pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:60/272)

Uszka, farsz do uszek 223

prostu wycinamy z małej literatki (szklaneczki) kółko, nakładamy farsz, zlepiamy ciasto i dwa "rogi" wyciagamy trochę palcami i ściskamy. Uszka to po prostu takie małe pierogi ;) Najlepiej żeby ciasto było bardzo cieniutkie. Wskazówki:Zarówno uszka jak i pierogi można zrobić w dniu wigilii żeby były świeże, ale jeśli ktoś nie ma tyle czasu w natłoku obowiazków, można

upichcic
Placuszki z ciasta pierogowego 210

Zazwyczaj kiedy lepimy pierogi zostaje trochę ciasta i nie wiadomo co z nim zrobić. Jedni dorabiają farszu inni po prostu wyrzucają. Mój sposób jest bardzo szybki i smaczny.Ciasto:0,5 kg mąki pszennej1 jajkook 1 szkl wody3 łyżki oleju2 szczypty soliCiasto które zostanie rozwałkowujemy na małe placuszki i gotujemy w lekko osolonej wodzie , tej co pierogi. Gotujemy kilka minut

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pieróg biłgorajski z kaszą gryczaną 796

Pieróg biłgorajski to potrawa regionalna Lubelszczyzny. W 2005 roku potrawa ta została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych tego regionu. Można go jeść  z masłem, z

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pierogi z jagodami 134

temu, już nigdy nie kupuję jagód na straganie. I chociaż to zajęcie nie należy do najprzyjemniejszych, to smak świeżych owoców rekompensuje mi ten trud. Przepis banalnie prosty. Klasyczne ciasto na pierogi wypełnione jagodami wymieszanymi z mąką ziemniaczaną podane z sosem jogurtowym. Proste a jakże smaczne.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Ruskie pierogi 147

ugotować i odcedzić. Dodać masło. Rozgnieść na puree. Cebulę podsmażyć na złoty kolor. Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Wsypać mąkę do miski, dodać sól i wlewać stopniowo gorącą wodę lub mleko. Wyrobić. Rozwałkować dość cienko. Wykrawać szklanką kółka. Na środek każdego kółka położyć farsz. Zlepić

kulinarnajamka.blogspot.com
Pierogi z grzybami i mozzarellą z nutą wędzonego boczku 173

cebuli.Dusimy razem ok. 10 minut. Odstawiamy i po kilku minutach jak przestygną mieszamy z serem. Doprawiamy.Robimy ciasto:- 350 g przesianej mąki pszennej- 1 jajko- szczypta soli- pół szklanki letniej wodyZagniatamy wszystko razem, do uzyskania jednolitej , miękkiej, wilgotnej masy. Zakrywamy folią aby ciasto odetchnęło na parę minut. Wstawiamy garnek z osoloną wodą na gaz.Odkrawamy po kawałku i wałkujemy(...)litrowy słoik)Nakładamy farsz, zwijamy i wrzucamy partiami na wrzącą wodę.Nie podsypuj za bardzo mąką, gdyż wtedy wysuszasz ciasto.Gotuj ok. 7-8 min.długość zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi wyrzucamy na naoliwioną blachę, nie będą się wtedy sklejać.Jako ostatni akcent do naszego dania potrzebujemy ok.20-30gwędzonego boczku, pokrojonego w kostkę i podsmażonego na gorącej patelni.Jeżeli

Pasje Jolki
Pierogi ze szpinakiem i fetą 121

PYSZNE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ Uwielbiam pierogi z każdym farszem. Tajemnica to ciasto. Farsz jest równie ważny, ale ciasto musi być perfekcyjne. Polecam ten przepis na ciasto! Składniki na ciasto – ok. 50 szt. pierogów.  mąka poznańska – 500 gram jajko – 1 ciepła woda – 1 szklanka olej – 1 łyżka szczypta soli Składniki na farsz szpinak rozdrobniony(...)wystygnie. W między czasie przygotowujemy ciasto. Ciasto: Na stolnicę/blat wysypujemy mąkę, robimy wgłębienie, wlewamy w nie jajko i oliwę. Wsypujemy sól. Zaczynamy wyrabiać, podlewając wodą, aż ciasto będzie elastyczne. Formujemy kulę i dzielimy ją na dwie części, jedną chowając pod ściereczkę (ciasto nie może wysychać). Drugą kulkę rozwałkowujemy, minimalnie podsypując mąką, tak żeby pierogi się łatwo skleiły Następnie

Calzonella.com
Koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary 167

Typowe dla nich jest mięsne nadzienie i sposób przygotowania (najpierw lekko je podsmażamy, a potem krótko gotujemy). Niezależnie od ich historii, warto poświęcić na ich przygotowanie chwilkę, bo koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary czyli mandu, naprawdę są warte spróbowania. Sos z łatwością przygotujecie latem ze świeżych pomidorów, a zawsze możecie skorzystać z dobrej jakości soku pomidorowego Hortex(...)gęsty). Dodać tabasco do smaku (dodawajcie małymi partiami!), sos sojowy i wódkę. Wymieszać, ostudzić i zmiksować na gładko w blenderze. Odstawić (można zawekować i przechowywać na później). Wyjąć ciasto na pierogi z lodówki. Podzielić na 2 części. Rozwałkować (należy podsypać mąką) dość cienko i wykrawać (np. szklanką) okręgi na pierogi (u nas średnica 8cm ). Nakładać przygotowany wcześniej farsz

Pociąg Do Kuchni
Pierogi ruskie 291

początek mojej przygody z blogiem postanowiłam wybrać coś tradycyjnego, tak więc na pierwszy ogień idą.......ta da da dam......Pierogi ruskie....Uwielbiam je. Wiem, że to nic specjalnego, bo przecież każdy zna ten przepis lub ma swoją wersję.Ja przedstawiam moją. Tak jak je lubię najbardziej czyli z kwaśną śmietaną i podsmażaną cebulką mmmm pycha :) SKŁADNIKI500 g mąkiszklanka ciepłej(...)będzie złota na brzegach. Ziemniaki i twaróg przepuścić przez praskę. Dodać drobno posiekaną miętę, wystudzoną cebulę, przyprawić solą i pieprzem.Z mąki, drożdży, wody i szczypty soli zagnieść ciasto na pierogi, następnie je rozwałkować i wyciąć szklanką kółka. Na każdym układać farsz i sklejać pierogi.Gotować w osolonej wodzie przez 2 minuty od momentu wypłynięcia. Później odcedzić, przelać zimną wodą

Złote przepisy
Rustykalna tarta z węgierkami 133

lubicie prawdziwe węgierki i wszystko co zostało z nich przygotowane? Ja wprost uwielbiam. Bo przecież śliwki w kuchni są niezastąpione. Oprócz popularnych kompotów, dżemów, marmolad oraz powideł, ciast, sorbetów, pierogów i knedli, można robić z nich również marynaty i sosy do wędlin.  W zimnie goszczą na naszych stołach w postaci suszu podczas wigilijnej kolacji. A wiele odmian, takich(...)wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem do połączenia masła z mąką w niewielkie grudki, dodajemy jajko, śmietanę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i chłodzimy godzinę w lodówce. Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt koła, następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Życie zaczyna się w kuchni
Ekspresowe calzone - bez wyrastania i pieczenia. Gotowe w 15 minut. 246

życzenia). Inspiracją do powstania ekspresowych calzone były popularne w kuchni śródziemnomorskiej płaskie chlebki (flatbready), które często smażę na patelni. Postanowiłam nafaszerować je kilkoma składnikami, zlepić jak pierogi i usmażyć na oliwie. Ciasto z zewnątrz jest lekko chrupiące, ser przyjemnie się ciągnie, a dodatek sosu pomidorowego i świeżej bazylii nadaje im smaku autentycznego włoskiego dania.  Domowe calzone - bez wyrastania(...)wody i wymieszaj łyżką. Zacznij zagniatać ciasto ręką, dodając stopniowo resztę wody, do uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta.  W miseczce wymieszaj koncentrat pomidorowy, sól, cukier i suszone oregano. Na blacie podsypanym mąką (lub silikonowej macie, wtedy podsypywanie mąką nie jest potrzebne), rozwałkuj kulę ciasta na grubość ok. 0,5 cm. Uzyskany okrąg ciasta podziel na krzyż na 4 różne części

Chilli Czosnek i Oliwa
Kocie oczy według przepisu babci 148

dobrze pamiętam jak babcia je robiła. Zawsze dostawałam kawałek ciasta i robiłam "swoje ciastka", może niebyły zbyt estetyczne ale od czegoś trzeba było zacząć. Podobne przywileje miałam z ciastem na pierogi, wałkowałam je po swojemu i wycinałam kształty według własnego uznania. Bardzo mile wspominam ten czas, zresztą kto tak nie robi, przecież każdy ma swoje smaki i wspomnienia(...)minut. Następnie dzielimy na dwie równe części. Pierwszą rozwałkowujemy i wycinamy z niego krążki. Gotowe ciastka przekładamy na brytfankę i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Z drugą częścią ciasta podstępujemy podobnie tylko wycinamy z niej krążki z otworem. Upieczone ciastka łączymy dżemem puki całkowicie nie ostygną. Najlepsze są na drugi dzień. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi 144

uprażyć w piekarniku i zmiksować. Wymieszać wszystkie przygotowane składniki. Doprawić posiekanym tymiankiem i sosem sojowym Kikkoman. Aby farsz był bardziej zwarty można dodać kaszę mannę. Przygotować swoje ulubione ciasto na pierogi . Można ulepić zwykłe pierogi lub uszka, jak nam wygodniej. Podawać skropione olejem lnianym . Bardzo smaczne i ciekawe bezmięsne pierogi. Połączenie kaszy gryczanej, grzybów, tymianku....warto spróbować

królestwo garów
Racuchy drożdżowe z morelami 276

pokryć dzienne zapotrzebowanie na beta karoten (źródło witaminy A). Są bogactwem fosforu i skarbnicą potasu. Sprawdzą się w wersji i na słodko, i na wytrawnie. Nadają się do ciast, knedli, pierogów, deserów, sosów, sałatek, nalewek, wspaniale komponują się z mięsem, idealne na dżemy, czy konfitury… i nie tylko. Suszone morele to wspaniała przegryzka. Racuchy drożdżowe z morelami. Składniki(...)robotem, aż masa lekko się spieni (ok. 2 minut) – wlewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa, bez widocznych grudek mąki. Ciasto ma być dość wolne i lejące. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie szykujemy morele – myjemy, pozbawiamy pestek

mojewypiekiinietylko
Krem z pieczarek i pierożki z ciasta francuskiego 211

skosztuje to będzie wiedział o co chodzi. Myślę, że to właśnie seler nadał tej zupie zupełnie innego smaku. Uzupełnieniem dania są pieczone pierożki z bardzo fajnym nadzieniem. Do pierogów użyłam ciasta francuskiego. No cóż, uwielbiam ciasto francuskie! Lubię je jeść zarówno na słodko jak i na słono, lubię też używać go w kuchni. Niestety robię to od wielkiego święta

Przysmaki Karolki