem. Kminek dobrze jest podprażyć wcześniej na suchej patelni. Wystudzony farsz nakładamy na ciasto i zlepiamy pierogi. Post Pierogi z kapustą i grzybami pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Calzone- czyli chlebek z farszem. 123

pewno nie wrzące) i oliwę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i gładkie. 3. Ciasto formujemy w kulę i smarujemy je oliwą by uniknąć wyschnięcia i pękania następnie umieszczamy w naczyniu i przykrywamy ścierką bawełnianą lub ręcznikiem.Ciasto powinno odpoczywać do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny). 3.Po wyznaczonym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy oraz dzielimy  na 4 części(...)koło o średnicy 20 cm.  4.Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypujemy startym serem. Brzegi należy posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić by farsz nie wyciekał. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem choć można to pominąć.  5. Calzone pieczemy 20-25 minut

vaniliowoczekoladowa
Pierogi z jarmużem, twarogiem i chrzanem 131

elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem, by nieco odpoczęło. W tym czasie do jarmużu z cebulą dodać zmielony twaróg i chrzan. Dobrze wymieszać i doprawić całość do smaku solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki (2 mm) placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy sypać zbyt dużo mąki, bo pierogi nie będą chciały(...)lepienie pierogów . Placki można kłaść jeden na drugim na kilku stertach, by nie obsychały . Ścinki ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, by je rozwałkować i wykroić placki. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, składać ciasto i zaklejać brzegi dowolną techniką. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia na wierzch ok. 2-3 minut. Wyjąć

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi z bryndzą i dynią oraz "Zakochaj się Julio" 130

wymieszać z solą. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając gorącą wodę. Uważać, by się nie poparzyć! Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić na kwadrans pod przykryciem wilgotną ściereczką, by ciasto odpoczęło. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki (2 mm) placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy sypać zbyt dużo mąki, bo pierogi nie będą chciały(...)jeden na drugim na kilku stertach, by nie obsychały . Ścinki ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, by je ponownie rozwałkować i wykroić placki. Przygotować miseczkę z przegotowaną wodą i pędzelkiem. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, posmarować wodą brzegi placka, składać ciasto i zaklejać brzegi dowolną techniką. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi ruskie 186

Jestem coraz bliżej smaku i wyglądu pierogów mojej mamy. Do tej pory robiłam za cienkie ciasto i formowałam zbyt płaskie pierogi, które po ugotowaniu i odcedzeniu robiły się jeszcze bardziej płaskie. Mama zawsze kroi ciasto w kwadraty. Ja natomiast wykrawam je szklanką. Co do pikantności są takie same, dość słone i pieprzne. Ostatnie może nie były wierną kopią(...)Boże Narodzenie wieczorem przyjeżdżamy do mojego rodzinnego domu, czekają zostawione dla nas dania wigilijne: pierogi ruskie i z kapustą kiszoną, barszcz czerwony z uszkami i żur z grzybami. Mama pamięta, by zachomikować także dla mnie kompot z suszu. Bo po wigilijnych daniach suszy wszystkich... Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 3 łyżki oleju łyżeczka soli

Czerwień i błękit
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 178

gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem, by nieco odpoczęło. W tym czasie dodać do kaszy jajko i zmielony twaróg. Dobrze wymieszać i doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki (2 mm) placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy sypać zbyt dużo mąki, bo pierogi nie będą chciały się lepić(...)lepienie pierogów . Placki można kłaść jeden na drugim na kilku stertach, by nie obsychały . Ścinki ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, by je rozwałkować i wykroić placki. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, składać ciasto i zaklejać brzegi dowolną techniką. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia na wierzch ok. 2-3 minut. Wyjąć

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierożki na parze z kurczakiem i warzywami chińskimi (porcja - ok. 395 kcal) 214

Pierożki zainspirowane pierogami momo, których miałam okazję spróbować w niedzielę pod Pałacem Kultury biorąc udział w wydarzeniu Żarcie na Kółkach. Zamówiłam momo z mięsem wołowym, potem żałowałam, że nie spróbowałam wegetariańskich,więc spróbowałam zrobić coś pół na pół :) Wyszły niekształtne (zawsze mam z tym problem jeśli chodzi o rzeczy pierogopodobne) ale bardzo smaczne :)Składniki (1 porcja 6-7 pierożków(...)więcej), wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi. (Lub wersja 2: dzielimy ciasto na 6-7 małych kulek i każdą rozwałkowujemy na okrągły placuszek ;) )4. Na kawałki ciasta wykładamy kurczaka z warzywami i zalepiamy. Jak zostanie, resztę zajadamy czekając aż ugotują się pierogi ;) 5. Pierożki wkładamy do parowaru i gotujemy 10 min.Kaloryczność: porcja zdjęcie

Malowane smakiem
KARJALANPIIRAKAT *(PIEROGI KARELSKIE) 237

papka się nie przypaliła. Ugotowany farsz studzimy.Ciasto: 250g mąki pszennej, 250g mąki żytniej,200ml wody, sól, ja dodałam jeszcze jajko, zagnieść jak na pierogi. Wykonanie;Z ciasta formujemy wałki, które kroimy na kawałki, i z nich robimy placuszki. Wałkujemy je by osiągnęły kształt  owalny 10x15cm. Na każdym placuszku kładziemy porcję farszu i zaginamy

Anioły w kuchni

Proponowane wyszukiwania