pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:50/272)

Pierogi ze szpinakiem i fetą - czyli zdrowo zielono 241

Pierogi - cudowne ciasto, które można wypełniać na słono, słodko jak nam tylko dusza zapragnie. Pierogi kojarzą się mi z babcią z blatem obsypanym mąką. Dziś lepie pierogi z moimi córkami jedna wykrawa a druga smaruję cała kuchnię mąką :)Królem pieroga dziś jest nadzienie szpinak w towarzystwie fety.SKŁADNIKI: ok 40 pierogów- mąka pszenna(...)pół paczki- szalotka 1 sztSPOSÓB WYKONANIA- mąkę przesiewam do miski dodaję szczyptę soli robię dołek wbijam jajko i wlewam wodę wyrabiam elastyczne ciastko(gdy ciasto jest za suche dodajemy jeszcze odrobinę wody)- tak wyrobione ciasto owijam folią i daję mu odpocząć ok 20 min- w tym czasie rozpuszczam pół kostki masła na patelni z ząbkiem czosnku  i dodaję szpinak

Basia w kuchni
Czebureki z mięsem 195

Dzisiaj na Dzień Matki proponuję pyszne czebureki. Mamom życzę wszystkiego co najlepsze w życiu. Czebureki to tradycyjne danie regionalne Tatarów krymskich. Są to pierogi z ciasta na bazie wody, mąki i soli smażone na głębokim tłuszczu. Farszem może być zarówno mięso z ostrymi przyprawami, jak i ser z przyprawami. Czy dużo przy nich pracy? tak jak przy każdych pierogach

Moje Małe Czarowanie
Pierogi z truskawkami, musem i czekoladą. 165

musem z serka waniliowego i truskawek, całość udekorowałam czekoladą. Podałam na podwieczorek, ale można podać również na lekki i słodki obiad. Jak kto lubi. Polecam. Spróbujcie. Zapraszam:) Składniki: Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki tortowej pół łyżeczki soli około 1 szklanka ciepłej wody Mus truskawkowy: 30 dag świeżych truskawek 30 dag serka homogenizowanego waniliowego Dodatkowo: około 20 dag świeżych(...)czekolady sól do gotowania mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo dolewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto, ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki. 2. Formowanie pierogów: Truskawki myjemy, bardzo dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze

Izabelawkuchni
Różowe pierogi z serem 198

przygotowania farszu. Rozcieramy biały ser, dodajemy jajko i 40 mililitrów soku malinowego (radzę powoli, żeby farsz nie był zbyt płynny). Mieszamy i ucieramy na jednolitą masę.  Zagniatamy ciasto na pierogi: przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą, dodajemy jajko, powoli dolewamy wodę - wyrabiamy ciasto do chwili, gdy na jego przekroju pokażą się małe otworki, które sugerować będą(...)Ciasto dzielimy na kilka kawałków, które przykrywamy ściereczką, żeby nie obsychało. Rozwałkowujemy na grubość 5-7 milimetrów. Wycinamy krążki o średnicy 6-7 centymetrów. Na każdy nakładamy farsz, składamy na pół i starannie zlepiamy brzegi (można zwilżyć je letnią wodą, to będą się dokładniej i łatwiej sklejały). W garnku zagotowujemy wodę z solą i gotujemy w niej pierogi. Kiedy

Życie zamknięte w smaku
Boże Narodzenie: Uszka z mięsem 162

kieliszek, wałek do ciasta, stolnicę lub inną płaską powierzchnię (np. stół), łyżeczkę. Przygotuj składniki: Farsz: ½ kg mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatki), 1 niedużą cebulę, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, ewentualnie mleko, Ciasto: ½ kg mąki, 1 szklankę ciepłej wody, 1 jajko, szczyptę soli, mąkę do podsypywania. Zacznij od przygotowania ciasta. Jajko sparz(...)stolnicę wysyp mąkę i dodaj do niej szczyptę soli. W powstałym kopczyku zrób zagłębienie, w które wbij jajko oraz wlej ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj dłońmi do momentu dokładnego połączenia się składników i uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto na pierogi powinno być przede wszystkim elastyczne. Nie może być także zbyt twarde. Wymaga także kilku - kilkunastu minut wyrabiania. Gdy zauważysz, że jego

blog.moje-pasje.info
Pierogi z borówkami i sosem kokosowym 280

Pierogi z owocami lata, tym razem z borówką amerykańską. Polane słodkim sosem jogurtowym z kokosem. Idealne na letni, lekki obiad. CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki mąki 1 1/2 szklanki gorącego mleka szczypta soli ok 300 g borówek amerykańskich cukier SOS KOKOSOWY: 400 g śmietany 12% 3 łyżki cukru 3 łyżki wiórek kokosowych Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól(...)środku zagłębienie i wlewać powoli gorące mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 10 min. Ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując dodatkowo mąką na grubość ok 3 mm. Wycinać koła o średnicy 5 cm. Nakładać na każdy krążek po parę borówek, odrobinę cukru i zlepiać pierogi. Jeżeli borówka jest słodka nie ma potrzeby dodawać cukru. Gotować

https:KKuchniaMniam
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami 240

sólpieprzmasło+ smażona na maśle cebula do podaniaprzygotowanieciastoprzesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie(...)grzyby, przesmażyć wszystko razem, dobrze wymieszać doprawić solą, pieprzem, możemy też dodać pietruszkę.Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu - wałkuję do pozycji 5), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać porcję farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać  na posypaną mąka powierzchnię, przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można

Stare Gary
Pierogi ruskie 152

Próbowaliście już moje najlepsze ciasto na pierogi ? A pierogi ruskie? Moje ulubione. Już zawsze będą kojarzyć mi się z moją babcią, która robi najpiękniejsze i najsmaczniejsze pierogi na świecie:)  Składniki: 0,5 kg przesianej mąki pszennej 3 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 0,5 szklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej) 1 szklanka ciepłego mleka(...)pieprz do smaku. W przesianej mące pszennej i ziemniaczanej zrobić wgłębienie, wlać olej. Mleko i wodę zagrzać (żeby były koniecznie gorące) i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto. Rozwałkować cieniutko i powycinać krążki.  Na każdym krążku kłaść farsz. Zlepić brzeg raz zwyczajnie a drugi raz z falbanką. Gotować przez chwilę od wypłynięcia w wodzie z dodatkiem soli. Podawać

Cukiernia Pychotki
Pierogi z jagodami 199

uwielbia, a najbardziej chyba Oliwka. My zwykle pierogi posypujemy cukrem ale równie pyszne są ze śmietanką. Smacznego :) Pierożki podałam na pięknym talerzu "Agawa Gold" od Porcelany Bogucice. Ciasto na pierogi: 1/2kg mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki oleju 1 jajko ok szkl gorącej wody 30 dag jagód cukier Ciasto: Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wlać olej

Smakołyki Asi
KARJALANPIIRAKAT *(PIEROGI KARELSKIE) 154

się nie przypaliła. Ugotowany farsz studzimy. Ciasto:  250g mąki pszennej,  250g mąki żytniej, 200ml wody,  sól,  ja dodałam jeszcze jajko, zagnieść jak na pierogi.  Z ciasta formujemy wałki, które kroimy na kawałki, i z nich robimy placuszki. Wałkujemy je by osiągnęły kształt  owalny 10x15cm. Na każdym placuszku kładziemy porcję farszu i zaginamy rogi

Anioły w kuchni
Karjalanpiirakat - pierogi karelskie podawane z masłem jajecznym munavoi 188

płaski pieróg, wykonany z pszenno-żytniego ciasta z ziemniaczanym, ryżowym lub jęczmiennym nadzieniem, zapiekany później w piecu i moczony w maśle oraz mleku. Charakterystyczna falbanka sprawia, że ich wygląd przypomina ciastka. Tradycyjnie podaje się je ze smarowidłem munavoi , przygotowanym z masła utartego z jajkami ugotowanymi na twardo. Uważam, że koniecznie powinniście ich spróbować. :) Ciasto (na 25-30 pierogów(...)Masło ubij mikserem do białości, a następnie dodaj posiekane jajka i wszystko wymieszaj. Przypraw solą do smaku i podawaj od razu. Dodatkowo do namaczania pierogów: 50 g masła 100 ml mleka Przygotowanie: Z ciasta uformuj wałeczek, a następnie potnij go na około 25-30 równych kawałków (tak jak na kopytka). Każdy kawałek cieniutko rozwałkuj (1-2 mm) na kształt

Food Square
Francuskie faworki 194

cieszyły się dużo większym „wzięciem”. Gorąco polecam i życzę smacznego. Jeśli szukacie tradycyjnego przepisu na faworki/chrusty smażone – polecam poniższe przepisy: Chrusty na winie Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta na pierogi Na na blogu znajdziecie bardzo wiele propozycji z wykorzystaniem ciasta francuskiego, nie tylko w wersji na słodko: Makowe ciastka francuskie Chałwowe bułeczki francuskie Kokosowe bułeczki francuskie z chia

mojewypiekiinietylko
Pierogi z indykiem i kaszą kuskus 305

Sposób na wykorzystanie mięsa, na którym gotował się rosół. Pierogi z takim farszem są delikatne i bardzo smaczne. Wystarczy polać masełkiem i można się zajadać :) CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli 2 łyżki oleju FARSZ: 1 gotowana golonka z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki(...)środku zagłębienie i wlewać powoli gorące mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 10 minut. Rozwałkować na grubość ok 2mm i wyciąć koła o średnicy ok 5 cm. Nakładać porcję farszu i zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie 3minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi polać rozpuszczonym masłem lub omaścić skwarkami :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Obiad

https:KKuchniaMniam
Pierogi ruskie 189

ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 1 jajko sól Składniki na farsz: 80 dag ziemniaków 40 dag białego sera 2 małe cebule sól, pieprz Wykonanie: Na początku gotujemy ziemniaki i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc w środku dziurkę, do której powoli wlewamy wodę, cały czas zagniatając ciasto. Dodajemy jajka i sól. Wyrabiamy ciasto do momentu(...)przepuszczamy ziemniaki oraz biały ser. Dodajemy cebulkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy ( cienko, lub grubo, w zależności od tego, jakie ciasto wolicie) i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Nakładamy farsz, formujemy pierogi i odstawiamy na tacy. Gotujemy je w osolonej wodzie. Pyszności! Ania i Marcin

Ania i Marcin gotują
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 173

ciasto, podlewając pozostałą wodą. Ciasto ma być jednolite i elastyczne. Ciasto przykryć i odstawić na około 10 -15 minut. Kaszę ugotować. Cebulkę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na złoty kolor. Ser rozetrzeć widelcem, dodać wystudzoną kaszę i podsmażoną cebulkę. Farsz przyprawić solą i pieprzem. Pieprz ma być dość mocno wyczuwalny. Dokładnie wymieszać. Od ciasta odrywać mniejsze kawałki (pozostałe ciasto przykrywać(...)jest o wiele szybciej. Do wrzącej lekko osolonej wody wkładać partiami pierogi, gotować około 3 minuty od wypłynięcia. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić, czas gotowania zależy jak grube ciasto jest na pierogach. Pierogi można podawać okraszone podsmażonym boczkiem lub cebulką. Z podanych składników wychodzi około 50 sztuk pierogów. Część nie ugotowanych pierogów można zamrozić

Kuchcik gotuje