pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:58/272)

Knedle z truskawkami 133

Uformować walec i kroić plasterki jak na kopytka 6. Rozpłaczczyć kopytko na placuszek 7. Na środek placuszka kłaść truskawkę 8. Zawijać i zakleić placuszek jak do sklejania pieroga, jeśli ciasto jest lepkie, opruszyć dłonie mąką i podsypać placuszek mąką 9. Uformować w dłoniach z pierożka kuleczkę 10. Wrzucać na wrzącą, gotująca się wodę. Do dody wrzucić uprzednio szczyptę soli

KreatywnePiny
Pierogi z truskawkami 138

dodać jajko, ponownie wymieszać łyżką a następnie zagnieść ciasto rękami. Zagniatać około 7-8 minut aż ciasto będzie gładkie, jednolite i ładnie będzie odchodzić od rąk. Zawinąć w folię i odstawić na 30 minut. W międzyczasie obrać i umyć truskawki. Pokroić je na mniejsze kawałki i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Gotowe ciasto podzielić na mniejsze części. Każdą rozwałkować na cienkie(...)sobą brzegi. Pierogi wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować około 2-4 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię (długość gotowania zależna jest od grubości ciasta). Jeśli mamy jednak wątpliwości, czy pierogi są gotowe, wówczas najlepiej jednego spróbować :) Gotowe pierogi odsączamy z nadmiaru wody i podajemy polane jogurtem naturalnym i posypane cukrem

My simple kitchen
Andrzejkowe wróżenie z ... ciastek :) Czyli Chińskie Ciasteczka z Wróżbą. 172

wyschła - odstawiamy. Drugą rozwałkowujemy cienko i wykrawamy wąską szklanką lub foremką kółka. Na każdym kółku układamy wróżbę zwiniętą w rulon i zlepiamy brzegi ciasteczka - tak jak ciasto na pierogi. Łamiemy delikatnie w połowie ("łamiemy" całą krawędź, tą która nie była lepiona) i wieszamy na misce, tak jak na zdjęciu poniżej. W ten sposób ciastka "zapamiętają" swój(...)kształt. Tak samo postępujemy z drugą cześcią ciasta. Pieczemy około 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Z tej ilości składników wyszło mi około 50 ciasteczek.Smacznego i pomyślności!!! Suszenie i utrwalanie kształtu.  21.11.2013r. Teksty do ciastek zaczerpnęłam z tej strony. Ponieważ chińskie ciasteczka z wróżbą przygotowuję się m.in. z okazji nadchodzącego Nowego Roku, dodaję ten przepis

Miksturownik
TORTELLINI ZE SZPINAKIEM, RICOTTĄ I PRAŻONYMI ORZECHAMI 168

Ostatnio totalnie rozkochałam się w przeróżnego rodzaju pierożkach – tortellini, pierogi czy też pielmieni goszczą u mnie w domu coraz częściej. Dziś mam dla Was jedną ze swoich ulubionych wersji – małe pierożki tortellini wypełnione po brzegi aromatycznym szpinakiem z dodatkiem czosnku, serem ricotta i prażonymi orzechami – połączenie, które(...)wprawia w zachwyt! Są idealnym pomysłem na obiad, kolację na ciepło, albo też randkę. Gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO NA PIEROGI: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 1/3 szt FARSZ: * szpinak- ok. 250 g * ser ricotta

Ostra na Słodko
Pierogi z kapustą i grzybami 147

grzybami około 100 szt.* Ciasto: 550 g mąki pszennej 1 łyżka oleju 1 jajko 250 ml + kilka łyżek letniej wody szczypta soli Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Wlać na początek 250 ml wody i ewentualnie później dolać, jeśli trzeba będzie. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Musi być gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć i odstawić(...)kapusty po 30 minutach, wlać wywar z grzybów i gotować kolejne 30 minut. Gdy kapusta zmięknie, doprawić solą i pieprzem. *100 sztuk, to liczba pierogów, która mi wychodzi z tej proporcji ciasta. Ja wałkuję dość cienko i wykrawam typową szklanką. Tak naprawdę ilość pierogów zależy od tego jak cienko rozwałkujemy ciasto o jakie duże kółka będziemy wycinać. ** jeśli

Posadzone i zjedzone
Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne" 144

cebulką Śledzie z jabłkami i suszonymi śliwkami Bigos z białej kapusty Flaki z boczniaków Wigilijny barszcz klarowny na zakwasie Uszka z kiszoną kapustą i pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym Zabielany barszcz czerwony z fasolą Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny śledź w śmietanie(...)kapustą i grzybami Frittata z łososiem i szpinakiem Sos z suszonych grzybów Kapuśniaki Świąteczny pasztet z soczewicy Pierogi z kapustą i pieczarkami! Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami Pierogi nadziane szczupakiem Kryzysowa wigilia Śledzie w oleju Wigilijna zupa grzybowa cioci Tereni 45 przepisów zebranych w akcji Wytrawne potrawy wigilijne

Weekendy w domu i ogrodzie
Paluszki serowe 101

śmietany 1 łyżka spirytusu 1 łyżka sody cukier puder - do posypania * można użyć sera sernikowego z wiaderka, jednak należy wówczas dodać nieco więcej mąki. Ciasto powinno mieć strukturę ciasta na pierogi. Margarynę i jajka najlepiej wyjąć ok. 1 godzinę przed zabraniem się do robienia paluszków.. Podane składniki poza sodą i mąką łączymy ręcznie lub za pomocą(...)miksera. Dzięki temu margaryna doskonale się rozmiesza. Powoli dosypujemy mąki i wyrabiamy ciasto. Sodę dodajemy na sam koniec. Przekładamy ciasto na stolnicę i dzielimy na mniejsze części. Formułujemy długie rulony, jak na kopytka i kroimy pod kątem prostym na zgrabne prostokąty. Można zostawić w takiej formie lub delikatnie zrolować w dłoniach. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy po kilka

Kuchnia od dwojga
Drożdżowe pierożki pieczone z soczewicą- wegetariański kibiny 192

rodzaj pieroga z ciasta drożdżowego, wielkości ok. 10-15 cm, z farszem mięsnym, tradycyjnie z baraniny, ostatnio coraz częściej z wieprzowiny. Tradycyjna potrawa Karaimów, obecna także w kuchni litewskiej. (źródło: Wikipedia) Z tradycyjnego przepisu na kibiny zostawiłam tylko ciasto. Farsz przyrządziłam z pysznej i zdrowej soczewicy. Polecam dla wegetarian i nie tylko :) Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki(...)cukrem, wymieszać, wyrobić ciasto i odstawić na 30 min do zamrażarki. Następnie rozwałkować ciasto i małą szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać małe pierożki. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i posmarować wierzch pierożków rozmąconymi białkiem. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Polecam również pozostałe "pierogowe" przepisy: Prawdziwe pielmienie rosyjskie- rosyjskie pierogi Pierogi z makiem Pieczone

Tradycyjna Kuchnia
12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. 3420

odeszli na zawsze. U nas przygotowania do tej uroczystej wieczerzy ruszają pełną parą już na kilka dni przed Wigilią. Zaczyna się szał zakupów, przygotowanie rolmopsów, lepienie uszek i pierogów, pieczenie ciast, sprawianie karpia. Potraw do przyszykowania nie jest mało, bo 12 potraw wigilijnych, które mają symbolizować 12 apostołów, niektórzy twierdzą, że ilość dań bierze się od 12 miesięcy(...)potraw wigilijnych zajmują: – obowiązkowo rolmopsy , ale też śledzie w oleju lub pod różnymi postaciami, – ryba w pomidorach – kapusta z grochem Wigilijne dania główne to: – Pierogi z kapustą i grzybami – karp smażony – Karp w galarecie – naprzemiennie krokiety z kapustą i grzybami. / rogaliki z kapustą i grzybami , / kapuśniaczki/ – łazanki z kapustą i grzybami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierożki z sosem grzybowym 159

jest mięso - pierożki są różne . Z samym mięsem, z mięsem i warzywami , z mięsem i kaszami , z mięsem i otrębami , cebulką czy  kiszoną kapustą . Różne jest też ciasto na pierogi- parzone , z jajkami , z przyprawami, szpinakiem , buraczkowe itp. Podaję pierożki gotowane , smażone , odsmażane. Robię też pierożki z różnego rodzaju sosami. Tym razem będą to pierożki z mięsem gotowanego kurczaka

Buniabaje w kuchni
Pierogi z jagodami 83

dziecka śmietanka odpada. Posypane cukrem też smakują wyśmienicie. 0,5 kg mąki 0,5 l. ciepłej wody szczypta soli świeże czarne jagody (poza sezonem mogą być mrożone) Zagniatamy ciasto na pierogi. Małą szklanką wycinamy kółka, nakładamy wcześniej opłukane jagody, sklejamy. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gorące polewamy śmietanką lub serkiem homogenizowanym. Tu w wersji dla młodszego

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Chińskie pierożki Jiaozi gotowane na parze 234

łyżki, aby nie poparzyć dłoni). Następnie, gdy już trochę przestygnie, wyrabiamy ciasto rękami do momentu, aż przestanie przyklejać się do miski. Następnie wykładamy ciasto na blat posypany mąką i wyrabiamy ciasto dalej, aż będzie gładkie. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 szklanki drobno pokrojonego pora(...)Ciasto kładziemy na blat posypany mąką i rozwałkowujemy jak najcieniej. Następnie szklanką wycinamy koła. Pozostałe fragmenty ciasta zbieramy, zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy i znowu wycinamy koła. Na środek każdego koła nakładamy małą łyżeczką porcję farszu, a brzeg ciasta smarujemy wodą. Koło z ciasta składamy na pół, łącząc ze sobą jego brzegi i tworząc kształt półksiężyca. Następnie opuszkami palców zaciskamy brzegi ciasta

Smakowity Blog Kulinarny
Podpłomyki- smak dzieciństwa. 709

pamiętam z czasów dzieciństwa i podpłomyków w wersji egipskiej z zatarem w roli głównej.  Podpłomyki zazwyczaj robiło się u mnie w domu wtedy kiedy zostawało po prostu ciasto na pierogi, bądź w domu skończył się chleb. Podpłomyki to świetna opcja na spotkanie ze znajomymi, nadają się świetnie do podgryzania przy oglądaniu widowisk sportowych, do piwka czy jako szybka(...)kolacja.  SKŁADNIKI: - 300 g mąki pszennej - 5 żółtek - sól (1/2 łyżeczki) - letnia przegotowana woda, tak aby zagnieść ciasto Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i odstawiamy na 15 minut.  Wałkujemy na dość cienkie blaty, o grubości 1-2 mm. Układamy na nagrzanej suchej patelni, smażymy z oby dwóch stron, aż zaczną robić się bąbelki a ciasto

SMYKWKUCHNI
PIEROGI Z KAPUSTY KISZONEJ I SUSZONYCH GRZYBKÓW 194

KAPUSTY 4 CEBULE 10DAG.GRZYBKÓW SUSZONYCH-DZIEŃ WCZEŚNIEJ NAMOCZONE I UGOTOWANE DO MIĘKKOŚCI PIEPRZ SÓL VEGETA LIŚĆ LAUROWY 5KULEK ZIELA ANG. 5KULEK JAŁOWCA MASŁO DO SMAŻENIA FARSZU Ulubione ciasto na pierogi `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ KAPUSTĘ KROIMY ODCISKAMY I KROIMY DAJEMY JĄ DO GARNKA.WRZUCAMY JAŁOWIEC,ZIELE ANG.,LISTEK LAUROWY,SOLIMY.WLEWAMY  TROCHĘ WODY I GOTUJEMY DO MIĘKKOŚCI 1 GODZ.DŁUŻEJ NIE ,BO POTEM

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania