pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:58/272)

pierogi z kurczakiem 197

u nas jeszcze nie było. Z kurczakiem :) Rozmroziłem skrzydełka i chciałem je zrobić w chrupiącej panierce... Wyszło znowu inaczej, bo zrobiłem to co każdy u nas lubi :) pierogi. Klasyczne ciasto pierogowe: 1 kg mąki, dwa jajka,łyżka soli, dwie szklanki ciepłej wody. Ciasto zrobione odpoczywa, skrzydełka ugotowane. Mięso oddzielamy i kroimy, coś jeszcze dorzucamy do farszu, np. cebulę(...)miałem towarzysza :) Gisia zawsze w gotowości kuchennej :) Teraz gdy wszystko jest  już przygotowane, pozostaje wałkowanie, nakładanie i lepienie. Ania była w szkole, więc nie było komu lepić małych pierogów, dlatego powstały duże :)  Pierogi zawijamy i są gotowe, do pieczenia i gotowania. W piekarniku nagrzanym do 180-200 st.C pieczemy 25-30 min, uprzednio smarując rozbitym jajkiem

chleba naszego
Puszyste placuszki z dyni 253

Było już ciasto, była zupa…nie było placków! A te placuszki z dynia, są wprost przepyszne. Puszyste, wyraziste, w pięknych kolorach jesieni. Do tego błyskawicznie znikają z talerzy, jeśli więc macie plackożerców w domu, warto rozważyć zrobienie podwójnej porcji(...)Placki będą idealne na kolację, ale również śniadanie. Nie wymagają nie wiadomo jakich przygotowań. Ja robię je zwykle z resztek dyniowego puree, jakie pozostaje mi po farszu do pierogów czy cieście. Nic przecież nie może się zmarnować Jeśli chcecie mieć jeszcze bardziej puchate placuszki, oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka na pianę, którą dodajcie na sam koniec robienia

Mieszam w Garnku
Pierogi z soczewicą i grzybami – kuchnia podkarpacka 192

Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia". Pierogi z soczewicą i grzybami - kuchnia podkarpacka Składniki na ciasto (na około 60 pierogów): 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli 2 jajka Składniki na farsz: 500 g soczewicy (użyłam zielonej) 100 g grzybów suszonych 2 cebule(...)boczek kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy. Dodajemy do soczewicy z grzybami, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Z mąki, mleka, jajek i soli zagniatamy miękkie ciasto. Rozwałkowujemy je i wycinamy krążki. Lepimy pierogi i gotujemy je w posolonej wodzie około 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi z soczewicą i grzybami - kuchnia podkarpacka Zapraszam również do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA

Trzeci talerz
Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) 276

małych dzieci i osób z wrażliwym żołądkiem. Takie pierogi możemy podać dziecku, które skończyło 1. rok życia. Z podanych proporcji możemy przygotować około 60 średniej wielkości pierogów. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 2/3 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka soli mąka do posypywania stolnicy Jako farsz do pierogów dla dzieci możecie wykorzystać kapustę wigilijną z pieczarkami(...)wyrabiamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (można to zrobić szklanką). Nakładamy na każde z nich łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi. Jeśli ciasto nie chce się kleić możemy delikatnie zwilżyć brzegi wodą. Pierogi wrzucamy

Dieta bez mleka
Rosół rybny z pierogami z karpia. 210

gotujemy na wolnym ogniu ok 30-40 min. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładanie przecedzamy rosół przez gęste sitko.  Pierogi: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej i gorącą wodę, wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto.Przykrywamy je sciereczką i odstawiamy na ok 15 min.  Żurawinę zalewamy(...)mielemy w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodajemy odciśniętą bułkę, żurawinę, orzechy, wystudzoną cebulę z czosnkiem i całość dokładnie wyrabiamy doprawiając do smaku solą i pieprzem.  Ciasto na pierogi rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy kółka. Na każde z nich układamy kulkę farszu i zlepiamy pierogi. Ja pokusiłam się o zrobienie pierogów w kształcie ryb.  Gotowe

Malinowe Pocałunki
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 172

miski, dodajemy cebulę i rozdrobniony widelcem ser. Doprawiamy solą, ja dodałam troszkę oregano i majeranku, oraz pieprz. Mieszamy.  Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, olej i wodę. Zagniatamy ciasto. lepimy pierogi. W dużym garnku zagotowujemy wodę, którą solimy. Jak zacznie się gotować wrzucamy delikatnie pierogi. Gotujemy do momentu, aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy, przekładamy na talerze. U mnie

kruche babeczki
Pierogi z białym serem wg Kasi 164

Farsz : ok 60 dag twarogu, żółtko duże lub 2 małe, cukier do smaku. Twaróg rozdrobnić widelcem do tego dodać żółtko i cukier i wymieszać dokładnie . Ciasto na pierogi rozwałkowuję na grubość ok 2 mm. Po ulepieniu pierogów wrzucam je do wrzącej, osolonej lekko wody. Gotuję ok 40 sek. po wypłynięciu. Można podawać polane jogurtem bądź śmietaną

Proste Potrawy
Pierogi z jabłkami 173

nierozłącznie kojarzą mi się z dzieciństwem. Babcia zawsze gdy robiła pierogi z serem, kapustą czy mięsem i gdy zostawało jej ciasto, to lepiła właśnie na koniec takie pierogi z jabłkami. Nie było ich zbyt wiele, ale smakowały wybornie. Ja preferowałam gorące wyjęte z wody i posypane cukrem, który(...)mlekiem, drugą ręką mieszając składniki.   • Zagnieść ciasto łącząc składniki w całość. Ma być miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto okaże się za rzadkie, należy dodać mąkę, a jeśli za twarde, dolać wodę. • Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części. Lepienie pierogów • Jabłka obrać ze skórki i pokroić

To co kocham
Uszka, farsz do uszek 229

prostu wycinamy z małej literatki (szklaneczki) kółko, nakładamy farsz, zlepiamy ciasto i dwa "rogi" wyciagamy trochę palcami i ściskamy. Uszka to po prostu takie małe pierogi ;) Najlepiej żeby ciasto było bardzo cieniutkie. Wskazówki:Zarówno uszka jak i pierogi można zrobić w dniu wigilii żeby były świeże, ale jeśli ktoś nie ma tyle czasu w natłoku obowiazków, można

upichcic
Placuszki z ciasta pierogowego 217

Zazwyczaj kiedy lepimy pierogi zostaje trochę ciasta i nie wiadomo co z nim zrobić. Jedni dorabiają farszu inni po prostu wyrzucają. Mój sposób jest bardzo szybki i smaczny.Ciasto:0,5 kg mąki pszennej1 jajkook 1 szkl wody3 łyżki oleju2 szczypty soliCiasto które zostanie rozwałkowujemy na małe placuszki i gotujemy w lekko osolonej wodzie , tej co pierogi. Gotujemy kilka minut

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pieróg biłgorajski z kaszą gryczaną 806

Pieróg biłgorajski to potrawa regionalna Lubelszczyzny. W 2005 roku potrawa ta została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych tego regionu. Można go jeść  z masłem, z

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pierogi z jagodami 139

temu, już nigdy nie kupuję jagód na straganie. I chociaż to zajęcie nie należy do najprzyjemniejszych, to smak świeżych owoców rekompensuje mi ten trud. Przepis banalnie prosty. Klasyczne ciasto na pierogi wypełnione jagodami wymieszanymi z mąką ziemniaczaną podane z sosem jogurtowym. Proste a jakże smaczne.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Ruskie pierogi 151

ugotować i odcedzić. Dodać masło. Rozgnieść na puree. Cebulę podsmażyć na złoty kolor. Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Wsypać mąkę do miski, dodać sól i wlewać stopniowo gorącą wodę lub mleko. Wyrobić. Rozwałkować dość cienko. Wykrawać szklanką kółka. Na środek każdego kółka położyć farsz. Zlepić

kulinarnajamka.blogspot.com
Pierogi z grzybami i mozzarellą z nutą wędzonego boczku 178

cebuli.Dusimy razem ok. 10 minut. Odstawiamy i po kilku minutach jak przestygną mieszamy z serem. Doprawiamy.Robimy ciasto:- 350 g przesianej mąki pszennej- 1 jajko- szczypta soli- pół szklanki letniej wodyZagniatamy wszystko razem, do uzyskania jednolitej , miękkiej, wilgotnej masy. Zakrywamy folią aby ciasto odetchnęło na parę minut. Wstawiamy garnek z osoloną wodą na gaz.Odkrawamy po kawałku i wałkujemy(...)litrowy słoik)Nakładamy farsz, zwijamy i wrzucamy partiami na wrzącą wodę.Nie podsypuj za bardzo mąką, gdyż wtedy wysuszasz ciasto.Gotuj ok. 7-8 min.długość zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi wyrzucamy na naoliwioną blachę, nie będą się wtedy sklejać.Jako ostatni akcent do naszego dania potrzebujemy ok.20-30gwędzonego boczku, pokrojonego w kostkę i podsmażonego na gorącej patelni.Jeżeli

Pasje Jolki
Pierogi ze szpinakiem i fetą 128

PYSZNE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ Uwielbiam pierogi z każdym farszem. Tajemnica to ciasto. Farsz jest równie ważny, ale ciasto musi być perfekcyjne. Polecam ten przepis na ciasto! Składniki na ciasto – ok. 50 szt. pierogów.  mąka poznańska – 500 gram jajko – 1 ciepła woda – 1 szklanka olej – 1 łyżka szczypta soli Składniki na farsz szpinak rozdrobniony(...)wystygnie. W między czasie przygotowujemy ciasto. Ciasto: Na stolnicę/blat wysypujemy mąkę, robimy wgłębienie, wlewamy w nie jajko i oliwę. Wsypujemy sól. Zaczynamy wyrabiać, podlewając wodą, aż ciasto będzie elastyczne. Formujemy kulę i dzielimy ją na dwie części, jedną chowając pod ściereczkę (ciasto nie może wysychać). Drugą kulkę rozwałkowujemy, minimalnie podsypując mąką, tak żeby pierogi się łatwo skleiły Następnie

Calzonella.com